Toivottavasti Mika Aaltola puhuu tietoa eikä toiveajattelua

Toivottavasti Mika Aaltola puhuu tietoa eikä toiveajattelua

Ulkopoliittisen instituutin, UPI:n, johtajasta Mika Aaltolasta on tullut Suomessa eräänlainen ilmiö. Hän on tullut kansalaisille tutuksi Ukrainan murhenäytelmän  ansiosta. Häntä tarvitaan jokseenkin päivittäin kommentoimaan sotatapahtumia eri kanavilla. Lisäksi hän on antanut auliisti haastatteluja myös juorulehdille elämästään ja perheestään.

Perjantaina 17.11. Mika Aaltola oli Ylen mediakriittisessä ohjelmassa Viimeisessä sanassa antamassa haastattelun ei suinkaan Ukrainasta – vaan Mika Aaltolasta. Haluttiin tietää, mikä Mika on miehiään ja miksi hän on niin suosittu. Mutta sitä pitäisi kysyä Suomen kansalta eikä Mika Aaltolalta.

Mika Aaltola on myös presidenttiehdokkaiden suosikkilistalla kärkipaikoilla. Näin siitä huolimatta, että hän on jatkuvasti kiertänyt kysymykset siitä, onko hän edes käytettävissä. Sitä paitsi hänen takanaan ei ole yksikään puolue. Aaltola keroo äänestäneensä elämänsä aikana jokseenkin kaikkia puolueita.

Mikä Mika Aaltolassa vetoaa Suomen kansaan? Ilmeisesti selkeys ja suorasanaisuus. Hän ei ole makeileva eikä liian itsevarma. Hän ei tule liian lähelle vaan pitää etäisyyttä suomalaiskansalliseen tapaan. Hän ei edes katso haastattelijaa silmiin vaan katselee  puhuessaan melkein koko ajan kattoa. Niillä avuilla pärjää täällä Suomessa.

Suomen Ukrainan murhenäytelmän arvioissa ja varsinkin lehtilööpeissä on päivästä päivään kerrottu Vladimir Putinin epätoivosta ja Venäjän armeijan romahtamisesta. Jotkut asiantuntijat nimittävät sitä toiveajattelujournalismiksi.

Lauantaina 19.11. Mika Aaltola oli haastateltavana MTV:ssä. Hän on sitä mieltä, että Ukraina on nyt pyrkimässä valloittamaan takaisin Krimin. Nyt siihen olisi momentum, kun Venäjän joukot ovat vetäytyneet Hersonista eivätkä ole vielä ehtineet järjestäytyä uudelleen.

Jos tämä on totta eikä toiveajattelua, olen valmis vetämään takaisin ehdotukseni diplomatiasta ja aselepoon pyrkimisestä. Ja juuri tällaisella hetkellä Ukrainaa ei saa jättää yksin ilman tehokasta apua. Muuten tähänastinenkin apu valuu hukkaan.

 

ASIASANAT: Mika Aaltola, Ukraina, Venäjä  

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu