Tuntia pidemmät yöunet panevat maailman sekaisin

Tuntia pidemmät yöunet panevat maailman sekaisin

Euroopan parlamentti äänesti kellonviisarien siirtelyn lopettamisesta jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Mutta tämä hulluus jatkuu yhä. Ainoana ilona tästä toimesta on se, että saamme nukkua pitempään sunnuntaina 31.10.2021. Tämä lokakuun on tuntia pidempi kuin mikään 31-päiväinen kuukausi.  Tämä pidentynyt yöuni otetaan meiltä taas takaisin maaliskuussa 2022. Maaliskuu onkin tuntia lyhyempi kuin mikään muu 31-päiväinen kuukausi.

Kellonviisarien siirtely sekoittaa täydellisesti kansainväliset aikataulut. Eri maissa kaiken lisäksi kellonviisareita siirrellään eri päivinä ja jopa eri suuntaan, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt kevät, joten on aika siirtyä kesäaikaan.

Kaiken hulluuden huipuksi kellot käyvät eri puolilla maailmaa eri tahtiin. Ota tässä nyt sitten selvää, mitä kello on missäkin. Eihän tällainen sovi ollenkaan nykyiseen globaaliin maailmaan, jolloin viestit voi lähettää hetkessä minne tahansa tällä pallolla.

Olen vuosia käynyt Uuden Suomen nettisivuilla raivokasta taistelua kesä- ja talviajan vaihtelua vastaan ja jopa yhden yhteisen maailmanajan puolesta. Löysin peräti 11 kirjoitusta siitä, miten idioottimaista on joka kevät ja joka syksy käännellä kerron viisareita tunnilla eteen- tai taaksepäin.

Kerrankin voi sanoa, että ennen oli paremmin. Suomi siirtyi kellonviisariensiirtelyn hullunmyllyyn nimittäin 1980-luvun alussa. Nyt kansalaisadressin julkistamisen jälkeen eduskunta on jokseenkin yksimielisesti sitä mieltä, että hyödytön ja haitallinen kesä- ja normaaliajan vaihtelu on lopetettava. Mutta Suomi ei voi päättää asiasta, vaan se kuuluu EU:lle.

Jos emme ymmärrä luopua kellonviisarien siirtelystä kaksi kertaa vuodessa, Suomen kannattaisi ilman muuta siirtyä samaan kellonaikaan kuin Ruotsi ja Länsi-Eurooppa. Siitä voittaisi jopa Suomen elinkeinoelämä, kun suomalaiset eivät pakenisi työpaikoilta tuntia aikaisemmin kuin EU:n ytimissä.

Tekisin vielä radikaalimman ehdotuksen: siirtykäämme koko maapallolla yhteen ja samaan maailmanaikaan, mikä olisi nykyisellä globalisaation kaudella ainoa oikea ratkaisu. Kyllä me nopeasti oppisimme, että aurinko voi olla etelässä kello 12, 10 tai 22. Jos katsomme tarvitsevamme ”päivänvalon säästämistä”, voisimme siirtää työaikoja mutta ei kellon viisareita.

Tällä tavalla myös kaikkialla maapallolla olisi koko ajan sama viikonpäivä. Myös vuosi vaihtuisi kaikkialla samaan aikaan. Ja nykyaikainen tiedonkulku toimisi niin kuin on kohtuullisesta toivoa ja olettaa.

ASIASANAT: Kesäaika, Maailmanaika, Talviaika

+2
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu