Valko-Venäjän diktaattoria ei saa päästää vähällä

Valko-Venäjän diktaattoria ei saa päästää vähällä

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenka ”kaappasi” ilmasta ulkomaalaisen lentokoneen. Kone pakotettiin laskemaan Minskissä. Ja sieltä koneesta noudettiin journalisti Raman Pratasevitsh, joka oli julennut arvostella maan menoa ja vaalivilppiä. Illalla tuo journalisti pakotettiin televisiossa tunnustamaan ”syntinsä”.

Tuollaiseen tekoon mädän hallinnon kriitikko ei suostu kuin kidutuksen kautta. Tuo kaikki on niin karmeaa ja luotaan työntävää, että EU on kokouksessaan tuominnut tapahtumat ja yrittänyt keksiä tarpeeksi tehokkaita vastatoimia. Suomikin pyysi Valko-Venäjän suurlähettilään puhutteluun. tuomitsi matkustajakoneen ”kaappauksen” ja vaatii Pratasevitshin ja hänen tyttöystävänsä välitöntä vapauttamista. Hyvä niin.

Toivottavasti tämä kaikki ei jää vain puheeksi. Vastatoimet olisi kohdistettava ennen kaikkea itse diktaattori Lukashenkaan ja hänen lähipiiriinsä. Tuollaisia valtioita ei saisi olla keskellä Eurooppaa. Mutta kun niitä nyt vain on.

Jääkiekkofani Lukashenkaa taitaa kaivertaa näinä aikoina se, että naapurissa Latviassa pelataan jääkiekon MM-kisoja, joiden järjestäminen riistettiin Valko-Venäjältä Lukashenkan aikaisempien lurjustelujen vuoksi. Kiitos Suomen ”jääkiekkokeisarille” Kalervo Kummolalle, joka oli tiettävästi tekemässä tuota päätöstä.

Miksi diktaattorit pitävät niin epätoivoisesti kiinni vallastaan? He ymmärtävät, ettei sellaisen ”virkauran” jälkeen ei voi ryhtyä viettämään rauhallisia eläkepäiviä, vaan joutuu vastaamaan lukemattomista rikoksistaan. Siitä oikeudenkäynnistä ei varmasti selviä ehjin nahoin.

 

ASIASANAT: Liikenteen vapaus, Aljaksandr Lukashenka, Valko-Venäjä

+4
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu