Yhdistystukien leikkaukset tuottavat karmeaa jälkeä

Yhdistystukien leikkaukset tuottavat karmeaa jälkeä

# Hallitus on taistellut Suomen velkaantumista vastaan periaatteella, että kaikkien kuuluisi osallistua ”talkoisiin”, sekä rikkaiden että köyhien. Tällainen periaate ei kuitenkaan ota huomioon sitä, että köyhät ovat jo vuodesta vuoteen maksaneet osuutensa tyytyessään kurjiin ansioihin. Näitä köyhiä ovat myös ulkomaansuhteita hoitavat järjestöt.

Rikkaita tällainen linja on suosinut, mistä kertoo Kokoomuksen ja pääministeri Petteri Orpon voitto EU-vaaleissa. Hallituksen leikkauksia on hoitanut Perussuomalaisten valtiovarainministeri Riikka Purra suurilla saksillaan. Persuja nuo sakset kauhistuttivat, joten he jäivät kotiin tai vaihtoivat puoluetta tuottaen Perussuomalaisille karmean rökäletappion.

 

# Erittäin suuriin vaikeuksiin on ajautunut kulttuuriala, jossa jo ”hyvinä aikoina” on eletty äärimmäisen niukasti. Ei siellä ole mitään säästämisen varaa. Monet seurat ja kansalaisjärjestöt ovat saaneet valtionapua, jota nyt leikataan Riikka Purran suurilla saksilla.

Esimerkkinä olkoon Suomi-Seura, joka on hoitanut Suomelle äärimmäisen tärkeitä suhteita ulkosuomalaisiin. Nyt sitten runsaan parin kymmenen prosentin valtionavun leikkaus on pakottanut seuran lopettamaan tärkeän välineensä, painetun Suomen Silta-lehden paperiversion.

 

# Entä miten käy niin keskeisen elimen kuin Ulkosuomalaisparlamentin, jota Suomi-Seuran pitäisi ylläpitää ja hoitaa? Tilanne näyttää mahdottomalta. Ymmärrän hyvin, miten huolissaan ja murheissaan ovat kaukomailla valtamerten takana asuvat suomalaiset. Australiasta on jo pitkään kuulunut kovaa kritiikkiä ennen niin toimivan Ulkosuomalaisparlamentin lamautumisesta.

Suomi-Seuran uusi puheenjohtaja Pekka Sauri (Vihreä) ja toiminnanjohtaja Tina Strandberg ovat kertoneet olevansa hyvin huolestuneita valtionavun rajuista leikkauksista, jotka vaikuttavat Suomen ulkomaansuhteisiin.

Eduskunnan Ulkosuomalaisten ystävyysryhmä on järjestäytynyt uudelle kaudelle. Sen puheenjohtajaksi on valittu Sari Sarkomaa (Kok) ja varapuheenjohtajaksi Saku Nikkanen (Sdp). Toivottavasti Sarkomaa saa Orpon hallituksen ymmärtämään, miten karmeita vaikutuksia kulttuuri- ja ulkomaansuhteita hoitavien järjestöjen leikkauksilla on.

 

# Myös ulkomaiden ystävyysseurat ovat suurissa vaikeuksissa. Tunnen parhaiten Suomi-Australia yhdistysten Liiton SAYL:n tilanteen. Siellä toiminnanjohtaja on joutunut osaksi vuotta palkattomaksi. Liitto on myös joutunut luopumaan toimistotilastaan ja alkuaustralialaisten taidenäyttelyhuoneesta, joka oli ainutlaatuinen Suomessa.

Olisi myös syytä tukea ulkomailla ilmestyviä suomenkielisiä lehtiä ja radioasemia, jotka tekevät erittäin edullisesti ja halvalla Suomea tunnetuksi maailmalla. Esimerkiksi Australiassa ilmestyvä Suomi-lehti on tehnyt tärkeää työtään jo vuodesta 1926.

 

ASIASANAT: Budjettileikkaukset, Suomi-Seura, Ystävyysyhdistykset

 

Kuvassa (vasemmalta) Saku Nikkanen, Sari Sarkomaa, Pekka Sauri ja Tina Strandberg. Kuva: Suomi-Seura.

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu