Toivottavasti Kosovo tai Taiwan ei ole ”uusi Ukraina”

Toivottavasti Kosovo tai Taiwan ei ole ”uusi Ukraina”

On surullista, että meille eurooppalaisille niin tärkeää Ukrainan murhenäytelmää ei pidetä kauempana maailmalla kuin pikku juttuna. Afrikassa ihmetellään, miksi Euroopassa suhtaudutaan Ukrainan pakolaisiin niin eri tavalla kuin Välimeren yli pyrkiviin tummaihoisiin.

Ja meillä Euroopassakin on maita, jotka ovat Ukrainan asiassa Putinin puolella. Silloin ratkaisevia ovat omat kansalliset historian traumat.

Tuollainen maa on Serbia, joka on vahvasti Venäjän linjoilla. Ja miksi? Siksi, että länsi pakotti sotatoimilla Serbian luopumaan Kosovosta, josta tuli itsenäinen valtio. Niissä järjestelyissä taisi olla mukana myös Martti Ahtisaari. Siispä Serbia on Venäjän ystävä tämän Kosovon vuoksi.

Ja painamassa on myös ortodoksinen uskonto ja venäläismallinen kirjaimisto. Kaiken lisäksi Serbia on EU-jäsenehdokas. Miten tällainen Serbia sopisi EU-maaksi? Kysyn vain.

Serbia suhtautuu Kosovoon kuin Kiina Taiwaniin – tai Venäjä Ukrainaan. Toivottavasti Belgradissa ja Pekingissä ei tehdä samaa virhettä kuin Moskovassa, jossa luultiin, että Kiovaan voitaisiin marssia siitä vain. Vastassa ei ollutkaan ”uusi Lukashenka” vaan Volodymyr Zelenskyi, joka puhui pukukoodeista piittaamatta verryttelypuvussa ensin Euroopan ja EU:n, sitten Naton ja Yhdysvallat ja nyttemmin loputkin maailmasta G7-kokouksessa puolelleen.

Tuo G7-kokous pidettiin Japanin Hiroshimassa, kaupungissa, johon Yhdysvallat pudotti atomipommin 6.8.1945. Se lopetti toisen maailmansodan. Toivomme sydämestämme, ettei mitään vastaavaa tarvittaisi Ukrinan sodan lopettamiseen.

Ukrainan sodassa on huolestuttavia piirteitä. Iskuja on tapahtunut myös Venäjän puolella. Uutisiin ei voi luottaa, kun kummaltakin suunnalta tulee propagandaa ja muunneltua totuutta.

Ukrainan presidentti Zelenskyi on matkustanut ympäri maailmaa ja saanut tukea ja sympatiaa. Se on hienoa. Mutta emme koskaan voi tietää, miten tuohon vastataan Kremlissä.

 

ASIASANAT: Kosovo, Taiwan, Ukraina

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu