Yhdysvaltain edustajainhuone on Nato-Suomelle tärkeä

Yhdysvaltain edustajainhuone on Nato-Suomelle tärkeä

Yhdysvalloissa käsittämätön edustajainhuoneen puheenjohtajavaalin tragikomedia saatiin vihdoin päätökseen, kun Republikaanit saivat sekavat joukkonsa Kevin McCarthyn taakse. Kapinalliset republikaanit asettivat hänen valinnalleen joukon niin kiusallisia ehtoja, että puheenjohtajan työ käy todella hankalaksi, miltei mahdottomaksi.

Tämä edustajainhuoneen puheenjohtajan/puhemiehen paikka katsotaan Yhdysvaltain järjestelmässä tärkeimmäksi ja vaikutusvaltaisimmaksi heti presidentin ja varapresidentin jälkeen. Tämän vaalin käänteiden johdosta McCarthy on kuitenkin joutunut trumpilaisten ja vielä heitä änkyrämpien edustajien panttivangiksi.

 

Suomi ei saa jäädä Naton kuunteluoppilaaksi  

Edustajainhuone päättää todella monista tärkeistä asioista, joista eräät vaikuttavat myös monella muotoa Suomen Nato-jäsenyyteen. Tässä uudessa tilanteessa Suomi on paljossa riippuvainen siitä, mitä Washingtonissa päätetään.

Tämä tilanne tuottaa huolta myös meille suomalaisille, sillä hajanaisen Euroopan johdosta Yhdysvallat on puolustusliitolle hyvin tärkeä. Se näkyy tänään Ukrainan murhenäytelmän hoidossa, jossa USA:lla on johtava  rooli, vaikka Ukraina on melkein keskellä Eurooppaa.  Mutta niinhän Yhdysvaltoja tarvittiin ratkaisemaan Euroopassa sekä ensimmäinen että toinen maailmansota.

On myös käyty keskustelua siitä, millainen Nato-jäsen Suomesta pitäisi tulla, kun tuon puolustusliiton portit meille toivottavasti lopullisesti aukeavat. Suomen ei kannata tyytyä kuunteluoppilaan ja kiltin mallioppilaan rooliin vaan hoitaa perille omia tavoitteitaan.

Hyvin hoidettujen puolustusvoimiensa ansiosta Suomi on kokoaan suurempi jäsen. Ja Suomen maantieteellinen asema tekee maastamme Natolle tärkeän jäsenmaan. Tämä kaikki pitäisi osata ottaa huomioon, kun Suomi osallistuu Naton päätöksentekoon.

 

ASIASANAT: Nato, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu