EKP laittomuuksien tielle?
Artikkeli on kirjoitettu yhdessä Peter Nybergin kanssa.
Reuters on saanut ensimmäiset tiedot Euroopan keskuspankin (EKP) suunnittelemasta euroalueen korkojen ”pirstaloitumisen estämisvälineestä” (anti-fragmentation tool).
Niiden mukaan EKP olisi jakamassa maat ”lahjoittajiin”, ”saajiin” ja ”neutraaleihin” perustuen siihen, miten niiden valtionlainojen korot olisivat edellisinä viikkoina käyttäytyneet. EKP käyttäisi saajamaiden velkakirjojen ostoon Saksan, Hollannin ja todennäköisesti Suomen velkakirjojen kantoajan (maturiteetin) päättymisestä. EKP:n saamiset alkaisivat vähitellen koostua yhä enemmän saajamaiden velkakirjoista.
Tämä johtaisi lahjoittajamaiden valtionkorkojen nousuun saajamaiden korkojen laskiessa verrattuna siihen, ettei EKP olisi käyttänyt uutta välinettä. Valtioiden korot ovat osa budjetin menoerää eli viime kädessä maksajat ja saajat olisivat maiden verovelvolliset. Siten Suomen veronmaksajat tulevat todennäköisesti saamaan laskun esim. Italian veronmaksajien epäsuorasta tukemisesta. Samansuuntaisesta vaikka teknisesti erilaisesta tulonsiirrostahan oli kyse elpymisrahaston yhteydessä.
Kyseessä olisi siis euroalueen valtioiden velkakirjojen korkojen ”targetointi” tai ”tavoitteellistaminen” jolla pyrittäisiin pienentämään heikompien euromaiden valtionlainojen korkojen markkinaehtoinen nousu. Teknisen toteutuksen yksityiskohtien lisäksi todella mielenkiintoiseksi EKP:n suunnitelman tekee se, miten se suhteutetaan EU:n omaan lainsäädäntöön sekä EU:n tuomioistuimen (CJEU) päätöksiin.
EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) pykälä 123 toteaa, että:
Tilinylitysoikeudet ja muut sellaiset luottojärjestelyt Euroopan keskuspankissa tai jäsenvaltioiden keskuspankeissa, jäljempänä ’kansalliset keskuspankit’, unionin toimielinten, elinten tai laitosten, jäsenvaltioiden keskushallintojen, alueellisten, paikallisten tai muiden viranomaisten, muiden julkisoikeudellisten laitosten tai julkisten yritysten hyväksi ovat kiellettyjä.
Kyse on yksinkertaisesti yksittäisten maiden valtionvelan korkojen kontrollointi velkakaupoilla. Jollei tämä ole jäsenvaltioiden hyväksi toteutettu luottojärjestely, on vaikea keksiä, mikä sellainen voisi sitten olla (suoraa keskuspankin valtiolle antamaa tukea lukuun ottamatta). Euroalueella monet juristit epäilemättä juuri nyt työskentelevät uskottavalta kuulostavan selityksen löytämiseksi.
Joulukuussa 2018 CJEU otti kantaa Saksan perustuslakituomioistuimen kanteluun EKP:n velkakirjojen osto-ohjelmasta, eli määrällisestä keventämisestä. Päätöksessään CJEU toteaa, että kanne hylätään, koska osto-ohjelma ei ole valikoiva jäsenmaiden välillä, eikä sillä vastata yksittäisen jäsenvaltion rahoitustarpeeseen. EKP:n esittämä ohjelma, nykyisten tietojen vallitessa, nyt nimenomaisesti valikoisi jäsenmaita niiden rahoitustarpeen mukaan.
On todella mielenkiintoista nähdä, minkälaisia argumentteja tämän CJEU:n päätöksen sekä artikla 123:n kiertämiseksi tullaan esittämään. On täysin selvää, että EKP tietää rikkovansa artiklan alkuperäistä tarkoitusta. On myös ilmeistä, että EKP, komission ja useiden jäsenmaiden tuella, haluaa jatkaa loputtomaksi osoittautunutta projektiaan euroalueen pelastamiseksi.
Keskuspankki ehkä haluaa vakuuttaa CJEU:lle, että kyse on puhtaasti rahapoliittisesta välineestä, jonka käyttö on välttämätön niin kauan kuin euroalueelle ei ole luotu riittävän suurta omaa budjettia jäsenmaiden finanssierojen ja tulonsiirtojen peittämiseksi.
On kuitenkin hyvin hankala perustella, miten tiettyjen, taloudeltaan heikompien jäsenmaiden valtionlainojen korkojen nousun estäminen toimisi EKP:n inflaatiotavoitteen (noin 2 % vuotuinen inflaatio) edistävästi. Esimerkiksi Espanjassa inflaatio kiihtyi 10,2 % lukemiin kesäkuussa, joten inflaatio siellä tuskin tarvitsee enää kiihdyttää alemmalla korkokannalla (korkoja pitäisi päinvastoin nostaa).
Eikä EKP:n sisällä olla yksimielisiä ehdotusta välineestä. Saksan keskuspankin, Bundesbankin, johtaja Joachim Nagel toteaa Financial Timesin haastattelussa, että olisi ”vaarallista ajatella, että eurojärjestelmä takaisi suotuisat rahoitusolosuhteet kaikille jäsenmaille”. Hän myös totesi, että välinettä tukevat ajautuisivat vakavien lakiteknisten kysymysten eteen, yhtyen käytännössä kantaamme.
EKP:llä onkin edessään vakavia haasteita, koska inflaatio kiihtyy. Kesäkuussa euroalueen inflaatio saavutti uuden ennätyksen, 8,6 %. EKP alkaa olla pakotettu huomattaviin koronnostoihin inflaation taltuttamiseksi, mikä puolestaan voi johtaa rahoitusvaikeuksiin korkeasti velkaantuneissa valtioissa. Ehkä siksi EU:ssa onkin tiettävästi aloitettu keskustelu uuden elpymisrahaston luomisesta.
Ainoa pysyvä ratkaisu tähän kaikkeen on euroalueen tai EU:n muuttaminen liittovaltioksi, tai euroalueen hajoaminen. Kumpaakohan nykyinen eduskuntamme mahtaa kannattaa? Viimeistään nyt olisi Suomessakin syytä ns. nähdä metsä puilta ja toimia ennakoivasti.
Onko syytä odottaa vielä inflaation kiihtymistä nyt saavutetuista luvuista?
Esimerkiksi Brent-öljyn hinta on jo pudonnut 20% huipuistaan (14.6 käväisi 125 dollarin tasolla, nyt 104,30)
Tällä viikolla myös Micron Technology antoi ymmärtää, että puolijohdepula alkaa olla ohi. Itse asiassa kysyntänäkymät olivat varsin vaisut ja uutta kapasiteettia on paljon rakenteilla.
Terästuottajien osakekurssit ovat romahtaneet heikkojen kysyntänäkymien myötä.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että on, koska raaka-aineiden hintojen korotukset eivät vielä ole menneet läpi kuluttajahintoihin. Paljon pahemmat pulatilat, kuin komponentit, ”lurkkivat” taustalla.
Ilmoita asiaton viesti
Arbeiterlosigkeit, suomeksi työvoimapulatila.
Ilmoita asiaton viesti
Hinnannousuyrityksiä varmaankin on, mutta voi olla vaikeaa, jos kysyntä sakkaa:
Jeffrey Halley, senior market analyst at OANDA, said Powell’s discussion about a ”challenging” soft landing ”should have been enough to spark a somewhat counterintuitive risk sentiment rally as Fed hiking expectations were dialed back.”
But instead, Halley said, the response was mixed as Powell ”asserted, quite forcefully, that soaring inflation had to be brought back to earth.”
Economic Insight:
Recent economic data are sending signals that inflation and the Fed’s tightening cycle are weighing on activity, Barclays said.
Household consumption, a key growth driver for the economy, has been resilient in the last few months but high-frequency indicators suggest that consumers are slowing their spending. The housing sector is also deteriorating, pointing to a sharp weakening of activity in the coming quarters, Barclays said. (Markkinakommentti tältä aamulta)
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen ennakoivan toiminnan tarkoittavan eroamista eurosta. Ei tule tapahtumaan tämän hallituksen toimesta, vaikka se pitäisi tehdä mahdollisimman pian.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä minkään muunkaan hallituksen toimesta. Ei ainakaan ensimmäisenä.
Ilmoita asiaton viesti
Tulkitsen järkevänä toimena, että EU muuttuisi liittovaltioksi. Eurosta eroaminen on puhdasta utopiaa ja pyrkimystä ”rupla-linjalle.” Utopiaksi tekee sen jo se, että valtionvelka oli toukokuun lopussa Valtiokonttorin mukaan 132, 03 miljardia euroa eli vertauskuvallisesti 132,03 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä.
Suomi liittovaltion jäsenenä vahvistaisi entisestään asemaamme suhteessa itänaapuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Oma valuutta mahdollistaa devalvoinnin ja muut valuuttamulkkaukset. USA ja Kiina lienee valuuttaveivausten edelläkävijöitä. Tosin kiinaahan on ihan kansainvälisesti uhkailtu asian tiimoilta. Ruotsinkin vienti vetää ennätyksellisesti oman valuutan ansiosta.
Julkisuudessa tunnetuimmista taloustieteilijöistä ainoastaan Sixten Korkman on arvioinut kokonaisuudessa euron olleen suomelle haitallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin.Ruotsin työttömyys on lähellä Italian tasoa ja tuonti on pitkästä aikaa vientiä suurempi.
Joustaakohan valuutta väärään suuntaan?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä esimerkki on Suomi, jolla on joustamaton valuutta ja lisäksi joustamattomat työmarkkinat. Kasvu loppui siihen, kun euron kurssi asettui oikealle tasolleen toista kymmentä vuotta sitten.
Markka-aikana kasvua löytyi, vaikka työmarkkinat olivat vähintään yhtä jäykät kuin nykyään. Oli kyllä devalvaatioita ja heilahteluja, mutta eteenpäin mentiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaiken muun taustalla kummittelee lisäksi Ukraina vaatimuksineen. Sinnehän uppoaa jo nyt EU:n antamaa rahaa miljardi euroa kuukaudessa.
Ukraina odottaa EU:n maksavan suurelta osin sodan jälkeiset jälleenrakennuskustannukset, joiden arvo kohoaa jo lähelle biljoonaa euroa. Venäjä niitä ei maksa, se on varmaa.
Mielenkiintoista on nähdä, mistä tämä raha aiotaan taikoa sitten, kun sen aika koittaa. Suomen valtiollekin on jo kuulemma jyvitetty oma osansa kustannuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Iltalehti:
Yli 40 valtiota lupasi rahoittaa Ukrainan jälleenrakentamista
Luganossa Etelä-Sveitsissä on allekirjoitettu tiistaina julkilausuma, jonka syntyä odotettiin jo ennen kaksipäiväistä konferenssia, uutisoi AFP.
Yli 40 valtiota ja useita kansainvälisiä järjestöjä sitoutui tukemaan Ukrainaa sen infrastruktuurin uudelleenrakentamisessa. Konferenssissa hahmoteltiin hankkeen perusperiaatteet ja suunniteltiin myös, miten Ukrainasta saisi kitkettyä korruptiota.
Uudelleenrakentaminen tulee maksamaan vähintään 700 miljardia euroa. Seuraavat konferenssit lupautuivat isännöimään EU – vielä tämän vuoden puolella – ja Iso-Britannia vuonna 2023.
Ilmoita asiaton viesti
Jo pelkästään sen valvontaan, etteivät nämä jälleenrakennukseen tarkoitetut miljardit katoa kuin pieru Saharaan, tarvitaan satoja miljoonia.
” suunniteltiin myös, miten Ukrainasta saisi kitkettyä korruptiota.”
On se hyvä että suunnitellaan, käytännön toteuttaminen onkin sitten eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Meinataan nylkeä karhu ennen kuin se on kaadettu. Entäs, jos se sodan jälkeinen Ukraina onkin ison karhun liittovaltio mallia Valko-Venäjä?
Ilmoita asiaton viesti
On tämä EU ja sen mukana euro jokseenkin hupaisa viritys. Osa jäsenmaista, eikä kaikki edes köyhiä ollenkaan, elävät kuin pellossa. Ne eivät yritäkään saada talouttaan kuntoon, vaan vaativat uhkailemalla toisia jäsenmaita maksamaan heidän kulujaan.
Toisaalta osa porukasta tai oikeastaan loput on lepsuja ja alistuvat näiden hummaajien vaatimuksiin. Asia ei muutu miksikään tekemällä EUsta liittovaltio. Liittovaltion sisällä toimivat samat joukkueet, olipa hallinto järjestetty miten tahansa. Toiset tuhlaa ja toiset maksaa. Mitään sellaista yhtenäistä valtiota kuin USA ei EUsta voi koskaan syntyä. Olisi paljon tuloksellisempaa palata alkuperäisillle jäljille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä johtaisi lahjoittajamaiden valtionkorkojen nousuun saajamaiden korkojen laskiessa verrattuna siihen, ettei EKP olisi käyttänyt uutta välinettä.”
Ovelaa toimintaa, sillä tämä on poliitikkojen paljon helpompi myydä kansalle kuin muut ”lahjoitukset”.
”Niiden mukaan EKP olisi jakamassa maat ”lahjoittajiin””
Taitaa puuttua tuosta listasta ”suurlahjoittajat”.
Ilmoita asiaton viesti
Tulee mieleen taloussota, euromaiden välillä. Tätä varmaan olikin tarve.
Sopiva järjestelmä, johon saadaan rintamaa jatkuvana, jossain päin rajoja.
Tulee mieleen venäläinen sotilasdoktriini.
Tämän voi toisaalta laittaa, Venäjän piikkiin. Suojatumpi jatkaa, perustoimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä Euroopassa on nyt omat ”originalistimme”. Omasta mielestäni olisi helpointa muuttaa nopeasti perussopimuksia selvän liittovaltion suuntaan, mutta Suomen ja monen muun maan hallitukset pelkäävät, ettei kansa sellaista ikinä hyväksy. Sellainen olisi melkein yhtä hullua kuin liittyminen Natoon.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ainakin tykkäisin kunnon hämärtämisen mahdollisuudesta.
Hämärlandiaksi, kun kerran luontevaa erilaisuutta muutenkin sen verran matkassa.
Kuka jättäisi nämä paikat käyttämättä. Älytöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Italian ja Kreikan kannattaisi nyt vetää töpseli irti: velat kuittautuisivat näppärästi ja ydin-euroalue järjestäytysi järkevämmin ts. liittovaltioksi.
Realismia: euroalueen kituminen jatkuu vielä vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin ne kuittautuisivat?
Minun mielestäni seurauksena olisi vähintään Euroopan laajuinen (luultavasti globaali) pankkikriisi ja vuosikymmenen lama. Pankkien lisäksi eläkejärjestelmät kärsisivät. Kohta yritysten kysyntä lakkaisi.
https://www.ceps.eu/wp-content/uploads/2019/06/PI2019_11_Italian-public-debt-holdings.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Lopettamalla valtionvelkakirjojen lunastamisen niiden erääntyessä ja laskemalla liira/drakhma-määräisiä tilalle
Iso kriisi tietysi tulisi, mutta sekin olisi parempi kuin nykyinen kitkuttelu.
—
Mutta todellisuudessa siis jatketaan ikuisella QE-linjalla, kuten eurokriittinen talousproffa Bill Mitchell toteaa blogissaan:
”Eurozone anti-fragmentation confusion – its really simple – the ECB has to continue to fund deficits or kaput!”:
http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=49990#:~:text=All%20this%20amounts,horse%20started%20bolting.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan se ihan niin yksinkertaista? Hetemäen mukaan lähes kaikki valtionvelkakirjat ympäri maailmaa on pantattu jonkin velan vakuudeksi. Hetemäen mukaan jo siitä aiheutuu arvaamattomia ongelmia, että korkojen nousu laskee velkakirjojen arvoja joitakin prosentteja. Valtion velkakirjojen lainoitusasteet kun ovat usein lähes 100%.
No jos lainojen arvot (euroissa laskettuna, siirrettynä akuankka-valuuttaan) laskevatkin esimerkiksi 70%, mitä siitä seuraa? Voiko BNP Paribas enää luottaa, että Societe Generalin vakavaraisuus on kunnossa. Saattaakin olla, että pankki on luotottanut Italian valtiota tai italialaisia yrityksiä, ja taseessa on sitä itseään.
En nyt ainakaan heti lähtisi tällaista kokeilua tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaisi varmaan myös lukaista, mitä muuan Larry Summers on kirjoitellut viime aikoina.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata unohtaa, että kyse ei ole normaaliajoista vaan vakavan kriisin ja jopa sodanuhan alla tehdystä hätäpäätöksestä. Ilmapiiri on muuttunut Ukrainan sodan vuoksi, jolloin Suomi ja Ruotsi ovat jättäneet myös NATO-jäsenhakemukset ja useat länsimaat antavat aseapua Ukrainalle kustannuksista välittämättä. Lisäksi Venäjän pakotteet ovat aikaansaaneet energiakriisin uhan ja energian kallistumisen, joka valuu hurjaa vauhtia kaikkiin hintoihin ja voi myös nostaa työttömyyttä kun liikkuvuus ja palveluiden käyttö hankaloituu ja kallistuu. Suurinta osaa EU-poliitikoista eivät nyt muotoseikat länsiliittoutuneiden rahoituskuvioissa kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Euvostoliitossa on aina muistettu käyttää kriisejä tekosyynä vallan siirtämiseksi Brysselin vallanhimoiselle eliitille.Jokainen kriisi on uusi mahdollisuus vesittää sääntöjä ja hivuttaa tulonsiirtoliittovaltiota kohti.Tuppuraiset ja muut hölmöt tämän maan päättäjät innolla siirtävät valtaa ja rahaa tähän molokin kitaan.
Ilmoita asiaton viesti