Suomen on erottava eurosta
Suomalaisille on valehdeltu eurosta kaksi vuosikymmentä.
Harva esimerkiksi tietää, että euroon liittymistä tutkineen Pekkarisen työryhmän toimeksiantoon ei kuulunut Suomen talouden käyttäytymisen vertailu eurossa vs. omassa kelluvassa valuutassa. Tästä ei voi päätellä kuin, että sellaista analyysia ei haluttu kansan tietoon. Ruotsissa vastaava, Calmforsin työryhmä päätyi suosittamaan eurojäsenyyden torjumista, ja Ruotsi jäi kruunuun.
Meiltä, kansalta, ei koskaan kysytty euroon liittymisestä mitään. Meidät huijattiin euroon.
Koronaviruksen käynnistämä maailmantalouden vapaapudotus on ajanut Euroopan johtajat epätoivon partaalle. Joko annetaan valtavasti poliittista pääomaa nielleen euroalueen hajota, tai sitten uhrataan euromaiden taloudet sen pelastamiseksi. EU:ssa valmistellaan kovaa tahtia jälkimmäistä.
Nyt tarkoituksena on luoda EU:n yhteyteen rahasto, josta jaettaisiin rahaa koronakriisistä kärsiville maille kohdennettuna lisärahoituksena. Koska kyseessä eivät olisi jäsenmaille myönnettävät lainat, vaan suorat avustukset, kyseessä olisi tulonsiirtomekanismi.
Vaikka rahaston tarkat yksityiskohdat ovat vielä auki, Saksa ja Ranska ovat jo sopineet keskenään rahaston pääkohdat, joten se toteutettaneen. Euroopan komissio hallinnoisi rahastoa, päättäisi jäsenmaille jaettavasta lisärahoituksesta sekä siitä kuinka paljon rahasto laskisi liikkeelle velkaa, takauksellamme. Velan takaisinmaksu tapahtuisi tulevaisuudessa lisärahoitusta saaneiden maiden suurempina maksuina EU:n budjettiin.
Käytännössä rahasto tarkoittaisi avoimen shekin kirjoittamista Brysselin johtajille, koska takaussummaa voitaisiin aina pyynnöstä nostaa. EU saisi toisin sanoen lainata rahoitusmarkkinoilta verotulojamme vastaan, ja suunnitellut summat ovat valtavia. Yksistään Suomen osuus olisi kymmeniä miljardeja.
En suoraan sanottuna ymmärrä, miten tällaiset tulonsiirrot euromaiden välillä eivät rikkoisi sekä Suomen perustuslakia että Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artiklaa 125, mikä kieltää kaikki jäsenvaltioiden väliset tulonsiirrot?
Näyttää pahasti siltä, että EU:n perussopimuksilla ei ole enää väliä. Ei olekaan mikään ihme, että Saksan perustuslakituomioistuin korosti viimeaikaisessa, Euroopan keskuspankin osto-ohjelmia koskeneessa päätöksessään kansallisen peruslain merkitystä.
On myös selvää, että jos tällainen ”piikki” EU:lle avattaisiin, emme saisi sitä enää koskaan kiinni, koska se linkittyisi suoraan EU:n budjettiin. Takausoikeuden myöntäminen EU:lle jäisikin pysyväksi. Liittyisimme käytännössä liittovaltioon, ja jatkossa joku muu kuin eduskuntamme päättäisi, mihin osa verorahoistamme, ja sitä kautta hyvinvoinnistamme menee.
Pahinta kaikessa on, että eurojäsenyys on ollut Suomen taloudelle myrkkyä.
Euro on Suomelle valtava taakka
Euro on aiheuttanut Suomelle valtavia kustannuksia. Kapea-alainen, mutta pitkälti kotimaisen välituotesektorin varassa elävä vientisektorimme on kärsinyt euron joustamattomuudesta suuresti. Oman valuutan tärkein tehtävä on joustaa taantumissa ja kriiseissä, mitä euro ei luonnollisesti ole kohdallamme tehnyt. Oma valuutta olisikin erittäin todennäköisesti kirittänyt vientiämme, kuten se on aina tehnyt, ja nostanut hyvinvointiamme.
Esimerkiksi vuoden 2008 finanssikriisin ja vuosien 2010 – 2012 Euroopan ”velkakriisin” vanavedessä olisimme tarvinneet omaa valuutta. Koska meillä ei sitä ollut, olemme kärsineet karmivan, arviolta 20 prosentin hyvinvointitappion verrattuna Ruotsiin.
Jokainen voi miettiä, mitä nykyinen talouskriisi tarkoittaa Suomen vientiteollisuudelle. Isku tulee olemaan massiivinen.
Meillä ei ole omaa valuuttaa iskua pehmentämässä, mikä tarkoittaa, että toipumisemme tulee olemaan äärimmäisen hidasta. Tämän lisäksi olemme sitoutumassa kymmenien miljardien ”ikuisiin” velkatakuisiin. Emme todennäköisesti toipuisi kriisistä euron jäsenenä koskaan.
Pelissä on, ei enempää tai vähempää, kuin itsenäisyytemme sekä nykyisten että tulevien sukupolviemme hyvinvointi. Ne säilyttääksemme meidän on jätettävä euro.
Miten ero toteutettaisiin?
Tutkimme eurosta eroamisen prosessia laaja-alaisessa, riippumattomassa tutkijaryhmässä kahden vuoden ajan. Kuulimme suuren määrän sekä kotimaisia että ulkomaalaisia rahoitusalan, EU-lain ja perustuslain asiantuntijoita.
Raporttimme julkaistiin saksalaisessa The Economists’ Voice tiedejulkaisussa (vapaasti ladattava versio löytyy täältä). Summeeraan tässä lyhyesti hahmottelemamme eroprosessin pääpiirteet.
Valmisteluprosessi pitäisi toteuttaa täysin salassa. Mikä tahansa spekulaatio erosta johtaisi todennäköisesti välittömään, nopeaan ja tuhoisaan pääomapakoon. Tämä koskee kaikkea alustavaa valmistelua, sekä myös esim. eri puolueiden välillä tapahtuvaa tiedustelua.
Suomen lain kannalta ero olisi helppo. Menimme euroon pääministerin tiedonannolla ja voimme myös lähteä siitä samanlaisella tiedonannolla. Käytännössä tämä onnistuu viikonlopun aikana.
Jos valiokuntakuulemisia vaadittaisiin, mitä perustuslakiasiantuntijamme eivät pitäneet pakollisina, tilanne luonnollisesti muuttuisi. Ne tehtäisiin silloin pääomakontrollien alaisena, mitkä olisi muutenkin pakko ottaa käyttöön välittömästi eron jälkeen. Valmiuslaki todennäköisesti mahdollistaisi tiettyjen lakiteknisten kohtien ohittamisen.
Eron suurin ongelma on kotimaisten maksujärjestelmien puute. Ne on tuhottu aivan viime vuosina, Erkki Liikasen silloin johtaman Suomen Pankin vahvalla myötävaikutuksella. On kuitenkin todennäköistä, että yhteiseurooppalaisiin maksujärjestelmiin osallistumista ei eroavalta maalta kiellettäisi siitä yksinkertaisesta syystä, että se vastaisi käytännössä sodanjulistusta.
Jos näin kuitenkin kävisi, meidän olisi selvittävä noin vuoden ajan väliaikaisilla maksujärjestelmillä, joita olemme kartoittaneet laajasti raportissamme. Kotimaisten maksujärjestelmien puute ei toisin sanoen ole este euroerolle.
Kotitalouksien ja yrityksien talletukset ja velat muuttuisivat uuteen valuuttaan. Suurin osa Suomen valtionvelasta tekisi samoin. Joillekin yrityksille voisi jäädä ulkomaista velkaa, joka Suomen markan devalvoituessa voisi aiheuttaa yksityisille yrityksille huomattavia tappioita. Suomen hallituksen olisi varauduttava tähän.
Mahdollisten poliittisten kostotoimenpiteiden vaikutuksia on hankala arvioida, mutta Suomen olisi luonnollisesti annettava hyvin perusteltu selitys erolle, mikä nykytilanteessa ei olisi vaikeaa. Sympatiaa olisi haettava etenkin euron ulkopuolisilta EU-mailta.
Teknisesti ja juridisesti ero on kuitenkin täysin mahdollista toteuttaa. Eron välittömät kustannukset olisivat arviolta noin 10 miljardin luokkaa, mutta ne maksaisivat itsensä nopeasti takaisin nopeutuneena talouskasvuna.
Pelko, vapaus ja Itsenäisyys
Vuosien varrella käymissäni keskusteluissa suurimmaksi euroeron esteeksi on ekonomistien ja politikkojen mielessä aina noussut pelko. Pelko kostosta, pelko hankaluuksista, pelko yksinjäämisestä, jne. Suomen historia huomioiden tätä on vaikea ymmärtää. Olemme aina menestyneet itsenäisellä päätöksenteolla, ja ystävällisten maiden sekä naapuriemme tuelle, mutta ennen kaikkea sisulla ja päättäväisyydellä.
Olemmeko todella tulleet kansakuntana siihen pisteeseen, että emme uskalla enää seistä omilla jaloillamme?
Kansainvälisissä konferensseissa kiertäessäni Suomea on aina ihailtu kahdesta asiasta: yhteiskuntamme rakenteista (mm. koulutus) sekä kansakuntamme voimasta kestää vastoinkäymisiä. Yhteiskuntajärjestystämme pidetään usein eräänlaisena malliesimerkkinä, ja sellainen se voisi jatkossa maailmalla ollakin, mutta vain jos sen rahoitus ja päätöksenteko ovat omissa käsissämme.
Etenkin Yhdysvalloissa ne, jotka Suomen historiaa tuntevat, nostavat usein esille Talvisodan ihmeen. Se luo välittömästi valtavan arvostuksen maatamme kohtaan. Daavid ja Goljat. Pieni Suomi ja ”suuri ja mahtava” Neuvostoliitto. Sisu.
Maailmalla meidät siis tunnetaan nimenomaisesti itsenäisesti tehdyistä päätöksistä ja kansankuntamme vahvuudesta. Meitä ei tunneta Brysselin vasallivaltiona tai Saksan ”sylikoirana”. Sellaiseksi nykypoliitikkomme taustajoukkoineen ovat kuitenkin meitä viemässä.
Emme voi kuin toivoa, että heistä vielä löytyy se kriisiaikojen poliitikkojamme kantanut tahto, joka säilyttää itsenäisyytemme ja kansakuntamme taloudellisen elinvoimaisuuden. Ilman niitä meillä ei ole mitään.
Jorma Jaakkola on tehnyt mittavan elämäntyön tutkiessaan taustoja, jotka johtivat Suomen liittymiseen Euroopan yhteisöön ja euroon.
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkityksestä Juha-Pekka Kosonen.
Tässä on kuitenkin aiheeseen parempi selvitys:
”MITEN SUOMI PELASTETAAN?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
Osoite http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Olen tekemässä laajempaa selvitysversiota.
Huomatkaa, että en ole EU- enkä euro-vastainen. Enkä EU-/euro-kriittinenkään.
Kysymys on siitä, että Suomen valtiosääntöä on rikottu.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakkola, kuten vanhassa valtiosäännössämme, myös perustuslaissamme perustuslakivaliokunta on perustuslain ylin tulkitsija. Näin ollen jos perustuslakivaliokunta hyväksyy lainsäädännön, se on ollut sekä valtiosäännön että perustuslain mukainen.
Tulkintasi valtiosäännön rikkomisesta on jälkijättöinen. Perustuslakiuudistus oli menossa, kun tilivaluutaksi hyväksyttiin euro. Valtiosäännössämme ei ollut tilivaluuttaa määritelty ja siksi perustuslakivaliokuntamme hyväksyi tilivaluutan muutosta koskevan lain. Tuo tulkinta on täysin valtiosäännön mukainen nimenomaan siitä syystä, että perustuslakivaliokunnan rooli on toimia ylimpänä perustuslain tulkitsijana.
Ilmoita asiaton viesti
Kai Niemeläinen, et olekaan lukenut tekstejäni.
Kertomani eduskunnan europäätös tehtiin jo 18.3.1992 tiedonannon perusteella.
Perustuslakivaliokunta ei käsittele tiedonantoa.
Minulla on dokumentit tuon tiedonannon luonnostelusta.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tämä on se ongelma, että perustuslakivaliokunta tulkitsee asioita poliittisesti eikä juridisesti, vaikka toki politiikkaakin saa tehdä, mutta perustuslakeja kunnioittaen. Ilmeisesti euro viitoitti tien nykyiselle perustuslain tulkinnalle, jossa kaikki on sallittua hallitukselle, kunhan vain enemmistö löytyy taakse, ja sehän löytyy aina. Oma uskoni Suomeen oikeusvaltiona on romuttunut näillä ihme veivauksilla jo moneen kertaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisi oma markka, työvoima- eläkekustannuksia olisi helpompi säädellä. Pankkitilit tyhjensivät huomaamatta ainakin ostoarvoltaan.
Vuoden 2012 alussa lorvailin Buenos Airesissa. Jos oikein muistan yhdellä US$:lla sai rahanvaihtopisteessä 4,5 pesetaa. Nyt ulkomaille lähtevä paikallinen turisti joutuu pulittamaan 140 pesetaa dollarista.
Ilmoita asiaton viesti
Huolehdit asiasta, joka 1) ei ole koskaan ollut Suomessa ongelma, ja 2) olisi täysin omissa käsissämme.
Suomen markan arvo ei (verrattain lyhyen) kellutuksemme hirveästi heilahdellut. Taantumissa se sen sijaan joustaisi, mikä auttasi talouttamme huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
” Huolehdit asiasta, joka 1) ei ole koskaan ollut Suomessa ongelma, ..”
Muistelen maksaneeni markka-aikana asuntolainasta lähemmäksi 15 % vuotuista korkoa. Minulle se oli silloin ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minäkin. Kiitokset siitä Mauno Koivistolle, joka ohjaili taustalla näkymättömällä kädellä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko ruotsissa korko 15% ja onko se asuntolainan korko oikeasti halpaa jos asuntojen hinnat on noussut 300% siinä kun palkat 30%? Korko 15 tai 1.5 niin yhtä monta työtuntia teet talosi eteen.
Lisäksi ekp:n suurin ongelma ja koko kriisissä on juuri se, että korko on lähellä nollaa.
Pitäisi päästä sinne lähelle 2% inflaatiotavoitteeseen, mutta ei ole keinoja kun koronlasku pois käytöstä. Jos korko olisi ollut 5% ennen koronaa, meillä ei olisi ongelmaa.
Tavoite ei ole pieni korko, vaan 2% inflaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Argentiinan pesetan kelluminen tai pikemminkin ”hukkuminen” johtui suurelta osin Argentiinan hallituksen täysin kelvottomasta taloudenpidosta.
Valuutan arvon laskulla on omat hyvätkin puolensa. Sellainen pakottaa lisäämään omavaraisuusastetta, joka Suomessa on pudonnut jo alle hyväksyttävän ja kriisit kestävän rajan.
Emme tuota Suomessa käytännössä enää edes ruokaviljaa tai energiaa niin, että ne riittäisivät omiin tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Argentiinan vaikeudet pysyä konkurssittomassa tilassa johtuvat pääosin siitä, että maan velasta merkittävä osa on ulkomaiden valuutoissa (eli Yhdysvaltain dollarissa).
Argentiinan keskuspankilla ei ole kontrollia kyseisten dollarien määrään.
Argentiinan talousmalli toimii tästä huolimatta melko hyvin – olosuhteet huomioiden. Maan omavaraisuusaste on korkea, vaikka yhteiskuntaa riivaa muutama ongelma, kuten korruptio. Maan alijäämät ovat ”kroonisia”.
Suomessa on paljolti samoja yhtymäkohtia Argentiinaan. Suomella ei ole kontrollia velkasitoumuksiensa valuuttaan. Se yhdistettynä tilaan, jossa emme edes nousukausina (viime vuosikymmenen jälkipuolisko) yllä budjettiylijäämiin – on tuhoisaa (Kreikan tie).
Ilmoita asiaton viesti
Argentiina on hyvä esimerkki kahdesta asiasta:
1) Valtion rahoituksen ei KOSKAAN pidä nojata keskuspankkiin, ja
2) Sosialistit tuhoavat maan kuin maan talouden.
Ilmoita asiaton viesti
”Sosialistit tuhoavat maan kuin maan talouden.”
Varmaan olet oikeassa, mutta on hyvä muistaa, että euroon liityimme, kun valtionvarainministerinä oli Sauli Niinistö ja pääministerinä Paavo Lipponen. Perustuslaissa luki silloin, että ”Suomen rahayksikkö on markka”. Perustuslakivaliokunnan lausuntoon tuki kaksi eriävää mielipidettä: keskusta ja vasemmisto. Keskustan mielestä olisi pitänyt lisäksi järjestää neuvoa-antava kansanäänestys.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäisessä kommentissa viitataan Jorma Jaakkolaan ja hänen selvityksiinsä. Muistelen, että siellä palapelin rakentajiksi nimetään ainakin Mauno Koivisto ja Esko Aho. Vahvalla markalla ja muulla idioottimaisella politiikalla Suomi ajettiin euro-kuntoon. Uskon, että Jorma kohta saapuu itse valaisemaan asiaa tarkemmin(taas).
Ilmoita asiaton viesti
Noin on annettu ymmärtää. Mutta pääministeri Esko Aho äänestytti presidentti Koiviston ohjeistamana eduskuntaa euroon jo 18.3.1992. Silloin tapahtui demareiden jo 2.3.1992 käsikirjoittama äänestysnäytelmä.
Näytelmät ja salaamiset seurasivat toisiaan. Viimeinen oli Lipposen ja Niinistön näytelmä 17.4.1998.
Kerron päiväyksestä 2.3.1992 lisää myöhemmin kotisivullani.
Tässä lukemista siihen saakka, kunnes saan laajemman version valmiiksi;
”MITEN SUOMI PELASTETAAN?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%3F
Ilmoita asiaton viesti
Vaan mihin valtion rahoitus pitää nojata?
Vastaukseksi ei riitä markkinat vaan erittele ne näkyville,niin jokainen voi miettiä kenen armoilla kansakunnan pitää olla,jos ei taaskaan omilla jaloillaan saa seistä.
Ilmoita asiaton viesti
Talouden tuottamaan arvonlisään ja sen luomiin verotuloihin.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha..eli talouden tuottama arvonlisäkö lisää rahaa talouteen?
Ilmoita asiaton viesti
Unohdit myös perisuomalaisen korruption, joka nakertaa yhteiskunnan perustaa siinä missä Argentiinassa tai missä tahansa muussa banaanivaltiossa.
Suomalaisen korruption eri muihin on siinä, että täällä ei jaella avoimesti ruskeita kirjekuoria, vaan korruptio tapahtuu palveluksia vaihtamalla tai virkanimityksinä. Tai antamalla hallintoneuvoston poliitikkojäsenille muikeita alennuksia.
Yhtä haitallista silti tyynni.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mistä tuo johtuu?
Olisiko syynä se että palkankorotukset, vuosittaiset, ovat aivan liian korkeita.
Siitä seuraa vääjäämättä että kotimainen hintataso nousee ja kun vientiteollisuus työskentelee kotimaisella hintatasolla niin vientituotteiden hinnat nousevat. No, se johtaa sitten…
Palkankorotukset eivät saa koskaan olla korkeampian kui tuottavuuden kasvu.
samalla nousee kotimainen hintataso, kotimaisten tuotteiden ja myös niiden kilpailuasema kotona heikkenee. Sekin korjautuu devalvoinnilla.
Yksi tekijä on myös jatkuva verojen korotus. Kun veroa nostetaan, täytyy palkkaa noistaa että käteen jäävällä osalla palkasta tulee toimeen.
Syy devalvointeihin ei ole markka tai peseta vaan toteutettu talouspolitiikka.
Meillä on ollut matala inflaatio, väitetään. Sekään ei pidä paikkaansa. Päivittäistavarat ovat kallistuneet huomattavasti. Inflaatiota saadaan pidettyä matalana kun elinkustannusindeksiin lasketaan mukaan myös tuontitavaraa,tuontitavaraa jonka hinnat ovat itse asiassa alentuneet.
Euron aikana hintataso on lähes kuusinkertaistunut jos laskee mitä markalla sai silloin ja mitä eurolla saa nyt.
30 000 euroa, siis 180 000 markkaa oli huippupalkka vuonna 1999.
Mk. 15 000 / kk.
Nyt se ei ole enää edes keskipalkka joka on jotain 40 000. Rapiat 3 000 kuussa.
Samaan aikaan verotus on tiukentunut huomattavasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Meillä on ollut matala inflaatio, väitetään. Sekään ei pidä paikkaansa.”
Eurossa ehkä paras juttu ollut se vakaus, että sen arvo laskee tasaisesti, ennakoitavasti puolintuumisajan ollessa noin 40v. Markka oli yhtä vuoristorataa: https://apps.rahamuseo.fi/rahanarvolaskin#FIN
”Euron aikana hintataso on lähes kuusinkertaistunut jos laskee mitä markalla sai silloin ja mitä eurolla saa nyt.”
Höpöhöpö. Tuolla rahanarvo laskimella kun vertaa vuoden 2002 ja 2020 hintoja niin:
2002
—–
Voi 500g: 2,41€
Peruna 1kg: 0,61€
Kahvi 500g: 2,34€
Pöytäviina 0,5L: 13,62€
Junalippu Helsinki-Hämeenlinna: 13,60€
2020
—–
Voi 500g: 3,03€
Peruna 1kg: 0,91€
Kahvi 500g: 3,95€
Pöytäviina 0,5L: 14,59€
Junalippu Helsinki-Hämeenlinna: 15€
Euro on siis hyvin vakaa.
Ilmoita asiaton viesti
Valuuttana euro on ollut kaikea muuta kuin vakaa.
Kysymys onkin siitä, että liian vahva euro on vaikeuttanut Suomen vientiteollisuutta.
Tässä sitaatti pankinjohtaja Sinikka Salon puheesta 15.12.2004: ”Euro, rahoitusmarkkinat ja yrittäjyys”:
”Lyhyen olemassaolonsa aikana euro on ennättänyt vaihdella tuntuvasti suhteessa muihin valuuttoihin. Sen arvo laski vuoden 1999 alun jälkeen Yhdysvaltain rahayksiköissä alimmillaan noin 85 sentin paikkeille vuonna 2000. Tämän jälkeen se on vahvistunut asteittain dollarin ja 30 sentin tasolle ja nyt jopa tämän ylikin. ”
Euron suhde kävi jossakin vaiheessa 1.6:n tasollakin. Muistaakseni 1.62
Siis euron kurssi on siis vaihdellut 0.85-1.60 välillä. Onko se muka valuutan vakautta?
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2001 Hillomunkki 1,00 mk = 0,16€
Irtokarkki 0,10 mk = 0,016€
Vuonna 2002 Hillomunkki 1,00 € = 5,95mk
Irtokarkki 0,10€ = 0,595 mk
Kyllä on vakaa, esimerkkejä löytyy Kannattaa verrata markkaa ja euroa,
euro ja euro ei anna oikeaa kuvaa hintojen noususta.
Löytyy kyllä yhtäläiksyyksiäkin.
Alkupalkka kaupankassalla 2001 9980,00 mk = 1677,31 €
Alkupalkka kaupankassalla 2020 1680,00€ = 9996,00 mk
Kyllä on euro tuonut vaurautta! Vai miten se olikaan?
Ilmoita asiaton viesti
Ensin, poliitikkojen on alettava puhumaan rehellisesti euroon liittymisestä ja sen vaikutuksesta maahamme. Vanhat luurangot kaapeista on kaivettava ulos ja tutkittava. Todellisia laskelmia ja selvityksiä on tehtävä. Toiseksi, poliitikkojen on alettava puhumaan rehellisesti, että missä nyt mennään EU:n ja euron yhteisvastuiden osalta. Samalla on kerrottava, että onko euron ainoa tarkoitus ajaa meidät liittovaltioon sammutetuin lyhdyin, kuten euroonkin? Uskon, että tämä yhteisvastuu on perimmäinen syy Englanninkin toimiin, jossa liittovaltio nähtiin ainoana kehityskulkuna nykyisillä taloustoimilla.
Rehellisyyttä nyt kaivataan.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin.
Ilmoita asiaton viesti
Merkittävää on, että Korkein hallinto-oikeus lähti 17.10.2000 tekemällä salaamisratkaisullaan 279/1/00 suojelemaan valtiopetokselliseen toimintaan ryhtynyttä valtiojohtoa. Tämä on vakava asia.
Tein jonkun verran työtä salaisen EMU-varaumapöytäkirjan julkistamiseksi Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun jälkeen. Lopulta onnistuin Sulo Aittoniemen myötävaikutuksella. Aittoniemi teki kirjallisen kysymyksen 496/2001.
Ulkoministeri Tuomioja vastasi 27.4.2001 Aittoniemen kysymykseen ja vapautti samalla Korkeimman hallinto-oikeuden puoli vuotta aikaisemmin salaisiksi – vieläpä salassapitoargumetteja koventaen – määräämät asiakirjat.
Aittoniemi lähetti minulle kirjeen, jossa oli kirjallinen kysymys ja Tuomiojan vastaus. Kirjeen saatuani pyysin Ulkoministeriöstä kaikki Tuomiojan salassapidosta vapauttamat asiakirjat.
Vein salaisen pöytäkirjan ja salaisen liitemuistion Satakunnan Kansan päätoimittajalle Erkki Teikarille. Erkki sai kopiot salaisiksi määrätyistä asiakirjoista sekä Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta ja pyysi Helsingin toimituksen toimittajan Maarit Raunion haastattelemaan Tuomiojaa.
Satakunnan Kansan uutisen otsikko oli ”Miten salaisesta tuli julkista Tuomioja?”
Toimittaja Raunio kysyi Tuomiojalta:
”-EU-ministeriryhmä totesi 20.12.1993 mm. että kansalliset päätökset osallistumisesta Emun kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Harhautettiinko tällä ”varaumalla” , kuten jotkut katsovat?
Tuomioja vastasi:
– Sitä pitää kysyä niiltä, jotka ovat tuolloin olleet tätä mahdollista harhautusta tekemässä, edellisen edelliseltä hallitukselta.
Suomen valtamedia ei halua kysyä, vaan haluaa pitää valhetta yllä vaikka Suomi joutuisi perikatoon euron pelastamisoperaatioissa ja valtionvelassa.
Satakunnan Kansan uutinen ja kansanedustaja Juha Korkeaojan tunnustus 25.10.2001 SataSeutu-lehden haastattelussa ovat kuvina kotisivullani
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Valtiopetoksen sijasta Korkeaoja käyttää varovaisempaa ilmaisua – ”perustuslain venyttäminen”. Eihän Korkeaoja sitä voinut suoraan sanoa, että Esko Aho valmisteli salaisessa EMU-pöytäkirjassa valtiopetosta.
Siis tässä on Suomen valtamedialle tehtävä:
”-EU-ministeriryhmä totesi 20.12.1993 mm. että kansalliset päätökset osallistumisesta Emun kolmanteen vaiheeseen tehdään aikanaan eduskunnassa ja hallituksessa. Harhautettiinko tällä ”varaumalla” , kuten jotkut katsovat?
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikkomme eivät ole koskan suosineet avointa keskustelua. Esimerkiksi 90-luvun lama hoidettiin tyylillä ”tämä on ainut vaihtoehto”.
Noin puolet suomalaisista luottaa euroon. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että heillä ei ole mitään käsitystä siitä, mikä on oman valuutan ja euron ero. Se näkyy kirjoituksissa tälläkin blogialustalla. Kun euroon siirtyminen oli käsillä, niin akateemisen oppiarvon omaava työkaverini puolusti euroa sillä, että ei tarvitse vaihtaa valuuttaa. Sama se on ymmärryksen taso kansankin keskuudessa. Pihtiputaan mummokin tykkää eurosta, kun hän lähtee turistimatkalle Viroon tai Mallorcalle, niin eipä tarvitse tehdä valuutan vaihtoa. Loput perustelee euroa, koska se on niin vahva ja vakaa. Niinpähän se on ollut.
Jos katsotaan Suomen poliittisen johdon päätöksiä, niin millään muulla päätöksellä ei ole ollut niin kauaskantoisia ja tuhoisia vaikutuksia. Nyt tämä uusin alkamassa oleva vaihe tuhoaa Suomen hyvinvoinnin ja itsenäisyyden niin pitkälle eteenpäin, kuin silmä kantaa. Lisäksi solahdamme liittovaltioon vastoin oman kansan tahtoa ja vastoin EU:n sääntöjä. Valtio, joka ei kunnioita omia lakejaan ja sopimuksiaan, on äärimmäisen vaarallinen historian valossa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että perustuslain tehtävä alunperin oli suojella kansaa hallitsijan mielivaltaa vastaan. Mikäli sitten ”hallitsijat” eivät kunnioita perustuslakeja (tai tulkitsevat ne mieleisikseen), niin mikä on heidän kunnioituksensa kansaa kohtaan?
Parhaillaan estetään laillinen elinkeinotoiminta ja vastuuta siitäkään ei olla ottamassa kuin siten, että pieniä murusia korvataan haitasta, jonka omat päätökset ovat aiheuttaneet. Kohtulliset korvaukset tulkitaan minimiinsä ja niskalaukauksen sijasta ammutaankin keuhkoon, josta seuraa hidas ”poistuminen”. Toisaalta sitten tuetaan yrityksiä, jotka tukea eivät tarvitse. Mihin ihmeeseen tämä maa on menossa?
Ilmoita asiaton viesti
Jari Ojala, Tästä syystä Yhdysvaltain perustuslaissa on second amendment, jota ei pysty perustuslaista poistamaan millään laillisella keinolla.
Ilmoita asiaton viesti
Valta on siirtynyt megalomaanisille suuryrityksille pois poliitikoilta. Hallitukset Suomessa ja muualla kulkevat niiden talutusnuorassa ilman omaa tahtoa.
Tämä ’rahahapeli’ ei ole Merkelin tai Macronin ’junailema’, mitä nyt sitten tällä tarkoitetaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Sama tunne on itsellekin tullut, että poliitikot ovat ihan pelkkiä sätkynukkeja. Suuryrityksiin sopinee myös pankit.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Forbes_Global_2000
Ilmoita asiaton viesti
Antero Ollila, Luottamus euroon johtuu siitä, että puolet suomalaisista ei ole koskaan käytännössä kokenut muuta valuuttaa kuin euron.
Markka on heille historian tunneilta opittu käsite. Esim. oma tyttäreni ei tosiasiassa taida tietää mitä eroa oli Suomen ja Saksan markalla.
Ilmoita asiaton viesti
Pahalta kuitenkin näyttää.
Sekä valtiovarainministeri Kulmuni että euroministeri Tuppurainen ovat toistamistaan toistaneet, että EU:n vakauden takia meidän on oltava mukana Merkelin ja Macronin junailemassa ’rahapelissä’!
Onko tuo enää estettävissä?
Ilmoita asiaton viesti
Toivotaan, että on. Kyllä kansallakin on tässä sanansa sanottavana, jos ei sitten muuten niin ”barrikadeille nousemalla”.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Suomessa kynnys tuohon kapinointiin on korkealla, koska eihän suomalaiset ole nousseet kapinaan edes pyhän lehmän, eli oman auton, järjettömästä riistämisestä veroineen ja sakkoineen sekä peltipoliiseineen.
Mirjamille:
Minusta alkaa näyttämään siltä, että taustalla isot pankit ovat ajamassa poliitikkoja Ranskassa ja Saksassa ajatuksen taakse omine kauhuskenaarioineen. Poliitikot kunnioittavat rahan mahtia. Omat poliitikkomme taas tekevät mitä käsketään.
Ilmoita asiaton viesti
On, mutta aina voi toivoa. 😉
Pankkien intressit ovat varmasti taustalla, ja siitä pitää kirjoittaa myöhemmin. Lisäkulma tähän on, että joudumme myös Etelä- ja Keski-Euroopan pankkikrisiin maksajiksi (joka luonnollisesti leviää kyllä tänne meillekin).
Ilmoita asiaton viesti
Ei mitään hätää, meillähän on oma rah.. eiku itsenäisy.. eiku oma päätösv.. siis veronmaksajia.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin aamulla mtv:n ex-kirjeenvaihtaja Helena Petäistöä, joka arvioi jo hiipumassa olleen Merkelin vahvuuden palanneen koronakriisin myötä. Macronin ajama liittovaltio on ollut aiemminkin tapetilla, mutta ajanut karille juuri Saksan takia.
Macron on nyt myös omassa maassaan menettänyt enemmistön paikallisessa parlamentissa. Jonkinmoinen joukkio on eronnut Macronin itsevaltiuden takia. Tämä tarkoittaa, että Macronin on vaikeampi saada haluamiaan uudistuksia läpi.
Kansan kapina ’gilet jaune – keltaliivit’ onnistuivat toistaiseksi kaatamaan Macronin suunnitteleman dieselin hinnan korotuksen ja eläkeuudistuksen, mutta pinnan alla kytee yhä.
Todennäköisesti tulemme näkemään Ranskassa vielä mellakoita, kun koronakriisi on ohi.
Miten sitten käy tuon EU -maiden yhteisen velkadiilin, on aivan mahdollista, että se viedään läpi vaikka väkisin.
Voimakaksikko Merkel & Macron puhaltavat yhteen hiileen. Macron löysi näin turvan Merkelistä, kun omat pettivät.
Voimakaksikon intresseissä on tietenkin turvata oma selustansa ja samalla pankkiensa vakavaraisuus. Mikäli velkaelvytys yhteisten vastuiden puuttuessa epäonnistuu, Eurooppaan saattaa levitä laajemminkin levottomuuksia, jotka taas hyödyttävät Venäjää.
Paineet on nyt kovat ja uhkakuvia maalataan, että kaikki eu maat myöntyisivät turvaamaan M&M -suunnitelman toteutumisen.
Tässä vain yksi näkökulma.
Ilmoita asiaton viesti
vaalilammas ei barrikaadille nouse. niille annetaan ämpäri ja vaaliteltalla valehdellessa pullakahveet
sen jälkeen ne kiltisti äänestä ketä isot setät käskee
Ilmoita asiaton viesti
Vaaleillahan päättäjät valitaan ja tilaisuuksia vaihtaa johtajat tulee tarjolle koko ajan. Ensi vuonna 2021 on kuntavaalit, 2023 eduskuntavaalit ja 2024 europarlamenttivaalit ja presidentinvaalit. Täällä Uuden Suomen palstalla monille on olevinaan yllätys, että Suomessa kansa valitsee mielellään näihin EU-federalistisen enemmistön ja valtionpäämiehen.
Ilmoita asiaton viesti
Vuodesta 2001 saakka olen laittomasta euroon siirtymisestä kertonut.
Salaisen EMU-varaumapöytäkirjan kopiot olivat silloin skannattuna osoitteessa satanen.com. Skannaukset ovat kuitenkin hävinneet bittiavaruuteen.
Päiväystä kotisivujeni perustamisesta en laittanut muistiin
http://jorjaa.mbnet.fi/emupetos.php
Tämä osoite on ollut kahdeksan vuotta omalla domainillani
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Dokumentit salaisesta EMU-varaumasta ovat jostakin syystä heikkolaatuiset, mutta niistä saa riittävästi selvää.
Ilmoita asiaton viesti
”Kotitalouksien ja yrityksien talletukset ja velat muuttuisivat uuteen valuuttaan. Suurin osa Suomen valtionvelasta tekisi samoin. Joillekin yrityksille voisi jäädä ulkomaista velkaa, joka Suomen markan devalvoituessa voisi aiheuttaa yksityisille yrityksille huomattavia tappioita. Suomen hallituksen olisi varauduttava tähän.”
https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/fields/246rank.html#FI
Oheisen linkin mukaan Suomella (kansantaloudella) oli 150 mrd Euroa ulkomaisia velkoja. Kotimaiset velat voisi varmaan pakottavalla lainsäädännöllä muuntaa markkaveloiksi, mutta entäs nämä? Ne pitäisi maksaa Euroilla ja dollareilla.
Toki nämä ovat bruttomääräisiä. Monella on myös ulkomaisia saamisia.
Ilmoita asiaton viesti
Lex monetae muuttaa, tuomioistuimen käsittelyn jälkeen suurimman osan ulkomaisista veloista markkamääräisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ratkaisu on vuosia kestävät kalliit oikeustaistelut kansainvälisissä oikeusistuimissa. Oikeusistumien mahdollinen muuntopäätös saatettaisiin myös tulkita luottovastuutapahtuma, mikä tarkoittaisi todennäköisesti pudotusta roskalainaluokkaan.
Linkkaamastani tilastosta voi myös lukea, että Ruotsilla on kuusinkertainen (kansantalouden kokoon suhteutettuna kolminkertainen) määrä ulkomaista velkaa. Se on euro- tai dollarimääräistä.
Johtuukohan tuokin omasta valuutasta?
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa olisi ohi nopeasti (kuukausissa). Tavallisten ihmisten kohdalla käännös euroista markkoihin tapahtuisi välittömästi. Suomen valtion kohdalla muutos olisi myös nopea niiden velkojen osalta, joissa ei ole CAC lauseketta. Ne jäisivät ulkomaisiin valuuttoihin. Joidenkin yritysten veloista voitaisiin joutua vääntämään pidempään
Ilmoita asiaton viesti
Miten Suomen euroalueesta eroamisesta tulevat komplikaatiot voisivat olla ohi kuukausissa kun vastaavasti Brexit-prosessi on kestänyt kohta neljä vuotta ja on edelleen kesken huomattavin epävarmuuksin tulevaisuudesta? Koronapandemian vuoksi Schengen-alueen sisärajojen sulkeminenkin on jo laskettavissa kuukausissa ja jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kysytty komplikaatioita, kun velan muuttamista. Tottakai hässäkkkä kestäisi vähän pidempään, mutta historiassa valuuttaliitojen purkautumiset eivät yleensä olleet kovinkaan dramaattisia tapahtumia.
Ilmoita asiaton viesti
Euron osalta ei puhuta mistään Neuvostoliiton ruplasta tai vastaavasta heikosta kaksoisstandardeja noudattaneesta järjestelmästä, vaan maailmantalouden toiseksi merkittävimmästä kansainvälisestä reservivaluutasta Yhdysvaltain dollarin jälkeen. Sellaisen luominen on ollut valtavan ihailtava saavutus. Suurin osa euroa käyttävistä maista kuuluu samaten maailman rikkaimpien teollisuusmaiden joukkoon. Kun ulkoiset olosuhteet ovat nämä, niin on luonnollista, että paljon paukkuja laitetaan myös tällaisen valuutan käytön tulevaisuudellekin.
Ilmoita asiaton viesti
Huomattakoon, että 1990-luvun lamassa valuuttalainoja ottaneet yritykset eivät saaneet lainojansa muunnettua markoiksi vaan devalvaatiosta ja kellutuksesta seurasi iso konkurssirypäs ja pitkä velkavankeus. Kansainvälisten taloudellisten velvoitteiden laiminlyöminen ilman sopimuksia ei ole leikin asia.
Ilmoita asiaton viesti
Eikä olisi pitänytkään, koska valuutta ei muuttunut ja velat oli otettu ulkomaalaisessa valuutassa. Nyt tilanne on täysin eri eikä kotitalouksilla juuri ole ns. ulkomaalaista velkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sitoumuksia on tehty euroissa ja luodaan uusi valuutta siten, että euro jatkaa muualla maailmalla olemassaoloaan, velvoite tietenkin pysyy euromääräisenä. Markkamääräiset velvoitteet muuttuivat euroiksi siksi, että markka sidottiin ensin euron kurssiin ja lakkasi olemasta. Tällöin eurosta tuli virallisesti markan seuraajavaluutta. Euromääräinen velvoite muuntuu muuhun valuuttaan vain, jos euro lakkaa olemasta kokonaan ja korvataan kokonaisuudessaan kansallisilla ja alueellisilla valuutoilla. Tällainen ei [onneksi] ole näköpiirissä.
Ilmoita asiaton viesti
Kotimaisilla veloilla ei ole mutta ulkomainen velka ei markoiksi muutu. Markan arvo todennäköisesti ennätysnopeasti ”korjaantuisi” niin, että euro olisi vähintään 30% sitä kalliimpi, että euro->markka muunnos tekisi hetkessä 30 miljardia lisää valtionvelkaa. Tai voihan se korjaantua isommaksikin se ero. Että miten paljon muu maailma arvostaa jonkun kääpiövaltion omaa eksoottista valuutta. Markkoja käyttää niin vähän ihmisiä että se vertautuu bitcoineihin.
Tuon systeemin purkaminen pitäisi oikeastaan tehdä niin, että ensiksi maksetaan euromuotoiset ulkomaiset velat pois ja sitten vasta vaihtaa markkoihin. Helpoiten tuo varmaan kävisi koplaamalla eläkerahastoista se valtion velka, kun kuitenkin euroaikana niitä ollaan lihotettu vuosikymmeniä.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai muuttuu. Jos velan liikkeellelaskija ja tuomiovalta on Suomessa, ei ole mitään syytä miksi ei muuttuisi.
Kotitalouksia tämä ei juuri koske, koska suurin osa talletuksista ja lainoista kotimaisissa tai pohjoismaisissa pankeissa.
Ilmoita asiaton viesti
”Totta kai muuttuu. Jos velan liikkeellelaskija ja tuomiovalta on Suomessa, ei ole mitään syytä miksi ei muuttuisi.”
Suurin osa suomen veloista on ulkomaisilla sijoittajilla.
Sellainen veivaus ei toimi, että muunnetaan ulkomaiset velat markoiksi minkä arvo laskee muihin valuuttoihin nähden, että sitten niinkuin maagisesti päästäisiin vähemmillä veloilla.
Se ei toimi. Kyllä tuossa konsultoidaan IMF:ää, että mitenkäs menee vaihtokurssit ja maksutaseet ja velkojat kynivät rahansa vaikka ”suomi tulleilla” tai laittamalla ulkomailla toimivia suomalaisia yrityksiä lihoiksi velkojille ja Suomen saatavat ulkomailta jää saamatta.
Katsos kun suomi kun on täysin viennistä riippuvainen. Suomi on kääpiövaltio jonka elintaso on riippuvainen siitä mitä täältä viedään muualle ja me syödään tänne tuotavaa ruokaa ja käytetään tänne tuotavaa energiaa. Siinä on sellaiset napanuorat että valuuttaveivauksilla ei veloista pääse.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi noita sopimuksia ei pidä noudattaa EU:n ja euron kohdalla? Onko jossain sellainen sopimus, että Suomen pitää osallistua liittovaltioon ja siten muiden velkojen maksuun?
Mikäli näitä liittovaltio-asioita ajetaan, niin niitä pitää ajaa avoimesti. Euron kohdalla avoimuus oli kaukana, eikä siinä ainakaan mitään sopimuksia noudatettu. Tällainen samanlainen ujuttaminen liittovaltioon ilman keskustelua ja päätöksiä on rikollista.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkan tästä Lex Monetae:sta.
Velkakirjan sopimuskohdista merkittävin osio on se, miten (ja missä) velkakirjan takaisinmaksun riitatilanteet ratkotaan.
Jos ne ratkotaan Suomen lakien alaisina niin näistä päättää 200 valtuuttamaamme kansalaistamme.
Ilmoita asiaton viesti
Toki, mutta luuletko, että tuosta todella tulee ongelma erotilanteessa?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti. Brexitissä on jo havaittavissa mentaliteettia, että tehdään ero mahdollisimman vaikeaksi ja ”varoittavaksi esimerkiksi”.
Jälkeen päin voi sitten järki palata, kun muutkin jäsenmaat toteavat, ettei tällainen valuuttakokeilu tehnyt muuta kuin toraa jäsenmaidensa välille ja että se eriytti valuuttaliiton jäsenten taloudet toisistaan.
Jaksan kaikesta huolimatta uskoa, että euroa ei varta vasten suunniteltu riitakapulaksi tai Saksan lailliseksi ryöstöretkeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin, mutta suunniteltiinko se nykymuodossaan ns. federalistien tavoitteiden mukaiseksi? Sen tueksi voidaan esittää kohtuullisen vahvoja perusteluja.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti. Yhteisen rahan kautta yhteiseen verotukseen ja siten liittovaltioon. Tätä ei suomalaisilta kysytty vaan euroon mentiin poliittisin koplauksin. Nyt tämä fakta on taas edessä, joten asiat esitetään niin, että eihän tässä mihinkään yhteisvastuisiin olla menemässä vaan kaikki huolehtikoot omasta taloudestaan. Kun noihin yhteisvastuisiin mennään ja EU alkaa valtioilta kerätä (veroja) rahaa siihen, niin missä kohtaa on raja jossa olemme liittovaltiossa?
Mikäli meitä ajetaan liittovaltioon, niin asiasta pitää keskustella avoimesti ja päätöksiä sitten tehdä sen mukaisesti. Tällaisella salaisella ujuttamisella ajaudutaan repiviin (ja ehkä jopa muunkinlaisiin) riitoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi ekonomisteista,eli Bernard Lietaer,joka euroa laitettii pystyttämään kertoi ihan suoraan miksi euro perustettii kuten perustettiin eli viallisena valuuttana ilman exittiä.
Siksi koska se raha sitoo valtiot toisiinsa ja tekee liiman niiden välille. Yhteiset rahastot ovat vain looginen jatko tälle.
Ilmoita asiaton viesti
70-luvulla voi ainakin vilkaista MacDougallin ja Wernerin raportit?
Joitain vuosia sitten käsittelin näitä täälläkin. Esimerkiksi EU-budjetista on esitetty kahta eri mallia (sosiaaliturvalla tai ilman) ja liittovaltiotason budjetti hilautuisi lähemmäs Yhdysvaltojen lukemia.
Ihmettelen sitä, että sopimukset pitäisi laatia ensin ja sitten ruveta noudattamaan niitä. Nyt rikotaan sopimuksia räikeästi – ja ilmeisesti sitten myöhemmin päivitetään sopimukset uuden tilanteen tasalle?
Ilmoita asiaton viesti
Koko Euroopan Unioni kaikkine sivurakenteineen, samoin kuin sitä edeltäneet läntisen Euroopan kauppasopimukset on suunniteltu federalististen tavoitteiden mukaiseksi. Tämän pitäisi olla ollut koko ajan itsestäänselvyys ja se on sanottu moneen kertaan ääneen koko toisen maailmansodan jälkeisenä aikana.
Ilmoita asiaton viesti
EU:n idea oli sitouttaa jäsenmaat taloudellisesti niin tiukasti toisiinsa että eivät ala sotimaan keskenään. Euroopassa on pitkä historia tuolle ja WW2 rähinä oli sitten viimeinen niitti että ajateltiin nyt varmistaa se rauha sementoimalla kaikki samaan veneeseen, että opitaan olla sotimatta keskenään.
Tämän tavoitteen EU on onnistunut tekemään. Koko EU:n olemassa olon ajan jäsenmaat eivät ole sotineet keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
EU suunniteltiin – siis tuntemamme Unioni – keskeisenä tavoitteena tehdä SAksasta Eurooppalainen – siis torjumaan Eurooppaa ajatumasta ”Saksalaiseksi”.
Lyhyesti sanoen: kammitsoimaan keskellä vanhaa mannerta sijaitsevaa voimapesää, Saksaa, nousemasta maailmanmahdiksi, joka voimantunnossaan aiheuttaisi, tahtoen tai tahtomattaan, kolmannen suuren eurooppalaisen sodan (=globaalin WW 3:n).
Euro taas on alunalkaen naivi kumppanuusrahake, jolla kuviteltiin solmittavan ”Eurooppalainen koti” yhteen ja samaan yhteyteen. Kieltämättä ajatukset olivat kehittelyvaiheessa, ja niissä sekoittui sekä ikään kuin alkuperäistä Monne-laista idealismia ja suursodan torjuntamentaliteettia, mutta myös pan-Europe -haaveen uusinkarnaantioita eri muodossaan. Siis tyypillinen soppa ison hankkeen parissa.
Suomi meni Lipposen johdolla täysin päin tiiliseinää liittyessään emu/euroon. Yksi haavepiirre tässä oli, sitä emme unohtako, Paavolainen halu lyödä Ruotsi, mennä ykkösenä isoihin pöytiin, niihin, ”joissa päätetään meidän asioistamme”.
Totta: siellä päätetään meidän asioistamme, mutta meitä pahemmin huomioimatta.
Kun pankkiliittolaissten RAnskan ja Saksan hanke Eurobondeista tyssäsi, jälleen, keinoksi kehitettiin tämä täysin kyseenalainen legaalisesti tuhoisa keskusvelkaantuminen, jota sitten eurokansalaisina makselemme vuosilyhennyksin Brysselin kautta budjettikatteen muodossa.
Siksi – kyse ranskalais-saksalaisten suurpankkien jälleen yliluotottaman Italian pelastaminen koronan varjolla, ja ikuisen budjettirakenteen läpi vedettävän yhteisvelka-apparaatin luominen Eurooppaan. ”Yhteiseksi hyväksi”.
Italia on liian suuri kaatumaan, joten torppareiksi siitä!
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen, Suomen eduskunta ja tuomiovalta päättää tuosta velkojen muuntamisesta. Ei siinä muilta kysytä.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan.
Ilmoita asiaton viesti
Onpahan se vaikeaa Suomen päättäjille tajuta missä mennään. Hyvä esimerkki tästä on OPn ekonomisti Reijo Heiskasen juttu Suomenmaa-lehdessä. Sen mukaan talous on nyt pohjalla. Pudotusta kertyy 7,5%. Ensi vuonna talous jo kasvaa 3,5% vauhtia.
Usa-laisten vastaavan kaltainen ennuste sanoo talouden putoavan 20-30%. Myös keskuspankin suoran valtion rahoituksen autuudesta täälläkin on näkynyt juttuja. Jo pelkästään noiden perusteella voi päätellä, että hätä euron kannatuksen suhteen on suuri.
Ilmoita asiaton viesti
En kannata
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hyvinvointi rahoitetaan viennillä ja niin kauan kun vientiteollisuus ei katso eurosta eroamisella olevan mitään hyötyä, kenties päinvastoin, mielestäni Suomen on syytä pysyä eurossa.
Ilmoita asiaton viesti
14.5. eduskunnan suullisella kyselytunnilla (mikä kesti 90 minuuttia) Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) ilahdutti itse asiassaan perustellessaan Suomen euroeron järkevyyttä.
Hän kertoi viennistämme 40 prosenttia suuntautuvan euroalueelle. Tällainen määrä siitä huolimatta, että kustannuskilpailukyky on vähän niin ja näin.
Miten paljon vienti reipastuisikaan, jos vientituotteittamme voitaisiin hinnoitella huokeammin!
Ilmoita asiaton viesti
No, kerro sitten syyt miksi vientiteollsuus ei vaadi eurosta luopumista ja omaan valuttaan palamista jos oma valuuttaa olisi vientiteollisuudelle eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kunhan ensin määrittelet tahon ”vientiteollisuus”? Esimerkiksi lukuisat yritysjohtajat ovat hyvin tarkkoja siitä, etteivät sotkeennu poliittiseen päätöksentekoon.
Yhtä hyvin kääntäen tehty todistus: missä ovat ne ”vientiteollisuuden” ulostulot, joissa hoputetaan suomalaisia maksamaan miljardeja euroja per vuosi, jotta he voivat jatkaa rahan taontaa itselleen?
Kaiketi ymmärrät, että jos euromaana emme pysty ylijäämäisiin budjetteihin edes nousukausina niin tämä leikki ei tule päättymään hyvin?
Ilmoita asiaton viesti
Granlund, Suomen viennin tuhosi ay-liike v. 2008 jälkeen. Suomi on AINOA maa koko Euroopassa, jonka vienti romahti kilpailukyvyn myötä finassikriisin jälkeen.
Suomen talous ei ole kasvanut käytännössä reaalisesti liki lainkaan v. 2007 jälkeen, mutta kokonaispalkkasumma on kasvanut 24,2 miljardilla eurolla.
Julkisen sektorinkin palkkasumma on noussut Kataisen v. 2007 sarisairaanhoitajapaketin jälkeen 6,1 miljardilla eurolla käytännössä ilman tuottavuuden ja talouden kasvua rahoitusperustana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta ei se euron vika ollut vaan omissa päätöksissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liike ei kantanut sitä vastuuta, johon EMU-jäsennyys sen velvoitti.
Sipilän hallitus edes yritti välttämättömiä kikyä ja sotea, mutta reisille meni vasemmiston kovan vastustuksen takia. Nyt vasemmistohallitus joutuu tekemään todella ikäviä päätöksiä jo tämän syksyn aikana ja jollakin ihmeen tavalla kaikkia Suomen palkkoja on pystyttävä alentamaan tavalla tai toisella olipa ay-liike mieltä asiasta mitä hyvänsä. Hallituksen tulisi alouttaa rakenneuudistuksien valmistelut välittömästi.
Coronan jälkeisen ajan suhteen voisi kysyä, mikä ihme saisi pääoman enää sijoittamaan ja luottamaan Suomeen ? Pandemian jälkeen alkaa Euroopassakin aivan jumalaton kilpailu yksityisrahoitteisista investoinneista ja työpaikoista, jossa Suomi nykyisin rakentein on aivan varmasti hännän huippuna.
Euroero voisi olla yksi vaihtoehto.
Hyvinvointiyhteiskunta on kuitenkin jo menetetty – The End.
Ilmoita asiaton viesti
AY-liike onkin kannattanut laajalti veronkorotuksia, joten tuloveroihin kohdistuessaan ne alentavat nettopalkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on nimenomaan euron vika. Oma kekkuva valuutta tasaisi ylettömät palkankorotukset automaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon kun näen. Itse laitan toivoni lähinnä muiden eu – maiden varaan, varsinkin Tiukkaan Nelikkoon (Tanska, Ruotsi, Itävalta, Alankomaat), jotka estävät ikuisen piikin Brysseliin. Joku puhuu heikosta kansallisesta identiteetistä tai jopa sen puutteesta. Itse näen, että Suomi nyt on aina ollut tällainen. Eliitti on ollut ruotsalainen, venäläinen ja nyt eurooppalainen jossa suomalaisuus on jossei hävettävää niin ainakin jotain moukkamaista. Itsenäisyys, kansallismielinen herääminen, on satavuotinen anomalia siinä seassa.
Ei tarvitse vilkaista kun eilisiä eri maiden kommentteja tuosta rahastosta. Joku Itävalta sanoi ”juu ei” meillä Tytti ”solidaarisuus” Tuppurainen puhui mielikuvin, ”kantamme on rakentava ja avoin”. Kuten euroon meno tapahtui toimii tämä maa yhä samalla tavalla, eliitti jossei julista puhuu, ohjaa meitä komealta kuulostavin korulausein. Tämän takia joka paikassa yhä toistetaan, toimittajatkin toistavat, euronkin hyödyistä. Kun hallintoalamaisten (ja x osaa päättäjiä) mieleen ei ole koskaan juolahtanut onko väitteillä mitään faktuaalista perää? Missä on se tutkimus, tutkimukset, jotka kiistattavat osoittavat euron valtaisat hyödyt ja mahtipontisten puheiden oikeellisuuden?
Mutta ei. Edes sellainen kysymys kuin ”Mikä on Suomen etu?” on jo pyyhitty keskustelusta pois. Kun Suomen etu, vielä kun tällainen maa on, on joku euron vakaus jossa kaikkia asioita lähestytään eurooppalaisuuden, eu – jäsenen sun muun ylähorisontin kautta vaikka tässäkin kohtaa koitetaan kysyä ”Mikä on itsenäisen valtion, Suomen, sen kansalaisten,ihan ihka oma etu?” joka sekään ei kysymyksenä onnistu kun siihen vastataan ”avoimet rajat, sisämarkkinat …”
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on notkea pääkonttorin edessä.
Vanha tauti vaivaa uudessa kontekstissa..
Ilmoita asiaton viesti
Jan Hurrillakin näköjään tuore teksti aiheesta. Kaikki näkevät tämän ei suoranaisen valehtelun, mutta ylätason höpinän läpi.
”Euroalueen tulee olla vakaa” tarkoittaa suomeksi piiikki on auki.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006512990.html
Kommentti: Tämä ministerien hokema tarkoittaa suomeksi, että piikki on auki
Ilmoita asiaton viesti
Nythän hallituksen olisi hyvä tilaisuus kysäistä kansalaisilta, neuvoa antavan äänestyksen kautta, mitä valuuttaa Suomi käyttää.
Veikkaan kuitenkin, että EU n yhteisvastuiden kasvattajien porukkaan maksumiehiksi suomalaiset menevät nöyrästi ja ilman aitoa keskustelua. Pää takauksillehan on jo avattu. Vastuu sossuilta loppuu samalla, kun hallitus vaihtuu.
Muut saavat aikanaan siivota sotkut.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voida, eikä pidäkään kysyä. Mikä tahansa valtionhallinnon aiheuttama spekulaatio voisi aiheuttaa huomattavan pääomapaon.
Päätös on tehtävä salaisesti ja täydessä hiljaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotapa en ottanut huomioon. 👍
Ilmoita asiaton viesti
Kuten devalvaatio.
Ilman muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä kysyä kun kävisi ilmi että kansalaiset ovat varsin tyytyväisiä euroon. Tässä yksi monista samanlaisista selvityksistä: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/efe03da1-a6e8-4592-8bfb-409d9a2e858f
Ilmoita asiaton viesti
Yksi varma asia EMU:n / EU:n tiedottamisessa jatkuu edelleen.
Kriisitilanteissa tiedoittaminen on tahallisesti niin sekavaa, monitulkinnaista ja alati muuttuvaa monilta tahoilta aivan tarkoituksellisesti, jotta kansalaisten ja jopa asiantuntijoidenkin on liki mahdotonta saada uskottavaa selvää kuvaa missä milloinkin mennään ja millaisin päätöksin ja vastuin. Päätösten sisällöt ja vastuut selvenevät myöhemmin, jos edes silloinkaan
Hyvänä esikerkkinä tapaus Kreikka. Suomen Jutta Urpilainen meni jopa niin pitkälle, että järjesti tarpeettoman ja valheellisen vakuusjärjestelyn allekirjoitustilaisuudenkin yhdessä Evangelos Venizeloksen kanssa 20.02 2012 vain hämätäkseen suomalaisia äänestäjiä tässä ikävässä ristiriitaisessa tilanteessa. Urpilainen palkittiin myöhemmin Mama Afrikan komissaaripystein ja hyvin palkka- ja eläke-eduin.
Epäselvä tiedoituskulttuuri näyttää jatkuvan edelleen perusteena ex- EKP: n pääjohtan Draghin tokaisu sanoin : ” Whatever it takes !
Ilmoita asiaton viesti
Toistan tuon ylempänä olleen kysymykseni. Se kun taisi jäädä muun kommentointini jalkoihin:
Linkkaamastani tilastosta voi myös lukea, että Ruotsilla on kuusinkertainen (kansantalouden kokoon suhteutettuna kolminkertainen) määrä ulkomaista velkaa. Se on euro- tai dollarimääräistä.
Johtuukohan tuokin omasta valuutasta?
Itse veikkaisin että juuri näin on. Tätä tukee se, että Sveitsin ja Norjan ulkomaiset velat ovat absoluuttisesti ja suhteellisesti paljon Suomea suurempia. Esimerkiksi Ruotsin ulkomaiset velat ovat lähes 2 x bkt. Suomen tai vaikkapa Italian ulkomaiset velat taas ovat btk:tta pienemmät.
Otatko Tuomas kantaa?
Ilmoita asiaton viesti