Valko-Venäjän oppositio toivoo Suomelta mahdottomia

Valko-Venäjän oppositio toivoo Suomelta mahdottomia

¤ Presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat tavanneet kaikkien koronakiireiden keskellä Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan. Joskus suomettumisen kaudella Suomi olisi varmaan torjunut tuollaisen vieraan jo rajalla, jotta ei joutuisi kiusalliseen asemaan suhteessa Kremliin.

Nyt EU-maa Suomi haluaa esiintyä unionin yhteisen linjauksen pohjalta arvostelemalla ankarasti Valko-Venäjän diktaattoria Lukashenkaa vaalien väärentämisestä ja demokratian periaatteiden polkemisesta. Suomen ”jääkiekkokeisari” Kalervo Kummola oli aktiivisesti vetämässä MM-kisoja pois Lukashenkalta, mikä varmaan noteerattiin Minskissä.

Tsihanouskaja toivoisi Suomelta kuitenkin enempää. Hän näkisi mielellään sen, että Suomen presidentti ottaisi kännykän käteensä ja soittaisi Kremliin tsaarille Putinille ja yrittäisi taivuttaa häntä vetämään tukensa Lukashenkalta. Sauli Niinistö on näet jokseenkin ainoa läntinen johtaja, joka on katsonut voivansa pitää yhteyttä Kremliin jopa vielä Navalnyin myrkytyksen ja kaltoinkohtelun jälkeen.

 

¤ Suomen presidentillä on ilmeisesti vielä ripaus Kekkosen jälkimainetta. Muistetaan, miten UKK järjesti keskellä kylmää sotaa Suomeen Ety-kokouksen, jonka jälkeen itäblokin maat saivat tartunnan ”kolmannen korin” periaatteista. Nehän lopulta johtivat Berliinin muurin murtumiseen. Tästä muistuttaa jotenkin se, että Tsihanouskajan vierailun isäntänä on Etyj:n parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva.

Tuollaiseen jälkimaineeseen taisi perustua Tsihanouskajan toive, että Suomi ottaisi yhteyden Kremliin ja suostuttelisi Putinia vetämään tukensa Lukashenkalta. Suomen ulkopoliittinen johto ei tietenkään voinut muuta kuin torjua tuollaisen epärealistisen toivomuksen.

Suomalaiset ovat Tsihanouskajan kanssa keskustellessaan viitanneet Navalnyin kohtelun tuottamiin mielenosoituksiin. Tsihanouskaja on vastannut ja kertonut, että  Venäjällä on kyseessä vain kapina, Valko-Venäjällä vallankumous.

Miten Putinin voisi saada tukemaan Valko-Venäjän vallankumousta? Miten kukaan voi toivoa Suomen presidentiltä tuollaista taikatemppua?

 

ASIASANAT: Putin, Suomi. Valko-Venäjä

0
TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu