Vanhusten syrjiminen saatava loppumaan!

Vanhusten viikko on lopuillaan. Kuulemma. Luin siitä edellisviikolla jostain nettisivuilta. Ajattelin silloin, että kas, yrittävät nyt jotenkin nostaa esiin tätä suomalaista häpeäpilkkua, vanhusten tahallista ja törkeää syrjäyttämistä. Hyvä että edes yrittävät. Lukemassani jutussa kerrottiin, että viikko alkaa sunnuntaina, 6.10. Vanhusten päivällä. Jäin odottelemaan, miten se näkyisi mediassa. Tuli sunnuntai. Muistin asian ja selailin toiveikkaana eri sivujen uutisia. En löytänyt mitään, edes ylimalkaista mainintaa asiasta. Tässä vaiheessa aloin jo epäillä omien korvienvälieni toimintaa… päätin kuitenkin googlata asiaa, ennenkuin myöntäisin muistavani tai käsittäneeni väärin koko asian. Yllätykseni oli suuri, kun google kertoi, että vanhusten päivää ja – viikkoa on Suomessa vietetty vuodesta 1954 lähtien lokakuun toisella viikolla! Ja asia osuu silmiini ensimmäisen kerran vasta nyt ! Miten asiaa on voitu hoitaa näin matalalla profiililla näin kauan? Onko asialle joku taho myöntänyt jotain avustuksia tai muuta tukea ja jos, niin ketkä ja mitkä  tahot niistä ovat päässeet osallisiksi ja miten mahdolliset varat on käyttetty?

Nyt kun viikko vetelee jo viimeisiään, voi vaan todeta, että hyvin, hyvin matalalla profiililla sitä on vietytty. Olisin odottanut jonkinlaista näkyvyyttä. Vanhusten haastatteluja mediassa, kipukohtien esiin tuomista ja ennen kaikkea korjausehdotuksia ja alotteita vanhusten asioiden hoitamiseksi nykyistä paremmin sekä kansanedustajilta, että kuntapäättäjiltä.

Asioille pitää tehdä jotain. Ei pelkkä puhe riitä! Jotkut asiat voisi hoitaa jopa lähes ilman rahaa, vain tekemällä muutoksia lakeihin ja asetuksiin. Yksi tällainen parannus olisi laki, joka määrittelisi tiukemmin esimerkiksi pankkipalveluita ja niiden reunaehtoja. Nythän on tilanne se, että osa ikäihmisistä on menettänyt itsenäisyytensä pankkipalveluiden digitalisoimisen takia. Sama tilanne veroilmoitusten siirtämisessä verkkoon!

Mielestäni on perustuslain vastaista, että ihmisen keskeisiin elämänalueisiin tuodaan elementtejä, jotka pakottavat hänet pyytämään omien, henkilökohtaisten raha-asioidensa hoitamisessa apua lapsiltaan tai muilta läheisiltään tai jopa vierailta ihmisiltä. Tosiasia on, että osa vanhuksista ei selviä digimaailmasta netti – ja älypuhelimen käytöstä niin, että voisi hoitaa pankkiasiansa itse. Vanhusten rahat kyllä kelpaavat rahalaitoksille, mutta mitään vastinetta sillä ei nykyisin saa. Päin vastoin, itse saa hoitaa maksunsa ja laskunsa, kaupassa ostoksien maksamisen jne. vaikka pankit veloittavat tileiltä palvelumaksuja kuukausittain!

Minulla ei itselläni asioiden hoidossa ole ongelmia, kiitos ex- työnantajani, joka oli It- alan edelläkävijä ja piti huolen tyntekijöidensä osaamisesta, mutta lähipiirissäni on useita 70+ ikäisiä ihmisiä, jotka eivät pysty enää hoitamaan omia asioitaan tämän digimaailman vaatimusten mukaan. Olen kauhulla seurannut oman asuinkuntani tilannetta, jossa kuntakeskuksessa ei ole enää yhtään perinteisesti toimivaa pankkia. Jos vanhus tarvitsee rahaa, eikä hänellä ole mitään korttia, millä sitä automaatista saa, hänen on mentävä bussilla n.40km päästäkseen pankkiin sitä hakemaan. Ja siinäkin ongelmaa voi olla kellonajassa, milloin pankki rahaa käsittelee! Ja laskujen maksattaminen lasten tai muiden sivullisten avustuksella rikkoo pankkien omia  sääntöjä ja vahvaa tunnistautumista, kun tälle avustajalle joutuu tunnuksensa ja salasanansa tai koodinsa kertomaan!

Mielestäni asian voisi hoitaa kuntoon sillä, että palveluiden tarjoajat velvoitettaisiin tarjoamaan palvelujaan kaikille asiakkailleen iästä, kolutustaustasta tms. riipumatta tasapuolisesti. Töitä tasa-arvovaltuutetuille ja lainsäätäjille!

titta

Olen aina ollut yhteiskunnallisesti aktiivinen.Tarkkailen, mitä ympärillä tapahtuu...yhteiskunnassa, luonnossa, politiikassa.Harrastan maalaamista, valokuvausta, kirjoittamista. Rakastan luontoa ja eläimiä olematta kuitenkaan eläinaktivisti. Pistän mielelläni tavaroita kiertoon ja kivaa on myös "pistää hyvä kiertämään" ja näin helpottaa joskus muidenkin arkea. Kotisivut löytyvät osoitteesta <a href="http://www.titanpuoti.fi" title="www.titanpuoti.fi">www.titanpuoti.fi</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu