Trumpin terroristit tunkeutuivat kongressiin

Trumpin terroristit tunkeutuivat kongressiin

# Yhdysvaltain Kongressiin tunkeutui joukko mielenosoittajia. Uudeksi presidentiksi valittu Joe Biden sanoo, etteivät nuo mitään mielenosoittajia olleet vaan terroristeja. Hän kysyy vielä, miten noita terroristeja olisi kohdeltu, jos he olisivat olleet mustaihoisia. Demokraattijohtaja Nancy Pelosi vaatii Trumpin erottamista heti. Syytä olisi.

Tuon kapinallisjoukon oli komentanut paikalle ei enempää eikä vähempää kuin viimeisiä päiviään mahtipaikalla istuva presidentti-pääministeri Donald Trump. On ihmetelty, miten tuo rähinäjoukko pääsi sisälle kansanedustusrakennukseen. Mitä ihmettelemistä siinä on, kun kaiken takana on istuva valtakunnan presidentti-pääministeri? Hänhän on Yhdysvalloissa melkein kaikkivaltias.

Presidentti Donald Trumpin kieltäytyminen vaalitappionsa myöntämisestä ja rimpuilu kiinni vallan kahvassa törkein menetelmin on häpeä demokraattisille järjestelmille. Yhdysvaltain perustuslaissa on valuvika joka pitäisi saada korjatuksi. Muuten itsevaltaiset hallitsijat käyttävät Yhdysvaltain presidenttiä hyväkseen niin kuin Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea Trumpin valtakaudella.

 

Yhdysvaltain perustuslain valuvika

# Tällainen tapahtuma kertoo vain, että Yhdysvaltain perustuslaki on pahasti valuvikainen. On jotenkin paradoksaalista, että maailman monessa mielessä kehittyneimmissä demokratioissa on valtionpäämiehenä tai -naisena kuningas tai kuningatar. Näin Ruotsissa, näin Norjassa, näin Tanskassa, näin Hollannissa, näin Belgiassa. Loistavana poikkeuksena on vain tasavalta nimeltä Suomi.

Yhdysvallat perustettiin aikoinaan itse asiassa kapinalliseksi vastalauseeksi Ison-Britannian kuningaskuntaa vastaan. Haluttiin itsenäistyä brittiläisen siirtomaan asemasta. Siksi valtiota johtamaan haluttiin kuningasta mahtavampi vallanpitäjä, lähes yksinvaltainen presidentti-pääministeri.

 

Itsevaltius on huumetta

# Jos tälle Yhdysvaltain presidentin paikalle erehdytään valitsemaan liian itsevaltainen tyyppi, kuten Donald Trump, niin huonosti käy niin kuin nyt. Itsevaltius on näet huumetta, jota läheskään kaikki Yhdysvaltain presidentti-pääministerit eivät kestä. Suurin osa maailman yksinvaltiaista sairastuu omapäiseen vallankäyttöön. Itsevaltias erehtyy kovin helposti väärinkäytöksiin ja törkeisiin taloudellisiin ja muihin kotiinpäinvetoihin.

Niistä joutuu demokratioissa vastaamaan virkakauden päätyttyä. Siitäpä syystä Venäjän nykytsaari Putin on halunnut jatkaa omaa valtaansa loputtomiin. Ja jos se jostain syystä päättyy, hän on määrännyt itselleen syytesuojan, jotta ei hän ei joutuisi virkakautensa jälkeenkään vastaamaan lurjusteluistaan.

Donald Trump -raukalla ei tuollaista syytesuojaa ole. Niinpä on ymmärrettävää, että hän haluaa hinnalla millä hyvänsä jatkaa virkakauttaan. Hän ei luota edes korkeimpaan oikeuteen, vaikka pääsi nimittämään sinne elinikäiseksi jäseneksi nuoren kannattajansa.

 

ASIASANAT: Donald Trump, Terrorismi, Yhdysvallat

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu