Ylen leikkaukset iskevät sananvapauteen, kulttuuriin, vähemmistöihin ja köyhiin

Ylen leikkaukset iskevät sananvapauteen, kulttuuriin, vähemmistöihin ja köyhiin

Ylen rahoitusta suunnitellut Eduskunnan työryhmä julkaisi tuumailujensa tulokset 12.9. Ryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen Kokoomuksesta kertoi, että myös julkisen palvelun mediayhtiön pitää osallistua valtion säästötalkoisiin. Ylen säästöt tulevat olemaan yli 10 prosentin luokkaa.

Eri puolueiden edustajista kootun työryhmän jäsenten mielipiteet erosivat toisistaan niin radikaalisti, että yhteisen ohjelman valmistaminen oli melkein toivottoman vaikeaa. Niinpä kokouksia pidettiin melkein vuoden aikana yli 30.

Periksi ei kuitenkaan annettu, vaan kaikille kelpaava esitys saatiin kuin saatiinkin valmiiksi. Jokainen puolue joutui antamaan runsaasti periksi, mutta on hienoa, että valmista tuli.

Demokratiassa ei yksi puolue saa sanella, millaista ohjelmaa Eduskunnan hallitsema Yle tarjoaa.

Kun kuunteli eri puolueiden kannanottoja, kävi ilmi, että Ylen budjettileikkaukset olivat vaikeimpia vasemmistopuolueille ja Vihreille.

Perussuomalaiset olisivat mielellään jättäneet Ylen ilman rahoja. Tuota linjaa ajaa valtiovarainministeri Riikka Purra, jota haastateltiin Ylessä 14.9.

On käsittämätöntä, että ”Suomen suurin duunaripuolue” on tuota mieltä. Runsaiden leikkausten kannalla oli varmasti myös Harry Harkimo Liikkeestä Nyt. Hän jättäytyi pois tiedotustilaisuudesta.

Ylen leikkaukset ovat kulttuurileikkauksia, joita Petteri Orpon porvarihallitus on tehnyt jo pelottavan määrän. Ylen leikkaukset tuntuvat kipeimmin niissä puolueissa, joilla ei ole kaupallisen television bisnesrahoja tukenaan.

Kannattaa katsoa Ville Rannan iskevä pilakuva Helsingin Sanomissa la 14.9.

Sattumalta juuri samana päivänä 12.9. Yle julkaisi aloittavansa palvelun maahanmuuttajakielillä arabiaksi ja somaliksi. Tiedotustilaisuudessa Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila sanoi, että tämä maahanmuuttajakielisten lähetysten aloitus tuli sattumalta julki samana päivänä kuin Ylen rahoitussuunnitelma.

Mutta eihän nyt kukaan usko, että tämä oli sattuma. Se oli Ylen hienoa tiedonvälitystä, joka tuli juuri oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Yle halusi kertoa, että sen tehtävänä on hoitaa myös vähemmistöjen tiedon tarpeita, joista kaupallinen media ei ole pennin vertaa kiinnostunut.

Ylen tärkeässä hoidossa ovat jo ruotsinkieliset radio- ja tv-lähetykset. Ohjelmia on myös mm. saamen kielellä ja venäjäksi. Maahanmuuttajakielinen palvelu helpottaa ja nopeuttaa kotoutumista.

ASIASANAT: Sananvapaus, Talous, Yle

TimoUotila1
Sitoutumaton Helsinki

Vapaa journalisti, Ylessä vuoteen 2002, nykyään mm. Australian SBS Radion ja ulkosuomalaislehtien avustaja.
Historian loppututkinto Helsingin yliopistosta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu