Toivottavasti Kosovo tai Taiwan ei ole ”uusi Ukraina”
Toivottavasti Kosovo tai Taiwan ei ole ”uusi Ukraina”
On surullista, että meille eurooppalaisille niin tärkeää Ukrainan murhenäytelmää ei pidetä kauempana maailmalla kuin pikku juttuna. Afrikassa ihmetellään, miksi Euroopassa suhtaudutaan Ukrainan pakolaisiin niin eri tavalla kuin Välimeren yli pyrkiviin tummaihoisiin.
Ja meillä Euroopassakin on maita, jotka ovat Ukrainan asiassa Putinin puolella. Silloin ratkaisevia ovat omat kansalliset historian traumat.
Tuollainen maa on Serbia, joka on vahvasti Venäjän linjoilla. Ja miksi? Siksi, että länsi pakotti sotatoimilla Serbian luopumaan Kosovosta, josta tuli itsenäinen valtio. Niissä järjestelyissä taisi olla mukana myös Martti Ahtisaari. Siispä Serbia on Venäjän ystävä tämän Kosovon vuoksi.
Ja painamassa on myös ortodoksinen uskonto ja venäläismallinen kirjaimisto. Kaiken lisäksi Serbia on EU-jäsenehdokas. Miten tällainen Serbia sopisi EU-maaksi? Kysyn vain.
Serbia suhtautuu Kosovoon kuin Kiina Taiwaniin – tai Venäjä Ukrainaan. Toivottavasti Belgradissa ja Pekingissä ei tehdä samaa virhettä kuin Moskovassa, jossa luultiin, että Kiovaan voitaisiin marssia siitä vain. Vastassa ei ollutkaan ”uusi Lukashenka” vaan Volodymyr Zelenskyi, joka puhui pukukoodeista piittaamatta verryttelypuvussa ensin Euroopan ja EU:n, sitten Naton ja Yhdysvallat ja nyttemmin loputkin maailmasta G7-kokouksessa puolelleen.
Tuo G7-kokous pidettiin Japanin Hiroshimassa, kaupungissa, johon Yhdysvallat pudotti atomipommin 6.8.1945. Se lopetti toisen maailmansodan. Toivomme sydämestämme, ettei mitään vastaavaa tarvittaisi Ukrinan sodan lopettamiseen.
Ukrainan sodassa on huolestuttavia piirteitä. Iskuja on tapahtunut myös Venäjän puolella. Uutisiin ei voi luottaa, kun kummaltakin suunnalta tulee propagandaa ja muunneltua totuutta.
Ukrainan presidentti Zelenskyi on matkustanut ympäri maailmaa ja saanut tukea ja sympatiaa. Se on hienoa. Mutta emme koskaan voi tietää, miten tuohon vastataan Kremlissä.
ASIASANAT: Kosovo, Taiwan, Ukraina
Japani antautui vasta 9.8.1945 Nagasakin yllä räjäytetyn pommin jälkeen. Atomipommit eivät olleet japanilaisen sodanjohdon piirissä kaikkein tärkein syy antautumiselle vaan Mantšurian menetys Stalinin joukoille, joka käytännössä katkaisi tuolloin viimeisen japanilaisten reitin raaka-aineiden tuonnille.
Virallisesti Japani antautui liittoutuneille 14.8.1945 keisari Hirohiton hyväksyttyä Potsdamin julistuksen ehdot. Japanilaiset saivat kuulla keisarinsa äänen ensimmäistä kertaa Hirohiton ilmoitettua antautumisesta kansalle seuraavana päivänä pitämässään radiopuheessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hirohitolla oli tärkeä osuus sodan päättymisessä, koska japanilaiset sotilaat eivät olisi laskeneet aseitaan, ellei käsky olisi tullut itse keisarilta. He olisivat jatkaneet taisteluaan viimeiseen hengenvetoon asti.
Hirohitohan sai jatkaa keisarina ja Japanin formaalisena johtajana amerikkalaisten miehityksestä huolimatta. Nykyään japanilaiset sanovat, että vaikka keisarilla ei ole valtaa, niin hänellä on ”magic power”. Hirohiton puhetta sodan päättymiseksi pidetään yhtenä esimerkkinä tuosta taikavoimasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hirohito säästyi hirttämiseltä siksi, että kansa pysyi näin hallinnassa saadessaan pitää jumalakeisarinsa. Jenkit ajattelivat, että jos keisari pistetään roikkumaan niin kommunismi leviää Japaniin. Pääsyyllinen säästyi, mutta jenkkien täytyi kuitenkin saada muutamia hirteen sotasyyllisinä vaikka Japanissa ei tehty yhtikäs mitään päätöksiä ilman keisarin hyväksyntää.
Jenkit noudattivat tätä Hirohiton suojelulinjaa koko sen ajan kun heille kävi mahdolliseksi pommittaa Tokiota. Nimenomainen käsky oli, ettei keisarin palatsin edes läheisyyteen puodoteta palopommeja. Se pieni surkea tyyppi hoveineen olisi ollut mahdollista pyyhkäistä pois olemasta koska vaan ja piste. Kun se olisi ollut pois pelistä Japani olisi kaatunut suht. nopeasti sisäiseen valtataisteluun koska kansa taisteli yksinomaan keisarin, ei maan eikä varsinkaan kenraalien puolesta. Kaikki muu on jenkkipropagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Pääsyyllinen säästyi, mutta jenkkien täytyi kuitenkin saada muutamia hirteen sotasyyllisinä vaikka Japanissa ei tehty yhtikäs mitään päätöksiä ilman keisarin hyväksyntää.”
Tämä kertoo, miten keskiaikainen valtio Japanikin on, vaikka onkin monessa mielessä länsimainen oikeus- ja ”hyvinvointivaltio”.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Nykyään japanilaiset sanovat, että vaikka keisarilla ei ole valtaa, niin hänellä on ”magic power”. Hirohiton puhetta sodan päättymiseksi pidetään yhtenä esimerkkinä tuosta taikavoimasta.”
Hiton Hiroshima käänsi jopa Hirohiton pään.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Japani antautui vasta 9.8.1945 Nagasakin yllä räjäytetyn pommin jälkeen.”
Kiitos Japanin historian täsmennyksestä. En tarkoittanut, että rauha olisi solmittu heti tuolla päivämäärällä. Tarkoitin, että Hiroshiman pommi oli se käänne, joka muutti sodan kulun. Se kertoi, millainen hirvittävä ase atomipommi on.
Ilmoita asiaton viesti
Lohdullista toki on se, että ydinsodan jälkeisessä maailmassa elonjääneet voivat kokoustella jo hetikohta sodan jälkeen pelkäämättä säteilyn aiheuttamaa kuolemaa.
Eivät ne ydinpommin jälkiseuraukset niin vaarallisia olekaan, kun Hiroshimakin on nykyään ihan normaali kaupunki reilulla miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki jälleenrakennettiin toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1949 Japanin parlamentti julisti Hiroshiman Rauhan kaupungiksi kaupungin pormestarin Shinzō Hamain aloitteesta. Kaupungista tuli suosittu rauhaa ja yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevien konferenssien pitopaikka.
No, pienihän se ”little boy” olikin nykymittapuuhun verrattuna.
Venäjän taktista ydiniskua odotellessa…En kuitenkaan pidätä henkeäni.
Ilmoita asiaton viesti
Hiroshima on yksi Japanin moderneimmista ja kauniimmista kaupungeista. Olen vieraillut siellä kaksi kertaa 90-luvulla Japanissa asuessani.
Ilmoita asiaton viesti
Moderniudella on syynsä…
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Rovaniemikin on yksi Suomen moderneimmista kaupungeista.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Moderniudella on syynsä…”
Hiroshiman täystuhosta oli siis jotain hyötyäkin: voitiin rakentaa uusi, moderni kaupunki. Hyvä, ettemme aina ajattele asioita negatiivisen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
> ”Lohdullista toki on se, että ydinsodan jälkeisessä maailmassa elonjääneet voivat kokoustella jo hetikohta sodan jälkeen pelkäämättä säteilyn aiheuttamaa kuolemaa.”
Hienoa, että meillä on Hiroshimassa esimerkki siitä, että atomipommin räjähdyspaikalla voi taas asua. Japani ja Saksa olivat toisen maailmansodan varsinaiset pahikset. Mutta nykyään ne ovat jonkinlaisia ”pasifistivaltioita”.
Ilmoita asiaton viesti
EU maiden olisi syytä viestiä Kiinalle selkeästi mille puolelle ne asettuvat jos Kiina hyökkää Taiwaniin.
Ilmoita asiaton viesti
> ”EU maiden olisi syytä viestiä Kiinalle selkeästi mille puolelle ne asettuvat jos Kiina hyökkää Taiwaniin.”
Olen samaa mieltä. On outoa, että Yhdysvallat on Ukrainan tärkein tuki. EU:n on vaikea pysyä ”neutraalina”, jos Kiina ryhtyy valloittamaan Taiwania. Toisaalta hankaluutena ovat monenmoiset taloussuhteet Kiinaan, taloudenkin suurvaltaan.
Ilmoita asiaton viesti