Ukrainan sota iski muutoksia Ukrainan historiaan

Ukrainan sota iski muutoksia Ukrainan historiaan

Sanotaan, että sodan ensimmäinen uhri on totuus. Sen tilalle astuu propaganda, jonka sanoma on täsmälleen vastakkainen kuin vihollisella.

Hiukan samalla tavalla käy historian faktojen ja näkökulmien. Ukrainan sodan aikana tilannetta on usein verrattu Suomen talvisotaan. Kummassakin tapauksessa hyökkääjänä oli Moskovan diktaattori, ensin Stalin, sitten Putin.

Talvisodan yhteydessä otetaan esille Raatteen tien taistelut, jotka olivat Suomelle tärkeä menestys. Vihollinen pysäytettiin. Taisteluissa kuoli noin 17 500 neuvostosotilasta ja vain noin 900 suomalaista.

Tässä yhteydessä tuntuu kiusalliselta mainita, että neuvostosotilaista suuri osa tuli Ukrainasta. Mutta eihän sotilailta vallankaan diktatuurimaissa kysytä, haluavatko he lähteä tapporetkelle.

Ukrainan historiasta ei näin sotatilanteesta myöskään haluta muistaa sitä, että venäläiset ja ukrainalaiset ovat olleet hyvin läheiset kansat ”Äiti-Venäjällä”. Ne ajautuivat erilleen vasta Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991 syystä, että kukaan ei ottanut hoitaakseen Mihail Gorbatshovin salkkua.

Turvallisuusjoukoissa mm. Itä-Saksassa DDR:ssä toiminut Vladimir Putin tuntee olevansa Kiovan suuriruhtinaan Vladimir Suuren työn jatkaja yli tuhannen vuoden jälkeen. Putin on sanonut, että Neuvostoliiton hajoaminen oli ”historian suurin katastrofi”. Hän yrittää epätoivoisesti korjata tuota ”vääryyttä”.

On myös muistettava, että Krimin niemimaa tuli osaksi Ukrainan neuvostotasavaltaa vasta vuonna 1954, kun ukrainalainen Nikita Hrushtshev oli Kremlin valtiaana.

On aivan ymmärrettävää, ettei tällaisia asioita haluta pitää esillä, kun yritämme auttaa Ukrainaa Venäjän itsevaltiaan hyökkäystä vastaan.

ASIASANAT: Ukraina, Talvisota, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu