Hallituksen on aika kaatua

Hallituksessamme on käsittämätöntä köydenvetoa, vaikka ratkaistavana on käytännössä itsenäisyytemme.

Jos pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni olisivat tehtäviensä tasalla, EU:n käsittämätön, ”koronarahastoksi” naamioitu vallankaappausyritys olisi tuomittu heti kättelyssä. Sen sijaan olemme saaneet kuulla kummallisia selityksiä ”yhteisvastuusta”, ”solidaarisuudesta”, ”vastuullisuudesta”, jne.

Käsittämättömin kommentti, jonka olen ekonomistipiireistä viime päivinä kuullut on, että ”joskus Suomikin voi tarvita apua”. Tämä on lähes sydäntälämmittävän naiivia, mutta mitään tekemistä realismin kanssa sillä ei ole. Siinä vaiheessa, kun tarvitsemme EU:lta taloudellista apua, siellä ei ole ketään auttamassa.

Valtiontaloutemme on, suureen osaan Etelä- ja Keski-Eurooppaa verrattuna, hyvällä tolalla. Sitten jos/kun taloutemme on samassa tilanteessa kuin vaikka Italian talous, muu Eurooppa on jo konkurssissa.

Hallitus ja suurin osa ekonomisteista ei myös ainakaan julkisesti myönnä, että eihän nyt ehdotettu rahasto riitä mihinkään. Euroopan pankkiviranomaisen suulla on jo lausuttu, että koko €500 miljardin summa pitäisi käyttää pankkien pääomittamiseen. On luonnollisesti selvää, että meidän tai pohjoismaiden pankit eivät näkisi siitä senttiäkään. Lähtökohtaisesti koronarahastossa onkin jälleen, EU:n vallanhimon ohella, kyse kriisimaiden sekä Saksan ja Ranskan pankkien pääomittamisesta.

Kun nyt lasketaan yhteen sekä Euroopan pankkiviranomaisen vaatimus, että EU:n ehdotus, on pelastussumma jo pitkälti yli biljoonan euron. Eikä sekään luonnollisesti vielä riitä.

Kiinan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat kuralla. Maailmantalous todennäköisesti painuu lamaan. Euroopan pankit ovat surkeassa kunnossa, jo globaali lama iskisi niihin kovaa.

Euroopan pankit tarvitsevat todennäköisesi vielä biljoona euroa selvitäkseen. Siihen päälle voidaan lisätä globaalin laman vaikutukset euroalueen kriisimaihin, jotka EU:n pitäisi kattaa. Tämän jälkeen olemmekin jo 3-4 biljoonan euron haarukassa.

Hallitus on siis käytännössä sitomassa meidät vastuisiin, jotka voivat pahimmillaan ylittää neljä biljoonaa euroa, joista Suomen osuuden voidaan helposti arvioida olevan 50-60 miljardia euroa. Vajoaisimme velkavankeuteen, ja menettäisimme itsenäisyytemme.

Hallituksen on aika vetää johtopäätökset, ja erota!

tmalinen

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto; Toimitusjohtaja, GnS Economics. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, tulonjako. Kotisivu: <a href="https://gnseconomics.com/" title="https://gnseconomics.com/">https://gnseconomics.com/</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu