Hallitus, ja pääministeri, hakoteillä

Olin Kokoomuksen Juhana Vartiaisen kanssa Sanna Ukkolan haastateltavana keskiviikkona Alfatv:llä EU:n ”elpymisrahastosta”.

Keskustelumme soljui hyvässä hengessä ja tulimme monesta asiasta samaan johtopäätökseen. Mielestäni tärkeimmäksi asiaksi keskustelussamme nousivat sekä Juhanan ehdotus, että eduskunta kävisi laajan keskustelun tulevasta EU-linjastamme, että hänen valtiovarainministeriölle esittämä pyyntönsä kattavan selvityksen tekemisestä EU:n elpymisrahaston vaikutuksista Suomeen.

On melko käsittämätöntä, että vaikka rahasto muuttaa EU:n toimintaa niin radikaalisti (katso esim. tämä, tämä ja tämä), kunnollista keskustelua siitä ei ole käyty. Vielä käsittämättömämpää on, että sen vaikutuksista Suomeen ei ole tehty kunnollista (kattavaa) arviota tai ainakaan sitä ei ole julkaistu. Arviota on vaatinut mm. perustuslakivaliokuntamme. Arvion puute on erittäin poikkeuksellista huomioiden, että viime vuosina on korostettu lainsäädäntöehdotuksien perusteellisia vaikutusarvioita.

Mihin ihmeeseen hallituksen ja pääministeri Sanna Marinin päätös viedä Suomi EU:n rahastoon on oikein perustunut? Kesäisen EU-huippukokouksen neuvotteluista minulle tihkuneiden tietojen mukaan vastaus on: ei mihinkään.

Neuvottelijamme, pääministeri Sanna Marin ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen eivät, tietojeni mukaan, ole edes ymmärtäneet mihin ovat Suomea olleet sitomassa. EU:n heinäkuisen rahastosovun jälkeinen hallituksen keskustelemattomuus vahvistaa tätä näkemystä. Pääministeri Marin on, todennäköisesti, luvannut kiinnittää Suomen järjestelyyn, jonka pitkän aikavälin vaikutuksia sekä Euroopalle että etenkin Suomelle hän ei ymmärtänyt. Siksi hän ei myöskään siitä halua keskustella.

Kun joulukuussa haastoin pääministerin julkiseen keskusteluun aiheesta, tarkoitukseni oli nimenomaisesti murtaa tämä hallituksen keskustelemattomuuden muuri. Siinä ei olla toistaiseksi onnistuttu. Alfatv esitti, haasteeseeni liittyen, pääministerin kansliaan kutsun, jossa luvattiin järjestää ko. tilaisuus 21.1. Kutsuun vastattiin, että pääministeri ”ei ehdi”. Kun pääministerin kansliaan ehdotettiin uusia aikoja, vastauksena on ollut hiljaisuus.

Pääministerin olisi kuitenkin korkea aika selvittää suomalaisille, mihin hänen päätöksensä viedä Suomi rahastoon, joka ei elvytä eikä pelasta vientiämme ja joka vie, eduskunnan omien asiantuntijoidenkin mukaan, Suomen tulonsiirtounioniin (tarkemmin fiskaaliunioniin) on perustunut. Keskustelulla alkaa olla kiire, koska rahasto tulee päätettäväksi eduskuntaamme todennäköisesti helmikuun aikana.

Pääministeri on päätöksistään aina ensisijaisesti vastuussa kansalaisille, ja se vastuu pääministeri Marinin on tässäkin asiassa kannettava. Jos hän ei siihen kykene, on meidän aika alkaa katsoa uutta pääministeriehdokasta. Sitä meillä (kansalla) on aika oikeus vaatia.

Koska rahasto muuttaa EU:n toimintaa niin radikaalilla tavalla, päätöstä siitä ei voida viedä läpi ilman laajaa kansalaiskeskustelua, ja eikä mielellään ilman neuvoa-antavaa kansanäänestystä.

Joka tapauksessa on välttämätöntä tässä vaiheessa kieltäytyä hyväksymästä EU:n rahastoehdotusta sen nykymuodossa. Vastuu tästä on jokaikisen kansanedustajan harteilla.

+102
tmalinen
Sitoutumaton Helsinki

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto. Toimitusjohtaja, GnS Economics. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, tulonjako.
Disclaimer: Täällä esitetyt näkemykset eivät välttämättä vastaa GnS Economicsin kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu