Hallituksen ”takinkääntö” oikeaan EU-linjaan

Harvoin olen joutunut esittämään julkista anteeksipyyntöä, mutta nyt alkaa olla sen paikka.

Vaadin viikko sitten hallituksen eroa, ja moitin samalla valtiovarainministeri Katri Kulmunia epäpätevyydestä. Hänen eilisen esiintymisensä perusteella voin todeta olleeni väärässä. Hän linjasi selvästi EU:n ehdottaman ”kororahaston” ongelmat huomioiden myös sen mahdollisen EU:n perussopimusten vastaisuuden. Ne kuulemma tutkitaan, ja nyt onkin toivottava rohkeutta lakiasiantuntijoillemme.

Suomi näyttääkin kertaheitolla siirtyneen Saksan vasallisvaltiosta eurooppalaisen demokratian puolustuksen etulinjaan. Kiitos arvoisa valtionvarainministeri Katri Kulmuni, ja anteeksi! Toivottavasti linjanne pysyy.

Ainoa mikä eilisessä eduskuntakeskustelussa särähti korvaani, oli pääministerimme toteamus, että rahastolla ei olla pelastamassa yhtään maata. Kun kuuntelen italialaisia kollegoitani, ja keskustelua Euroopassa, juuri siitä on heidän mielestään kyse. He oikeasti odottavat meidän pelastavan taloutensa ja mahdollisesti pankkinsa. Niihin EU:n ehdottaman rahaston varat lopulta menisivät. Tässä on turha itseään tai kansaa yrittää sumuttaa. Kyse on pelastusrahastosta.

Ei liene syytä muistuttaa, että Kreikan pelastusrahoista vain alle 10 prosenttia jäi kreikkalaisille. Lopuilla pääomitettiin kreikkalaisia pankkeja ja maksettiin velkoja Keski-Eurooppalaisille pankeille. Tavallisia kreikkalaisia kuitenkin syytettiin. Kyseessä oli mielestäni moraalittomin pankkien pääomitusoperaatio historiassa. Toivottavasti nyt emme ole syyllistymässä samaan.

Professori Matti Viren on hyvin esittänyt EU:n rahastoehdotuksen suuret ongelmat, sekä sen utopistisuuden. Pahinta rahastossa olisi kuitenkin se suunta, johon se meidät lukitsisi.

Kuten olen useaan otteeseen todennut, ehdotetun rahaston kokoluokka ei läheskään riitä tämän eurokriisin hoitoon. Jos siihen lähdemme, lisävelkaantumista on hyvin vaikea estää. Köyhdyttäisimme maamme, ja käytännössä kyseessä olisi ensimmäinen askel liittovaltioon.

Nyt voimme vain toivoa, että eduskuntamme ja lakiasiantuntijamme pitävät maamme ja koko Euroopan puolta. Suomea koskeva uhka koskee luonnollisesti kaikkia muitakin maksukykyisiä EU:n jäsenvaltioita, mutta myös kriisimaita. Emme yksinkertaisesti voi opettaa heille, että pelastaja löytyy aina jostain. Maitten on lähtökohtaisesti itse kannettava talousvastuunsa, kuten Euroopan perussopimuksissa lukee.

Nyt kaivataan jälleen kerran sisuamme puolustamaan kansallista suvereniteettia koko Euroopassa!

+9
tmalinen
Sitoutumaton Helsinki

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, maailmanpolitiikka.

Disclaimer: Täällä esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu