Mielenosoitus 1.9.

Olen menossa puhumaan 1.9. järjestettävään Fixit -mielenosoitukseen. Se yhdistää joukon ihmisiä, jotka ovat äärimmäisen huolissaan EU:n suunnasta. Jotkut ovat jopa niin huolissaan, että he vaativat Suomen eroa EU:sta. Minä en kuulu heihin. Olen EU-jäsenyyden kannattaja, ja tyytyväinen että minut on kutsuttu puhujaksi tästä huolimatta.

Olen seurannut EU:hun ja euroon liittyvää julkista keskustelua vuodesta 2011, ja voin sanoa, että suurimmat valheet olen kuullut EU:n kaikkivoipaisuuteen uskovilta poliitikoilta, asiantuntijoilta ja kansalaisilta. Monet heistä muistuttavat minua sokeasti Neuvostoliittoon uskoneista. He eivät esimerkiksi voineet aikoinaan mitenkään käsittää, että Neuvostoliitto oli maailman pahin hirmuvalta.

Minua huolettaa EU:n suunta. Presidentti Sauli Niinistö toi eilen esiin samaisen huolen. EU:sta on tulossa laittomuuden instituutio, jossa perussopimukset ohitetaan aina, kun tarvetta ilmenee. Demokratia ei toimi näin.

EU:n suunta voidaan vielä korjata, jos ”elpymisväline” kaadetaan, ja palaamme perussopimusten ja perustuslain noudattamiseen. Se pakottaisi EU:n tunnustamaan mm. euron massiiviset ongelmat, jotka uhkaavat kaikkien eurooppalaisten hyvinvointia. Se myös pakottaisi EU:n jäsenmaat miettimään, mitä he EU:lta oikeasti haluavat ja minkälaisia valtuuksia sille annetaan.

Olen täysin varma, että epädemokraattinen tulonsiirto- ja velkaunioni ei ole sitä, mitä suurin osa ainakaan EU:n pohjoisten jäsenmaiden kansalaisista haluaa. Silti siitä käytävään keskusteluun ja siihen aktiivisesti osallistuviin ihmisiin liitetään hyvin asiattomia leimoja.

Mielenosoitukseen liittyvässä sosiaalisen median keskustelussa minun on väitetty liittyneen ”hörhöihin” tai jopa ”äärioikeistoon”. Näistä jälkimmäinen loukkaa minua syvästi.

Historian opettajan lapsena tunnen historian hirviöt paremmin kuin monet, enkä koskaan osallistuisi äärioikeiston ja äärivasemmiston agendoja ajaviin mielenosoituksiin. Pidän kumpaakin aatesuuntaa yhtä tuhoisina, ja itse asiassa monessa mielessä toisiaan muistuttavina.

”Hörhö” sen sijaan olen ollut käytännössä koko ikäni, ja liityn mielelläni heidän joukkoonsa! Seison keskustelijoiden rivissä osoittaakseni, että keskustelua tulee käydä laajalla rintamalla ja asiapohjaisesti.

Historiassa ihmisiä on käytännössä jahdattu kolmesta syystä: mielipide, ihonväri tai seksuaalinen suuntautuminen. Näistä kahta jälkimmäistä emme onneksi enää länsimaissa juurikaan näe, mutta ensimmäinen on nostanut päänsä. Se huolettaa minua suuresti.

 

tmalinen

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto; Toimitusjohtaja, GnS Economics. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, tulonjako. Kotisivu: <a href="https://gnseconomics.com/" title="https://gnseconomics.com/">https://gnseconomics.com/</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu