Valko-Venäjän oppositio toivoo Suomelta mahdottomia
Valko-Venäjän oppositio toivoo Suomelta mahdottomia
¤ Presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat tavanneet kaikkien koronakiireiden keskellä Valko-Venäjän oppositiojohtajan Svjatlana Tsihanouskajan. Joskus suomettumisen kaudella Suomi olisi varmaan torjunut tuollaisen vieraan jo rajalla, jotta ei joutuisi kiusalliseen asemaan suhteessa Kremliin.
Nyt EU-maa Suomi haluaa esiintyä unionin yhteisen linjauksen pohjalta arvostelemalla ankarasti Valko-Venäjän diktaattoria Lukashenkaa vaalien väärentämisestä ja demokratian periaatteiden polkemisesta. Suomen ”jääkiekkokeisari” Kalervo Kummola oli aktiivisesti vetämässä MM-kisoja pois Lukashenkalta, mikä varmaan noteerattiin Minskissä.
Tsihanouskaja toivoisi Suomelta kuitenkin enempää. Hän näkisi mielellään sen, että Suomen presidentti ottaisi kännykän käteensä ja soittaisi Kremliin tsaarille Putinille ja yrittäisi taivuttaa häntä vetämään tukensa Lukashenkalta. Sauli Niinistö on näet jokseenkin ainoa läntinen johtaja, joka on katsonut voivansa pitää yhteyttä Kremliin jopa vielä Navalnyin myrkytyksen ja kaltoinkohtelun jälkeen.
¤ Suomen presidentillä on ilmeisesti vielä ripaus Kekkosen jälkimainetta. Muistetaan, miten UKK järjesti keskellä kylmää sotaa Suomeen Ety-kokouksen, jonka jälkeen itäblokin maat saivat tartunnan ”kolmannen korin” periaatteista. Nehän lopulta johtivat Berliinin muurin murtumiseen. Tästä muistuttaa jotenkin se, että Tsihanouskajan vierailun isäntänä on Etyj:n parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva.
Tuollaiseen jälkimaineeseen taisi perustua Tsihanouskajan toive, että Suomi ottaisi yhteyden Kremliin ja suostuttelisi Putinia vetämään tukensa Lukashenkalta. Suomen ulkopoliittinen johto ei tietenkään voinut muuta kuin torjua tuollaisen epärealistisen toivomuksen.
Suomalaiset ovat Tsihanouskajan kanssa keskustellessaan viitanneet Navalnyin kohtelun tuottamiin mielenosoituksiin. Tsihanouskaja on vastannut ja kertonut, että Venäjällä on kyseessä vain kapina, Valko-Venäjällä vallankumous.
Miten Putinin voisi saada tukemaan Valko-Venäjän vallankumousta? Miten kukaan voi toivoa Suomen presidentiltä tuollaista taikatemppua?
ASIASANAT: Putin, Suomi. Valko-Venäjä
Eilisissä iltauutisissa hän kertoi hyvin ymmärtävänsä Suomen tilanteen sekä mahdollisuuksien rajat. Muunlainen toive on saattanut olla mielessä, mutta kuten vanha sanonta kuuluu ”hukkuva tarttuu oljenkorteen”.
Ilmoita asiaton viesti
Valko-Venäjän oppositiojohtaja selvästikin tarttui kuin hukkuva oljenkorteen toivoessaan, että Niinistö soittaisi Putinille ja hoitaisi Valko-Venäjän ”demokratiavajeen” kuntoon. Suomella taitaa kuitenkin olla erikoinen maine se kun on kai Valko-Venäjän ja Ukrainen ohella ainoa Venäjän läntinen naapurimaa, joka ei ole Natossa. Suomen Venäjä-suhde nähdään jotenkin merkillisenä ja käsittämättömänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan sitä toivoa saa. Varsinkin jos ei ymmärrä, miten maailma oikeasti toimii.
Positiivista on se, että Lukashenka on luvannut luopua vallasta mahdollisesti jo ensi vuonna, kun uusi perustuslaki on hyväksytty. Jos luopuu vallasta edes heti, istumatta kauttaan loppuun. Millainen se uusi perustuslaki olisi, ja olisiko sen jälkeen oikeasti vapaampaa demokratiaa tiedossa, se jää nähtäväksi. Mutta se on ainoa realistinen oljenkorsi uudesta paremmasta tulevaisuudesta tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
On todella vaikea uskoa, että diktaattori luopuisi vallastaan noin vain. Hänen täytyy tietää, että hän joutuisi siinä tapauksessa vastaamaan diktaattorina tekemistään lukemattomista oikeudenloukkauksista. Voi kyllä yrittää järjestää valheellisen eron, jolloin valta jäisi edelleen diktaattorin lähipiirille.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjällä on tilaa, Janukovichin seurana. Valko-Venäjälle Lukashenka tuskin jää.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt EU-maa Suomi haluaa esiintyä unionin yhteisen linjauksen pohjalta arvostelemalla ankarasti Valko-Venäjän diktaattoria Lukashenkaa vaalien väärentämisestä ja demokratian periaatteiden polkemisesta.”
Liekö suomen vaikutus sen suurempi kuin spedeshown sketsissä?
Spede Show – Ilmatilanloukkaus / Airspace violation [ENG SUB]
https://www.youtube.com/watch?v=uedd8wKvYIo
Ilmoita asiaton viesti
Toi Speden sketsi on yliveto.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on, että Suomi ei valitettavasti voi ryhtyä tositoimiin Valko-Venäjän demokratian hyväksi. Mutta on tällaisilla vierailuilla kuitenkin jonkinlainen merkitys. Tämäkin vierailu on saanut julkisuutta Valko-Venäjän ja Venäjän tiedotusvälineissä. On mm. vitsailtu siitä, että Tsihanouskaja asui Presidentti-hotellissa. Tällainen vitsailu voi osua omaan nilkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
>On mm. vitsailtu siitä, että Tsihanouskaja asui Presidentti-hotellissa.
ooo
Toihan on hyvä vitsi. Hyvä kun kerroit.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä, jos ihan oikeesti alkaisimme uskoa siihen, että Suomesta voi tulla johtava riitojen sovittelija maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi tulla, jos halutaan hännystellä USA:ta (NATO-jäsenyyden toivossa). USA:n edut ovat usein osapuolena konflikteissa, jolloin olisi lähtökohtaisesti oltava USA:n etujen puolella. Riitojen sovittelija ei voi menestyä, jos on tunnettu puolueellisuudesta jotain maailmanpolitiikan toimijaa kohtaan. Nobelin palkinnon sillä voi kyllä saada. Kyseinen komitea ei kovin neutraali olekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen etuna on hyvä kansainvälinen maine sovinnollisena maana. Kun ulkomaalaiset vieraat tulevat Helsingin Senaatintorille, he eivät voi olla ihmettelemättä sitä, että parhaalla paraatipaikalla seisoo Aleksanateri II – Varsovan pyöveli.
Ilmoita asiaton viesti
No olihan siihen muitakin syitä: Aleksanteri II (1818–1881) johti Venäjän hallitsijoista Suomea eniten suomalaisten mielenmukaisesti. Hänen valtakaudellaan Suomessa toteutettiin hallitsijan siunauksella suuri määrä uudistuksia, jotka loivat pohjaa valtiolliselle itsenäistymiselle. Säännöllinen valtiopäivätoiminta alkoi, suomen kieli sai virallisen aseman, kansakoululaitos perustettiin, maaseudulle luotiin kunnallishallinto, elinkeinovapaus toteutui ja Suomi otti käyttöön oman rahan.
Ilmoita asiaton viesti
Aleksanteri II teki todellakin Suomelle paljon hyvää. Sikäli on aivan ymmärrettävää, että hänelle pystytettiin v. 1994 patsas Senaatintorille. Se taisi olla samalla jonkinlainen aasinpotku seuraavalle tsaarille, jonka aikana oli alkanut venäläistämiskausi ja sortovalta.
Miksiköhän Aleksanteri II oli niin myötämielinen Suomelle? Ehkä siksi, että suomalaiset olivat kilttejä eli ”suomettuneita” eivätkä ryhtyneet kapinoimaan niin kuin puolalaiset. Puolalaiset suorastaan kauhistuvat, kun näkevät Helsingin paraatipaikalla seisomassa Varsovan pyövelin.
Ilmoita asiaton viesti
1994???
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos lipsahdukseni korjauksesta. Aleksanteri II:n patsas paljastettiin 29.4.1894. Se tekijät ovat kuvanveistäjät Johannes Takanen ja Walter Runeberg.
Ilmoita asiaton viesti
Hankala verrata. Puola oli ollut itsenäinen valtio pitkään, ennen kuin sitä alettiin jakaa sen naapureiden kesken, joten itsenäisyyden liekki paloi voimalla. Eri asia oli sitten se, että oliko kapinalla ylipäätään mitään menestymisen mahdollisuuksia?
Suomi ei ollut kansakuntana edes olemassa ja vaikka oli ollutkin, niin tuskin mitään typerämpää olisi voitu tehdä kuin aloittaa kapina.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ja Puolan suhde tsaari Aleksanteri II:een on hyvä esimerkki siitä, miten eri tavoin kaksi EU:n jäsenenä olevaa kansallisvaltiota näkee historian käänteitä. Suomi on siitä erikoinen maa, ettei meillä juurikaan ole kaadettu patsaita, vaan ne ovat saaneet jäädä vanhalle paikalleen, vaikka valta on vaihtunut moneen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei riitojen ratkaisijan maineesta ole mitään haittaa, päinvastoin. Parhaassa tapauksessa palkinnoksi tulee rauhan Nobel niin kuin Martti Ahtisaarelle.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan toivoa voi. On parempi yrittää kuin olla yrittämättä.
Suomi teki oikein kutsuessaan opposition edustajan vierailulle tänne. Se on myös Venäjälle ja Valko-Venäjälle selvä merkki meidän kannasta, joskus sanomaton teko voi olla vahvempi…
Ilmoita asiaton viesti
On ilman muuta hyvä, että Suomen korkein johto otti näkyvästi vastaan Valko-Venäjän oppositiojohtajan. Pääministeri Sanna Marin on myös ottanut rohkeasti kantaa maailman maiden ihmisoikeustilanteeseen. Kiitokset siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomissa on la 6.3. Jussi Niemeläisen kolumni Valko-Venäjästä. Siinä on hyviä pointteja. Kirjoituksen lopussa todetaan, että ihmisen on opittava elämään demokratiassa. Noin Tsihanouskaja sanoi Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Ehkä lännessä olisi syytä alkaa pohtia enemmän, miten auttaa valkovenäläisiä tässä asiassa.
Ilmoita asiaton viesti