EU:n rahasto ei pelasta vientiämme
Yksi käsittämättömimmistä väitteistä, mitä Suomessa EU:n ehdottamaan ”elpymisvälineeseen” liitetään, on että se pelastaisi vientimme. Ajatuksena ilmeisesti on, että ehdotettu 750 miljardia jotenkin mystisesti pelastaisi EU:n lähes 14 000 miljardin talouden. On päivänselvää, että summa ei riitä mihinkään. Jo pelkästään Etelä- ja Keski-Euroopan pankkien tukemiseen on vaadittu 500 miljardia.
Mikä summa sitten riittäisi?
4000 miljardilla voitaisiin saada jo jotain aikaiseksi, Euroopassa, mutta se tietenkin tarkoittaisi rahaston koon viisinkertaistamista. Jos EU:n ehdottama rahasto läpäisisi eduskuntamme, sen koon kasvattaminen olisi todennäköisesti melko helppoa, koska periaatteelliset esteet olisivat kaatuneet sekä EU:ssa että Suomessa.
Kuka väittää rahastoa ”kertaluonteiseksi”, ei ymmärrä kriisin luonteesta tai EU:n toiminnasta yhtään mitään. Lisäksi jo nyt Suomen ”piilotetut” yhteisvastuut ovat huomattavat.
Jos EU:n ehdottama pelastuspaketti hyväksytään, kykymme rajoittaa EU:n velkaantumista, takauksellamme, olisikin erittäin vaikea estää. EU:n velkaantumisoikeus yhdistettynä sen jakamiin tulonsiirtoihin myös johtaisivat välittömästi keskusteluun EU:n verotusoikeudesta, ja se tarkoittaisi liittovaltiota.
Elpymisväline onkin Troijan hevonen liittovaltiokehitykseen.
On lisäksi tärkeää ymmärtää, että vaikka EU upottaisi kriisin hoitoon tuhansia miljardeja euroja, se ei riittäisi kuin hetkeksi, koska kriisi on globaali.
Kriisi on iskenyt joka ikiseen maailman maahan, ja eritoten Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Kiinassa on jo merkkejä pankkipaoista, mikä ei ole ihme, koska Kiinan talous on pahasti ylivelkaantunut. Yhdysvaltojen talous on taantumassa, työttömyys on erittäin korkealla ja osakemarkkinat ovat, tästä huolimatta, nousseet käsittämättömiin korkeuksiin. Romahdus uhkaa.
Kiinan ja Yhdysvaltojen talouksien kasvavat ongelmat vaikuttavat vientiimme hyvin negatiivisesti, koska Yhdysvallat on suuri vientikumppanimme ja Kiina on vetänyt maailmantaloutta vuodesta 2009 lähtien. Tähän EU:n rahasto ei auttaisi yhtään.
Väite siitä, että EU:n rahastolla pelastettaisiin vientimme, onkin härski vale. Se ei kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua, mutta poliitikkojen on helppo toistella sitä ja se varmasti vetoaa moneen. Hallituksemme todelliset motiivit tukea rahastoa ovat kuitenkin hämärän peitossa, mutta todennäköisesti ne ovat puhtaasti poliittiset sitoen meidät tulonsiirtoihin eteläisille jäsenmaille.
Ainoa järkevä selitys ”elpymisvälineelle” onkin lahjoa Italia, ja mahdollisesti muut kriisimaat, pysymään eurossa. Eurokriittisyys on Italiassa nousussa, eikä siellä ole mitään kannatusta Euroopan vakausmekanismin (EVM) käyttöön, jonka tarjoamat avustuslainat ovat ehdollisia (ehtona ovat mm. talousuudistukset). Ainoa, millä italialaisia voidaan tyynnytellä, on luvata heille rahaa, vastikkeetta, EU:sta. Tähän rahastolla mitä todennäköisimmin ensisijaisesti pyritään. Samalla se merkitsee melko varmasti lisää tulonsiirtoja niin kauan kuin Italia niitä itselleen vaatii.
Jos sitoudumme rahastoon, se tarkoittaa todennäköisesti huomattavaa lisävelkaantumista ilman, että siitä on juuri apua viennillemme tai taloudellemme. Se vaan heikentäisi kykyämme vastata kriisin vakavimpiin vaiheisiin, jotka ovat hyvin todennäköisesti vasta edessämme.
Jos hallitus todella haluaisi edesauttaa vientiämme, eroaisimme eurosta.
Hallituksemme nykyinen linja ”elpymisvälineeseen” onkin valheellinen, perustuslakivaliokuntamme kannan ja monien talousasiantuntijoidemme (ks. esim. tämä, tämä ja tämä) näkemyksien vastainen sekä todennäköisesti taloutemme kannalta tuhoisa. Suomalaisten onkin aika alkaa miettiä, millä keinoilla edesvastuuton hallituksemme pysäytetään.
Kiitos Tuomas Malinen blogista, jälleen kerran!
Todellakin väite siitä, että EU:n rahastolla pelastettaisiin vientimme, on härski vale.
Katson asiaa myös valtiosäännölliseltä kannalta. ”Korona-elvytys” ja euro-alueen pelastaminen ei kuulu Suomelle ollenkaan, sillä valtiosääntöoikeudellisesti Suomi ei ole EU:n eikä siten myöskään euroalueen jäsen.
Kukaan ei pysty kiistämään selvityksiäni
”MITEN SUOMI PELASTETAAN?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
ja laajempi
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%2C%20laaja
Tämä liite esittää dokumentit
”Valtiopetos – salainen EMU-varauma”
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki lisävelkaantuminen vähentää resilienssiämme.
Tämä on hirmuista, sanoisi Paasikivi.
Ilmoita asiaton viesti
”Väite siitä, että EU:n rahastolla pelastettaisiin vientimme, onkin härski vale.”
Juuri noin. Tuota valhetta toisteli eilen MTV:n ohjelmassa ex-ministeri Kulmuni (kesk). Samaa härskiä peliä pelaavat muut puolueet paitsi PS ja KD näköjään. Eilisen keskustelun perusteella.
Miten ihmeessä ministeriksi voi päästä henkilöitä joiden ajatusmaailma perustuu täysin vääriin ajatuksiin. Ei voi ulkopuolisena ymmärtää miten rahan antaminen ilman ehtoja Italialle kasvattaisi Suomen vientiä. Suomen kauppatase muuten on ollut alijäämäinen jo vuodesta 2011 lukien. Kas kummaa, Italian kauppatase viime vuonna oli ylijäämäinen 52,9 mrd euroa. Paljon paremmin on Italialla kaupankäynti hanskassa kuin Suomella, joten miksihän meidän päättäjillä on hinku lahjoittaa eteläisille maille, kuten Italialle, rahaa veronmaksajiemme kustannuksella? Saksa ja Ranska muuten ovat ilmeisesti Italian suurimmat kauppakumppanit eu:ssa, joten ei ihme kun maiden johto on elpymispaketin esittänyt. Saksa ja Ranska selvääkin selvemmin ajavat omien maidensa etuja muiden jäsenmaiden, kuten Suomen, kustannuksella. Tämähän on toistoa EVM rahaston jälkeen. On löytynyt uusi kuvio.
Saksan kauppatase oli 2019 ylijäämäinen jopa 227,6 mrd €. Niin ja kuitenkin elpymispaketissakin on ehdotus maan saavan ilmaisen lahjoituksen myös jäsenmaksun alennuksena. Kaikkea ihmeellistä tapahtuu EU-ympyröissä kaiken aikaa.
https://tulli.fi/documents/2912305/4762055/Ulkomaankauppa+2019+Taskutilasto.pdf/5320ecd6-ff8c-e953-a834-e18dc968f4a6/Ulkomaankauppa+2019+Taskutilasto.pdf?t=1593685777891
Ilmoita asiaton viesti
Saa nähdä miten Suomessa toimivan saksalaisen Meyer Werft -telakan kilpailukyvyn käy kun se kilpailee risteilyalusten kaupoista Italian VALTION omistaman Fincantieri telakka holding yhtiön kanssa? Pahalta näyttää. Tuhansien ammattilaisten työpaikat uhattuna Suomessa ja miljardien eurojen vientitulot, kun Suomi ja muut valtiot tukevat Italian valtion yhtiötä.
” Fincantieri – Cantieri Navali Italiani S.p.A) on italialainen laivanrakennusteollisuutta harjoittava yhtiö, jolla on useita telakoita Italiassa. Yhtiön omistaa Italian valtion holdingyhtiö Fintecna S.p.A.
… Fincantierin tärkein asiakas on Carnival Corporation & plc, joka on tilannut Fincantierilta 54 risteilyalusta ja neljä on rakenteilla.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi taas. Kiitos.
Tiivistäen. Annetaan vastikkeetta rahaa, ja juuri se raha käytetään suomalaisen teollisuuden valmistamien tuotteiden hankintaan. Ja JOS suomalaiset eivät suostu rahaa antamaan, niin suomalaisia tuotteita ei osteta ja koko Suomi pysähtyy. Uskoo, ken tahtoo.
Ihan tulee Mario Puzon Kummisetä mieleen. :).
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuo poliitikkojemme argumentaatio on täysin käsittämätöntä. Tällä perusteella meidän pitäis antaa valtavasti rahaa kaikille mahdolisille kriisimaille, jos taloutemme sillä pelastuu. Näin ei tietenkään ole.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Myös yksi harmillinen yksityiskohta kätevästi unohtuu.
Vastuu näiden poliitikkojen tekemisistä on aikarajallinen.
Huomisesta ei niin väliä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jo pelkästään Etelä- ja Keski-Euroopan pankkien tukemiseen on vaadittu 500 miljardia.”
Tämä kuulostaa realistiselta. Vertailun vuoksi kolme USA:n suurta pankkia (Wells Fargo, Citibank ja J.P.Morgan Chase) ilmoittivat eilen yhteensä 28 mrd. luottotappiovarauksista loppuvuotta varten. USA:n pankkien vakavaraisuus on eurooppalaisia parempi, joten ainakaan vielä siellä ei ole tullut varoituksia tuesta. Mutta kriisi on vasta alussa. Euroopassa tukiluukulle päädyttäneen aiemmin.
Tähän on syytä valmistautua hyvin EU-tasolla. Suomalaisten kannattaa muistaa, että Nordea on noin 250% suhteessa Suomen BKT:een. Tämä on suurin yksittäinen pankkialtistus Euroopassa. Onneksi Nordea kohtaa kriisin hyvässä kunnossa. Silti ei ole poissuljettua että Suomi olisi tässä saamapuolella.
EU elvytysrahasto ei kuulosta kovin järkevältä. Silti se on pieni haitta verrattuna kirjoittajan esillä pitämään euroeroon. Ymmärrän kyllä ajatuksen, että kertarytinä on parempi kuin ainainen kitinä, mutta tässä leikitään ihmisten elämillä ja toimeentulolla sekä varaudutaan tuhoamaan suuria määriä yritysinfraa.
Jos 1990 -luku ei ole kirkkaana mielessä, kannatta lukea vaikka tämä KHT Yrjö Tuokon kuvaus ajasta:
https://www.tuokko.fi/suomen-taloushistoria-ja-synkimmat-vuosikymmenet/
Euroero loisi olosuhteet, jossa ongelmia ratkaistaisiin juuri samoilla keinoin. Konkurssit ja pakkomyynnit olisivat arkipäivää.
Vuoden 2009 kriisiä hoidettiin ehkä vähemmän kestävällä tavalla, mutta huomattavasti inhimillisemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta EU:lla ei ole mitään sellaista rahastoa, josta voisimme saada jotain. Tämäkin kyhäelmä olisi toiminnassa aikaisintaan 2021 loppupuolella, eikä se sisällä pankkitukea.
Euroopan pankkien taseet ovat yli 300% BKT:sta ja huomattavan monet pohjoismaalaisia pankkeja huonommassa kunnossa. Me emme EU:sta tulevassa pankkikriisissä tulee saamaan mitään apua.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään voi olla, koska olemme nettomaksaja. Jokaisesta saadusta Eurosta pitää maksaa hiukan enemmeän takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kirjoituksessa kysytään, miten hallitus pysäytetään ja vastaus on tietenkin vaaleissa. Jo ensi vuonna on kuntavaalit ja mikäli hallituksen politiikkaan oltaisiin tyytymättömiä, hallituspuolueiden kannatus laskisi ja ne menettäisivät valtuustopaikkoja.
Mutta harvat äänestäjät ovat huolissaan EU:n elpymisrahastojen kustannuksista, koska asia on henkilökohtaiselle taloudelle etäinen ja paljon suurempaa tyrmistystä herättävät esimerkiksi Brexit-prosessin ikävät yllätykset, kuten viime viikkoinen alustava tieto siitä, että suomalaiset opiskelijat joutuisivat jatkossa maksamaan Englannissa täydet lukukausimaksut ilman pääsyä Britannian opintolainajärjestelmään. Jos EU:n annetaan hajota, tällaiset yhteistyöongelmat ja koronan tilapäisesti ihmisille tutuksi tekemät rajasulut tulisivat olemaan pysyvästi arkipäivää.
EU:ta varmasti kritisoitaisiin Suomessa enemmän, jos Brexit ja korona eivät olisi tuoneet esiin, mitä käytännössä tarkoittaa kun EU:sta eroaa maa tai kun Schengen-alue ei toimi kunnolla. Ei ole vaikea tehdä olettamaa, että mitään hyvää ei seuraisi myöskään siitä, jos yhteisvaluuttajärjestelmä repeää.
Ilmoita asiaton viesti
Ensi vuonna on myöhäistä.
EU:sta on toki tällaisia mikrohyötyjä, mutta makrohyödyt (kansantalouden tasolla) ovat lopulta ainoat mitkä todella merkitsevät. Niitä ei vain usein ymmärretä, ja EU:n kohdalla ne alkavat olla aika vähissä, jos se ajaa meidät liittovaltioon.
Ilmoita asiaton viesti
Turha vedota Tuokon kirjoitukseen. Tuokko ei tiedä 1990-luvun laman ja pankkikriisin todellisista syistä eikä jälkihoidosta.
Eurosta irrottautuminen on valtiosääntöoikeudellisten syiden vuoksi tehtävä.
Tuomas Malisen työryhmällä on keinot eurosta irrottautumiseen. On turha pelätä rytinää.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Olli Pusa ei tälle upealle alustalle enää viitsi kommentoida täytyy mainostaa hänen analyysiään.
https://www.facebook.com/olli.pusa/posts/10221759457951070
Olli Pusa
21 t ·
EU-tukipaketin todelliset taustat?
Ilmoita asiaton viesti
Ei todellakaan pelasta.
Aivan ensimmäiseksi politiikkojen tulisi pohtia avoimesti ja julkisesti, mikä on mennyt pieleen v. 2008 jälkeen, sillä Suomi on AINOA maa koko Euroopassa, jonka vienti on suorastaan romahtanut kaikkiin muihin verraten.
Jos Suomen vienti olisi kehittynyt euromääräisesti kuten muiden EU maiden keskimäärin, olisi se ollut viime vuonna 2019 yli 30 miljardia korkeammalla tasolla, mitä se todellisuudessa oli.
Ilmoita asiaton viesti
Lauri Kiiski:
”Aivan ensimmäiseksi politiikkojen tulisi pohtia avoimesti ja julkisesti, mikä on mennyt pieleen v. 2008 jälkeen, sillä Suomi on AINOA maa koko Euroopassa, jonka vienti on suorastaan romahtanut kaikkiin muihin verraten.”
Aivan ensimmäiseksi politikkojen tulisi selvittää Suomen lähihistoria.
1. Mitä Esko Aho sanoi eduskunnalle 16.3.1992 ja miten eduskunta 18.3.1992 äänesti?
2. Mitä tehtiin EU-ministeriryhmän kokouksessa 20.12.1993?
Miksi kokouksen pöytäkirja julistettiin salaiseksi?
Miksi Korkein hallinto-oikeus vahvisti salassapidon UM:n salassapitoargumentteja koventaen?
Mihin perustui perustuslakivaliokunna 7.10.1994 antaman lausunnon (PeVL 14/1994) teksti:
”Valiokunnan saaman selvityksen mukaan Suomen puolelta on jäsenyydestä neuvoteltaessa todettu, että talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheseen siirtyminen edellyttää valtiosäännön mukaan eduskunnan myötävaikutusta. Tähän viitaten valiokunta katsoo, että liittymissopimus ei vielä voi merkitä sitoutumista osallistua talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen.” ?
Siis, mitä tehtiin EU-ministeriryhmän kokouksessa 20.12.1993?
Kokouksen salaisen pöytäkirjan pykälään 6 tekaistiin valheellinen EMU-varauma, jolla harhautettiin perustuslakivaliokuntaa ja eduskuntaa luulemaan, että eduskunnalle on neuvoteltu mahdollisuus päättää Markan hävittämisestä Hallitusmuodon 72 §:stä vasta silloin, kun EMU:n kolmas vaihe eli euro tulee ajankohtaiseksi.
Kuka valheellisen EMU-varauman perustuslakivaliokunnalle kertoi?
Tämä ei ole vain valehtelua, vaan valtiopetoksen valmistelua, joka rikoksena rinnallistetaan valtiopetokseen, joka ei vanhene.
—
Euro-päätöksenteossa kysymyksessä on siis valtiopetos, rikos, joka ei vanhene.
Valtiopetoksen käskyttäjä presidentti Koivisto on kuollut, mutta perustuslakivaliokunnalle ”neuvoteltaessa todetun EMU-varauman” kertonut henkilö sekä EMU-varaumakokouksen puheenjohtaja pääministeri Esko Aho ja kokoukseen osallistuneet ministerit Pertti Salolainen, Heikki Haavisto, Sirpa Pietikäinen, Ilkka Kanerva, Toimi Kankaanniemi sekä EU-ryhmän ulkopuolisena osallistujana sisäministeri Mauri Pekkarinen ovat vielä elossa.
Toimi Kankaanniemi ja Mauri Pekkarinen ovat jo tunnustaneet, että eduskuntaa harhautettiin tekaistelulla EMU-varaumalla.
Ulkopolitiikasta HM 33 §:n mukaan määrännyt presidentti Koivisto oli jo 20.12.1991 antanut pääministeri Esko Aholle ohjeet EY-jäsenyyteen kuuluneen Maastrichtin sopimuksen (liittovaltiosopimuksen) parlamentarisoinnista.
Tässä ovat dokumentit nähtävillä
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Tässä kerrotaan, mitä Esko Aho sanoi eduskunnalle 16.3.1992
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä huomata, että Italialaiset saisivat esim EVM ehdollista lainaa, mutta eivät halua ottaa sitä, koska ovat saamassa ”ilmaista” rahaa EUlta. Miksi siis ”pelastuspaketti” on tarpeellinen? Se on vain mekanismi viedä syvemmälle EUn, liittovaltioon ja mahdollistaa EUn verotusoikeus. Meidän keskenkasvuiset ura-ammattipoliitikot mukavan maineessa ja EUn hillotolpasta tätä toki kannattavat. Virenin mukaan joudumme myös lähivuosina keräämään 5mrd e edestä veroja kohonneisiin EUn jäsenmaksuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tai kuka on nöyrä taho? Vastaan, velkainen taho. Nyt osa valtioista on jo ”riittävän” velkaisia, mutta osa ei, joten nuokin on saatava nöyräksi kasvavan velan kautta. Jotenkin tulee mieleen kehitysmaiden ”avustus”ohjelmat.
Kun olet tilanteessa, jossa et voi sanoa ei, niin olet tilanteessa, jossa ei voi sanoa ei. Sitten seuraavaksi on hyvä miettiä, että mitä kansanosaa tuolla ”nöyryyttämisellä” ajetaan nöyriksi? Niinpä!
Ilmoita asiaton viesti
”Jos hallitus ei ala muuttaa kantaansa, niin kai ainoaksi vaihtoehdoksi jää jonkinlainen kansannousu…” – Malinen eilen
https://twitter.com/mtmalinen/status/1283444466091728897
Nyt menee Malisella todella lujaa, tällaisesta kiinnostuvat jo turvallisuusviranomaiset. Ajatelkaa, että tätä tyyppiä haastateltiin joku päivä sitten MTV3:n uutisiin : )
Ilmoita asiaton viesti
Jonkinlaista kansannousua minäkin odotan.
Suomen kansaa on jo yhden sukupolven ajan huijattu.
Ilmoita asiaton viesti
No kaipa tuon mahdollisuuden saa ääneen sanoa.
Toisaalta, hallitushan voi kysyä kansalaisilta. Aikaahan kyllä on.
Näin tärkeää päätöstä ei kesken lomakauden pidä viedä mihinkään suuntaan
Ilmoita asiaton viesti
Jounilta taisi loppua asia-argumentit….:)
Ilmoita asiaton viesti
Oho alkaako vasemmistossa jo puntit tutisemaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Jos hallitus ei ala muuttaa kantaansa, niin kai ainoaksi vaihtoehdoksi jää jonkinlainen kansannousu…”
No mutta tässähän meillä onkin sitten jo sisällissodan ainekset koossa. Olethan itse ainakin vakuuttanut edellisissä keskusteluissa, että joukot Euroopasta rientävät estämään Malisen kansannousun ja Markan paluun.
Olisikin mielenkiintoinen sotilaallinen skenaario pohdittavaksi, jossa ranskalainen lentotukialus ja italialaiset risteilijät pörräisivät Helsingin edustalla ja saksalaisia laskuvarjomiehiä laskeutuisi Turun lentokentälle, jossa Snellmannin toverit iloisesti heiluttelevat EU-lippuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki kyllä tietävät, mikä taho tukisi Suomen irrottamista Euroopasta vallankaappauksella.
Ilmoita asiaton viesti
Noin puhuu mies, joka ei näe nenäänsä pidemmälle. Mikään ei palvele paremmin Venäjän etuja kuin Euroopan romahtaminen yhteisvastuiden seurauksena.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tarkoituksena on pyrkiä valtuustoon ensi vuonna Perussuomalaisten listoilta, niin sitten tällainen on hyvin ymmärrettävää.
Ilmoita asiaton viesti
Näiden Euroopan Unionistien taktiikkana näyttää selvästi olevan ns. ”salamitaktiikka”. Heistä tuskin yksikään edes yrittää vakuuttaa, että kaikki normalisoituu 750 miljardin paketin kautta. Jokainen ymmärtää, ettei raha tule riittämään kuin käsirahaksi.
Ilmoita asiaton viesti
👍
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne alkaa olla sellainen. että on perustettava Suomen itsenäisyyden turvaamista ajava oikeuspuolue.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä hallitus antaa kansalaisten päättää? Kansa äänestäkööt asiasta!
Ilmoita asiaton viesti
Olen aina kannattanut Euroopan Unionia, mutta euroon siirtyminen oli virhe. Euro tulee vielä kaatamaan koko unionin ja se ei ole hyvä juttu pienelle Suomelle. Euroopassa on rikkaita, köyhiä ja siinä keskivälillä olevia valtioita – sama valuutta aiheuttaa näin ollen suuria ongelmia. Suomi on pääomaköyhä valtio, kansalaisten henkilökohtainen omaisuus pieni verrattuna muihin Euroopan maihin. Suomen kansa on pieni, italialaisia on paljon. EU,n kannattaa auttaa vaikeuksiin joutunutta Italiaa. mutta kannattako pientä Suomea auttaa, mikäli joudumme suuriin taloudellisiin vaikeuksiin? Osaako joku vastata?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuosta ole mitään takuita. Kreikkaa tosin autettiin, mutta tässä on kyseessä epätoivoinen yritys pitää euro koossa, mutta siitä ei puhuta oikealla nimellä.
Olisi myös rehellistä kysyä kansalta mitä se on asiasta mieltä. Tätä ei ole tapahtumassa, eikä tässä kyllä olla noudattamassa kuin poliittista halua. Esim. PeViä ei kuunnella.
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen taholta, ainakin eilen ylen ohjelmassa ministeri Tuppurainen, satuli suorastaan Suomen saavan eu:lta rahaa. Antoi sellaisen käsityksen ohjelmaa kuunnelleille kansalaisille jotta ihan ilmaista rahaa olisi tulossa.
Miten ihmeessä Suomi saisi ilmaista rahaa mitenkään, kun on nettomaksja ja elvytyspaketti lainoitus on rahoitusmarkkinoilta lainattua rahaa, joka istutetaan eu-budjettiin ja sieltä jaetaan jäsenmaille (noin tulee käymään vaikkei viedä budjettiin. Suomi maksaa koko määrästä korkoineen n. 2%). Suomi maksaa jäsenmaksuna osuutensa mukaisessa suhteessa budjetin kokonaismenoista. Näin ollen Suomen veronmaksjat tulevat maksamaan myös elvytyspaketin kokonaismäärästä n. 2 %:n osuuden ihan riippumatta siitä paljonko eu on maksanut Suomelle takaisin jäsenmaksuosuudesta sisältäen maatalouden tukipolitiikan. Nettojäsenmaksuosuutemme tulee kasvamaan voimakkaasti elvytysrahaston määrästä. Onko meillä varaa rahoittaa muiden maiden talouden kuntoonlaittamisesta?
https://areena.yle.fi/1-50330999#autoplay=true
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Malinen jaksaa painaa asian parissa. Se on hyvä.. kun vaan yleisesti jengi hiljalleen tajuaisi missä mennään…
Malisen mietteiden lisäksi vahva suositus eiliselle Brysselin koneen jaksolle, jossa tätä samaa tunkiota pöyhii Peter Nyberg.
Kuuntele Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-50526556
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin! Peter sanoo asiat niin kuin ne ovat. Vahva kuuntelusuositus.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotan, että laitetaan suomalaisten eläkesäästöt tukien vakuudeksi. Nähdään, kuka tämän jälkeen kannattaa EU-tukipakettia.
Ilmoita asiaton viesti
Ne on laitettu jo.
Ilmoita asiaton viesti
Osaako joku sanoa, mikä käytännön ero on lainarahalla ja suoralla avustuksella tuossa EU:n koronapaketissa?
Ilmoita asiaton viesti
Niiden ero on hyvin pieni ja muodollinen. Velallisen kannalta laina on tehty muistuttamaan avustusta pienen koron ja pitkän maksuajan ansiosta. Velkojien riskejä taas on pienennetty laatimalla EKP:n takaisinosto-ohjelma, jonka suuruus on itse elpymispaketin avustus- ja lainaosuuksien summaan verrattuna kaksinkertainen. Viime kädessä paketti maksatetaan siis euron arvonalenemalla eikä saattamalla mitään euromaata maksukyvyttömyystilaan.
Nämä paketit on korvamerkitty pandemian kielteisten talous- ja työllisyysvaikutusten jälkihoitoon. Jos valtionvelkoja otetaan ilmeisen muista syistä, niihin suhtaudutaan pidättyväisemmin. Suomen luottokelpoisuus tosin on muutenkin huomattavan korkea, joten esimerkiksi laajat koulutusinvestoinnit kannattaa toteuttaa nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hyvinvointivaltion rakenne ja palvelut on suunniteltu aikana, jolloin vientitaseen vuotuiset ylijäämät olivat totutusti aina yli 10 miljardia euroa ylijäämäiset.
Nyt ulkomaankaupan ylijäämät ovat muuttuneet n. 3 miljardia euron vuotuiseksi alijäämäksi, joka on aivan varmasti painumassa tästäkin vielä huonommalle tolalle jatkossa.
Suomi on viennistä riippuva maa, tavattiin vielä aiemmin sanoa, mutta viimeiset hallitukset eivät ole tiedostaneet asiaa ja ongelmaa lainkaan. Sipilä kuitenkin edes yritti kilpailukyvyn ja tuottavuuden parantamista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi niminen laiva uppoaa hitaasti, mutta varmasti
Kun uppoamme, aletaan etsiä syitä . Sen tekevät tulevat sukupolvet.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, myös linkeillä perusteltu.
Linkkinä jakamastasi Vesa Vihriälän kirjoituksesta ote:
Vaikka elpymisvälineen voi olettaa vahvistavan Suomenkin vientimarkkinoiden kasvua hallituksen toteamalla tavalla, tämän vaikutus Suomen kasvuun ei välttämättä ole suurempi kuin jos Suomi käyttäisi osuutensa suorien tukien rahoittamiseen tarvittavasta EU-velasta kotimaisen kysynnän elvyttämiseen. Hyöty nimenomaan EU:n kautta tapahtuvasta finanssipoliittisesta ekspansiosta liittyy nähdäkseni eurokriisin tapaisen tilanteen välttämiseen lähivuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin on myöhäistä sitten? Suomi liittyi EU:hun 1995 ja rahaliittoon fyysisen käteisvaluutan muodossa 2002, mikä tarkoittaa, että suomalaiset ovat äänestäneet valtaan EU-yhteistyötä syventäneet eduskunnat markka-aikana 1995 ja 1999 sekä euroaikana 2003, 2007, 2011, 2015 ja 2019, mikä tarkoittaa seitsemiä vaaleja pelkästään kansallisen parlamentin osalta. Tässä välissä on hyvä huomioida vuoden 2004 alkoholin tuontirajoitusten päättyminen, joka laukaisi Viron viinarallin sekä EU-jäsenyyden kirjaaminen Suomen perustuslakiin 2011. Vuosina 2015-2017 Perussuomalaiset olivat hallituksessa ja silloinkin osallisina EU:n sisäisiin tulonsiirtoihin.
Ei Suomi tule EU:n rakenteista millään kaoottisella prosessilla lähtemään niin kauan kuin EU ja euroalue ovat olemassa. Jos Fixit on tarpeen, niin siihen on oltava strategia, joka on läpinäkyvä, täyttää laillisuusperiaatteet ja huomioi Suomessa asuvien suomalaisten, ulkosuomalaisten ja äänioikeutettujen Suomessa asuvien vierasmaalaisten edut. Suomessa myös valtion talousarvio vuosittain on julkinen asiakirja ja kävisi hyvin nopeasti ilmi, jos unionivastuista johtuvat menoerät saisivat liian suurta painotusta.
Tällä hetkellä pääministeri Sanna Marinin pitäisi olla neuvottelemassa Brysselissä EU-paketin muuttamisesta avustuspainotteisesta lainapainotteisempaan suuntaan. Opiskelijat ovat tottuneet kuulemaan tätä retoriikkaa toisessa yhteydessä ja heille se varmasti nostattaakin hiukset pystyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Sulla ei ole kyllä pienintäkään hajua, miten euroon mentiin ja miten sieltä lähdetään. Huutelet täällä vain ilmeisesti omaa ahdistustasi.
Opi: https://www.degruyter.com/view/journals/ev/15/1/article-20180020.xml
Ilmaisversio (vanhempi): https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3024551
Ilmoita asiaton viesti
Et kai voi kiistää, että minä tahansa päivänä Maastrichtin sopimuksen voimaantulon (1.11.1993) ja euroseteleihin siirtymisen (1.1.2002) välillä Suomen eduskunta olisi voinut pysäyttää yhteisvaluuttaan siirtymisen.
Yhtenäkään päivänä edes kolmasosa kansanedustajista ei ollut prosessin pysäyttämisen kannalla.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, jos joku olisi kertonut mitä todellisuudessa tapahtuu. Selvitys euroon liittymisestä oli ilmeisen tarkoituksellisesti susi. Ruotsi teki paremman selvityksen eikä liittynyt. Suomi pidettiin pimennossa faktoista.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin Suomen nykyisen perustuslain 731/1999 käsittelytiedot ja niiden mukaan se hyväksyttiin lepäämään äänin 170-4 ja seuraavilla valtiopäivillä voimaan äänin 175-2. Tämä on ollut keskeisin lainsäädäntöhanke, jossa eduskunta olisi voinut puuttua Suomen EU-politiikan suuntaan unioniin liittymisen ja euron käyttöönoton välisenä aikana. Molempien äänestysten aikaan kansanedustajilla oli tiedossa eurovaluuttaan siirtymisen ja ERM-prosessin vaiheet ja päivämäärät. Lisäksi vuoden 1999 eduskuntavaaleissa äänestäjillä oli nämä tiedossa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisättäköön, jos joku ei muista, että hyväksytyssä ja edelleen voimassa olevassa perustuslaissahan ei mainita rahayksiköstä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Elämme kriittisiä aikoja. Euron tulevaisuus – Suomen vaihtoehdot kirjoitettiin 6 vuotta sitten, minäkin olin mukana Tuomaksen kanssa.
Sen skenaarioista ajopuustrategia on mutatoitunut zombievelkastrategiaksi ja nyt on sitten velansiirtounionin aika, isolla ripauksella tulonsiirtounionio. Eli liittovaltio alkaa käytännössä EU:n budjetin kaksinkertaistamisella, vaikka Iso-Britannia poistuu. Tämä siis oletuksella että 750 muljardia kyllä saadaan tuhottua paljon nopeammin kuin EU:n seitsemän vuoden 1000 miljardin budjetti ja uutta tehdään lähes varmasti ennen budjettikauden puoliväliä.
Jos haluaa katsoa Tuomaksen käyvän näitä läpi kanssani, niin http://www.youtube.com/samimiettinen sisältää neljä keskustelua.
Elokuussa olisi tarkoitus tehdä viides. Saa esittää kysymyksiä täälläkin tai sitten #neuvottelijat -yhteisössä.
Ilmoita asiaton viesti