Hallituksen ”takinkääntö” oikeaan EU-linjaan
Harvoin olen joutunut esittämään julkista anteeksipyyntöä, mutta nyt alkaa olla sen paikka.
Vaadin viikko sitten hallituksen eroa, ja moitin samalla valtiovarainministeri Katri Kulmunia epäpätevyydestä. Hänen eilisen esiintymisensä perusteella voin todeta olleeni väärässä. Hän linjasi selvästi EU:n ehdottaman ”kororahaston” ongelmat huomioiden myös sen mahdollisen EU:n perussopimusten vastaisuuden. Ne kuulemma tutkitaan, ja nyt onkin toivottava rohkeutta lakiasiantuntijoillemme.
Suomi näyttääkin kertaheitolla siirtyneen Saksan vasallisvaltiosta eurooppalaisen demokratian puolustuksen etulinjaan. Kiitos arvoisa valtionvarainministeri Katri Kulmuni, ja anteeksi! Toivottavasti linjanne pysyy.
Ainoa mikä eilisessä eduskuntakeskustelussa särähti korvaani, oli pääministerimme toteamus, että rahastolla ei olla pelastamassa yhtään maata. Kun kuuntelen italialaisia kollegoitani, ja keskustelua Euroopassa, juuri siitä on heidän mielestään kyse. He oikeasti odottavat meidän pelastavan taloutensa ja mahdollisesti pankkinsa. Niihin EU:n ehdottaman rahaston varat lopulta menisivät. Tässä on turha itseään tai kansaa yrittää sumuttaa. Kyse on pelastusrahastosta.
Ei liene syytä muistuttaa, että Kreikan pelastusrahoista vain alle 10 prosenttia jäi kreikkalaisille. Lopuilla pääomitettiin kreikkalaisia pankkeja ja maksettiin velkoja Keski-Eurooppalaisille pankeille. Tavallisia kreikkalaisia kuitenkin syytettiin. Kyseessä oli mielestäni moraalittomin pankkien pääomitusoperaatio historiassa. Toivottavasti nyt emme ole syyllistymässä samaan.
Professori Matti Viren on hyvin esittänyt EU:n rahastoehdotuksen suuret ongelmat, sekä sen utopistisuuden. Pahinta rahastossa olisi kuitenkin se suunta, johon se meidät lukitsisi.
Kuten olen useaan otteeseen todennut, ehdotetun rahaston kokoluokka ei läheskään riitä tämän eurokriisin hoitoon. Jos siihen lähdemme, lisävelkaantumista on hyvin vaikea estää. Köyhdyttäisimme maamme, ja käytännössä kyseessä olisi ensimmäinen askel liittovaltioon.
Nyt voimme vain toivoa, että eduskuntamme ja lakiasiantuntijamme pitävät maamme ja koko Euroopan puolta. Suomea koskeva uhka koskee luonnollisesti kaikkia muitakin maksukykyisiä EU:n jäsenvaltioita, mutta myös kriisimaita. Emme yksinkertaisesti voi opettaa heille, että pelastaja löytyy aina jostain. Maitten on lähtökohtaisesti itse kannettava talousvastuunsa, kuten Euroopan perussopimuksissa lukee.
Nyt kaivataan jälleen kerran sisuamme puolustamaan kansallista suvereniteettia koko Euroopassa!
Sanottiin, että tukipaketti on liian suuri. Se on liikaa avustuspainotteinen. Sanottiin, että sopimusten oikeudellisuus tutkitaan.
Itse en osaa olla vielä kovin optimistinen. Oletan, että tukipakettia supistetaan hieman, lainoja lisätään avusten kustannuksella hieman ja oikeudellisuutta tutkitaan. Jo nyt on ilmoittautunut parikin EU oikeuden tms professoria, jotka sanovat tällaisen poikkeuksen olevan aivan hyvin mahdollinen EU perusopimusten valossa.
Toivo on siinä, että tämän kaataa joku muu kuin Suomi.
Kulmunin uskottavuus on luvalla sanoen nolla.
Ilmoita asiaton viesti
Voit olla oikeassa, mutta katsotaan nyt ensin. Päivi Leino-Sandberghan on sanonut pakettia laittomaksi. Sitä voi olla vaikea ohittaa.
Näillä vanhemmilla professoilla tahtoo nyt ns. puntti tutista. Heille ei voi toivoa kuin rohkeutta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Se miten Suomi on aikaisemmin toiminut viittaa juuri siihen, että hiukan viilataan sieltä täältä; ikäänkuin olisi saatu jotain muuttumaan. Kulmuni on muutenkin riittävän pahassa raossa, että hänestä ei taida olla asioita ruodussa pitämään.
Ilmoita asiaton viesti
Tytti Tuppurainen sanoi, että suhtaudumme nöyrällä mielellä. Sanoi kuitenkin, että komissio on itse perustellut laillisuutta todeten esityksensä olevan laillinen.
Ei Suomella ole rohkeutta asettua sanomaan, että laiton.
Kuulithan Tuomas eilen Sanna Marinin suusta: hän sanoi, että olisi EDESVASTUUTONTA olla tekemättä eurooppalaista avustuspakettia.
Hän on ilmeisesti kritiikittä uskonut kaikki selitykset.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta katsotaan tämä nyt loppuun.
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista on huomata, että Suomi voi – kuten kuka tahansa muukin maa – kieltäytyä tästä rahoitusmallista vetoamalla EU:n perussopimukseen. Minusta sen teksti on yksiselittäistä. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen vetosi eduskunnan kyselytunnilla siihen, että tällä tavalla EU:n kehitystä viedään eteenpäin. Niinpä todella viedään, mutta keinot ovat väärät.
Historiasta on opittu, että valtio tai siihen rinnastettava, joka ei noudata omia sääntöjään ja lakejaan, on tiellä diktatuurin ja pois demokratiasta. Merkittävin viimeisin irtiotto demokratian tieltä Euroopassa tapahtui 30-luvulla fasisimin ja natsisimin muodossa unohtamatta kommunismia. Silloin vedottiin siihen, että demokratia on liian hidas ja heikko järjestelmä saadakseen aikaan riittäviä uudistuksia. Nyt vedotaan siihen, että eipä väliä sopimuksista, kun me näin rikkomme sääntöjä yhteiseksi hyväksi. Mutta eiväthän ministerimme uskalla puhua asioissta niiden oikeilla termeillä, vaan luovat positiivisia mielikuvia kertomalla valheita.
En halua olla mukana sellaisessa järjetelmässä, joka on tiellä pois demokratiasta ja tiellä diktatuuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Tulki mieleeni vielä tuosta EU:n säännöistä. Joku voi olla sitä mieltä – ja ministerimme ilmeisesti järkiään – että sääntöjä ja sopimuksia voi rikkoa, jos niin yhdessä sovitaan. Pidän EU:n sääntöjä maan lakeihin rinnastettavina. Kokemuksesta tiedän, että esimerkiksi ostaja ja myyjä voivat sopia keskenään vaikkapa osamaksukaupassa, että omistusoikeus siirtyy ostajalle sitä mukaa, kuin hän maksaa kauppahintaa. Voihan niin sopimuksessa lukea, mutta se ei mene maan lakien, että omistusoikeus siirtyy ostajalle vata kun se on kokonaan maksettu.
Missään sopmuksessa voi sopia sellaista, joka on maan lakien vastaista. Tällä perusteella Suomikin voi aivan tuoreeltaan kieltäytyä jo tässä vaiheessa, että emme halua rikkoa EU:n sääntöjä. Työnnetään ongelma EU:lle, jolle se kuuluukin.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan tuo anteeksipyyntö ihan noin vilpitön, kuten Janen Kejo kirjoittaa kommentissaan #3187725?
Minusta anteeksipyytäjällä oli ”pörröinen ketunhäntä” kainalossa ja sitä käytettiin keppihevosena piilovinoilulle.
Toki joskus voin olla väärässsäkin.
Jos satuin olemaan oikeassa, niin hienosti veivattu tuo anteeksipyyntö – suorastaan enteellinen, nyt kun tiedossa on uusin käänne ko. ministerin kohtalosta.
Ilmoita asiaton viesti
Heikkoja euromaita on pakko tukea tulonsiirroin, sillä muutoin euroalue purkautuu.
Nyt näyttää siltä, että EU-rahasto vesittyy ja sen vuoksi EKP:n on kasvatettava QE/PEPP ostoksiaan varmaankin siihen suurusluokaan, mikä oli/on EU-parlamentin arvio tuen tarpeesta eli n. 2500 mrd (PEPP on nyt 1350 mrd).
Saksa tosin saattaa vetäytyä PEPP:stä, sillä ko. tuki ylittää ns. pääoma-avaimen. Myös QE-tuen sallittu maksimimäärä jäsenvaltioiden veloista on lähestymässä, eli 33%.
Reipasta riitelyä on siis luvassa, sekä euromaiden sisäisesti, että niiden välillä.
Järkevintä olisi purkaa euroalue hallitusti, mutta se ei ole poliittisesti mahdollista ja siksi toivonkin, että Italia tekisi palveluksen kaikille euromaille ja kiskaisisi oman euro-töpselinsä irti.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt iltapäivemmällä Kulmuni on entinen ministeri, joten taitavat jäädä ne linjaukset seuraavan valtiovarainministerin vastuulle, kuka hän onkaan. Minä ennustan, että Suomen hallitus ja eduskunta tulevat taipumaan EU:n suunnitelmiin lopulta sellaisenaan. Tämä pikkukiukuttelu on vain näytelmä äänestäjien edessä, josta valistuneimmat näkevät läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Kulmunin eron myötä Keskustalle tulee tilaisuus tehdä irtiotto hallituksesta. Puolue päättää, että EU:n laina- ja avustusmalli on EU-sääntöjen vastainen. Se tietäisi hallituksen kaatumista ja uusia vaaleja. Riski Keskustalle, mutta jos puolue haluaisi katkaista kuihtumisensa, sen olisi tehtävä radiakaali muutos ja tultava samoille apajille kuin Perussuomalaiset. EU.n toimet todennäköisesti eivät herätä myönteisiä ajatuksia suomalaisissa eli olemme vedenjakajalla.
Myönnän, että toiveajattelua.
Ilmoita asiaton viesti