OECD varoittaa ruokakriisistä. Aika toimia!

Tänä aamuna OECD:n johtaja Mathias Cormann varoitti CNBC:n haastattelussa ruokakriisin uhasta. Hiuskarvani nousivat pystyyn, kun hän kehoitti maita olemaan kieltämättä ruoan vientiä. Tämä tarkoittaa, että OECD on oikeasti huolissaan, että kansainvälinen ruokamarkkina voi yksinkertaisesti sulkeutua!

Olen (olemme) varoittaneet tästä mahdollisuudesta huhtikuun alusta lähtien. Sille on myös naureskeltu, mutta näin korkealta taholta tulleen varoituksen luulisi herättävän kaikki. Tässä artikkelissa on myös listattu maat, jotka jo nyt kieltävät ruokatuotteiden viennin.

Edellisessä kirjoituksessani kritisoin voimakkaasti MTK:n puheenjohtajaa Juha Marttilaa naiivista suhtautumisesta alhaisiin viljavarastoihimme sekä maataloustuotantomme alasajoon. Mahtaisiko Juhan mieli olla jo muuttunut?

Kuulin myös tiedon, jonka mukaan Huoltovarmuuskeskus on myymässä 500o tonnia ruista Latviaan. Jos tämä on totta (en epäile lähdettäni), niin miten tämä on nykytilanteessa mahdollista?! Huoltovarmuuskeskuksen tehtävistä on säädetty:

”Huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa oloissa on luotava ja ylläpidettävä riittävä valmius hyödykkeiden tuottamiseksi sekä tuotannon, jakelun, kulutuksen ja ulkomaankaupan ohjaamiseksi.” (2§, toinen mom.)

On päivänselvää, että huomattavan ruismäärän myyminen Latviaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta on nykytilanteessa sekä suomalaisten hyvinvoinnin että huoltovarmuudesta annetun lain vastainen. Vaadin, että asia tutkitaan asianomaisen viranomaisen (käsittääkseni Valtion tarkastusvirasto) toimesta!

Vaikka kylvökautta emme saa takaisin, on myös varmistettava, että Suomen maanviljelijät selviävät ensi talvesta ja että heidän elinkeinonsa elinkelpoisuus (jatkuvuus) turvataan. Pyydänkin, että kirjoitatte etenkin hallituspuolueiden kansanedustajille ja vaaditte, että Suomen maatalouselinkeino on turvattava!

Teksti voi esimerkiksi kuulua:

Arvoisa kansanedustaja.

Suomalainen ruuantuotanto on kriisissä samanaikaisesti kun maailmalla varoitellaan ruokakriisistä sekä kansainvälisen ruokaraaka-ainekaupan sulkeutumisen mahdollisuudesta mm. OECD:n johtajan Mathias Cormannin suulla. Monet maat ovat jo rajoittaneet tai kieltäneet ruokatuotteiden viennin.

Vaadin, että hallitus ja eduskunta ryhtyvät välittömiin toimiin ruokahuoltomme turvaamiseksi. Tämä tarkoittaa sekä riittävien varmuusvarastojen säilyttämistä että maatalouselinkeinon kannattavuuden turvaamista. Käytännössä jälkimmäinen tarkoittaa sekä maatilolle jaettujen tukien että alkutuottajille (maanviljelijöille) maksettavien korvauksien nostamista.

Mikäli tarvittaviin toimiin ei välittömästi ryhdytä, katson sinut arvoisa kansanedustaja vastuulliseksi, mikäli maamme kohtaa tulevaisuudessa ruokakriisin.

Kunnioittavin terveisin,

….

Toivon, että mahdollisimman moni kirjoittaa, koska tilanne on hyvin vakava.

tmalinen
Sitoutumaton Helsinki

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, maailmanpolitiikka.

Disclaimer: Täällä esitetyt mielipiteet ovat henkilökohtaisia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu