Pyyntö Suomen maataloustuottajille
Koronaviruspandemia on ajamassa maailmantalouden syvään lamaan. Torstaina 2.4. julkaistut päivitetyt kasvuennusteemme ennakoivat Suomenkin talouteen valtavaa, lähes 30 prosentin kuoppaa seuraavien neljän vuoden aikana.
Se toisi ennenäkemättömän työttömyyden, jonka mahdollisuudesta myös Valtiovarainmisteri Katri Kulmuni on varoittanut. Etenemme kohti synkkiä aikoja.
Yksi asia, josta ei ole juuri vielä julkisuudessa keskusteltu on pandemian ja talousromahduksen yhdistelmä. Se luo poikkeuksellisia uhkia myös kansainväliselle logistiikalle.
Monet systeemibiologit ja esim. Yhdysvaltojen hallinnon varautumisraportti varoittavat, että Covid-19 pandemia voi iskeä useammassa aallossa. Tämä yhdistettynä talouskriisiin voisi nousta uhkaamaan myös kansainvälistä kauppaa, ja ruokahuoltoa. Keskisuomalainen lienee ainoa suomalainen lehti, joka on tämän mahdollisuuden toistaiseksi nostanut esille.
Ruokaomavaraisuus korostuu
Pahimmillaan pandemian ja talouskriisin yhdistelmä romahduttaa joitain osia maailmankaupasta. Voidaan helposti kuvitella skenaarioita, joissa tämä kohdistuu myös ruokahuoltoon (esim. maiden omavaraisuuden turvaaminen, rahdin rahoituksen saatavuuden heikentyminen).
Meidän tuleekin varautua myös siihen äärimmäiseen vaihtoehtoon, että ruuan tuonti ulkomailta hetkellisesti vaikeutuu tai jopa kokonaan loppuu esim. tulevana talvena.
Tilanteemme on hyvä siinä mielessä, että meillä on korkea omavaraisuusaste elintarviketuotannossa (eri arvioiden mukaan noin 80 %), minkä lisäksi meillä on huoltovarmuusvarastoja. Esimerkiksi Ruotsissa tilanne on paljon synkempi. Siellä omavaraisuusasteeksi on arvioitu vain 50 %.
Viljelyä on lisättävä niin paljon kuin mahdollista; se tuo myös työtä
On selvää, että tulevasta kriisistä yksikään maa ei selviä yksin. Apua on haettava ja annettava nimenomaisesti lähialueille. Meille se tarkoittaa Pohjoismaita. Suomi pystyy auttamaan esimerkiksi Ruotsia selviämään kriisin yli nostamalla viljelyalaamme ja viemälle tarvittaessa tärkeään länsinaapuriimme viljaa ja/tai muita elintarvikkeita.
Viimeisimmän tilaston mukaan Suomen peltopinta-alasta reilusti yli 10 prosenttia on kesantoa tai luonnonhoitopeltoa. Niiden välitön käyttöönotto nostaisi omaisuusastettamme merkittävästi ja mahdollistaisi naapuriavun.
Suomalaiset mansikanviljelijät ovat jo vuosia turvautuneet ulkomaalaiseen apuun sadonkorjuussaan. Tänä vuonna ulkomainen apu voi jäädä saamatta. Se voi kuitenkin tarjota hetkellisen avun monelle suomalaiselle työttömälle. Maataloudessa on myös monia muita töitä, joihin voidaan tarvita väliaikaista työvoimaa, joka voi tarjota helpotusta tulevassa suurtyöttömyydessä.
Kriisistä selviäminen vaatii yhteistyötä
On tärkeää ymmärtää, että emme selviä tästä yksin. Meidän on autettava toinen toisiamme sekä yhteiskuntamme sisällä että kansojen välillä. Valtiot eivät voi meitä kriisistä nostaa. Ainoastaan ihmisten ja kansojen välinen yhteistyö, solidaarisuus ja avunanto voi sen tehdä.
Se on ainoa keino, koska valtioiden ja ylikansallisten instituutioiden kyky auttaa on äärimmäisen rajoittunut. Monet niistä eivät välttämättä edes kestä kriisiä pystyssä (ks. esim. syyskuun raporttimme). Valtiontaloutemme on niin ikään putoamassa syvään kuoppaan, ja on tarkkaan harkittava minkä ylikansallisten instituutioiden tai rakenteiden tukeminen on järkevää.
Täydellinen sulkeutuminen maittemme sisälle olisi kuitenkin pahinta mitä voisimme tehdä. Olemme kaikki samaa ihmiskuntaa, joka on kohdannut historiallisen kriisin. Tällaisten kriisien aikana luodaan tärkeimmät ja kestävimmät suhteet myös kansojen välillä.
Pyyntö
Pyydänkin Suomen viljelijöitä ottamaan viljelyyn kaiken mahdollisen peltopinta-alan lähestyvänä kylvökautena, sekä palkkaamaan tulevana korjuukautena niin paljon kotimaista työvoimaa kuin mahdollista.
Ymmärrän, että moni teistä pelkää ylituotantoa ja hintojen romahdusta. Se on toki aina mahdollista, mutta pidän elintarvikepulan todennäköisyyttä suurempana. Sen vaikutukset yhteiskunnallamme, sekä myös Ruotsille, olisivat tuhoisia.
Olemme pitkään kohdelleet teitä maanviljelijöitä huonosti, mutta arvostuksenne on palaamassa nopeasti. Henkilökohtaisesti toivon, että annatte hölmöilymme anteeksi, ja autatte meitä sekä lähialueitamme elintärkeällä panoksellanne kriisin yli.
Ei kai tuollaisia asioita ”pyydetä”, vaan valtion pitäisi vetää kesanto-tuki pois. Se laittaisi viljelijöihin vauhtia välittömästi.
Työttömiä saadaan maatalouden pätkätöihin vain siinä tapauksessa, että hallitus antaa lain jolla niiden töiden tuloja ei käytetä perusteena sosiaaliturvan leikkaamiseen. Silloin jokainen tienattu euro on kotiinpäin, ja työ saattaa hyvinkin kiinnostaa riittävän monia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommenteista. En todellakaan ole asiassa mikään expertti, mutta vien viestiä eteenpäin!
Ilmoita asiaton viesti
En nyt olisi ihan varma maksaako valtio kesantotukea.
Kyllä viljelijöillä on hätä ilman provosointiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Känsälä ei nyt ymmärrä, että kyllä se hätä on aivan jossakin muualla, kun viljelijöillä jatkossa. Tiedä vaikka ruokakin löytäisi oman hintansa tukemattomana jatkossa.
Asiakkaita riittää aivan varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Kaada vaan ittelles.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaiset viljelijät on pelastanut kahden sodan aikana kansalaiset nälänhädältä. Blogisti enteilee kolmatta uhkaavaa tilannetta. Huoli on varmaankin aiheellinen ja toimenpiteisiin ryhtyminen on paikallaan.
Viljelijän riskinotto kasvatetun tuotannon muodossa ei ole aivan yksinkertainen asia. Jos lisätty sato jää käsiin, se on monelle huono juttu. Valtion viljavarasto olisi tähän tilanteeseen hyvä ratkaisu, mutta sekin on EUn myötä lopetettu.
Twitterissä on keskusteltu työttömyyden kasvusta samaan aikaan, kun marjatiloja uhkaa työvoimapula. Vaikuttaa, että työvoiman saanti kotimaasta marjatiloille on varsin hankalasti ratkaistava asia. Toivotaan, että saadaan marjat poimittua.
Ilmoita asiaton viesti
Kevään edettyä tullaan ihmettelemään, että mihin se koronavirus omineen katosi ja mitä mahdettiin panikoida?
Ilmoita asiaton viesti
Se on epätodennäköistä.
Ilmoita asiaton viesti
MTK on ilmoittanut maanviljelijöiden tarvitsevan lisätukea 330 miljoonaa tuotannon varmistamiseen.
Samaan aikaan on käynnissä keskustelu 18 000:n ulkomaisen kausityöntekijän ongelmasta.
Katselin, että ilman koulutusta olevan puutarhatyöntekijän kuukausipalkka perustunneilla on 1200 euroa ja rapiat. Sillähän ei oikein kukaan lähde toisella paikkakunnalle keikkahommiin.
Jos kohdistettaisiin tukea seuraavasti suoraan tarvittaville työntekijöille, niin eikö homma saattaisi toimia mukavasti:
Tonni lisää kunkin palkkaan. 18000×1000 = 18 miljoonaa. Tarve ehkä ab 4 kuukautta, joten saadaan 72 miljoonaa. Siihen kenties vähän sivukuluja päälle?
Problem solved?
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on siinä,että nuo ulkomaiset kausityöntekijät eivät pääse maahan.
Mikäli noille ilman koulutusta oleville maksetaan tonni tuon 1200 euron päälle,niin uskot homman toimivan?
Itse epäilen,koska fyysinen työ ei juuri kiinnosta. Tulijoita toki voi olla,mutta vähemmän tekijöitä.
Näin minä asian näkisin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa oli vielä 10 vuotta sitten ruuan huoltovarmuus rajaustoimin vuoden ajaksi. Muutama vuosi sitten tämä puolitettiin! Muutama vuosi sitten edellisen vuoden vaikean sadonkorjuukauden seurauksena, oli kevätkylvöissä puoliksi käytettävä varmuusvarastoja.
On muutoin aivan turha kuvitellakaan ulkomailta saatavan millään hinnalla mitään apua, sillä Suomi on ainut maa maailmassa, missä on ruuan huoltovarmuutta ja sekin rajoitettua ja nyt puolitettua.
Minulle kansanedustajana oli perusasia toimia kaiken ja laaja-alaisen huoltovarmuuden puolesta ja eduskuntayöni aikana ei huoltovarmuutta vähennettykään. Jo siirtokarjalainen uudisraivaaja isäni opetti, että talossa pitää olla: ”Oma vara, vieraan vara ja vielä jäämisenkin vara”. Näitä sanoja useita kertoja toistin eduskunnan puheissani.
Ilmoita asiaton viesti
Aiheellinen kirjoitus.
Yksi ongelma on se, että maatalouspolitiikka on käytännössä kokonaan EU:n määräysvallassa. Omavaraisuuskin määritellään unionin tasolla.
Koko elintarviketju pellolta pöytään pitää turvata. Siinä voi tulla yllättäviä murheita.
Ilmoita asiaton viesti
Pidähän Lauri kantasi jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Haittaisiko Toimi ketään,jos laittaisimme hieman pahan päivän varalle?
Eikö nuo kaikki Tanskasta etelään riko unionin sääntöjä kirkkain silmin?
Ilmoita asiaton viesti
Totta, mutta oletteko siellä Eduskunnassa ymmärtäneet, että tällä hetkellä mitkään EU-säädökset eivät koske meitä, koska olemme julistaneet hätätilan?
Voimme tehdä sen nojalla täysin kansallista politiikkaa ihan missä tahansa asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se nyt ihan noinkaan ole. Tästä ei nyt ole vielä eu-tuomioistuimen päätöstä. Mutta liikkumavara ei ole dramaattisesti lisääntynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa, että aletaan tunnustamaan kotimaisen ruoantuotannon tärkeys!
Tähän asti on vain haukuttu maatalouttamme tukiaisten kerjuusta. Ja kehuttu, että halpaa viljaa ja muuta elintarvikettahan saa aina ulkomailta.
On oikein hyvä jos koronavirusepidemia saa tiedostamaan nämä blogissa esitetyt näkökohdat, niin valtiovallan kuin yksityisen kuluttajan. Viimeinen blogin kappale osuu kohdalleen.
En ole itse maatalouden harjoittaja, mutta minulla on juuria siihen suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Halvinta viljaa saa Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Entä kriisitilanteessa? Parin vuoden laajassa sodassa, jos oma tuotantomme, kallista tai halpaa, on ajettu minimiin.
Voi olla että viljaa ei saa kuten aikoinaan edes Saksasta tai Venäjältä. Ja jos kuljetusreitit ovat tukossa, ei muualtakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tulee laaja sota, silloin on mennyt hyökkääjälläkin jotakin pieleen.
Ja vaikka meillä olisi tuotanto nykyisellään, niin tuotantopanokset ja -koneet ei silloin toimi. Tää vajaan kuukauden trukomi on sulkenut Suomessa toimivan ulkomaisomisteisen traktoritehtaan.
Varaosatoimitukset takkuaa. Lypsyrobotit on ulkomaisten osien varassa samoin ruokintalaitteet. Kasvinsuojeluaineissa tulee olemaan ongelmia kesällä kun Kiina oli sulki hetken.
Elämme kokolailla eri maailmassa kuin viimesodan aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tuotantokustannukset on suuremmat kuin markkinoilta saatava hinta. Niin miksi tuotantoa täytyy lisätä? Se tarkoittaa vain sitä, että maajussin pitää pönkätä omilla rahoilla systeemiä.
Hoidetaan ensin kustannus/hintasuhde kuntoon niin kyllä tuotanto lisääntyy ihan itsekseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä blogissa puhutaan kriisiajan tilanteesta. Mitä sitten jos elintarvikkeita ei saadakaan ulkomailta ja oma tuotantomme on ajettu alas? Tästä on Talvitie kysymys!
Ilmoita asiaton viesti
Eli talkoot jatkuu. Nyt isänmaallisessa hengessä.
Suomen markkinatilanteen tuntien tulos olisi katastrofi. Vähän kuten rukiin kanssa nyt. Ensi vuoden tarve on jo varastossa. Hintaa ei juurikaan ole eikä sitä oteta vastaan. Ohralla on käymässä samoin. Viime vuoden sato oli 1600 miljoonaa kiloa kulutus 1300 miljoonaa. Varastoihin jää 500 miljoonaa kiloa. Joten varastoissa on jo 1/3 tarpeesta.
Suomi on Euroopan perukka josta vieminen on kallista. Joten viljanhinta on EU:n alhaisimpia. Koska täällä on joka paikka jyviä täynnä. Nytkin saa paremman hinnan kun ajaa jyvät Viroon, josta ne viedään ulos.
Toivottavasti ennen ensi satokautta viedään vielä mahdollisimman paljon, että varastot vähenisi nykyisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Oletko varma, että Ruotsi ei ensi talvena osta viljaa mahdollisesti jopa hyvin korkealla hinnalla?
Jos kuvaamani kriisi iskee, maailman ruokavirratkin todennäköisesti tyrehtyvät.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa on vastaava tilanne viljoissa. Tuotanto on suurempi kuin kulutus. Heidän vientinsä on paljon kehittyneempää kuin Suomessa. Logistiikka on kehittyneempää. Jos Ruotsi joutuu turvautumaan tuontiin viljoissa suuressa määrin. Ei Suomessakaan ole tarjottavaa.
Viljanhinnan dramaattinen nousu olisi katastrofi suomalaiselle kotieläintaloudelle sekä viljaa käyttävälle teollisuudelle ja viljakaupalle. Tätä ei tule tapahtumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö huomattava osa eläinrehumme valkuaisesta (tyyliin 60 %) tuoda ulkomailta? Mikä mahtaa olla Ruotsin tilanne?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä poikkeustilanteessa pitää päättäjien vaikka lailla säätää että työttömät menee niihin maataloustöihin ja pellotlaitetaan tehoviljelyyn
Työttömille löyyy töitä valtion perustamiin suojavälinetehtaisiin jne. tarpeellisiin laitoksiin mitä on vaan tehtävä kun ajat muuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Halla-aholta tuli erinomainen ehdotus maatilojen ja muiden elintarvikkeiden tuottajien työvoiman lisäämiseksi. Meillä on maassa kymmeniä tuhansia nuoria miehiä turvapaikanhakijoina ja pakolaisina, joiden työpanos yhteiskunnassamme on lähes kokonaan käyttämättä ja heidät voisi velvoittaa maatiloille ja marjanpoimintaan töihin.
Ensi talveksi ollaan ennustettu maailmanlaajuista ruokapulaa ja meidän olisi syytä valmistautua siihen, koska ulkomailta tuskin saadaan minkäänlaista apua jos ruokapula iskee ensi talvena. Näemme siitä esimerkin suojatarvikkeiden osalta jo nyt, kaikki maat rohmuavat niitä itselleen ja osa estää niiden maastavienninkin ja ruoan kanssa saattaa tulla sama eteen.
Ilmoita asiaton viesti
Halla-ahokin varmaan arvostaa kollegansa Jussi Jalosen oivallusta, jonka jaan nyt tänne: ”Kuten tavallista, suomalaiset eivät viitsi noukkia itse omaa ruokaansa. Tämä on sitten syytä muistaa jatkossa aina, kun tehdään ulkomaisen työvoiman kohteluun liittyviä päätöksiä.”
Jalonen siis kommentoi tätä marjanpoimintajuttua:
https://yle.fi/uutiset/3-11290941?fbclid=IwAR07PJ66E7xxB_gPE6zTHLSIQcvZonAqFYlhqapcN1U9zAOeCTLOVJUL0cE
Ilmoita asiaton viesti
Linkin takana olevassa artikkelissa kerrotaan, että nuoria, työttömiä ja lomautettuja haluttaisiin rekrytoida maatiloille, mikä onkin hyvä asia. Samalla suunnitellaan Ukrainalaisille tilauslentoja, jotta pääsisivät tänne töihin.
Mutta työvoimaa maatiloille tarvittaisiin jo nyt ja kun meillä on maassa huomattava työvoimareservi käyttämättömänä turvapaikan hakijoissa ja pakolaisissa, tulisi heille osoittaa työvelvollisuus vastineena turvapaikasta. Näin asia tulisi hoidettua kaikista nopeimmin ja säästäisimme tilauslennot ja samalla ilmastoa, mikä varmaan miellyttäisi nykyistä hallitustakin.
Itse kirjoitin jo pari viikkoa sitten tuosta ruoantuotannon turvaamisesta ja huomasin muutama päivä sen jälkeen useiden poliitikkojenkin heränneen tilanteeseen.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ukkram09/maamme-huoltovarmuuden-varmistaminen-turvattava/
Toivottavasti kotimainen ruoantuotanto saadaan turvattua, koska emme voi ensi talvena välttämättä luottaa tuontiruoan saatavuuteen. Siksi toimet sen turvaamiseen tulisi olla äärimmäisen nopeita ja tehokkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on excel miehille tää nykytilanne viljojen suhteen. Ihan hienosti pärjäämme nykymenollakin. Jos halutaan, että myös maajussit pärjää kulutus ja tuotanto pitäisi saada lähemmäksi toisiaan.
https://www.vyr.fi/document/1/955/1ec7f49/taseet_5244150_Tasearvio_17_3.png
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on eläinrehun valkuaisen tilanne?
Ilmoita asiaton viesti
Valkuaisomavaraisuus on noin 25%. Suurin este viljelyn lisäämiseksi on hinta. Kuinkas nää toimijat nyt kommentoi ”Soijan ravitsemuksellista arvoa pidetään kuitenkin hyvänä ja siitä saatavan valkuaisen hinta on toistaiseksi ollut varsin kilpailukykyinen”
Ja koska viljan hinta on alhainen Suomessa siitä saatava valkuaisenhinta tekee myös perälautaa hinnoittelulle. Rypsin ja rapsin hinnoitteluperiaate on Matif – (miinus) jotakin. Herneen ja härkäpavun hintaan pitäis saada 50 lisää nykyiseen (herne nyt noin 200) ja (härkäpapu nyt noin 210 -240). Ja hinnoitteluperiaatteeksi hinta lastattuna tilalta. Nyt hinta on toimitettuna tehtaalle, siihen häviää kymppi pari äkkiä.
Valkuaiskasveja ei kannata viljellä Suomessa rehuksi ne pitää viljellä ihmisravinnoksi. Tällöin pystyy ehkä saamaan parempaa hintaa.
Valkuaiskasveilla viljelyriskit on suuremmat kuin viljalla. Viljelykulttuuri puuttuu. Samoin kasvinsuojeluaineita ei ole saatavilla niin hyvin kuin viljoille. Lannotteissa vähän sama tilanne.
Eli yhteenvetona vois todeta, että houkutus alkaa viljellä valkuaiskasveja on huono.
Ilmoita asiaton viesti
Ei työvoiman saaanti ole mikään ongelma.
Ongelmana on se, että näitä paikkoja jakelevat välitys (välistävetäjä) firmat, rekryfirmat, jotka eivät kerro palkkatasoa, työtuntien minimimäärää viikossa ja mkä on minimi- ja maksisesongin pituus. On selvää, ettei säitä voi ennakoida, mutta jos työvoimaa tarvitaan, on sitä palkattava. Eikä jäädä odottamaan jotain ilmaista työvoimaa työkkäristä.
Kaveri oli valmis ottamaan oma teltta jne. mukaansa, mutta ei lähtenyt, koska lopussa selvisi, että kyseesssä oli ”soitamme aina kun tarvitsemme työvomaa”. Eli teltassa olisi odottanut vieraalla paikkakunnalla, josko töitä olisi joku päivä.
_______________
Maanviljelijä, joka reilusti kertoo majotuksesta, (jos löytyy), ruuanlaittomahdollisuuksista tai ruuan hinnasta, palkan ja taatun tuntimäärän ja mitä pitää tehdä/osata saa varmasti työväkeä riittämiin.
P.S. Jos löydät jostakin nämä tiedot, niin kerro tänne.
Henry
Ilmoita asiaton viesti