On vuosi 2025, ja EU:n elpymisrahastoa ei hyväksytty
Laura Stjernvallin askel oli ripeä. Oli alkamassa kokous Finanssivalvonnassa, jonka johtokuntaan hänet oli alkuvuodesta valittu. Kevät oli parhaimmillaan ja matalien korkokenkien kopina täytti kevätaamuisen Kruununhaan säteilevät kadut. Laura pysähtyi Säätytalon kulmalle katselemaan leikkikentällä leikkiviä lapsia.
Viime vuodet olivat olleet suomalaisille, ja koko maailmalle, rankkoja mutta uuden alun siemen oli jo taimella. Suomen talouden ennustettiin kasvavan 2025 yli kuusi prosenttia, mikä tuli edellisvuoden yli viiden prosentin kasvun päälle. Kasvu oli erittäin tervetullut Suomen talouden romahdettua globaalin talouskriisin ajamana yli 20 prosenttia vuosina 2021 – 2023. Lauran mieleen muistui kevään 2021 optimismi.
Keväällä 2021 maailmantalouden ajateltiin jotenkin oudosti toipuvan koronaviruspandemian aiheuttamasta iskusta valtavilla keskuspankkien ja valtioiden toteuttamilla elvytyksillä. Jälkeenpäin tuntui hassulta ajatus, että elvytyksen, joka oli käytännössä jatkunut katkeamattomana 2007 – 2009 finanssikriisistä lähtien, kiihdyttäminen olisi jotenkin käynnistänyt maailmantalouden, joka oli osin vaipunut taantumaan jo 2019.
Miten ihmeessä samojen keinojen, jotka lopulta suistivat maailmantalouden kaikkien aikojen pahimpaan talouskriisiin, oli saatettu ajatella nostavan globaalin talouden sulkutoimien kaivamasta kuopasta?
Errare humanum est, ignoscere divinum, Laura mietti itsekseen ja jatkoi matkaansa. Tänään tehtäisiin jälleen isoja linjauksia.
Kun euro kaatui, ja EU pelastui
Toukokuussa 2021 Suomen eduskunta oli kieltäytynyt hyväksymästä EU:n budjetin ja 750 miljardin euron ”elvytyspaketin” kytkentää, kaataen siten käytännössä koko paketin. Siitä alkanut poliittinen kriisi oli ensin kaatanut Italian hallituksen ja pankkikriisin iskiessä aloittanut nopean, euron hajoamiseen johtaneen prosessin. Maailmantalouden kaaos ei kuitenkaan rajoittunut tähän.
Korkojen nousu sekä inflaation yhtäkkinen nopeutuminen, joka ajoi keskuspankit nurkkaan, kaatoivat globaalit rahoitusmarkkinat Yhdysvalloista alkaen. Zombifioitunut yrityssektori oli seurannut perässä ja maailmantalous oli romahtanut. Tässä vaiheessa monelle suomalaiselle oli selvinnyt, minkälaiselta ”luodilta” eduskunnan rohkea päätös oli Suomen ja Euroopan säästänyt.
Laura oli seurannut kaaosta aitiopaikalta erilaisten kansainvälisten finanssilaitosten johtotehtävissä. Hän oli myös, osin parisuhteensa kautta, päässyt tutustumaan valtion hallinnon toimintaan. Hänen kokemuspohjansa oli juuri sitä, mitä Finanssivalvonta etsi Suomen puskiessa muun maailman mukana kohti ”kultaiseksi ajanjaksoksi” tituleerattua, uusien teknisten innovaatioiden ajamaa talouden nousukautta. Siitä povattiin jo yhtä maailmanhistorian nopeinta talouden kasvujaksoa.
Menneet vuodet olivat kuitenkin olleet hyvin vaikeita Suomelle. Sokki pienen Suomen kaadettua ”mahtavan EU:n” elpymisrahaston oli ollut suuri. Oli uhkailtu Suomen jäämisellä yksin – käytännössä Venäjän armoille – ja vihjailtu EU:sta erottamisella. Se oli kuitenkin ollut vain puhetta, kuten kaikki EU-asioista perillä olevat tiesivät.
EU:sta ei voinut erottaa ketään, ja EU:n yhtenäisyys oli paljon enemmän kuin yhteinen valuutta, jonka lopulta kaikki myönsivät olleen vakava haitta koko muulle Euroopalle paitsi Saksalle. Globaalin finanssikriisin iskiessä Suomen syyttäminen kuitenkin nopeasti unohtui. Monet EU:n rahastoon nettomaksajiksi aiotut jäsenmaat olivat kiitelleet Suomea hiljaa itsekseen ja myöhemmin kulisseissa hieman äänekkäämmin, kun oli selvinnyt, kuinka suurelta laskulta Suomen rohkea tempaus oli heidät säästänyt.
Etelä-Euroopan pankkisektorin umpisurkea tila ja EU:n perussopimuksen vakava uudelleentulkinta olisi rahaston ratifioinnin jälkeen johtanut lähes varmasti EU:n velkavuoren kasvattamiseen ja sitä kautta yhteisvastuun valtavaan kasvattamiseen. Tämä olisi ehkä hieman viivästyttänyt euroalueen romahdusta mutta suuresti lisännyt ongelmien siirtymistä maasta toiseen johtaen lopulta todennäköisesti EU:n laajuiseen velkakriisiin. Nyt pankkikriisiä oli yritetty hoitaa lähinnä – onneksi – torsoksi jääneen pankkiunionin kautta. Kriisi oli ollut syvä, mutta sen seurauksena Euroopan talous oli nyt vakaassa kasvussa.
Vuoden 2024 aikana Suomea oli jo kiitetty, tosin vain epävirallisissa puheenvuoroissa, EU:n pelastamisesta. Tapahtuma oli käynnistänyt myös itsekriittisen prosessin EU:ssa.
Mikä oli johtanut näin suureen Eurooppa-projektin riskeeraamiseen ja kuilulle ajoon? Mitä muita asioita oli ajettu yhtä suurella fanaattisuudella ja hurmoksella? Moni sanoi, että ilmapiiri vapautui: oli yhä vähemmän pakollista ajattelua ja pakollisia fraaseja. Kritiikkiä sai esittää vapaammin ja kurssia korjata helpommin. Myös Brexitiin johtaneita syitä alettiin katsoa uusin silmin: nyt nähtiin vikaa myös EU:n puolella.
EU oli myös ollut pakotettu karsimaan turhaa byrokratiaa, mikä oli liittovaltiounelmiaan hautoneen EU-komission vastalauseista huolimatta palauttanut päätäntävaltaa jäsenmaille. EU:ssa palattiin sen alkuperäiseen ideaan, eli sisämarkkinoiden kehittämiseen. EU-maat olivat itsenäisempiä kuin pitkään aikaan, ja jäsenmaiden välinen kauppa kasvoi vauhdilla. Euron pakkopaidan kadotessa toipuminen talouskriisistä oli Euroopassa ollut odotettua nopeampaa
EU suorastaan kukoisti!
Suomen kohtalon vuodet
Lauran vanhemmat ja lähisuku olivat aluksi kauhistellen seuranneet maailmantalouden myllerrystä.
Pelko markan paluun vaikutuksesta korkoihin, talletuksiin ja velkoihin haihtui kuitenkin nopeasti, kun selvisi, että kaikki tulot, talletukset ja velat vaihtuvat samaan valuuttaan, markkaan. Muutamiin kansainvälisiin johdannaissopimuksiin liittyvä yritysten välinen riita ei kansalaisia häirinnyt.
Laura toki itse hyötyi valuutanvaihdoksesta hänen asuessaan muutoksen aikaan Yhdysvalloissa, jonka valuutan suhteen Suomen markan ulkoinen arvo laski verrattain voimakkaasti. Hyvin nopeasti myös huomattiin, kuinka paljon Suomen markan yli 10 % devalvoituminen auttoi vientiteollisuuttamme. Maailmantalouden toipumisen alkaessa loppuvuonna 2023 Suomen vienti suorastaan raketoi ylöspäin.
Pankkikriisin kanssa ei kuitenkaan ollut leikkiminen. Euroopasta alkanut finanssikriisi oli väliaikaisesti nostanut korot takaisin kaksinumeroisiksi. Tämä oli ollut tuhoisaa monille kotitalouksille. Henkilökohtainen konkurssi, jonka Sanna Marinin tuhoisan hallituksen kaaduttua syksyllä 2021 virkaan asetettu virkamieshallitus oli pikavauhtia tuonut laiksi, kuitenkin tarjosi lähes välittömän avun.
Henkilökohtaisen konkurssin avulla velat voitiin pyyhkiä pois asettamalla olemassa oleva varallisuus sen pantiksi. Ylivelkaantuneet ihmiset, joita kuitenkin oli merkittävä vähemmistö, menettivät asuntonsa ja autonsa, mutta kattavan sosiaaliturvajärjestelmän ansiosta kodittomuus ei juuri lisääntynyt. Vuokra-asuntojen kysyntä tosin räjähti, mutta niin räjähti myös yrittäjyys. Suomen kansan sisu nosti päätään juuri silloin kun sitä eniten tarvittiin. Velkaloukun purkaminen henkilökohtaisen konkurssin avulla mahdollisti uusyritystoiminnan valtavan kasvun. Nyt se ruokki Suomen voimakkaasti kasvavaa taloutta.
Vuosien 2021 – 2024 talouskriisin mukanaan tuoma laaja-alainen työttömyys oli toki ollut musertavaa. Harkitsemattomat koronasulut keväällä 2021 myös pahensivat tilannetta ajamalla suuret määrät yrityksiä talousahdinkoon ennen kuin pankkikriisi iski, minkä jälkeen jälki oli ollut murhaavaa. Pien- ja keskisuurista yrityksistä oli kaatunut jopa 30 prosenttia. Työttömyys oli räjähtänyt 20 prosenttiin. Epätoivo ja masennus kurittivat lukemattomia suomalaisia. Paluu omaan valuuttaan oli kuitenkin tuonut avun nopeammin kuin moni olisi uskonut.
Vuonna 2024 Suomen talous oli oman markan ulkoisen arvon laskun avittamana kokenut voimakkaan käänteen, ja vuonna 2025 nousu oli jo todella nopeaa. Työllisyys parani kohisten, ja elämä sekä toivo palasivat ihmisten sydämiin.
Onnellisena Suomen tilanteesta Laura astui Finanssivalvonnan jugend-linnaan.
Rahajärjestelmän uudistaminen
Euroopan keskuspankin kaatuminen 2023 oli ollut monelle shokki.
Vaihtoehtoja ei toki ollut sen jälkeen, kun äkkinäisesti melkein kaikki eurosaatavansa menettänyt Saksa kieltäytyi EKP:n pääomittamisesta euron hajottua. Eurosta eronneet jäsenmaat olivat ilmoittaneet EKP:lle, että ne eivät maksa pääomaa eivätkä korkoa sen hallussa oleville velkakirjoille. Käytännössä siis jäsenmaat defaultoivat EKP:n hallussa olleeseen velkaansa. Suomenkin menetykset olivat olleet merkittäviä muttei murskaavia viennin taas elpyessä.
EKP:n pääoman ajautuessa syvästi negatiiviseksi, sen uskottavuus hoitaa vakavaa pankkikriisiä romahti. Pankit eivät enää noudattaneet EKP:n vakavaraisuusvaatimuksia ja pyrkivät kaikin keinoin eroon keskuspankkireserveistään. Luottamus Euroopan keskuspankkijärjestelmään, EKPJ, yksinkertaisesti romahti.
Tämä oli luonnollisesti syventänyt pankkikriisiä, mutta samalla luonut uuden, vapaamman pankkijärjestelmän siemenen. Euroopassa, kuten maailmalla, oli palattu kultapohjaisiin valuutta- ja pankkijärjestelmiin. Tämä tarkoitti, että pankkien talletuksien ja lainanantoa pyrittiin takaamaan kultaomistuksilla kaikkialla, missä se oli mahdollista.
Suomen Pankki oli selvinnyt kriisistä hieman paremmin, mutta sekin oli kokenut raskaat tappiot. SP:n tehtävät oli kutistettu pankkien valvontaan, niiden hätärahoittamiseen ja Suomen markan liikkeellelaskuun.
SP oli toisin sanoen palannut keskuspankkien alkuperäiseen tehtävään. Sen kaikki osallistuminen rahoitusmarkkinoille oli kielletty eduskunnan lähes yksimielisellä päätöksellä EKPJ:n romahdettua. Käytännössä SP ei siis saanut ostaa tai myydä edes Suomen valtion velkakirjoja. Se kyllä sai ottaa niitä vakuudeksi myöntämistään pankkien hätälainoista. Valuuttavarantoa ei ylläpidetty vaan jokainen ulkomaanvaluuttaa tarvitseva joutui sen hankkimaan vapailta valuuttamarkkinoilta.
Tänään finanssivalvonnassa päätettäisiin uudesta pankkien ja valtion yhteistyössä toimivasta reservirahastosta. Sen oli tarkoitus hallinnoida pankkien lakisääteisiä reservejä, joiden korko seuraili markkinakorkoja. Idea oli toimia lohkoketjuteknologialla, jolla varmistettiin, että kaikki transaktiot kirjattiin ja että järjestelmä oli läpinäkyvä. Samalla luotiin pohjaa lohkoketjuun perustuvalle kotimaiselle maksujärjestelmälle. Tässä Suomi toimi ylpeästi pioneerina, koska vastaavaa ei vielä oltu toteutettu muualla.
Uusi alku
Talouskriisi oli opettanut Lauralle valtavasti.
Hän oli nähnyt läheltä, miten kriiseissä pystytään muovaamaan taloutta, yhteiskuntaa ja jopa politiikkaa poikkeuksellisella ja perustavanlaatuisella tavalla. Hän oli myös oppinut, että talouskriisit ovat erikoislaatuisia tilanteita. Ne opettavat sekä muovaavat ja koostavat rakenteita, joista toiset luodaan vain kriisin ajaksi, jotta yhteiskunnan ja talouden syvemmät rakenteet saadaan muutettua rauhassa kestävälle pohjalle. Monista näistä väliaikaisista rakenteista pitää kriisin jälkeen päästää irti, jotta sen aikana kehittynyt itsenäinen kokonaisuus voi kasvaa täyteen mittaansa.
Kriisit ovatkin erinomaisia tilanteita kasvaa ulos liian pieneksi käyneistä rooleista tai ”kengistä”. Suomi oli ollut vuosikymmeniä euron pakkopaidassa, josta ulos pääseminen vapautti talouden kehityspotentiaalin. Suomi oli myös ollut vuosia, turhaan, poliitikkojen henkilökohtaisten urahaaveiden ajamana EU:n ”mallioppilas”. Suomi ei päässyt nk. isoihin pöytiin eikä sen ääntä kuultu.
Nyt, EU:n entisenä häirikkönä, Suomea kunnioitettiin enemmän kuin koskaan. Suomen rohkea, EU:n pelastanut elpymisrahaston kaataminen avasi lopulta sille paikan EU:n suurten maiden pöytään, jossa sitä myös kuunneltiin. Tämä avasi jopa aikaisemmin EU:n suuntaan lammasmaisesti kumarrelleille suomalaisille poliitikoille paremmat uramahdollisuudet. Tuskan kautta voittoon siis.
Vasta kokoushuoneen ovella Laura tajusi, kuinka samanlaisen tien hän ja Suomi olivat kulkeneet. Liian pieni rooli oli tukahduttanut sekä hänet että Suomen, mutta nyt kumpikin olivat vapaita entisistä kahleista ja paljon uutta oppineina. Oli aika kukoistaa!
Kokoushuoneen ovi aukesi ja kevätaamun kelmeä valo täytti ylellisten koristekivien täyttämän käytävän. Uusi suunta odotti ottajaansa.
———-
Päähenkilön nimi on keksitty eikä se viittaa kehenkään elossa olevaan tai kuolleeseen henkilöön.
Kiitän nöyrimmin nimettömänä pysyviä asiantuntijoita tärkeistä kommenteistaan, lisäyksistään ja korjauksistaan.
Onko niin, että pääasiallinen argumenttisi elpymisvälineen kaatamisen puolesta on se, että sillä saadaan aikaan maailmanlaajuinen lama, pankkikriisi ja omaisuuksien uusjako?
Eipä taida 750 mrd. paketin kaataminen siihen riittää, kun Euroopassa elvytetään kansallisesti moninkertaisesti tuo määrä. USA on juuri hyväksynyt 1900 mrd. dollaria elvytyspaketin ja 3000 mrd. infrastruktuuripaketti on suunnitteilla tämän päälle. Lehtitietojen mukaan myös kehittyville maille on suunnitteilla IMF-vetoinen elvytyspaketti.
Elpymisvälineen kaatuminen siis tuskin saisi maailmanlaajuista lamaa ja pankkikriisiä aikaan. Sen sijaan se saattaisi lisätä Euroopan takamatkaa USA:aan.
———–
Oletko sitä mieltä, että Krugman ja Summers eivät ymmärrä juuri mitään elvytyksestä?
https://www.youtube.com/watch?v=EbZ3_LZxs54
Ilmoita asiaton viesti
Luepa uudestaan. Elpymisrahaston kaataminen johtaa euron hajoamiseen. Talouskriisi tulee muualta.
Odota myös ensi viikolla julkaistavaa ”On vuosi 2025, ja elpymisrahasto on hyväksytty” sisarblogia.
Ilmoita asiaton viesti
Prosessikuvauksesi etenee:
1) Suomi kaataa elpymisvälineen
2) Tästä seuraa poliittinen kriisi joka kaataa Italian hallituksen (jossa on kolme ekonomistia)
3) Korot nousevat ja inflaatio kiihtyy (johtaako korkojen nousu inflaation kiihtymiseen vai päinvastoin?)
4) Rahoitusmarkkinat kaatuvat Yhdysvalloista alkaen (miksi?)
5) Yrityssektori seuraa perässä ja maailmantalous romahtaa
”Tässä vaiheessa monelle suomalaiselle oli selvinnyt, minkälaiselta ”luodilta” eduskunnan rohkea päätös oli Suomen ja Euroopan säästänyt.”
Ilmoita asiaton viesti
Oletko tutustunut taloustieteen tohtori Juha Tervalan eduskunnalle antamaan lausuntoon, jonka mukaan elvytyspaketilla on haitallinen vaikutus Suomen talouteen?
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007760621.html
Hallituksen omienkin laskelmien mukaan elvytyspaketista ei ole juurikaan hyötyä Suomen taloudelle. Siitä jää vain useiden miljardien lasku.
Ilmoita asiaton viesti
Olen. Kuten myös Paul Krugmanin ja Larry Summersin keskusteluun elvytyksestä. Näilläkin herroilla on melko vakuuttava CV.
Ilmoita asiaton viesti
Krugman ja Summers tuskin ovat arvioineet elvytyspakettia Suomen edun näkökulmasta? Vai onko eduskunta jo saanut heiltäkin lausunnot?
Ilmoita asiaton viesti
Joo ei, ja todettakoon että kumpikaan ei ole elvytystutkija, kuten Juha. Krugman sai Nobelinsa (upeista) kansainväliseen kaupan tutkimuksistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Krugman ja Summers eivät puhu Suomesta, eivätkä he myöskään viittaa Juhan esillenostamiin viimeaikaisiin tutkimuksiin. Out-of-date, valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Et sä lue tuota oikein. Kaikki on tässä:
”Korkojen nousu sekä inflaation yhtäkkinen nopeutuminen, joka ajoi keskuspankit nurkkaan, kaatoivat globaalit rahoitusmarkkinat Yhdysvalloista alkaen. Zombifioitunut yrityssektori oli seurannut perässä ja maailmantalous oli romahtanut.”
-> elpymisvälineestä riippumaton kehitys.
Ja beeffi:
”Tässä vaiheessa monelle suomalaiselle oli selvinnyt, minkälaiselta ”luodilta” eduskunnan rohkea päätös oli Suomen ja Euroopan säästänyt.”
Ilmoita asiaton viesti
Ja:
”Monet EU:n rahastoon nettomaksajiksi aiotut jäsenmaat olivat kiitelleet Suomea hiljaa itsekseen ja myöhemmin kulisseissa hieman äänekkäämmin, kun oli selvinnyt, kuinka suurelta laskulta Suomen rohkea tempaus oli heidät säästänyt.”
Ilmoita asiaton viesti
Miksi korot nousevat? Saavatko nousevat korot aikaan kiihtyvän inflaation? Miksi?
Vai onko ajattelu toisinpäin?
Miksi rahoitusmarkkinat kaatuvat Yhdysvalloista alkaen?
JP Morgan Chase Equity 279 mrd. / Total Assets 3380 mrd. /Non Performing Loans 12 mrd.
Bank of America Equity 272 mrd. / Total Assets 2832 mrd. /NPL 6 mrd.
Wells Fargo Equity 185 mrd. / Total Assets 1966 mrd. /NPL 9 mrd.
http://www.bankregdata.com/allAQmet.asp?met=NPL
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sä tällä yrität selittää?
Inflaatiotilannetta olemme avanneet täällä: https://gnseconomics.com/2021/02/24/is-hyperinflation-on-the-horizon/
Tuo viittaus pankkien taseisiin on myös outo. Mitä sä sillä haet?
Jenkeissä rahoitusmarkkinoiden ”vapina” on jälleen kasvamaan päin. Tässä esimerkinomaisesti selostusta syksyn 2019 repomarkkinoiden paniikista: https://gnseconomics.com/2019/12/14/repo-market-turmoil-staring-into-the-financial-abyss/
Sen verta pitää tuosta kehua, ei esitimme julkisesti ensimmäisenä maailmassa tuon paniikin koko kuvan. 😊
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin, miksi rahoitusmarkkinoiden romahdus alkaisi juuri Yhdysvalloista, jossa pankkien taseet ovat Eurooppaa vahvemmat ja järjestämättömiä luottoja on vähemmän.
Markkinoilla ainakin on kohtuullinen luottamus pankkeihin Atlantin molemmin puolin: USA:n isojen pankkien osakekurssit ovat nousseet vuoden alusta 15-30 % ja Euroopan isojen pankkien 7 – 20 %.
Täytyy kuitenkin tutustua tarkemmin näihin linkkeihisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Elpymisvälineen kaatuminen siis tuskin saisi maailmanlaajuista lamaa ja pankkikriisiä aikaan. Sen sijaan se saattaisi lisätä Euroopan takamatkaa USA:aan.”
Miksi sitä elpymisvälinettä sitten ajetaan kuin käärmettä pyssyyn vaikka tiedetään, kuinka se kahlitsee meidä käytännössä ikuiseen yhteisvelkaan?
Elpymisvälineen tuputtajat kuten Vanhanen esimerkiksi on myös muistaakseni argumentoinut, että elpymisväline auttoi jo heti, kun siitä sovittiin, rauhoittaen markkinat.
Eikö sen poistuminen sitten aiheuttaisi päinvastaista?
Ei nyt oikein saa Viinikan argumenteistä ihan suoraa kantaa, että onko elpymisväline siis välttämätön vai turha.
Itse uskon, että on turha tässä muodossa, mutta kai ne markkinat rauhoittui siitä, kun tapahtui se ihme, että eu ylipäätänsä sai jonkun sopimuksen aikaan ja sijoittajien usko on siinä varassa, että nettomaksajat tulevat loppuun asti maksamaan nettosaajien velat.
Vaikka sopimuksen ihme tapahtui, niin se toteutuspuoli jatkaa EU:lle tyypillistä hidasta ja kankeaa linjaa repien eu maita yhä syvemmälle suohon.
Jäsenmaat keskittävät kaiken tarmonsa tappeluun siitä, mihin näitä taikaseinärahoja tuputetaan, kenen hyvätveljet saa ja kenen ei.
Elvytystä olisi tarvittu vuosi sitten kun väline on edelleen lähtökuopissa ja voi jäädä vielä aivan torsoksi
Se mikä elpymisvälineen kaatamisessa olisi viimeinen naula euron arkkuun ei ole se itse väline vaan tuo välineen luoma mielikuva takauksesta, että vähemmän velkaantuneet maat takaavat jatkossakin enemmän velkaantuneiden maiden ongelmat.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei nyt oikein saa Viinikan argumenteistä ihan suoraa kantaa, että onko elpymisväline siis välttämätön vai turha.”
Suoraan sanottona en tiedä. Sen tiedän, että siitä sopiminen rauhoitti markkinoita. Jos tuo esimerkiksi Saksan perustuslakituomioistuimen tai vaikka Suomen eduskunnan toimesta torpattaisiin, silloin nähtäisiin mitä se markkinoilla aiheuttaisi. Eiköhän korvaava paketti olisi pystyssä kohtuullisen pian.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos tuo esimerkiksi Saksan perustuslakituomioistuimen tai vaikka Suomen eduskunnan toimesta torpattaisiin, silloin nähtäisiin mitä se markkinoilla aiheuttaisi. Eiköhän korvaava paketti olisi pystyssä kohtuullisen pian.”
Eikö tuo torppaus todennäköisesti tapahtuisi siitä syystä, että EU sopimukset on tehty, jotta tulonsiirtoja ei tehtäisi.
Kun ongelma nimenomaan on ne velkaiset maat ja oltaisiin juuri nähty, että sopimusten vastainen tulonsiirto ei mene läpi, niiin mistä tulee se raha, millä ylivelkaantuneita elvytetään?
En ymmärrä miten joku uusi paketti menisi läpi, jos tämä torpattaisiin ja eikö se olisi jo aika koomista tässä eurostoliitossa, jos tämä seuraava paketti nyt jollain ilveellä saataisiin sovittua esimerkiksi ensi syksynä, niin sen toimeenpano olisi siis joskus 2022, eli 2 vuotta myöhässä ja edelleen aivan naurettavan pieni ja edelleen tiedossa, että ei korjaa mitään ongelmaa.
On vain yksi ja ainoa syy elpymisvälineelle ja se on nettomaksajien kirjoittama avoin shekki etelän vetelille.
Jos me ei elvytetä meidän rahoilla etelän veteliä, se on euron loppu ja mitä nopammin ja pienemmillä velkamäärillä se välttämätön euron loppu koittaa, sitä nopeammin alkaa uusi kasvu.
Kyllä liittovaltiosta haaveilevienkin usko mahdottomaan loppuu siinä vaiheessa jos paketti kaatuu, joten liittovaltio ei tule euroa pelastamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eurohan kaatuu justiinsa siihen paikkaan, kun joku, toivottavasti Suomen päättäjiä järkevämmät päättäjät torppaa koko paketin. Luottamus asiaan tällä hetkellä Tanskan (sos. dem) ja Hollannin päättäjiin. Jälkimmäisessä ei ole kovinkaan hyvässä huudossa nettomaksajien paketti. Toivottavasti kaatuu ja eu palaa kauppaliitoksi, ilman 3 maiden vapaata kulkuoikeutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Kylmä suihku von der Leyenille” – Saksan perustuslakituomioistuin (Bundesverfassungsgericht) jarruttaa elpymisvälineen käsittelyä
https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/steinmeier-darf-das-gesetz-zum-eu-corona-hilfsfonds-nicht-unterzeichnen-75876044.bild.html
Ilmoita asiaton viesti
Saksan perustuslakituomioistuin jarrutti myös velkakirjaostoja, jotka poikkesivat jäsenmaiden pääoma-avaimista (painottaen erityisesti Italian velkakirjoja). Lisätiedot toimitettiin ja homma sai jatkua.
Mutta voi olla, että Malinen saa tämän kirjoituksen prosessin alulle tätä kautta.
Jos elpymisväline kaatuu, rakennetaan uusi tilalle ja menetetään aikaa. USA:n etumatka kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Höpön löpön. Sulla puuttui niin pahasti perustiedot tästä rahastosta että suosittelen tietopakettiamme. 👇
Turhaa jatkaa keskustelua ennenkuin olet sen lukenut koska olet niin kahvilla.
https://pelastusrahasto.fi/tietopaketti/
Ilmoita asiaton viesti
Paketissanne ei ole kerrassaan mitään, mikä ei olisi yleisesti tiedossa. Puoluepoliitikot eivät toki kaikesta puhu. Viime kädessä on kyse siitä, hyväksymmekö EU:n kehittymisen entistä puhtaammin tulonsiirtounioniksi.
Minusta fiskaaliunioni on hyvä asia, kun täysi liittovaltio europarlamentille vastuullisine hallituksineen ei ole vielä mahdollinen.
Ennen pitkää EU:lle pitää kirjoittaa nykyistä selvempi perussopimus.
Ilmoita asiaton viesti
”Kahvilla” olemisesta puheenollen:
Arvopaperi 21.4.2020:
”Olemme kehottaneet asiakkaitamme myymään kurssinousuissa. Tämä nousu hiipuu kesään mennessä. Sitten mennään alas ja paljon.”
GNS Economics -analyysiyhtiön pääekonomisti Tuomas Malinen ei näe juuri toivoa osakemarkkinoilla, eikä liiemmin kansantaloudessakaan.
Ilmoita asiaton viesti
”ZUERST muss das Bundesverfassungsgericht über den Antrag auf Erlass einer einstweiligen Anordnung entscheiden.” Isot kirjaimet sensaatiolehden omia.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä tarina. Voisipa tuon melkein uskoa tapailevan jotain, mitä voisi oikeastikin käydä toteen. Onhan tuon kaltaista tapahtunut ennenkin Suomessa. Tässä jutussa on vain yksi vika. Ei Suomi kaada elpymispakettia. Kaikki puolueet, ehkä perussuomalaisia lukuun ottamatta (niistäkään en ole aivan varma) vannovat euron nimeen. Niille on viimeinen naula turvallisuus, kun kaikki muut euroa tukevat perusteet on ammuttu alas. Eikä silläkään ole mitään tekemistä euron kanssa. Taidan jäädä odottamaan ensi viikon päivitystä. Se voisi olla todennäköisempi skenaario.
Ilmoita asiaton viesti
Se viimeinen naula poistuu ensi viikolla. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Miksei vain jaeta kaikille EU: n kansalaisille USA:n tapaan 3.000 euroa suoraan käteen keskuspankkin elvytysrahana ?
Nämä Tommit ja mitkä talousgurut arvostavat suuresti elvytystä, mutta vain jos se tehdään kunnon vanhaan punavihervasemmistomalliin keskusjohtoisesti veronkorotusten kautta – varsinkin, kun veroja maksavat todellisuudessa jatkossakin vain yksityisten työntekijät ja yritykset.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n 1900 mrd. paketti vastaa enemmänkin Euroopassa jo vuosikymmeniä ollutta sosiaaliturvaa, joskin leviää laajemmalle, myös hyvätuloisille.
Nyt suunnitteilla oleva vielä isompi paketti on lähempänä Next Generation EU-ajattelua.
https://www.nytimes.com/2021/03/22/business/biden-infrastructure-spending.html
Jos vähänkin lukee tämän päivän talousuutisia, voi ennakoida lähivuosien kasvun tulevan investoinneista energiatehokkuuteen ja vähähiilisyyteen. Näin se vaan on ihan riippumatta uskooko näiden investointien tarpeellisuuteen.
On Suomen ja Euroopan oma valinta, antaako se tämän bisneksen USA:lle ja Kiinalle vai pyrkiikö se ottamaan osansa.
Ihan esimerkkinä Basfin eilinen ulostulo: 4 miljardin investoinnit ”roadmap to climate neutrality”.
https://www.basf.com/global/en/media/news-releases/2021/03/p-21-166.html
Olen ihan varma, että veronkorotuksiin joudutaan ainakin silloin, jos jätetään tarjolla olevat liiketoimintamahdollisuudet käyttämättä. Luotan kuitenkin että Suomessa yrityksissä ollaan hereillä siinä missä muissakin maissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ota edes selvää, mitä lukuja käytät ?
Kuinka paljon jo pelkästään Trump pisti helikopterirahaa coronaelvytyksenä liikenteeseen ka yritystuet tähän päälle ?
Et edes vastannut kysymykseen ? Vaiko oletko sattumoisin sitä mieltä, ettei USA: ssa ole olemassa sosiaaliturvaa ?
Mihin muuten Rinteen yli 3 miljardin euron tulevaisuusinvestoinnit katosivat v. 2019 ? Liiketoimintamahdollisuushöpönhöpöön varmaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tilastossa Suomessa on maailman kolmanneksi korkein sosiaaliturva (suhteutettuna BKT:een). Kärkimaat ovat Länsi-Euroopan maita. USA:n sosiaaliturva on 10 prosenttiyksikköä Suomea alhaisempi.
Sosiaaliturvasta käytetään usein myös termiä ”automaattinen vakauttaja” kun puhutaan elvytyksestä. Trumpin ja Bidenin helikopteroimat rahasummat olivat suuria, mutta osa niistä kompensoi USA:n alempaa sosiaaliturvaa verrattuna useimpiin Euroopan maihin. Täällä siis olemassa olevat järjestelmät tuottavat ”helikopterirahaa”
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_social_welfare_spending
Ilmoita asiaton viesti
EU on huomauttanut Suomea monta kertaa huonosta sosiaaliturvasta ja köyhyydestä.
En sikäli ola tässä jauhamassa sosiaaliturvasta, vaan ihmettelen EU: n ja EKP: n vaatimatonta suhtautumista coronaelvytykeseen verrattuna Yhdysvaltoihin.
Nyt Bidenin lisäelvytyksen sisältäen USA: ssa on coronaelvytetty vajaan vuoden aikana 4,6 biljoonan dollarin edestä. Tämä on n. 15.000 dollaria / akansalainen.
Sinä selostat jotakin outoa läppää sosiaaliturvan tasosta numeroiden sijaan.
Totuus vain on se , ettei EU yksinkertaisesti pysty euron uskottavuuden takia ko. tasoiseen elvytykseen, vaan on lähyenyt keräämään velkarahoja veroin mm. Suomesta Italiaan ja muualle välimerenmaihin.
EU:lta ei yksinkertaisesti löydy elvytysvaraa ja mahdollisuuksia Yhdysvaltojen tapaan 5,7 biljoonaa euroa taloudelle nyt edes tähän mennessä, saati vieläpä jatkossa. Varoja kaivellaan nyt suomalaisten vauvojenkin elintasosta verottaen.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisillä, talousasiantuntijoilla ja muilla törnqvisteillä, on tietenkin oikeus tavoitella omaa menestystä vaikka lyömällä vetoa Eurooppaa vastaan, mutta ehkä ei pidä pettyä, jos Eurooppa pysyy kuitenkin pystyssä. Varmahan siitä ei voi olla: fiksu liittovaltio olisi varmasti valinnut pomoksi Barnierin tämän von der Leyenin sijasta.
Ilmoita asiaton viesti
Mistäs puskasta tuo Leyen mahtoi löytyä? Ei kai vaan jonkun Junckerin taskusta pitämään suurinta veroparatiisia pystyssä?
Ilmoita asiaton viesti
Eurooppa vastaan? Tarkoittanet EU:ta vastaan ja sekin on väärinpäin, koska Malisen tekstit ovat mielipiteitä siitä, kuinka EU voitaisiin pelastaa ja kuinka euron elvytyspaketti uhkaa EU:n tulevaisuutta. Malisen teksteissä ollaan EU:n puolesta, ei sitä vastaan.
Haaveet liittovaltiosta on hassuja ottaen huomioon, että juuri tuo liittovaltiokehitys on se, mikä tätä koko eu:ta hajottaa kuten brexitistä tiedämme. Lisä exittejä tulee sen lähemmäksi, mitä enemmän valtaa siirretään jäsenmailta eu:lle ja tietenkin euro on nyt se suurin uhka eu yhtenäisyydelle ja tulevaisuudelle. Kun yksikin jäsenmaa, esimerkiksi joku frugalfourista, vaikkapa Rutte kertoo että ei osallistu seuraavaan euronpelastuspakettiin, niin miten mahtaa olla kertoimien laita siinä eurooppavedonlyönnissä?
Ilmoita asiaton viesti
”USA:n 1900 mrd. paketti vastaa enemmänkin Euroopassa jo vuosikymmeniä ollutta sosiaaliturvaa, joskin leviää laajemmalle, myös hyvätuloisille.”
Vaikka tuo paketti olisi siis jo käytössä täällä sosiaaliturvana, niin se on silti lisää rahaa siellä jenkkilässä.
En oikein ymmärrä mitä tuolla tarkoitat.
”Jos vähänkin lukee tämän päivän talousuutisia, voi ennakoida lähivuosien kasvun tulevan investoinneista energiatehokkuuteen ja vähähiilisyyteen.”
Tarviiko lukea vähääkään talousuutisia voidakseen ennakoida, että lähivuosien lasku tulee myös siitä energiatehokkuudesta ja vähähiilisyydestä?
Jos jotain korvataan jollain toisella, niin mistä siinä se kasvu muodostuu? https://www.suomenuutiset.fi/saksassa-sahkoautot-voivat-vieda-400-000-tyopaikkaa-polkylle/
Jos polttomoottori korvataan sähkömoottorilla, tuleeko siitä kasvua? Tai jos tankkauspiste vaihdetaan latauspisteeseen, niin onko se kasvua? Vaikka säiliöautokuskin mielestä.
Jos asiakaspalvelija vaihdetaan tekoälyyn, onko se kasvua?Jos hiilivoimala korvataan tuulimyllyillä, onko se kasvua?
Miten näissä tulevaisuuden kasvunäkemyksissä on laskettu se, että aina jotain vanhaa poistuu, kun uutta tulee tilalle ja se, että yleensä se uusi on aina jollain tapaa kustannustehokkaampaa ja käytännössä mitä kustannustehokkaampaa, sen vähemmän työllistävää.
”On Suomen ja Euroopan oma valinta, antaako se tämän bisneksen USA:lle ja Kiinalle vai pyrkiikö se ottamaan osansa.”
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tulli-5-vuotta-47-6-nyt-eu-luopui-kiinalaisten-aurinkopaneelien-polkumyyntitulleista/398cbe79-9f1e-3158-8915-ddedb13a6420
Niinhän se oli ihan EU:n oma valinta tämäkin. Olisi voitu maksaa euroopassa valmistetun paneelin ostajalle siitä puolet ja pitää tullit, mutta se on tämä ilmastohype nyt niin kiireellinen asia, että ei tässä nyt ehditä itse mitään paneeleita rakennella, vaan ostetaan ne päästöistä välittämättömiltä lapsityövoimaa käyttäviltä tehtailta ennemmin ja rahdataan ne paksua sauhua pukkaavilla laivoilla kiinasta tänne.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen talouskehitys on ollut vaisua, ponnisteluista huolimatta
https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191023-1
Kulkemalla samaa € tietä päädyt todennäköisesti uudelleen ihan samaan paikkaan.
Tuo on Suomessa odotettavissa, ellei jotain muuteta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Suomessa on lisätty viime vuosina julkista velkaa yli 100 miljardia euroa ja yksityistä velkaa tämän päälle.
Ehkä maailman huonoin ( varmasti ainakin Euroopan huonoin ) talouskokeilu ei ole silti näistä hirmusummista edes prosentin kymmenystäkään talouskasvua luonut sitten v. 2008.
Punaviherhallitus potkii edelleen täysin vastuutta ongelmia tölkkeineen seuraavalle kokoonpanolle, eikä halua kehittää rakenteita 2000- luvulle. 10 miljardin euron kroonisilla alijäämillä jatketaan näemmä edelleen sosialistien kehuessa vain itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Olisihan se hienoa jos viimeinkin päästäisiin Eurosta eroon, vaikka vähän rytisisikin. Mieluummin kerta rytinä kuin ainainen kitinä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse olin tyytyväinen siitä, että päästiin markasta ja markka-aikaisista devalvaatioista eroon, devalvaatiossa, kun tapahtuu tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle ja kun itse olin palkansaaja, olin siis devalvaatiosta kärsijä.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt sinun pitäisi olla valmis pudottamaan palkkaasi. Eikö se ole sama asia kuin devalvaatio paitsi, että devalvaation jälkeen talous elpyy ja palkatkin voivat nousta. Palkkoja alentamalla mikään ei oikein suju.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisuus devalvaatioon oli suurin jarru tuotekehittelyyn ja uuteen innovaatioon pyrkimisessä, devalvaation kautta haettiin kilpailuetua, kun olisi pitänyt panostaa tuotteiden jalostusastetta nostamaan, mentiin siis siitä mistä aita oli matalin ja näin Suomi ajautui pikkuhiljaa bulkkotuotteita, kuten sellua, tuottavaksi maaksi ja se näkyy nyt yksipuolisessa viennin rakenteen lisäksi työttömyystilastossa.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tässä ollut parikymmentä vuotta aikaa eurossa laittaa asioita kuntoon. Näyttää siltä, että asiat on mennyt päin mäntyä toisin kuin sodan tuhoamasta maasta kehityttiin ”Euroopan Japaniksi” markkaa käytettäessä. Yli kymmeneen vuoteen ei edes kasvua ole ollut.
Ilmoita asiaton viesti
Markka-ajan historiasta elit vain sen pikkuruisen ajan, jolloin markkaa tarkoituksella heilutettiin. Itse rakastin markkaa, koska se symbolisoi itsenäisyyttä, omaa päätäntävaltaa ja yhteistä pääomaa.
Ilmoita asiaton viesti
Väärin! Devalvoitumiset nimenomaan siirtävät tuloja pääomalta palkollisille, koska pääoma on globaalia ja palkat eivät. Niillä turvattiin ensisijaisesti työpaikat. Nykyään kukaan ei toki devalvoisi vaan markka ns. kelluisi.
Euro luotiin nimenomaan pääoman suojelemiseksi poistamalla vaihtokurssiriski maitten väliltä. Näin se saa ”mellastaa” maasta toiseen ilman pelkoa, että jonkun maan valuutan arvo laskisi, mikä pakottaisi tappioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa siirtää eurotalletuksensa ulkomaisen pankin Suomessa olevaan (esim. Danske Bank, Handelsbanken) sivukonttoriin: ne ovat emämaansa sääntelyn alaisia , eikä niihin talletettuja euroja voida Suomen lainsäädännöllä pakkomuuttaa markoiksi.
Velat voi pitää suomalaisessa pankissa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihdettu Norjan kruunuiksi, talletukset siirretty Norwegianiin, siis n. 4 vuotta sitten. Sinne ei mun nähdäkseni eu:n käpälät enää yllä.
Ilmoita asiaton viesti
Kohta yltää…
https://www.hs.fi/talous/art-2000007840983.html
Ilmoita asiaton viesti
Voi iso vee… Tuskin ne kuitenkaan norjan kruunuu pystyy muuttamaan euroksi. Taitaa kyllä olla vuosisadan puhallus meneillään säästöjen suhteen. Erään norjalaisen pariskunnan luona kävin muutama vuosi sitten. Kyselin mielipidettä eu:sta, hyvä etteivät oksentaneet päälleni. Kirosana tuo on siellä, oliko nyt sikäläinen keskusta, joka haluaa pienentää eu maksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Kelluva oma valuutta tarkoittaa, että valuutan vaihtokurssi on markkinoiden osoittamalla ja talouden suorituskykyä vastaavalla tasolla.
Jos vaihtokurssi on keinotekoisen vahva, niin silloin työllisyys on matala ja työssä olevien kulutus on korkeammalla tasolla, kuin kansantalous tuottavuudellaan ansaitsisi.
Ilmoita asiaton viesti
Euro devalvoitui yli 20% suhteessa usd 2015 kun ekp elvytys alkoi.
Miksi aina eurouskovaiset hyppäävät sen viimeisen markan ylitse näissä euro/markka keskusteluissa.
Markka päästettiin kellumaan 1992 ja siitä seurasi vakaa kasvun aika aina vuosikummenen loppuun euroon saakka.
Miksi pitää puhua mistään devalvoinneista, koska lienee täysin selvää, että euron tilalle ei tulisi mitään kiinteää valuuttaa, vaan paluu olisi todennäköisesti hyvin toimineeseen kelluvaan markkaan.
On myös erikoista näissä euro markka vertailuissa se, että meidän suomalaisten näkökulmasta olemme siis siirtynyt hyvin toimineesta oman taloustasomme mukaan kelluvasta markasta MEILLE KIINTEÄÄN valuuttaan, eli olemme siis vieläkin huonommassa tilanteessa, kun silloin kun meillä oli kiinteä ja liian vahva markka. Silloin viimeksi tässä tilanteessa meillä oli sentään mahdollisuus korjata asia ja nyt sitä ole.
Ilmoita asiaton viesti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/teroteukkaahtola/erinomainen-kelluva-markka-nosti-suomen-90-luvun-lamasta-milla-2020-luvun-lamasta-noustaan/
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä tarkoitti, että pankkien talletuksien ja lainanantoa pyrittiin takaamaan kultaomistuksilla kaikkialla, missä se oli mahdollista.”
Kunnes ilmastohypessä saavutettiin se piste, missä maapallon keuhkot päätettiin nostaa prioriteeteissä vieläkin korkeammalle ja päädyttiin metsäkantaan.
Kun EU pelastui euron kaaduttua, parani EU maiden kilpailukyky huomattavasti myös siitä syystä, että paluu alkuperäiseen kauppasopimukseen ja liittovaltiohaaveiden kuoppaaminen tunkiolle teki EU:sta nopean ja ketterän toimijan maailman markkinoilla.
Enää ei pyritty kaivamaan joka asiaan niitä hitaita ja kankeita kompromisseja, mitkä ei oikeastaan koskaan olleet kenellekään hyviä ja niitä oli käytännössä mahdotonta muuttaa kun vuosien tuskien jälkeen jotain oli saatu sovittua, niin ei kukaan uskaltanut edes ehdottaa, että sopimuksen toimeenpanossa huomattuja valuvikoja ja virheitä olisi pyritty korjaamaan.
Kun EU yhteistyöstä tuli vapaaehtoista, alkoi EU:n loputon pääsiäinen.
Munat oli eri korissa ja jäsenmaat etenivät eri tahdissa. Takana tulevat osasivat väistää eturintaman kohtaamat ongelmat ja pienet ja ketterät erilaiset jäsenmaat pyörivät maailmalla tonkien mahdollisuuksia joka paikasta ja toivat sitten näitä löydöksiään kaikkien saataville ja päästiin siis yhteistyössä tasolle, missä voitiin ottaa käytäntöön sellaista minkä joku oli jo todennut toimivaksi ja voitiin olla ottamatta käytäntöön sellaista, mitä oli jo nähty toimimattomaksi.
Jäsenmaat olivat myös nyt ketteriä tiivistämään yhteistyötä kolmansiin maihin maailmalla ominpäin sopivien kumppanien kanssa ilman, että pitää miettiä mitä muut on asiaan mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
https://areena.yle.fi/audio/ohjelmat/1-50748898
Aluksi on todettava, että Tuomas Malinen omaa myös kirjoittajan lahjan.
Hän kirjoittaa houkuttelevasti tarinaa, joka etenee ajassa, joka kiehtoo ja vie mukanaan.
Olen itse sekä suomen että ranskan kansalainen, joten EU on järisyttävä projekti, jota seuraan.
Oheisessa linkissä on erinomainen analyysi Italian nykytilanteesta ja EU:n tulevaisuudesta.
Melko hyvin ohjelmassa seurataan Tuomaksen ennusteita ja vahvistetaan tietoisuutta siitä, että pääministeri Mario Draghin nimitys Italian pelastajaksi, on osa Saksan ja Ranskan talouksien pelastussuunnitelmaa, joka sisältää myös euron turvaamisen.
Myös EU:n velka- ja verounionia edellytetään jatkossa, että jäsenmaat saadaan sitoutettua suurempaan yhteisöön ja samalla luopumaan pala palalta itsenäisyydestään.
Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ovat tällä hetkellä erityisen valveutuneita Euroopan Unionin tilanteesta.
Ei ole yhdentekevää, miten 27 valtion kokonaisuutta hoidetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yllättävän ’rohkea’ ohjelma Yleltä, heh. Kiitos linkistä!
Ilmoita asiaton viesti
Suomihan ei tuota pakettia lähde horjuttamaab, siinähän vaarantuisi mini hyvä suojatyöpaikka Brysselissä.
Korot muuten kääntyy ensivuonna rajuun nousuun. Jaa että mistä tiedän? No kun korot ovat pysyneet alhaalla koko sen ajan kun olen varautunut korkojen nousuun pitämällä asuntolainani kiinteäkorkoisena. Ja saan lyhennettyä sen loppuun ensi vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Hytölä, kuvaat hyvin tilannettasi!
Suomen vakava alamäki alkaa siitä, kun Suomen eduskunta hyväksyy Saksan ja Ranskan manipuloiman elvytyspaketin.
** * * * *
Brysselin suojatyöpaikat eivät näissä kokonaisuuksissa merkitse mitään.
Suezin kanavalle on tarpeellista kehittää vaihtoehtoisia reittejä laivarahtikuljetusten riskien minimoimiseksi.
Koillisväylän merkitys tulee kasvamaan niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä, kertoi Venäjän arktisen yhteistyön diplomaatti Nikolai Korchunov uutistoimisto Interfaxille.
** * * * *
Kannattaa miettiä myös noita pyrkimyksiä, pohdittaessa Suezin -kanavan poliittista ja taloudellista rahankeräysjärjestelmää.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeiseti tunnet paremmin, Ranskan kieltä ymmärtävänä, mikä suuri puhallus tässä on meneillään. Täysin sietämätöntä hallituksen myötäily eu:n suuntaan. Ja sitten vielä ihmetellään, miksi osa ihmisistä alkaa olla kypsyä koko eu:n toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Myötäily EU:n suuntaan”, heh. Missä suunnassa itse asut? Vai oletko Suomessa jonkin (ilmeisesti ei-ranskankielisen :)) ulkovallan agenttina?
Ilmoita asiaton viesti
Pasi. Onhan meillä eurooppaministeri, joten se jo kertoo että EU kohtaan ollaan hyvin, hyvin suopeita. Tyttikö sen ministerin nimi on, tai jotain …
Ilmoita asiaton viesti
Seuraan kyllä France24 kanavaa, mutta ei sieltäkään saa totuutta esille.
Charlie Hebdo -on ranskalainen satiirilehti, josta voisi saada vastakkaista tietoa, mutta vähemmän sitäkään tulee luettua.
Puhallus saattaa olla hyvä toteamus tilanteessa, jossa EU:n johtajamaat Saksa ja Ranska ovat omissa talouksissaan ongelmissa mm. Italian pankkien lainoituksistaan. Jos Italia kaatuu, niin myös EU:lle nykyisenlaisena käy huonosti.
Ilmoita asiaton viesti
Joku tässä elpymispaketissa on takana. En vaan ymmärrä mikä. EKP voisi hoitaa tämän osuuden lisäämällä bittejä koneeseen. Vaan kun ei, siispä tässä kupletissa on oltava joku taka-ajatus. Yhtkaikki, paketti on kaadettava eduskunnassa, nähdäkseni se vaatii vähintään 2/3 enemmistön, sen verran suuri asia kyseessä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/suoraa-puhetta-suomen-tilanteesta-maa-tarvitsee-radikaalia-muutosta-tassa-on-kaynyt-ihan-kuten-monet-ekonomistit-ja-yritysjohtajat-varoittivat/264d3d8d-9003-4f3f-90fe-2e1a6ecc95b3
Tulee väkisin mieleen, että onko Suomen (hallitusten) käyttäytymisen takana historialliset vahvat kulttuurilliset, taloudelliset ym suhteet Saksan kanssa?
’Aseveljen’ kanssa katsotaan pelipöydässä lopulliset pelikädet, bluffasivatko muut, paitsi Saksa?
Onhan Suomella takapiruna Pohjoismaiden Yhteisö, joka voidaan herättää unestaan New-Age kauteen. Hansa -liiton synnyttäminen (Saksa, Pohjoismaat, Baltia, Hollanti, Venäjä(?)) jos EUn pelipöydässä tulee jatkuvasti taloudellisia tappioita.
Kabineteissa toivottavasti mietitty plan B ja C kuviot kuntoon!
Keski-Euroopan neljällä valtiolla on jo oma vahva Visegrad liittouma (Puolan Unkari, Slovakia, Tšekki ). Etelä-Euroopan maissa (Italia, Ranska, Kreikka(?), Espanja) on kulissien takana suunniteltu oman liittouman muodostamista (YLE Areenan ohjelma)•
Muissa EU kansallisvaltioissa mietitty ’valmiiksi’ vaihtoehdot grande catastrophen varalle, heh. Miten Suomi? Ajopuuna ajelehditaan ja toivotaan että tukki ei mene koskeen tai siitä ei tule uppotukkia, vaan se ajelehtii kauniisti sahalaitoksen rantaan?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007884725.html
On vuosi 2025 ja Helsingissä järjestetään ETYK -huippukokous!
Edellisestä, valtioiden suhteita liennyttävästä ETYKistä on tuolloin kulunut 50 -vuotta.
”Nyt, EU:n entisenä häirikkönä, Suomea kunnioitettiin enemmän kuin koskaan. Suomen rohkea, EU:n pelastanut elpymisrahaston kaataminen avasi lopulta sille paikan EU:n suurten maiden pöytään, jossa sitä myös kuunneltiin.”
Koska maailman tilanne on edelleen entistä jännittyneempi, eivätkä Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, miten ydinasekielto saadaan päivitettyä ja miten uudistuneen EU:n kanssa toimitaan, huippukokous tulee olemaan merkittävin yhteinen, kansainvälisen liennytyksen ponnistus.
Entinen presidentti Sauli Niinistö oli ajatellut seurata kokousta kotisohvaltaan, mutta merkittävänä kokouksen oven avaajana, hänet on pestattu tarkkailijaksi ja goodwill -henkilöksi.
”Kevät oli parhaimmillaan ja matalien korkokenkien kopina täytti kevätaamuisen Kruununhaan säteilevät kadut. Laura pysähtyi Säätytalon kulmalle katselemaan leikkikentällä leikkiviä lapsia.”
Laura oli juuri valittu ETYK -huippukokouksen koordinaatioryhmän vetäjäksi. Vahvan kielitaitonsa ansiosta, hän ottaa vastaan valtioiden päämiehet ja ohjaa heidät uudistetun Finlandia -talon juhlasalissa oleville, nimetyille paikoille.
Ilmoita asiaton viesti