Vaaleihin voi ja niihin pitää voida vaikuttaa

Vaaleihin voi ja niihin pitää voida vaikuttaa

# Seurasimme Yle-televisiosta Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtajan Teija Tiilikaisen haastattelun. Valtioiden haavoittuvuus tällaiselle hybriditoiminnalle on lisääntynyt.  Hybridivaikuttamisella tarkoitetaan erimuotoisia, salattuja ja ulkovaltojen toimesta tapahtuvia vihamielisen vaikuttamisen muotoja, joiden kohteena on poliittisen järjestelmän tai koko yhteiskunnan vakaus. Tällaista vaikuttamista voi tapahtua ja tapahtuu varsinkin vaalien yhteydessä.

Enää ei suositella edes nettiäänestystä. Se on aikamoinen hankaluus varsinkin nyt koronapandemian aikana, jolloin normaali vaaliuurnaäänestys käy vaikeaksi, kun joudutaan jonottamaan kasvomaskissa pitkissä jonoissa. Kaikki eivät edes vaivaudu noin hankalaan äänestykseen.

Kotimaisiin ja ulkomaisiin vaaleihin vaikuttaminen on tunnettu jo vuosikymmeniä sitten. Keinoja on monenmoisia. Neuvostoliitto vaikutti Kekkosen valintoihin presidentiksi 1956, 1961 jne. Venäjältä tuli rahaa Skdl:n vaalikassaan – ja Yhdysvalloista demareille.

 

# Viime  vuosien dramaattinen muutos tapahtui 2014, jolloin Venäjän ”vihreät miehet” valloittivat Krimin. Sen jälkeen on kehitelty yhä teknisesti monimutkaisempia vaalivaikuttamisen muotoja. Venäjän ja Kiinan intresseissä on ollut ajaa EU:ta hajalle ja riitoihin Yhdysvaltain kanssa. Siinä mielessä on tuettu Trumpin vaalikampanjoita. Euroopassa taas sekä oikeisto että vasemmisto melkein viimeiseen mieheen ja naiseen yrittävät vaikuttaa siihen, ettei Trump tulisi enää uudelleen valituksi.

Varsinaisena demokratiana pidetty Yhdysvallat pitää hallussaan vaalivaikuttamisen viimeaikaista ”maailmanennätystä”. Tällaiseen tulokseen on ainakin tullut israelilainen tutkija Dov H. Levin uudessa kirjassaan Meddling in the Ballot Box. Yhdysvallat pyrki vuosina 1946-2000 vaikuttamaan tulokseen 81 vaaleissa. Neuvostoliitto sekaantui ennen hajoamistaan 36 ulkomaisiin vaaleihin.

Tämä tutkimustulos antaa varsin erilaisen kuvan kuin mitä lännessä on yleensä tarjoiltu. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat 23.9. Tuossa vertailussa ei ole kiinnitetty huomiota vaalivaikuttamisen törkeyteen. On törkeää, jos diktatuurimaa yrittää vaikuttaa demokraattisen valtion vaaleihin. Sen sijaan on jotenkin ymmärrettävää, jos demokraattisessa maassa arvostellaan diktatuurimaita ja yritetään vaikuttaa niiden vaaleihin eli tarkemmin sanottuna ”vaaleihin”.

Vaaleihin vaikuttaminen on kyllä kaiken lisäksi varsin tulkinnanvarainen ilmiö. Itse asiassa jokainen, joka kommentoi jollakin tavalla jonkin maan vaaleja, on jonkinlainen vaikuttaja, vähäinen vaikuttaja mutta vaikuttaja kuitenkin.

 

ASIASANAT: Demokratiat, Diktatuurit, Vaalivaikuttaminen

 

TimoUotila1

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja. Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu