Etsitäänkö ratkaisua työttömyyteen tosissaan?

Kun on nyt yrittänyt tarkalla korvalla kuunnella hallituksen toimenpiteita työttömyyslukujen saamiseksi nousuun , ei oikein mitään ole jäänyt haaviin. Puhutaan ja puhutaan, mutta mitään ei tapahdu. Korona toki vaikeuttaa entisestään tilannetta niin hallituksen kuin kansalaistenkin näkökulmasta asiaa tarkastellen.

Vaikka aina tasaisessa tahdissa päätän, että en lusikkaani mihinkään poliittiseen juttuun pistä, silti kiusaus aina joskus käy ylivoimaiseksi. Niin nytkin, kun yhden mietiskelytuokion aikana sain idean, joka voisi hyödyntää montaa ryhmää…

Meillä on iso joukko velallisia, joilta luottotiedot ovat menneet ja joiden elämä on käytännössä varastettu kokonaan. En ihmettele, jos näitä ihmisiä ei työnteko kiinnosta. Jos edes omia hampaitaan ei pysty hoidattamaan, läkkeitään ostamaan, saati sittenkäyttämään omia lomarahojaan, kun vouti vie kaiken liikenevän, tai ylikin ja perintäkäytäntö huolehtii siitä, ettei velkapääoma edes lyhene huikeista maksusuorituksista huolimatta, niin se kyllä taatusti passivoi reippaankin ihmisen.

Me kaikki pitkän työuran tehneet tiedämme, että moneen asiaan työ on paras lääke. Sillä selvitään suruista ja murheista ja sillä jaetaan ilon hetket. Nyt  näiltä velallisilta on viety ihmisarvoa myöten kaikki, mikä tukee yhteisöllisyyttä ja toimintaa, mistä he saisivat eväitä elämään? Ei ihme, että moni päätyy jopa itsemurhaan.

Ovatko päättäjät edes ajatelleet asiaa loppuun asti?!  Ei tänne tarvitse raahata taimaasta tai muualtakaan ihmisiä tekemään työtä, johon kielitaitokaan ei riitä. Kannattaisiko miettiä näitä perintäkuvioitakin uusiksi? Aika paljon helpotusta toisi jo se, että perittävät varat tuloutettaisi ensin pääomalle ja vasta sitten koroille. Silloin velallisen näköalaan voisi ilmaantua usein pitkän putken päähän , mutta kuitenkin, näkyvä velan loppuun maksun hetki. Tunnollismmat ihmiset saisivat siitäkin voimaa jaksaa, jaksaa… Nyt kun korot ja kulut tilitetään ensin, isoissa veloissa pääoma voi jopa kasvaa ja kierre ei pääty ikinä… Miksi muuten voudille maksetaan provisiota perinnästä? Häenellähän on kuukausipalkka! – Ei ihme, ettei kaikille velallisille myönnetä edes vapaakuukausia, vaikka sellainen on  mahdollista ohjeiden mukaan.

Mitä, jos hallitus tekisi päätöksen, että esim. 5v. ulosoton kautta velkaansa lyhentäneille annettaisi vapautus lopuista veloista? Veikkaan, että massoittain työhon halukkaita ihmisiä, joilla useilla on myös ammatillista osaamista, rientäisi kilvan hakemaan avoimia työpaikkaoja! Samalla tuhanisen perheiden elämä saisi positiivisen, uuden suunnan. Myös perheen lasten  ja nuorten asema korjaantuisi vauhdilla. Väitän, että näillä toimenpiteillä tehdään tulosta sekä työttömyyden korjaamisessa, että sosiaalisella puolella.

Nyt joku tietysti sanoo, että velalliset ovat itse aiheuttaneet kurjuutensa elämällä yli varojensa. Varmasti osittain, mutta jos velkojen määrä on kohtuuton, pitäisi luottolaitoksillakin olla oma vastuunsa siitä, miten paljon lainaa antavat. Näinhän ei nyt ole. Meillähän vastuu on aina yksilön… Mielestäni joku viiden vuoden jakso velkahelvetissä kyllä riittää, olkoon velka sitten otettu elämiseen, asumiseen tai vaan omaan tyhmyyttään ja kokemattomuuttaan.

Selvyyden vuoksi: itselläni ei ole maksuhäiriömerkintöjä tms. mutta tämä ihmisten ylivelkaantuminen alkaa näkyä jo joka paikassa ja tämä vuoden loppuun kestävä pikavippien ym. korkokatto on aivan liian olematon kädenojennus velallisille. Kun se on ohi, homma pyörähtää taas entistä hullumpana käyntiin… vrt. en ole ikinä ottanut yhtäkään pikavippiä ja ennen tätä muutosta sain sähköpostiinni 3-25 pikavippitarjousta /päivä!!! Useita samoilta firmoiltakin!!

titta

Olen aina ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen.Tarkkailen, mitä ympärillä tapahtuu...yhteiskunnassa, luonnossa, politiikassa.Harrastan maalaamista, valokuvausta, kirjoittamista. Rakastan luontoa ja eläimiä olematta kuitenkaan eläinaktivisti. Pistän mielelläni tavaroita kiertoon ja kivaa on myös "pistää hyvä kiertämään" ja näin helpottaa joskus muidenkin arkea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu