Hallituksemme ei välitä asiantuntijuudesta
Oli hyvin hämmentävää seurata valtiovarainministeri Matti Vanhasen ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen esiintymisiä eilen A-Studiossa ja Ykkösaamussa. Ministerit puolustivat hallituksen kantaa EU:n ”elpymisrahastoon”. Kuvaavaa on, että kumpikin täysin ohitti asiantuntijoiden kritiikin elpymisrahastoa kohtaan.
Kummatkin esimerkiksi ohittivat elvytystutkija, VTT Juha Tervalan painavan valtiovarainvaliokunnalle antaman lausunnon argumentoimalla, että heistä ”tuntuu”, että tämä elvyttää. VTT Juha Tervala toimii taloustieteen kandidaattiohjelman johtajana Helsingin yliopistossa, ja hän on tehnyt tutkimusta elvytyksestä koko akateemisen uransa.
Jos Suomesta pitäisi valita yksi ihminen kommentoimaan mitä tahansa valtion tai EU:n koordinoimaa elvytystä, se olisi tohtori Tervala. Hän totesi, että rahasto ei ainoastaan ole tehoton elvyttäjä, vaan se saattaa jopa heikentää Suomen talouskasvua! Tohtori Tervalan loppulausunto oli: ”Elpymispaketti ei ole Suomen etu”.
Tämä ei vain valtionvarainministeriä eikä eurooppaministeriä näyttänyt paljon kiinnostavan. Ei heitä myöskään näyttänyt kiinnostaneen taloustieteen emeritusprofessori Matti Virenin laajat selvitykset siitä, että rahasto ei pelastaisi vientiämme (katso esim. tämä ja tämä). Rahasto silti kuulemma edelleen pelastaa vientimme…
Henkilökohtaisesti ehdin tutkia talouskriisejä Helsingin yliopistossa yli 10 vuotta (muita tutkimusaiheitani ovat olleet talouskasvu ja tulonjako). Laajin tutkimukseni aiheesta on tämä (tutkimus on hyväksytty julkaista kansainvälisessä World Economy tieteellisessä aikakauslehdessä), jota teimme ETLA:n tutkimuspäällikön Olli Ropposen kanssa yli viisi vuotta.
Totesin jo syksyllä, että rahasto ei nykyisessä kokoluokassaan pelasta Eurooppaa talouskriisiltä. Tämäkään ei paljon eurooppaministeri Tuppuraisen vaakakupissa painanut, kun hän totesi rahaston estävän talouskriisin.
Kaiken huippu on kuitenkin ministeriemme väite rahaston kertaluonteisuudesta. Lukuisat maamme arvostetuimmista taloustieteen ja EU:n asiantuntijoista, ml. valtiovarainministeriön (VM) rahoitusmarkkinaosaston entinen ylijohtaja, VTT Peter Nyberg, Oulun yliopiston työelämäprofessori ja VM:n entinen osastopäällikkö Pentti Pikkarainen sekä ETLA:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja tohtori Päivi Puonti (yhteisblogi), ovat todenneet että rahastosta hyvin todennäköisesti tulee pysyvä osa EU:ta. Samaa mieltä näyttävät olevan EKP:n pääjohtaja ja Saksan SDP. Näillä arvioilla ei hallituksessamme näytä olevaan mitään painoarvoa.
Onkin pakko kysyä, että onko hallituksen linja todella, että asiantuntijuus asiasta on turhaa? Onko kenties niin, että komission ehdotukseen aikanaan on vastattu taloudellista ymmärrystä vailla ja nyt on poliittisesti pakko pysyä kannassa? Onko ehkä niinkin, ettei uskalleta myöntää miten paljon eurojäsenyys alkaa nyt maksaa? Vai onko hallitus sitä mieltä, että kiltteys EU-politiikassa saa maksaa mitä vain?
Mihin mahtaa olla kadonnut viime vuosina paljon korostettu päätöksien vaikutusarvioita korostanut periaate? Sellaista EU:n ehdottamasta elpymisrahastosta ei nimittäin ole tehty, tai ainakaan sitä ei ole tehty julkiseksi.
Olen elpymisrahastoa ja hallituksemme toimia kritisoidessani tottunut leimakirveen heiluntaan ja näkemyksieni ohittamiseen. Joku voi jopa ajatella, että olen sen ansainnut. Yllä mainitut kollegat sen sijaan eivät ole. Hallitus on toiminnallaan kävelemässä yli sekä omien tutkimustietoa päätöksenteossa koskevien periaatteidensa että asiantuntijuuden käsitteen.
Minua todella huolettaa, mihin maamme on matkalla.
Korjattu kirjoitusvirheitä 27.1. 15:07.
Alkaahan tuo olla jo sellaista meininkiä, tulee mieleen sanoa ruma sana niinkuin se on. Halltus ei jätä oikein muita vaihtoehtoja jäljelle kun eivät halua sivistynyttä keskustelua.
Ilmoita asiaton viesti
Eerolla oli tarkempaa tietoa, ja jotain muuta mielessä kuin mitä pelkän blogin perusteella on mahdollista tietää.
Ilmoita asiaton viesti
Jos aletaan solvaamaan, niin ehkä. Anteeksipyynnönhän olen jo toki tehnyt. Paavo vain ei ole vastannut.
https://twitter.com/mtmalinen/status/1354329590890688513
Ilmoita asiaton viesti
Okei, ei tästä enempää minulta.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa anteeksipyynnössä ei ole ehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Enää ei kannata puhua elvytyksestä,vaan selviytymisestä yli pahimman.
Jokainen yksittäinen selviytyminen hyödyttää kaikkia muita.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, mutta tästä ei selvitä sillä että vedetään kaikki mukaan muiden uppoaviin laivoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Maamme on matkalla kohti tiiviimpää EU:n liittovaltiota. Kyllähän tuon rahan vielä maksaisi pois, vaikka leikkaamalla kehitys-apua yhtä pitkältä ajalta kuin tuota velkaa maksetaan, mutta jos seurauksena on muilta osin aiempaa tiiviimpi Brysselin määräysvalta Suomen talouteen ja politiikkaan, se on jo hankalampi juttu. Siinä vihervasemmiston takapihalle haudattu koira: Brysselin määräysvallan uskotaan tukevan vihervasemmistolaista arvomaailmaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas, erinomainen kirjoitus! 🙂
Kirjoitat, että ”Mihin mahtaa olla kadonnut viime vuosina paljon korostettu päätöksien vaikutusarvioita korostanut periaate? Sellaista EU:n ehdottamasta elpymisrahastosta ei nimittäin ole tehty, tai ainakaan sitä ei ole tehty julkiseksi.”
Edellisen puuttuvia paketin vaikutusarvioita koskeneen faktan lisäksi julkisuudessa ei ole ollut mitenkään näkyvästi – liekö lainkaan – sitä, että EU:n elvytysrahaston lopulliset tukisummat Suomelle riippuvatkin taloutemme 2020 ja 2021 kehityksestä, vai miten se nyt Vanhasen mukaan meni?
Miten voi olla mahdollista, että sanotaan, että EU:n tukipaketin ovat kesällä kaikki jäsenmaat hyväksyneet, jos nyt vasta tuodaan tehdyn elpymissopimuksen yhdet oleellisimmat sopimusehdot julkisuuteen? Nimittäin tukisummien maakohtaiset summat tai paremminkin edelleen ”liukuvat” summat..
Tilannehan olisi sama kun minä tekisin tänään esim. kiinteistön esisopimuskaupan 200 000 euron hinnalla, mutta saisinkin tietää vasta puolen vuoden päästä, ennen sopimuksen täytäntöönpanoa, että kiinteistön kauppahinta onkin 250 000 euroa, ja se korkeampi hinta perustuu minun bruttovuosiansiooni ja tulevaan ensi vuoden bruttoansiotasooni.
Lisäksi minulle ei kerrottaisi esisopimuksen laatimisen yhteydessä sitä, mihin tuo lisämaksu 50 000 euroa menee? Saako sen taloutensa huonommin hoitanut naapurini vai ehkä kauempana asuva rahansa hupeloinut italiano.. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Tämä paketti on täynnä käsittämättömyyksiä. Tarkoitus (joka todennäköisesti on liittovaltiokehitys) näyttää pyhittävän kaikki keinot.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppurainen on jo julkisuudessa hölöttänyt, että tukipaketit ovat joka tapauksessa tarpeellisia solidaarisuuden takia.
Tämä on demareiden janatuinen ideologia. Solisaliratit ovat sellaisia.
Naapurini on demari ja hänkin toteaa aina, että ”Kyllä meidän täytyy auttaa.”
Ilmoita asiaton viesti
Niin, en ihmettele, että sanot onttoa puhetta hölöttämiseksi. Katselin eilen puolueiden sivuja liittyen kuntavaaliehdokashoukutteluun. Tässä yksi. https://sdp.fi/fi/kuntavaaliehdokkaaksi/
Ei ollut hänellä rohkeutta ottaa Malisen haastetta vastaan. Mutta entä sitten kun puolueiden puheenjohtajat joutuvat myöskin tositoimiin politiikan toimittajien kynsissä vaalien alla?
Ilmoita asiaton viesti
Sitten otetaan televisioon joku Siksten joka on korkannut muutaman liikaa lausumaan mukavia
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu, että tuosta välineestä on kirjoitettu jo aika paljon kaikenlaista, mutta minä painottaisin yhtä asiaa: markkinat arvostivat EU-maiden kykyä sopia asioista niin paljon, että kaikenlainen paniikki markkinoilla vältettiin.
Näin Suomessakin talouskasvun miinuslukema on vuodelle 2020 nykyisten arvioiden mukaan -3 eikä -10, joka olisi toisten poliittisten valintojen tapauksessa saattanut olla mahdollista. En väitä, että elpymisväline olisi yksin saanut tämän aikaan, mutta osatekijänä.
Olen jopa miettinyt, miten markkinat suhtautuisivat, jos EU päättäisi lykätä koko projektia. Tämä voisi olla perusteltua, mikäli tälle vuodelle (esim. OP eilen) ennustettu 3 prosentin kasvu ei lannistu heti alkuunsa.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostan, että Viinikka jaksaa tuoda näkemyksiään mielestäni hieman poliittisesti värittyneisiin blogeihin. Viinikka huomioi myös reaaliteetit, missä EU-tasolla ollaan suhteessa muuhun maailmaan (esim. Kiina, USA). ”Liittovaltio-hapatus” toimii varmaan kotisohvilla (näin korona-aikaan), mutta ei sitä kyllä esiinny reaalitalouden puolella eikä merkittävien yrityksien agendoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on siitä, kuinka paljon euron pelastaminen saa maksaa? Jos etenemme tulonsiirtounioniin, siinä menee todennäköisesti hyvinvointivaltiomme (ks. esim. Peter Nybergin haastattelu). Minä en ainakaan sellaista hintaa halua maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tiennyt sinun muutenkaan kannattavan hyvinvointivaltiota.
Ilmoita asiaton viesti
Olen havainnut vuosien varrella, että useilla ekonomisteilla ei ole riittävää kytkentää reaalitalouteen eikä kykyä (tai halua jos taustalla on poliittinen agenda??) perehtyä niihin ”moottoreihin”, jotka vuodesta toiseen kehittävät toimintojaan maailman suhdannesyklejä ennakoiden. Esim. kun meidän tavaraviennnistä neljännes menee Saksaan (noin 15%) ja Ruotsiin (noin 10%), olisi ekonomistien vientiyritysten tapaan edes yritettävä katsoa keskeisten vientimaitten/toimialojen ylitse. Kyllä minua kiinnostaa kovasti miten mm. Saksan vienti kehittyy ja mitkä ovat sen riskit. Ne ovat myös Suomen riskejä. Vienti Ranskaan on sijalla kolme USA:n ja Kiinan jälkeen, eikä edes kaukana edellisistä. Vienti Italiaan puolestaan kuudentena kuta kuinkin samalla tasolla kuin edellä olevat Iso-Britannia ja Puola. Jokainen vetäköön johtopäätökset edellisistä. Lisäksi nuo kaksi maata Saksa ja Ruotsi ovat jaksaneet uskoa ja investoida joka vuosi Suomeen.
Suosittelen tutustumaan tuoreeseen EK:n tammikuun barometriin. Vaikka kohtiin teollisuus ja rakentaminen jos muihin ei kiinnostus riitä.
Jos voimia riittää niin suosittelen myös silloin tällöin vilkaisemaan DIHK:n (Saksan keskuskauppakamari) julkaisemia vastaavia barometreja ja yritysasiantuntijoiden näkemyksiä. Niitä nimittäin Saksassa kuunnellaan poliittisen johdon tasolla hyvin herkällä korvalla. On muuten yksi syy saksalaisten menestykseen erityisesti 2000 luvulla.
https://ek.fi/wp-content/uploads/2021/01/SB-tammikuu-2021.pdf
Sitten on vielä syytä tarkastella Ruotsin ja Saksan välistä suhdetta. Seuraava poiminta Business-Sweden sivulta:
”Germany is Europe’s economic engine and Sweden’s most important trading partner. A demand for solutions in areas where Swedish companies are industry leaders, for example digitalisation, 5G and fiber connectivity, and energy efficiency, means plenty of business opportunities on German ground.”
Toki leveämpi saisi vientimme ydin. Erityisesti kun Venäjän kysyntä ja talous ovat ehtyneet Krimin valtauksen jälkeen, eikä sieltä ole odotettavissa merkittävää apua seuraavaan viiteen vuoteen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen työkseni toiminut vientiyrityksissä yli puolet elämästäni ja voin vakuuttaa, etteivät EUn vastikkeettomat tukipaketit vaikuta millään tavoin vientiimme. Vientiyritystemme asiakkaat eivät osta meiltä sen enempää tai vähempää tukien takia. Niiden ostokäyttäytyminen perustuu siihen miten niiden asiakkaat käyttääntyvät. Loppuasiakas on lähes aina kuluttaja.
EUn tukipakettien hintalappu tulee kyllä maksuun ja se on viivästetty lama tai merkittävä inflaatio sekä EUn tulonsiirtounionin pysyvä kulurasite.. Ne ovat vain saman kolikon eri puolet. Tämä lasku on taatusti suurempi kuin pelastusrahaston positiivinen vaikutus vientiimme.
Reaalitaloudessa tilanne on tämä. Yrityksille toki kelpaavat niiden saamat valtiontuet.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kun jaksat toimia viennin parissa. Päästään taas matkustamaan kunhan Korona hellittää. Tosi on, että mm. saksalaisten vientiyritysten käyttäytyminen riippuu siitä miten niitten asiakkaat mm. Ranskassa, Italiassa, Iso-Britanniassa ja Puolassa käyttäytyvät. Kun tukipaketti alkoi viime vuonna varmistua niin vienti Saksasta mm. Italiaan alkoi voimistua. Kysymys on viime kädessä markkinoitten luottamuksesta. Kuten varmasti aktiivisena viennin huippuammattilaisena tiedät.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen havainto hallituksen toimista ja sen perusteluista, että tässä elvytyspakettiasiassa ja talousasioissa ylipäänsä asiatuntijoiden näkemykset eivät näytä vaikuttavan lainkaan. Sen sijaan päällä olevassa toisessa kriisissä eli koronakriisissä hallitus piiloutuu kaikessa THL:n ja muiden asiantuntijoiden selän taakse ja tekee jopa tilaustutkimuksia, joilla on haluttu lopputulos tukeakseen THL:n näkemyksiä mm. maskikysymyksessä. Myös näytteenotossa ja rajoituksissa hallitus väittää, että voimassaoleva lainsäädäntö ei mahdollista hallitukselta voimakkaampia toimia. Asiantuntijat ovat tälläkin palstalla kirjoittaneet, että tartuntalaki on tähänkin mennessä antanut laajat valtuudet terveysviranomaisille monennäköisiin rajoituksiin mukaanlukien vaarallista tautia sairastavan henkilön pakkokaranteenin. Kenellekään ei ole tullut mielenkään kysyä hallituksen lupaa ennen tätä koronapandemiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän nämä sankarit voi muuta kuin ajaa valitsemillaan kieseillä loppuun asti, kun ovat poliittisesti aikoinaan päättäneet ajaa meidät sisään euroon. Jos eurosta halutaan pitää kiinni, niin tulonsiirrot ovat laillistettu ja hyväksytty kiristyskeino noiden velkaisten maiden eurouskonnon pystyssä pitämiseksi. Eurosta on tullut rahaa suurempi merkityksensä osalta. Nyt terveemmät maat ajetaan sellaiseen suohon, että siellä ollaan pysyvästi ja ainoaksi vaihtoehdoksi jää eurossa pysyminen ja liittovaltio. Kyllä nyt maksetaan sellaista hintaa poliittisen uskottavuuden nimissä, että ainakin minua hirvittää.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministeri Marin on näköjään valinnut linjan, jonka mukaan hän ei enää osallistu mihinkään tilaisuuksiin tai tv-ohjelmiin, joissa joutuisi puolustelemaan elpymisrahastoa. Näköjään Marin ei muutenkaan halua puhua asiasta mitään, kun päätös on jo tehty.
Varmaankin EU:sta on luvattu palkkiovirka, johon Marin siirtyy parin vuoden sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Edustajamme Euroopan unionissa nuolevat pe….ä lastemme kustannuksell
Ilmoita asiaton viesti
EU taitaa ihan omilla toimillaan menettää kansalaistensa luottamuksen. Minäkin alan kypsymään ja luottamus on tällä hetkellä nollissa. EU;n laajuinen koronastrategia ei ole toiminut kovinkaan hyvin. Tukahduttaminen yhtäaikaa joka puolella Eurooppa olisi ihmisten ja talouden hyvinvoinnin kannalta ollut nykyistä parempi strategia. Ja nyt tämä rokoteasia myös epäonnistumassa. Euroopan ja Astra Zenecan sopimuksessa sanotaan kuulemma vain että yhtiö ”tekee parhaansa” toimittaakseen rokotukset. Siis kuka EU:ssa on laatinut ja hyväksynyt tällaisen sopimuksen? Eikö EU:lla ole kunnollisia liiketoimintajuristeja?
Jos tämä elpymispaketin peruste ja strategia on yhtä huonosti valmisteltu kuin Astra Zenecan kanssa tehty sopimus, siihen ei todellakaan voi mennä mukaan. Mistä ihmeestä oikein EU:n korkeille virkamiehille ja päättäjille maksetaan palkkaa? Pinnahan tässä oikein palaa, tekisi mieli sanoa kovan sanan grr 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Olen niin pettynyt, koska olen ollut EU:n kannattaja. Olin aikaisemmin myös euron kannattaja, mutta silloin en vielä tajunnut että otimme sen käytöön aivan liian aikaisessa vaiheessa poliittisista syistä. Siinä ei riittävästi kuunneltu talousasiantuntijoiden varoituksia. Nyt Eurooppa on euron johdosta suurissa vaikeuksissa. Korona vain lisää vaikeusastetta entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhasen pointithan olivat että Kiina ja Yhdysvallat ovat elvyttäneet paljon enemmän, siksi meidänkin pitää. Ja kun periaate on se – tietenkin – että rikkaat maksavat köyhiä enemmän, on Suomen kohtalo se mikä se on.
Toinen pointti oli se että elvytyspaketin yhteydessä sovittiin isommasta kokonaisuudesta, jossa Suomi taas pärjäsi hyvin ja jossa on kysymys paljon suuremmista asioista kuin tämä elvytyspaketti. MIkähän tuo isompi kokonaisuus mahtoi olla, ja kuinka hyvin siinä pärjättiin?
Kysyttiin myös mikä olisi ollut vaihtoehto. Elvytypaketin kritisoijat eivät ole sellaista esittäneet. Kai EU:n tasolla jotain oli tehtävä?
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se isompi kokonaisuus ollut, että maataloustuet eivät pudonneet brexitin johdosta. Siitä tuli 100mlj €/v eli yhteensä 700 mlj €. Kun lahjaraha on ymmärtääkseni 2 mrd € ja kun siihen lisätään edellä mainittu, Suomi saa tässä kaupassa 2,7 mrd. Maksaa sitten ajan kanssa jotain 6-7 mrd €.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan tämä tulonsiirtonäytelmä on loppuun näytelty, niin nähdään seuraava sairas näytelmä. Aiheena korruptio. Näytelmässä on pääosassa maansa myyneet puoluepoliitikot, joille aukeaa muikeita virkoja verottomien lihapatojen äärellä.
Keitähän tällä kertaa niihin tyhjäntoimittajien virkoihin valitaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Toivon hartaasti Malisen tietävän ettei valiokunnissa päästetä asioita eteenpäin ilman asiantuntijoiden lausuntoja.. Korjaa, jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Meritokratia on plutokratiaa … rahalla saat haluamasi lausunnon.
Ilmoita asiaton viesti
Minä sitten taas luulen.. Siis luulen, että hallituksella on käytössä samat virkamiehet jotka jo viime ja edellishallituksellakin on ollut. Todennäköisesti myös samat lausuntojen antajat.
Siksi tämä Malisen vouhotus on niin typerää.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mieltä talousasiantuntijat ovat Soroksen ehdotuksesta tämän päivän Hesarissa? Hän ehdottaa Pohjoismaille perpetuaaleja, ikuisia lainoja joita ei koskaan makseta takaisin, eli hoidetaan vain korot. Miten nämä perpetuaalit oikeasti toimivat. Ilmeisesti Britannia, Hollanti ja USA ovat laskeneet liikkeelle perpetuaaleja jo 1600 – 1800-luvuilla. Voisiko ne oikeasti toimia tänä päivänä?
https://www.hs.fi/paivanlehti/27012021/art-2000007764438.html
Ilmoita asiaton viesti
Toimivat kyllä, mutta koron pitää olla selvästi positiivinen, kun markkinoilta saa kymmeneksi vuodeksi lainaa miinuskorolla.
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään nyt vielä, vaikka mustaa yritetään valkaista, tässä pyyhitään eu sopimuksilla persettä, eikä perustuslakivaliokunnankaan sanomiset näemmä paljon paina. Taas yksi syy lisää inhota eu:ta.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista on politiikka. Ensin tulee poliitikon oma etu, sitten puolueen, oman vaalipiirin – ja lopuksi mahdollisesti maan etu.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän ”oma” etu vaikkapa Vanhasella voisi enää olla kierroksessa? Fiksu ajaa Euroopan etua.
Ilmoita asiaton viesti
Sen vain Vanhanen tietää. Saattaa hänellä olla jokin huomionosoitus vielä saamatta…
Vielä fiksumpi ajaa oman maansa etua.
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan edut ja Suomen edut ovat lähes yhtenevät.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ole. Esimerkiksi EU:n etu on, että Suomi maksaa Italialle, joka ei ole hoitanut talouttaan, mutta Suomen etu se ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ministeri Vanhanen ei lausunut yhtään loogista perustelua elpymisrahaston puolesta.
Rauhallisella ja vakaalla äänellä hän vain pelotteli katselijoitaan: Jollemme osallistu rahastoon mörkö tulee metsästä ja syö meidät kaikki. Meidän käy perin pohjin huonosti.
Jo lapsena meitä peloteltiin samaan tapaan. Pelottelu onkin hyvä tapa saada ihmiset tekemään ja käytytäytymään halutulla tavalla. Peloissaan oleva kansalainen ei enää ajattele järkevästi.
Ilmoita asiaton viesti
Huomasin Joo saman. Vanhanen ei myöskään ottanut mitään kantaa esitettyyn Kritiikkiin vaan puhui omiaan koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän maliset ja elvytyspaketin vastustajat toimivat. Tämä on juurikin perussuomalainen menettelytapa. Yhtään vaihtoehtoista ratkaisua ei tarvitse esittää, kunhan vain pelotellaan että nykytilanteen jatkuessa mörkö tulee ja syö meidät kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
Pelottelu on yhtä tehokasta vaikutukseltaan, mistä puolueesta tahansa esitettynä.
Ilmoita asiaton viesti
Tällainen uutinen, että Baltian maat haluavat raideinvestointirahat, jotka heille kesällä luvattiin ja jotka Komissio on siirtänyt elpymisvälineeseen. Voipi olla, että tämän 1,4 miljardin euron riidalle ”löydetään” maksaja Suomenlahden pohjoisrannalta. 6,6 miljardia voikin pompsahtaa 8 miljardiin, jotta kaikki ovat taas tyytyväisiä.
https://www.suomenuutiset.fi/politico-eun-elpymisvaline-jaamassa-taas-kiristyksen-kohteeksi/
Ilmoita asiaton viesti
On näitä jotka eivät ymmärrä rahan ja talouden päälle. Ja on noita taas jotka ymmärtävät https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007764438.html?share=97e5b06d1596ac4a0dde4cae9b17c150
Toiset ovat dosentteja ja toiset miljardöörejä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.etla.fi/ajankohtaista/lausunnot/lausunto-valtioneuvoston-suomen-kestavan-kasvun-ohjelman-selonteosta-eduskunnalle-2/
https://kauppakamari.fi/lausunto/lausunto-valtioneuvoston-selonteosta-eduskunnalle-suomen-kestavan-kasvun-ohjelmaan-liittyen/
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän olisi lukemisen arvoista asiantuntijamateriaalia. Vaikka se ei ehkä tue omia näkökulmia eikä poliittista motivaatiota, niin aina se on hyvä avartaa omaa ajatusmaailmaa. Jokaisen kannattaisi mieltää asia, että niistä veroeuroista, joilla Suomi nimistä yhteiskuntaa merkittäviltä osin pyöritetään 2022…ja eteenpäin, ei ole kuin hyppysellinen tiedossa (= tilauskannoissa ja sopimuksissa). Ja tämänkin vuoden osalta on iso osa hakusessa. Hallitus turvautuu jalat maassa ja nyrkit savessa oleviin asiantuntijatahoihin. Näin pitää ollakin.
Ilmoita asiaton viesti
EU-Liittovaltio takaisi Suomen Turvallisuuden, 2000-luvun Rooman Valtakunnan Pohjoisimpana, Itsenäisenä Provinssina.
Suomella on pysyvät 1300 km hidastetta Natoon ja Talous aivan liian pieni, että ei tule 30 vuoden Vapaus-kokeilu yksittäisen Koijarin Velan vakuudesta Ruplilla $- vaihdettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin se kaikki raha katoaa jotka tänne ”raahataan”? Missä se yli 100 miljardia euroa luuraa tällä hetkellä.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijoiden lausunnot ja poliittinen tarkoituksenmukaisuus eivät käy nykytilanteessa yksiin.
Suomen johtavat tahot ovat valinneet Saksaa myötäilevän linjan, jota tultaneen noudattamaan hamaan euroalueen hajoamiseen asti. Suomessa kuvitellaan, että myötäilemällä Saksaa EU:n suurinta valtiota oman edun ajamisen sijasta voitettaisiin muka jotakin turvallisuuspoliittista etua pitkässä juoksussa.
Ilmoita asiaton viesti
Kerropa Malinen, millä estäisimme talouskriisin? Siis kuten oletat, talouskriisiä ei voidakaan estää elvytyspaketilla. Mikä siis neuvoksi?
Äläkä sano, että käyttäisimme 6 mrd omaan käyttöömme, kun meillä ei sitä 6 mrd ole käytettäväksi. Tai jos ottaisimme velkaa ja käyttäisimme 6 mrd Suomessa, miten kävisi vientiteollisuutemme? Ottaisimme tuon verran velkaa ja korvaisimme sillä vientiteollisuudelle ja maataloudelle koronan aiheuttamia vahinkoja? Ja miten kävisi maamme luottoluokitukselle, jos velkaantuisimme ja irtoaisimme samalla EU:n yhteisistä sopimuksista?
Oletko ylipäätään varma, että veronmaksajina ilahtuisimme tuollaisesta kotielvytyksestä yhtään sen enempää kuin elvytyspaketistakaan?
Ilmoita asiaton viesti
Elvytyksen sijaan on aloitettava säästäminen (outo sana nykyisin) ja karsittava menoja. Se on vaihtoehto laina rahalla elvyttämiselle.
Onhan se kauheaa jos hyviä ja yltäkylläisiä aikoja ei olekaan tulossa. Viime aikaiset sukupolvet ovat tottuneet saamaan helpolla toimeentulonsa ja ovat kauhistuneita, kun elämä ei olenkaan niin helppoa ja materialistista kuin menneinä vuosina.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö ole melkein-kaima ihmeellistä, kun joku kertoo selvällä suomenkielellä, mikä mättää? Visan vinguttamisen sijaan pitäisi alkaa elää tulojen mukaan.
Ei talouskriisiä (laskusuhdannetta) ”pidä estää”. Se on luonnollinnen seuraus tähänastisesta politiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen että laskusuhdannetta ei voi estää, vain viivyttää. Laskusuhdanne tulee aikanaan sen estäminen on saman tapainen turha yritys kuin ihmisen aiheuttaman ilmaston muutoksen säätäminen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen näkemys. Voit jopa olla oikeassa. Mutta vastaavuuden mukaan ihmiskunnan tulee keksiä, miten termostaattia käännetään toiseen suuntaan ja luodaan työllä uusi ilmastollinen nousukausi
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Siinä on automaatio insinööreillä työtä vielä jäljellä. Pitäisiköhän kääntyä myös Jumalan maan päällä asuvien edustajien puoleen, jotta saataisiin apua myös korkeemmasta kädestä.
Vihreillä De Gröna on selvästikin jotain parempaa tietoa ilmaston säätöön, jota he peittelevät.
Ilmoita asiaton viesti
Euro on vahvistunut vuodessa 10-11 prosenttia dollariin nähden. Vienti heikkenee samassa suhteessa. Lieneekö kohu tästä elvytyspaketin sopimisesta vahvistanut kurssia. Jos paketti kaadettaisiin euro saattaisi heikentyä ja sitä kautta elvyttää Euroopan maita.
Ilmoita asiaton viesti
”Viimein hyviä uutisia! Britannia ottaa käyttöön tiukemmat kontrollit rajoilla estääkseen uusien virusvarianttien leviämisen. Ehkä mietit, miksi vasta nyt. Vastaus on yksinkertainen: lähes vuoden ajan hallituksemme tarkkaili, odotti ja tutki niinkin kaukaisten maiden kuin Taiwanin ja Uuden-Seelannin strategioita. Vasta, kun menestys oli taattu, poliitikkomme päättivät toimia. Tätä on todellinen johtajuus. Ei pidä taipua yleisön vaatimuksiin eikä kuunnella niin sanottujen asiantuntijoiden kritiikkiä.”
https://tekniikanmaailma.fi/koronakirje-britanniasta-kuolleita-on-97-000-eli-selvasti-vahemman-kuin-ennustetut-satatuhatta/?fbclid=IwAR3wZIhawjrBwbq0kMj2EoxutTXrM2PwHgSx0QSxoOwtWKwwQBkykY83s-g
Ilmoita asiaton viesti
Tätä vähän epäilinkin. Vihreillä De gröna on ollut kaiken aikaa salaisia ja hyviä tietolähteitä, joten olikin syytä hieman odotella.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän, että Malinen on katkera ettei häntä puffaa kukaan muu kuin joku ääripersu. Helsingin yliopistolla on noin 4400 dosenttia. En ole kuitenkaan huomannut, että Malista olisi sinne houkuteltu luennoitsemaan. Kysyn milloin sinä olet viimeksi pitänyt yliopistolla luennon ja milloin on seuraava? Kuinka suuret opiskelijajoukot ovat sinua kuunnelleet?
Kerro nyt milloin minä voin tulla kuuntelemaan luentoosi! Odotan tätä yleisömenestystä. Toivottavasti saan istumapaikan.
Miten sinun yhden miehen firmasi on menestynyt?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän mennä yhdessä Mestaria kuuntelemaan, niin sinunkin epäilyt hälvenevät ja yhdyt yleisön hurjiin aplodeihin.
Ilmoita asiaton viesti