OECD varoittaa ruokakriisistä. Aika toimia!
Tänä aamuna OECD:n johtaja Mathias Cormann varoitti CNBC:n haastattelussa ruokakriisin uhasta. Hiuskarvani nousivat pystyyn, kun hän kehoitti maita olemaan kieltämättä ruoan vientiä. Tämä tarkoittaa, että OECD on oikeasti huolissaan, että kansainvälinen ruokamarkkina voi yksinkertaisesti sulkeutua!
Olen (olemme) varoittaneet tästä mahdollisuudesta huhtikuun alusta lähtien. Sille on myös naureskeltu, mutta näin korkealta taholta tulleen varoituksen luulisi herättävän kaikki. Tässä artikkelissa on myös listattu maat, jotka jo nyt kieltävät ruokatuotteiden viennin.
Edellisessä kirjoituksessani kritisoin voimakkaasti MTK:n puheenjohtajaa Juha Marttilaa naiivista suhtautumisesta alhaisiin viljavarastoihimme sekä maataloustuotantomme alasajoon. Mahtaisiko Juhan mieli olla jo muuttunut?
Kuulin myös tiedon, jonka mukaan Huoltovarmuuskeskus on myymässä 500o tonnia ruista Latviaan. Jos tämä on totta (en epäile lähdettäni), niin miten tämä on nykytilanteessa mahdollista?! Huoltovarmuuskeskuksen tehtävistä on säädetty:
”Huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa oloissa on luotava ja ylläpidettävä riittävä valmius hyödykkeiden tuottamiseksi sekä tuotannon, jakelun, kulutuksen ja ulkomaankaupan ohjaamiseksi.” (2§, toinen mom.)
On päivänselvää, että huomattavan ruismäärän myyminen Latviaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta on nykytilanteessa sekä suomalaisten hyvinvoinnin että huoltovarmuudesta annetun lain vastainen. Vaadin, että asia tutkitaan asianomaisen viranomaisen (käsittääkseni Valtion tarkastusvirasto) toimesta!
Vaikka kylvökautta emme saa takaisin, on myös varmistettava, että Suomen maanviljelijät selviävät ensi talvesta ja että heidän elinkeinonsa elinkelpoisuus (jatkuvuus) turvataan. Pyydänkin, että kirjoitatte etenkin hallituspuolueiden kansanedustajille ja vaaditte, että Suomen maatalouselinkeino on turvattava!
Teksti voi esimerkiksi kuulua:
Arvoisa kansanedustaja.
Suomalainen ruuantuotanto on kriisissä samanaikaisesti kun maailmalla varoitellaan ruokakriisistä sekä kansainvälisen ruokaraaka-ainekaupan sulkeutumisen mahdollisuudesta mm. OECD:n johtajan Mathias Cormannin suulla. Monet maat ovat jo rajoittaneet tai kieltäneet ruokatuotteiden viennin.
Vaadin, että hallitus ja eduskunta ryhtyvät välittömiin toimiin ruokahuoltomme turvaamiseksi. Tämä tarkoittaa sekä riittävien varmuusvarastojen säilyttämistä että maatalouselinkeinon kannattavuuden turvaamista. Käytännössä jälkimmäinen tarkoittaa sekä maatilolle jaettujen tukien että alkutuottajille (maanviljelijöille) maksettavien korvauksien nostamista.
Mikäli tarvittaviin toimiin ei välittömästi ryhdytä, katson sinut arvoisa kansanedustaja vastuulliseksi, mikäli maamme kohtaa tulevaisuudessa ruokakriisin.
Kunnioittavin terveisin,
….
Toivon, että mahdollisimman moni kirjoittaa, koska tilanne on hyvin vakava.
Kiitos Tuomas!
Media vaikenee Suomen maatalouden alasajon taustasta
http://jormajaakkola.fi/141%3An%20ja%20142%3An%20EY-luonne
Petoksen taustoja
http://jormajaakkola.fi/Petoksen%20taustoja
Ilmoita asiaton viesti
Kirjeestäsi on ikävän uhkaileva sävy. Ellet heti toimi, kuten vaadin, olet vastuussa seurauksista, jos maamme kohtaa ruokakriisin, arvoisa kansanedustaja.
Kirjeen kirjoittamisen sijaan kylvän hernenettä, istutaan perunoita jne.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas Malinen,
miten luulet, että maalittaminen ja edustajien sähköpostin tukkiminen asialla, joka on kaikkien tiedossa, vaikuttaisi – ainakaan positiivisesti agendaasi.
Minun nähdäkseni olisi parempi antaa edustajille työrauha ja mahdollisuus vastata haasteeseen. Kyse lieneekin siitä, että haluat osoittaa olevasi jonkin sortin peluri ja että sinulla olisi kannatusta. Toivoakseni lukijat ymmärtävät, ettei tässä(kään) manifestissa ole kyse Suomen maataloudesta, vaan Malisen omasta agendasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa keino, joka toimii ja jota kuunnellaan. Eduskunta toimii nyt kansan edun vastaisesti ja siihen on puututtava.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne sinua sen paremmin kuuntele, vaikka muutama kymmenen ihmistä sinun kirjoittamasi sähköpostiviestin kopioisikin.
Eduskunta toimii erittäin hyvin. Nato-jäsenyyttä haettiin oikeaan aikaan, koronatoimet olivat varsin onnistuneita. Myöskin Euroopan toiminta on ollut suoraviivaista ja selkeää. Venäjälle ei ole annettu periksi.
On toki tärkeää huolehtia ruokataloudestamme, mutta siinäkin hallitus on toiminut – ja toimii edelleen – erinomaisesti. On selvää, että joudumme kärsimään maailmaa uhkaavasta ruokapulasta ja se vaikuttaa myös kuluttajahintoihin – mutta samalla se vaikuttaa tuottajahintoihin positiivisella tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kansanedustajat elävät hetkessä ja näkevät maailman ääninä seuraavissa vaaleissa tai riskinä menettää niitä. Ei heillä ole realistisia mahdollisuuksia toimia todennäköisten tulevaisuusskenaarioiden mukaisesti. Kansanedustaja, eduskunta, hallitus ja vaalitulos reagoi vallitsevaan tilanteeseen ja siihenkin aina viiveellä. Siksi kannattaisi varautua pahimpaan skenaarioon muuta se on varma tapa karkoittaa äänestäjät.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaan ruokamarkkinat eivät kovin monelle avaudu blogin esille tuomassa näkökulmassa. Meidän elintarvikeomavaraisuus on yli 80% eli valtaosa elintarvikkeista on saatu tilaston mukaan kotimaasta. Tarkennettuna vielä, että maitoa ja kananmunia riittää omasta takaa ja lihakin on 90%:sti kotimaista. Suurin vaihtelu on viljassa jossa omavaraisuus huonon sadon tullessa voi tipahtaa puoleen.
Nyt kuitenkin näyttää kohtuulliselta ja kylvöt on pääosin tehty tavanomaiseen tapaan. Tiedä sitten millainen uusi sato on. Jos se on hyvä, niin katseet kääntyy maataloustuotteiden tilahintoihin. Niiden pitäisi tuntuvasti nousta, jotta tuotantoa olisi tulevaisuudessakin.
Jos syksyn sato on huono, tilanne muuttuu merkittävästi. Viljan maailmanmarkkinahinnat ovat kaksinkertaistuneet lyhyessä ajassa. Ne voivat vielä siitä nousta lisää. Mahdolliset vientirajoitukset voivat myös muutua hankaliksi. On mielenkiintoinen kysymys, että voiko viljan tuonti meille pysähtyä kokonaan. Varmuusvarastot eivät takaa elintarviketuotannon jatkuvuutta kuin hetkeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmanmarkkinahintojen nousu koskee kuluttajien kukkaroon, mutta tuottajien osalta se on hyvä asia.
Ilmoita asiaton viesti
Usein poliittista blogia vähätellään siitä, että sen kirjoittaja ei esitä keinoja miten päästäisiin tavoiteltuun tilanteeseen. Samoin kohdellaan poliitikoita, jos he puhuvat epäkohdista.
Mielestäni on hienoa, että Tuomas Malinen ilmaisi huolestuneisuutensa. Ja nimesi hänestä kaksi huolen kohdetta.
– Ja esitti keinon, jonka avulla tavallinen ihminen voi kenties vaikuttaa asiassa kiinnostusta lisäävästi.
– Kirje olisi psykologisesti toimivampi, jos siinä olisi vähemmän hyökkäävyyttä. Rauhallisesti ja syyttämättä ilmaistu huoli on psykologisesti helpompi hyväksyä mietinnän kohteeksi.
Ilmoita asiaton viesti