Kokoomusjohto, Suomen häpeäpilkku

Elämme historiallisia aikoja.

EU on yrittänyt pakottaa Euroopan maiden ylle ”elpymisrahastoa”, joka muuttaisi EU:n ensin fiskaaliunioniksi, missä vastaisimme toistemme veloista, ja sen jälkeen liittovaltioksi. Komission ehdottama, 750 miljardin euron rahasto suoraan uhkaa jäsenmaiden taloudellista itsemääräämisoikeutta ja itsenäisyyttä. Maamme kohtaa siis, muiden jäsenmaiden tavoin, suurimman uhan sitten toisen maailmansodan. Miten toimivat poliitikkomme?

Kesällä 2020 neuvottelut rahastosta kertoivat jo ”tanssin” suunnan. Pääministerimme ohitti, suuren valiokunnan siunauksella, perustuslakivaliokunnan kannan, jonka mukaan Suomen ei pitäisi edistää EU:n jakamien lahjoituksien, eli ns. tulonsiirtojen varaan rakentuvan rahaston syntyä. Neuvottelujen jälkeen pääministeri kertoi kirkassilmäisesti, kuinka ”Suomi onnistui neuvotteluissa”. Näin ei luonnollisesti käynyt.

Sen jälkeen keskustelu rahastosta yritettiin haudata. Rahaston vaikutuksia ei avattu suomalaisille. Syynä tähän saattoi olla, että hallituksessa ei aluksi täysin ymmärretty, mihin he olivat Suomen sitoneet.

Oppositiopuolueet kävivät vastaiskuun Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien johdolla. Perussuomalaiset mm. vaati valtioneuvoston tiedonantoa rahaston poikkeuksellisuuden takia. Eduskunnan puhemiehistö kieltäytyi tästä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah oli aloittanut kovasanaisen kritiikin jo aikaisemmin. Kokoomusjohto yritti esittää kovaa toteamalla puheenjohtaja Petteri Orpon suulla, että se ei pakettia ”pureksimatta niele”. Juuri näin kuitenkin kävi.

Tiistaina 27.4.2021, perustuslakivaliokunta linjasi, että EU:n ehdottaman rahaston poikkeuksellisuuden takia, sen läpimeno vaatii taakseen 2/3 enemmistön eduskunnassa. Myös Kokoomuksen edustajat äänestivät määräenemmistön puolesta. PeVin päätös asetti Kokoomuksen ratkaisevaan asemaan. Sitten puoluejohdon rohkeus petti.

Samana päivänä kello 18.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa Kokoomuksen puoluejohto linjasi, että puolue äänestää tyhjää. Tämä tarkoitti, että rahaston läpimenoon riittää SDP:n, Keskustan, RKP:n, Vasemmiston ja Vihreiden eli hallituksen äänet, koska tyhjät äänet luetaan hylätyiksi ääniksi. Kokoomuksen johto toisin sanoen antoi siunauksensa paketin läpimenolle raukkamaisimmalla mahdollisella tavalla.

Kuvaavaa on, että perustuslakivaliokunta ja Kokoomus antoivat päätöksensä veteraanien muistopäivänä. Perustuslakivaliokunnassa kunnioitettiin sotaveteraaniemme muistoa linjaamalla, että itsenäisyyttämme ei myydä halvalla. Kokoomusjohto sen sijaan valitsi pelkurin roolin vetäytymällä päätöksestä ratkaisevalla hetkellä samalla kuitenkin siunaten elpymisrahaston läpimenon eduskunnassamme. Voiko olla häpeällisempää tapaa paeta vastuutaan?

Kun aloin julkisesti kritisoimaan EU:n elpymisrahastoa vuoden 2020 toukokuussa, tiesin hyvin mikä minua odotti: julkinen lokaamiskampanja, milloin minkäkin maan ”trolliksi” syyttäminen sekä ammatillisen urani uhraaminen Suomessa. Kohtasin ne pystypäin, koska toisessa vaakakupissa painoi jotain paljon tärkeämpää: itsenäisyytemme sekä Euroopan rauha. Nämä eivät ilmeisesti Kokoomuksen nykyjohdon vaakakupissa paljoa paina.

Valitettavasti Kokoomusjohdon selkärangattomuus elpymisrahastoasiassa ei minua yllättänyt. Tiedän puolueen sisäisestä maailmasta verrattain paljon toimittuani useamman vuoden ajan Elina Lepomäen, nyk. Valtosen taustalla. Sinä aikana minulle mm. selvisi, kuinka heikko johtaja Petteri Orpo on. Silti toivoin, että tiukan paikan tullen tilanne muuttuisi. Näin ei kuitenkaan käynyt, kuten nyt on käynyt kaikille selväksi.

Tiedän, että Kokoomuksessa on myös vahvoja, lakia, oikeutta ja itsenäisyyttämme kunnioittavia kansanedustajia. Puolueen viimeaikaiset johtajat ovat kuitenkin Jyrki Kataisesta lähtien olleet selkärangattomia vätyksiä, joilla on siintänyt tähtäimessä ura EU:ssa. Nykyisistä johtajista en ottaisi ketään johtamaan edes nakkikioskia, koska kaikki johtaminen vaatii selkärankaa sekä kykyä ottaa vastuuta tärkeissä päätöksissä. Kokoomusjohdon päätös äänestää ”tyhjää” kertoo selvästi, että he eivät ole siihen kykeneviä.

Kokoomuksen puoluejohdosta onkin tullut Suomen häpeäpilkku. Pelkurijoukko, joka itsenäisyytemme hengellään ostaneiden sotaveteraanien muistopäivänä kehtaa julkisesti ilmoittaa, että se vetäytyy vastuusta ja myy itsenäisyytemme 4 miljardista. Halvalla meni. Jos olisin vielä mukana Kokoomuksen toiminnassa, voisin pahoin.

Kokoomusjohdolla on kuitenkin vielä mahdollisuus korjata erheensä. Se voi luopua ryhmäkurista ja antaa kansanedustajiensa päättää omallatunnollaan kannastaan EU:n elpymisrahastoon. Se kertoisi, että puoluejohto osaa ottaa opiksi virheistään. Sellaiselle nöyryydelle ja viisaudelle voisi rakentaa uutta ja kestävää pohjaa. Toivon sydämeni pohjasta, että Kokoomuksen johtajista on siihen.

Korjattu kielivirheitä 15:35 29.4.2021

tmalinen
Sitoutumaton Helsinki

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, maailmanpolitiikka.

Disclaimer: Täällä esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu