Tutkivat journalistit avaavat talouslurjustelun Pandoran lippaan. Kiitos!

Tutkivat journalistit avaavat talouslurjustelun Pandoran lippaan. Kiitos!

Tutkivat journalistit tekevät äärimmäisen arvokasta työtä yli valtakunnan rajojen. Tuoreimmassa veroparatiisiselvityksessä Pandorassa on Suomen Ylen lisäksi mukana mm. Britannian BBC ja The Guardian -lehti.  Toimintaa hoidetaan kansainvälisestä journalistijärjestöstä ICIJ:stä. Journalistit ovat taas kerran osoittaneet, että heitä ehdottomasti tarvitaan vallan vahtikoirina tässä matoisessa maailmassa..

Pandoran papereissa on 12 niljoonaa salaista asiakirjaa veroparatiisiyhtiöistä viime vuosilta. Vuotoa on tutkinut noin 600 toimittajaa 117 maasta ja 150:stä mediatalosta. Suomesta mukana on ollut vain Ylen MOT-toimitus. Veroparatiisitiedoista paljastuu huomattava määrä liikeyrityksiä ja niiden johtajia. Siellä on myös koko joukko eurooppalaisia johtavia poliitikkoja.

Yle MOT on tutkinut ja paljastanut Venäjän Putinin hallinnon mädän korruption ja veroparatiisien hyväksikäytön. Putinin läheinen ystävä Gennadi Timtshenko on saanut kaksoiskansalaisuuden ja päässyt toimimaan monella tavalla Suomen liike-elämässä, mm. yhteistyössä Hjallis Harkimon ja Jokereiden jääkiekkobisneksen parissa.

Huonoon valoon joutuvat myös suomalaiset poliitikot Sperbankin johtokunnassa istuva Esko Aho ja Nord Stream -kaasuputken ”putkimies” Paavo Lipponen. Toivottavasti tämä mädännäisyys saadaan nyt kunnolla julki. On myös selvitettävä, miten se liittyy venäläisiin ydinenergiahankkeisiin Suomessa.

Venäläistä rahaa on myös käytetty äärioikeistolaisten EU-vastaisten mielipiteiden levittämiseen suomalaisten poliitikkojen keskuudessa.

Lisätietoa: https://yle.fi/uutiset/3-12126518  Kannattaa katsoa  Kannattaa katsoa Yle MOT ma 4.10. klo 20, TV1.

 

ASIASANAT: Korruptio, Venäjä, Veroparatiisit

+7
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu