Yhdysvaltoja tarvitaan taas niin kuin kahdessa maailmansodassa

Yhdysvaltoja tarvitaan taas niin kuin kahdessa maailmansodassa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on käynyt tapaamassa Kiovassa Ukrainan virkaveljeään Volodymyr Zelenskyitä. Samalla hän kertoi USA:n lahjoittavan taas ruhtinaallisen määrän aseita ja muuta apua Ukrainalle.

Tämä Ukrainan murhenäytelmä muistuttaa pelottavalla tavalla ensimmäistä ja toista maailmansotaa, joissa kummassakin Euroopan maat ajautuivat verisiin ja ratkaisemattomiin riitoihin. Katastrofin selvittäjäksi tarvittiin Yhdysvaltoja. Siltä näyttää nytkin. EU-maat ovat kummallisen neuvottomia, vaikka sotaa käydään nimenomaan keskellä Eurooppaa.

Meillä Suomessakin suhtautuminen Yhdysvaltoihin on muuttunut Ukrainan sodan aikana perusteellisesti. Enää ei juuri puhuta amerikkalaisesta rahan vallasta ja New Yorkin slummien köyhien unohtamisesta. Nyt taas USA on jalo demokratian puolustaja, joka on tullut jälleen pelastamaan Eurooppaa.

Nyt jännitämme, millaisen rauhanvälitysohjelman Kiina tarjoaa 24.2., jolloin Ukrainan murhenäytelmän uusi traaginen käänne alkoi vuosi sitten.

Lännessä ei juuri nähdä mahdollisuuksia rauhanneuvotteluille. Korkeintaan toivotaan, että Kiina säilyisi jollakin tavalla puolueettomana eikä ryhtyisi auttamaan Venäjää sotilaallisesti.

Ja taas on varma, että tämänkin sodan jälkeen Eurooppa tarvitsee Atlantin takaa ”Marshall-apua”.

 

ASIASANAT: EU, Ukraina, Yhdysvallat

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu