Venäläismallinen korruptoitunut pakkovalta ei käy – siksi eurovaalit

Venäläismallinen korruptoitunut pakkovalta ei käy – siksi eurovaalit

Unkarista tulee heinäkuun alusta EU:n puheenjohtajamaa. Se huolestuttaa monia. Ukrainan murhenäytelmä on näinä aikoina EU:n suurin huoli. Ukraina tarvitsisi runsaasti ja nopeasti apua. Mutta Unkari yrittää estää ja jarruttaa tätä apua.

Unkarilla on historiaan pohjautuvia kaunoja Ukrainaa kohtaan. Ukrainalle kuuluu alueita, jotka Itävalta-Unkarin aikoina kuuluivat Unkarille. Ja ukrainalainen Nikita Hrushtshev otti vallan Neuvostoliitossa. Hän se järjesti Krimin Ukrainalle. Mutta kun Unkarissa alettiin kapinoida v. 1956, Hrushtshevin Neuvostoliitto kukisti levottomuudet verisesti.

Tältä pohjalta voi ymmärtää mutta ei tietenkään hyväksyä Unkarin jarrumiehen roolin EU:ssa. Paha juttu on vain se, että pirstaleisessä EU:ssa on vaikka miten monta  jäsenvaltiota, joilla on yhtä ja toista historiaan perustuvaa kaunaa naapureitaan kohtaan. Tämä on demokratian haittapuoli.

Sen kanssa on yritettävä elää, jos vaihtoehtona on venäläismallinen pelkoon ja väkivaltaan perustuva diktatuuri.

Venäläismallinen yksinvalta on kieltämättä tehokas joltakin kannalta. Sen pohjalta on luotu maailman pinta-alaltaan suurin valtio, joka käsittää puolet Euroopasta ja puolet Aasiasta. Mutta korruptoitunut diktatuuri ei ole onnistunut käyttämään hyväksi tuota valtavaa valtakuntaa. Venäjän bruttokansantuote on paljon pienempi kuin monella EU:n ”minivaltiolla”.

Niinpä venäläismallinen pakkovalta ei käy meille läntisen Euroopan enemmän tai vähemmän demokraattisille minivaltakunnille. Näissä mietteissä me käymme parhaillaan eurovaaleja.

 

ASIASANAT: Eurovaalit, EU, Venäjä

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu