Yhdysvaltain demokratia ontuu ilman BBC:n kaltaista ei-kaupallista mediaa

Yhdysvaltain demokratia ontuu ilman BBC:n kaltaista ei-kaupallista mediaa

Yhdysvaltain lähestyvät presidentinvaalit huolestuttavat myös näinä Ukrainan sodan ja Suomen Nato-jäsenyyden aikoina. Republikaanien ylivoimaisesti suosituimmalla ehdokkaalla Donald Trumpilla on ainakin puoli tusinaa vakavaa oikeussyytettä niskoillaan. Kuitenkaan hän ei ole menettänyt mahtavaa kannatustaan. Emme oikein kaipaisi näinä aikoina Trumpin Amerikka ensin -politiikkaa.

Mahdollisen republikaanien presidenttiehdokkaan Trumpin vastaehdokkaakseen on asettumassa demokraattien istuva presidentti Joe Biden. Hyvä niin, ellei hänen poikansa liiketoimista olisi nostettu oikeustoimia.

Trumpin tilanne on ulkoa puolueettomasti katsottuna paljon tukalampi kuin Bidenin. Mutta Yhdysvalloissa asioita ei tarkastella puolueettomasti vaan kansa on puolensa valinnut. Yhdysvalloissa ei monestikaan ole yhteistä ja puolueetonta näkemystä oikeusasioista. Republikaaneilla ja demokraateilla on myös omat lehtensä, radio- ja tv-asemansa, joista he saavat oman ”totuutensa”.

Mikä tähän ongelmaan toisi ratkaisun? Yhtenä pahana puutteena Yhdysvaltain valtakunnassa on parlamentaarisesti ohjatun ei-kaupallisen median puuttuminen. Tuollainen Britannian BBC:n ja Suomen YLEn mallinen laitos on jokseenkin kaikissa Euroopan oikeissa demokratioissa. Sellaisen järjestelmän olemassaolo estää kansan polarisoitumisen Yhdysvaltain tavalla. Tuollainen media antaa kaikille puolueille ja näkemyksille mahdollisuuden päästä esille.

Ilman parlamentaarista ei-kaupallista mediajärjestelmää demokratia ontuu pahasti. Valitettavasti nyt Ukrainan murhenäytelmän aikoina Eurooppa ja varsinkin Suomi on entistä enemmän riippuvainen siitä, kuka istuu Washingtonin Valkoisessa talossa.

 

ASIASANAT: Ei-kaupallinen media, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu