Toivottavasti 1700-luvun Ruotsi-Suomi palaa kartalle

Toivottavasti 1700-luvun Ruotsi-Suomi palaa kartalle

Presidentti Alexander Stubb kävi ensimmäisellä virallisella ulkomaanmatkallaan Ruotsissa tapaamassa kuningasta Kaarle XVI Kustaata. Puheissaan hän totesi, että Ruotsin asia on meidän suomalaisten ja Suomen asia on myös ruotsalaisten.

Nyt sekä Suomi että Ruotsi ovat Nato-maita. Suomen itäraja on koko Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton itäraja. Ja Göteborgin valtava satama on myös Suomen yhteys Atlantille.  Tilanne on monessa mielessä kuin ennen vuotta 1809, jolloin Venäjä valloitti Itä-Ruotsin eli Suomen.

Presidentti Alexander Stubb halusi siis matkallaan käydä myös Göteborgissa, jossa on valtava satama. Se on myös Suomelle tärkeä yhteys Atlantille varsinkin tilanteissa, joissa sotilaallinen jännitys tekee Itämerellä kulun liian vaaralliseksi.

On todella hienoa, jos Nato-maat Suomi ja Ruotsi ryhtyvät hoitamaan asioitaan jonkinlaisena uutena Ruotsi-Suomena 1700-luvun malliin. Olisi upeaa, jos kumpikin maa ryhtyisi iloitsemaan toistensa menestyksestä yhteisenä saavutuksena.

Jos Euroviisu-voitto tulee Suomelle tai Ruotsille, se tulee kummassakin tapauksessa ”meille”. Jos ruotsalainen Armand Duplantis hyppää seipäällä maailmanennätyksen, asiasta olisi kerrottava lehdissä yhtä suurin kirjaimmin kuin jostakin Kalle Rovanperästä.

Tällainen asenne rohkaisisi myös ruotsinsuomalaisia nousemaan vähitellen yhtä arvostetuksi joukoksi kuin suomenruotsalaiset. Eurooppalaisten olisi yleensäkin opittava yhdistämään osaamisensa ja intressinsä.

Nykyisenlaisena riitaisena palapelinä Eurooppa ei koskaan saa kokoaan vastaavaa osaa maailman suurvaltojen joukossa vaan joutuu jopa pyytämään Yhdysvaltoja ratkaisemaan keskinäisiä riitojaan.

 

ASIASANAT: Nato, Ruotsi-Suomi, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu