Ukrainan hyökkäyksen mahdollisuudet ja riskit

Ukrainan hyökkäyksen mahdollisuudet ja riskit

# Mitä pitäisi ajatella Ukrainan hyökkäyksestä Venäjän puolelle Kurskin alueelle? Meille on kerrottu, että se oli jotenkin nolo juttu Putinille, joka on kuulemma raivonnut Kremlissä. Ilman muuta tällainen käänne oli karmea yllätys Venäjän johtajalle. Onhan hän varoitellut sodan laajenemisen riskeistä.

Tällainen käänne ilmeisesti vaikeuttaa Putinin hallintoa ja auttaa siten Ukrainaa. Mutta voiko se kaataa Putinin hallinnon? Ja onko varma, ettei valta siirry jollekin samanmieliselle tai vielä imperialistisemmalle itsevaltiaalle?

Ukrainan hyökkäys saattaa sekin panna tavalliset venäläiset ajattelemaan, että Putin on sittenkin oikeassa, kun väittää, että Ukrainan ”natsit” ja Nato yrittävät kaapata Venäjältä Ukrainan ja nyt itse Venäjänkin.

Ukrainan hyökkäys oli myös jonkinlainen shokki Yhdysvalloille ja Nato-maille, koska Ukrainan Volodymyr Zelenskyi ei ilmeisesti kysynyt mitään liittolaisiltaan ennen tätä hyökkäystä. Hän näköään arveli, ettei saisi lupaa varsinkaan kovin hajanaiselta Natolta, jossa puhetta johtaa änkyrä-Unkari. Nyt Naton on vain pakko mukautua uuteen odottamattomaan tilanteeseen ja antaa lisää tukea Ukrainalle.

 

Zelenskyi ja Netanjahu johtavat lännen linjauksia

# Kukaan ei ole hallinnut maailmanpolitiikkaa viime vuosina niin kuin Volodymyr Zelenskyi. Voimme vain kuvitella, miten erilainen koko maailma olisi, jos hän olisi helmikuussa 2022 ottanut Putinin lähettämät venäläiset joukot vastaan niin kuin Aljaksandr Lukashenka Valko-Venäjällä. Ilman Volodymyr Zelenskyitä Suomi ja Ruotsi olisivat yhä Naton ulkopuolella.

Zelenskyin tavoin maailmanpolitiikkaa heiluttelee Israelin pääministeri Netanjahu, joka hoiti Hamas-johtajan hengiltä iskulla Teheraniin. Netanjahu ei kertonut tästä toimesta etukäteen kenellekään, ei edes amerikkalaisille. Hän ilmeisesti pelkäsi, ettei olisi saanut lupaa. Nyt sitten Iran uhkaa kostoiskulla – eikä Yhdysvallat voi jättää Israelia yksin pulaan.

Samoin Volodymyr Zelenskyi hyökkäsi Venäjälle kertomatta Yhdysvalloille ja Natolle luottaen siihen, että ei jää yksin. Mitä, jos Venäjä ei olekaan niin heikko, hapero ja höperö kuin lännessä uskotaan ja toivotaan?

Eikö nyt tarvittaisi kaiken varalta taustalla myös sotien laajenemisen sijaan diplomatiaa ja valmiutta rauhanneuvotteluihin Martti Ahtisaaren hengessä?

 

ASIASANAT: Nato, Ukraina, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu