Ukrainassa tarvitaan aseita – mutta myös diplomatiaa

Ukrainassa tarvitaan aseita – mutta myös diplomatiaa

Venäläiset ovat vetämässä joukkojaan pois Hersonista, jossa ne ovat joutuneet jumiin Dnepr-joen rannalla. Tämä tapahtuu alueella, jonka Venäjä on julistanut liitetyksi valtakuntaansa. Jos me otamme tuon todesta, se tarkoittaa, että länsi osallistuu välineillään taisteluun Venäjän maaperällä.

Asiantuntijat puhuvat vaihtelevalla tavalla siitä, mitä nyt on tapahtumassa. Ylen A-Talkissa Risto E. J. Penttilä jopa sanoi, että tämä tapahtuma on naula Putinin ruumisarkkuun. Tosin hän joutui myöntämään, että tuollainen arkku tarvitsee enemmänkin nauloja.

Tuo lausuma olkoon näytteenä siitä, millä tavalla Putinin Venäjästä on alettu puhua Suomessa. Vielä viime vuonna Venäjästä oli tapana puhua hieman varovaisin ja pehmennetyin sanakääntein. Nyt on sopimatonta yrittää ymmärtää Venäjää millään tavalla. Tuo maa on sanalla sanoen hylkiö.

Maailmanpoliittinen tilanne on kaikin puolin epävarma.  Emme edes tiedä, millaisille linjoille asettuu Ukrainan selvästi merkittävin avustaja Yhdysvallat. Jos Atlantin takaa tuleva apu vähenee, Eurooppa on pakkotilanteen edessä: Ukrainaa pitää auttaa ja auttaa runsain mitoin.

Muuten Euroopan maine demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana romahtaa. Tuollainen tilanne uhka romahduttaa myös Euroopan talouden. Jo nykyään kärsimme inflaatiosta ja taantumasta. Se on pakottanut vähävaraisimmat leipäjonoihin – joista usein leipä on lopussa.

Jotta tuo kaikki voitaisiin välttää, olisi viisasta ryhtyä etsimään Ukrainan tilanteeseen jonkinlaista aselepoa. Näihin mennessä rauhanneuvotteluista ei ole ollut lupa edes puhua. Ainoana luvallisena ratkaisuna on ollut Venäjän kukistaminen, täydellinen voitto.

Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa, miten kauan Venäjän nujertaminen veisi aikaa ja oliiko se edes mahdollista.

Eikö sittenkin kannattaisi ainakin yrittää pyrkiä aselepoon? Diplomatian tiestä Ukrainan murhenäytelmän ratkaisuna on alkanut puhua myös presidentti Sauli Niinistö.

Aselepo ei tarkoittaisi sitä, ettei Venäjä joutui vastaamaan sotarikoksistaan. Se tarkoittaisi myös sotakorvauksia Ukrainan jälleenrakentamiseksi.

 

ASIASANAT: Diplomatia, Ukraina, Venäjä

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu