Ukrainan joulu ”väärään aikaan” oli järkytys Putinille ja Kirillille

Ukrainan joulu ”väärään aikaan” oli järkytys Putinille ja Kirillille

Putinin uskollista apulaista Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirilliä on tölväisty ryhtymällä Ukrainassa viettämään joulua gregoriaanisen kalenterin mukaan jo joulukuun 25. päivänä. Venäjän ortodoksit viettävät joulua vasta länsimaiden loppiaisen aikaan. Tämäkin muutos tarkoittaa omalla tavallaan, että Ukraina on hyppäämässä ulos ”äiti-Venäjän” piiristä.

Ukrainan murhenäytelmä on ajanut Venäjän ja Yhdysvaltain johtaman lännen suhteet ennen näkemättömään aallonpohjaan. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu Washingtonissa ja näyttävä esintyminen presidentti Joe Bidenin rinnalla on aivan selvästi ollut kova pala Vladimir Putinille.

Tämä jännityksen lisääntyminen on pannut Putinin puhumaan Ukrainan sodasta. Näihin asti on kuulunut puhua vain ”Ukrainan erikoisoperaatiosta”. Tämä on odella merkittävä muutos tämäkin.

Myös Natoon pyrkiviin Suomeen ja Ruotsiin on kohdistettu jonkinlaisia uhkauksen tapaisia. Venäjällä oltiin raivoissaan, kun Suomessa eräässä mielenosoituksessa poltettiin Venäjän lippu. Nyt sitten Moskovassa on heiluteltu mielenosoituksessa lekoja Suomen suurlähetystön luona. Suurlähetystöstä on pyydetty lähetystön turvallisuuden takaamista.

Nämä ovat aivan ennen kuulumattomia ilmiöitä Suomen ja Venäjän suhteissa. Joulua ei todellakaan ole vietetty näillä rintamilla rauhan juhlana.

 

ASIASANAT: Kirill, Ukraina, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu