Tuottaako eläkeläisten taitettu indeksi ”kohtuuttoman korotuksen”?

Tuottaako eläkeläisten taitettu indeksi ”kohtuuttoman korotuksen”?

Television talouskeskustelussa oli yhtenä aiheena inflaatio ja eläkkeet. Keskustelijat olivat kaikki sitä mieltä, että on kauheaa, kun eläkeläiset saavat nyt taitetun indeksinsä ansiosta suuremman tuloprosentin korotuksen kuin työssä käyvät. Syynä on inflaatio.

Keskustelijat eivät halunneet muistaa sitä, että taitetun indeksin vuoksi eläkeläiset ovat tuloissaan jääneet jatkuvasti vuodesta vuoteen jälkeen palkansaajista. Keskituloiset eläkeläiset ovat vuosien mittaan vajonneet köyhälistöksi ja köyhät eläkeläiset pudonneet lattian läpi leipäjonoihin.

Jos nämä eläkeläiset nyt saavat hieman poikkeuksellisesti pienen korjauksen jokavuotiseen köyhtymiseensä, onko se niin hirveää? Tuo keskustelu todella kylmäsi minun mieltäni. Kaikki keskustelijat olivat työikäisiä. He ajattelivat vain omaa etuaan.

Eläkeläiset olivat heille vain turha kansanjäänne, jonka olisi jo aika poistua siitä kuleksimasta. Kuitenkin eläkeläiset ovat panneet tämän maan pystyyn sodan raunioista, tehneet kuusipäiväisiä työviikkoja ja auttavat vielä eläkeläisinä monella tavalla vaikkapa lastensa ja lastenlastensa elämää.

Ongelma koskee vain pieni- ja keskituloisia eläkeläisiä. Pienituloiset eivät juurikaan maksa tuloveroa, mutta he kantavat melkein kaikki rahansa ruokakauppoihin ja maksavat siten tuloistaan suuren osan arvonlisäveroina, Alveina. Indeksikorotus ei läheskään korvaa ruokien hinnankorotuksia.

Keskituloiset eläkeläiset taas maksavat korkeampia veroprosentteja kuin miljonäärit, joten he eivät voi kerätä puskureita tulevaisuuden varalle. On myös joukko rikkaita eläkeläisiä, ,jotka eivät totta tosiaan tarvitsisi korotuksia. Päinvastoin tarvittaisiin eläkekatto.

Olen armollinen enkä mainitse, ketkä tuossa Ylen aamutelevisiossa kauhistelivat köyhien eläkekorotuksia, jotka nekin korvaavat vain pienen osan inflaation vaikutuksesta.

 

ASIASANAT: Eläkkeet, Indeksit, Palkat

+3
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu