Valko-Venäjä ojennukseen Paasikiven asein

Valko-Venäjä ojennukseen Paasikiven asein

Valko-Venäjän törkeä toiminta Puolan rajalla käyttämällä hyväksi siirtolaisiksi pyrkiviä on ajankohtainen huolen ja murheen aihe. Nyt kysellään, miten paljon Venäjä on juonessa mukana. Kyllähän me suomalaiset muistamme, miten Venäjä lähetti tänne siirtolaisia turvapaikkaa hakemaan muutama vuosi sitten. Tämä taktiikka on siis Kremlin arsenaalissa.

Eurooppalaisista johtajista enää Sauli Niinistö on valmis tapaamaan Putinia. Lukashenkaa hän ei sentään tiettävästi ole pyrkinyt lähestymään tämän kriisin aikana. Presidentti Niinistö on omaksunut edeltäjänsä Juho Kusti Paasikiven taktiikan. Paasikivi, vaikka oli kokoomuslainen pankkimies, oli valmis neuvottelemaan Moskovan kanssa tilanteessa kuin tilanteessa. Kenties siksi juuri Suomi selvisi sodanjälkeisestä kaaoksesta niinkin hyvin kuin kävi. Emme joutuneet miehitetyiksi emmekä Varsovan sotilasliittoon. Suomi säilyi itsenäisenä toimijana.

Paasikiven seuraaja Kekkonen jatkoi samalla linjalla ja rakenteli kylmän sodan hyytävinä vuosina ”Helsingin hengessä” Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokousta, Etykiä, jonka ”kolmas kori” ilmeisesti osaltaan johti lopulta Berliinin muurin murtumiseen vuonna 1989 ja koko Neuvostoliiton hajoamiseen vuonna 1991.

Niinistö haluaa juhlia kansainvälisesti Etykin 50-vuotismuistoa v. 2025. Tämä on suomalaista taktiikkaa maailmassa, jossa eri leirit ovat ryhtyneet käymään mykkäkoulua. Se näyttää johtavan yhä syvenevään vihan kierteeseen. Parempi olisi tunnustaa tosiasiat, säilyttää puhevälit ja yrittää neuvotella, vaikka yhteisymmärrys ensin näyttäisi mahdottomalta. Primitiivireaktiot voivat johtaa  vain enempään väkivaltaan. Tarvitaan Paasikiven inhorealismia.

 

ASIASANAT: J.K. Paasikivi, Sauli Niinistö, Valko-Venäjä

+1
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu