Syksystä uhkaa tulla äärimmäisen synkkä
Suomeen on hiipinyt outo tunnelma, mitä ei voi kuvailla kuin valheelliseksi turvallisuuden tunteeksi. Selätimme upeasti koronaviruksen ensimmäisen aallon, mutta mm. nopeasti uuteen kasvuun Yhdysvalloissa nousseet virustapaukset osoittavat, meitä todennäköisesti odottaa toinen aalto tulevana syksynä.
Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Sami Pakarinen on arvioinut, että Suomen todellinen työttömyysaste olisi tällä hetkellä 17 prosenttia. Yhdysvalloissa on yli 20 miljoonaa (vakuutettua) työtöntä ja työttömyysasteen arvioidaan liikkuvan 14 ja 16 prosentin välissä. Tämä on korkeampi lukema kuin finanssikriisin aikaan. Koronaviruksen talousisku on yksinkertaisesti musertava.
Tämä on ilmeisesti johtanut monet talousasiantuntijamme harhaan heidän vaatiessaan valtavaa fiskaalielvytystä. Harvalla heistä kuitenkaan on mitään käsitystä talouskriisin erityisluonteesta. Maailmantalouden lamaa emme voi, pienenä avotaloutena, torjua velkaelvyttämällä.
Valtion voimakkaaseen velkaantumiseen liittyy myös suuria riskejä.
Talouskriisit ja velkajärjestelyt
Talouskriisit, etenkin finanssikriisit, käynnistyvät aina jonkinlaisesta shokista. Se voi olla markkinaromahdus, pääomapako, taantuman saapuminen (tai usko sen tulosta) tai viruspandemia. Koronaviruksen valtavasta talousiskusta johtuen olemmekin hyvin todennäköisesti matkalla kohti Euroopasta alkavaa pankkikriisiä.
Harvardin yliopiston professorien, Carmen Reinhartin ja Kenneth Rogoffin tutkimuksen mukaan valtioiden velkataakka on historiallisesti kasvanut keskimäärin 86 prosentilla finanssikriisien ensimmäisinä vuosina. Tämä on ajanut erityisesti etukäteen velkaantuneita valtioita velkakriiseihin. Pahinta mitä valtio voikin tehdä, on velkaantua etupainotteisesti ennen kriisin syvintä vaihetta.
Tein ETLAn tutkijan Olli Ropposen kanssa tutkimuksen valtioiden velkajärjestelyjen ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ohjelmien vaikutuksesta talouskriisin kohdanneiden maiden talouskasvuun (tutkimus julkaistaan kansainvälisessä tiedejulkaisussa, World Economyssa). Kävimme tutkimusta varten läpi valtavan määrän kriisejä. Aineistossamme, joka käsitti inflaatio-, valuutta- ja finanssikriisejä välillä 1950-2010, oli satoja valtioiden velkakriisi- ja velkajärjestelyjaksoja (default).
Vaikka valtioiden velkajärjestelyt eivät tuloksiemme mukaan pahentaneet talouskriisien talousvaikutuksia tilastollisesti merkitsevällä tavalla, ovat ne yhteiskunnallisesti äärimmäisen tuskallisia. Velkajärjestelyssä valtio menettää kykynsä lainata kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta, mikä tarkoittaa valtion menojen, kuten eläkkeiden ja sosiaaliturvan, voimakasta leikkaamista. Harva muistaa, että esim. valtionvarainmisterimme kiersi ympäri maailmaa kerjäämässä rahaa (lainoja) pankkikriisimme synkimpinä aikoina 1990-luvun alussa.
Toinen vaihtoehto velkakriisiin ajautuneella maalle on IMF:n avustusohjelmiin turvautuminen. Niissä IMF lainaa valtiolle, mutta lainoihin liittyy tiukkoja ehtoja. Yleisesti valtioiden pitää toteuttaa hyvinvointivaltion alasajo.
Voimakas velkaantuminen, etenkin etupainotteisesti onkin valtiolle aina valtava riski.
Keskusjohtoisuus ei ole ratkaisu kriisiin
Tosiasia on, että shokkeja tulee aina. Talousjärjestelmien pitäisi olla sellaisia, että ne kestävä iskuja, shokkeja. Valitettavasti keskuspankit ovat toimillaan johtaneet sekä kansallisvaltiot että yritykset ylivelkaantumisen tielle, tehden talouksista hauraita.
Nyt suomalaisille selitetään, että ainoa ratkaisu koronakriisiin on kasvattaa EU:n vastuita (keskusjohtoisuutta) ja lisätä velkataakkaamme. Väärin!
EU:n ”elpymisrahasto”, joka tosiasiassa on Italian ja Espanjan pelastusrahasto, on taloudellisesti katastrofaalisen huono idea. Se myös sitoisi meidät, ilman kansan suostumusta, liittovaltiokehitykseen ja ylivelkaantumisen tielle.
Jotkut talousasiantuntijat toistelevat, että muuta vaihtoehtoa ei ole, ja että Suomikin voisi joskus saada rahastosta apua. Tämä muistuttaa lähinnä vitsiä. Jos taloutemme joskus on siinä jamassa, että tarvitsemme ulkopuolista apua, Euroopassa ei ole ketään jäljellä auttamassa, ja vaikka olisikin, kuka todella uskoo, että Italiasta tai Espanjasta lähetettäisiin Suomeen rahaa? Minä en ainakaan.
Hallituksemme, ja suuri valiokuntamme, eivät ole toistaiseksi noudattaneet perustuslakivaliokuntamme ohjeistusta olla viemättä Suomea rahaston tukijoukkoihin. Tätä voidaan pitää melko käsittämättömänä. Miksi pääministerimme on päättänyt muuttaa Suomen pitkäaikaista linjaa ja ajaa meidät liittovaltiokehitykseen?
Meillä on kuitenkin vaihtoehto. Voimme kieltäytyä liittovaltiokehityksestä. Se on myös ainoa todellinen tie ulos kriisistä.
Suomen on muutettava suuntaa
Syksyllä/talvella meitä siis uhkaa pankkikriisin ohella koronaviruksen toinen aalto. Niiden yhdistelmä veisi meidät ”apokalyptiseen” skenaarioon, mistä varoitimme toukokuun alun erikoisraportissamme.
Syksystä uhkaakin tulla yksi synkimmistä ajanjaksoista tunnetussa maailmahistoriassa. Mikään ei ole taattua, mutta meidän pitää varautua synkimmän skenaarion toteutumiseen sekä henkilökohtaisesti että etenkin valtion tasolla.
Valtion on välittömästi lopettava velkaantuminen tai sitä on ainakin voimakkaasti suitsittava. Suomen on liityttävä neljän maan (Ruotsi, Tanska, Hollanti, Itävalta) ’Frugal Four’ -ryhmään, ja pyrittävä estämään EU:n koronarahaston ja liittovaltiokehityksen eteneminen, kuten perustuslakivaliokunta esittää. Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan. Nämä ovat ainoat keinot, joilla pystymme säilyttämään itsenäisyytemme ja takaamaan taloutemme elinvoimaisuuden.
Kriisistä tulee joka tapauksessa syvä. Meidän on varmistettava, että pystymme toipumaan siitä kunnolla. Se vaatii vaikeita päätöksiä, mutta meillä on kyllä kyky tehdä ne. Nyt tarvitaan vain rohkeutta.
Kun Suomi eroaa (skenaariossasi) Euroopan talous- ja rahaliitosta siirtyessään omaan valuuttaan, pitääkö Suomen erota myös Euroopan Unionista?
Ilmoita asiaton viesti
Ei.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko sinä tutkinut EVM-sopimusta (ESM)? Kai tiedät, että on rakenteilla joku EVM:n jälkeinen EVR (EMF)? Koska ulkomaisilla sivustoilla puhutaan paljonkin EVM:n käytöstä ja että EKP on jo aloittanut rahojen levittämisen aikaa sitten ottamalla valtioiden velkakirjoja ja muuta niin paljon kuin on tarpeen.
Olihan siitä jo aiemminkin vihje, että pahamaineinen troikka (Euroopan komissio, EKP, IMF) on saapunut Italiaan. Kaikki mitä täällä on puhuttu yhteisvastuusta ja kuinka pitäisi vastustaa, on pelkkää teatteria. Tuo sopimus on hyväksytty 2012 riippumatta kenenkään siinä olevan jäsenen hyväksymisestä tai vastustamisesta lainoissa tai mistä tahansa rahastoista.
Ilmoita asiaton viesti
En tarkemmin, mutta minua on siitä briiffattu. Ei hyvältä näytä, millään muotoa. Tähän pitäisi nyt vetää raja (this far but no further). https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/suomen-yhteisvastuut-eurosta/
Ilmoita asiaton viesti
Me Suomessa ajattelemme, että Suomen etu ensin ja niinhän siinä pitäisikin olla.
Mutta tekeydypä nyt ulkopuoliseksi tarkkailijaksi ihan EU:n ulkopuolelle ja katsele sieltä käsin, niin kenen etua siinä nyt ajetaan? EKP ja Eu:n komissio ajattelee näin: EU ensin, muista viis.
Ilmoita asiaton viesti
Kun seuraa suomalaista talouskeskustelua jää haittaamaan se, että varsinaisista ongelmista ei puhuta juuri ollenkaan. Suomea vaivaa ”anti-reliaty bias”, kieltäytyminen tunnustamasta tosiasioita.
Tällaisia tosiasioita ovat esimerkiksi nämä:
1) Suomen taloutta tosiasiassa johtaa Hakaniemen veroparatiisista ay-konklaavi, joka toimii hyväosaisten jäsentensä edun ajamisessa härskisti Suomen ja vähäosaisten etua vastaan.
Ay-liikkeen käyttämistä laittomista lakoista maksimisakko on 20 000 euroa, vaikka aiheutettu vahinko olisi satoja miljoonia.
2) Suomesta on tullut kilpailukyvytön maa, jossa ei kannata investoida, synnyttää lapsia tai yrittää, josta syytä suurteollisuutemme on jo hylännyt maan, parhaat pk-yritykset lähtevät perässä, samoin osaajat.
3) Suomi on aina pitänyt hyvää huolta oman maamme ympäristöasioista. Toisaalta tiedämme, että pienillä resursseillaan Suomi ei voi mitenkään ratkaista koko maaliman ympäristöongelmia. Vähät varamme pitää siksi ohjata Suomen pelastamiseen Corona-kriisistä.
4) Kriisin jälkeisessä maailmassa taloutta johtavat aggressiivisesti 100 suurinta globaalia yhtiötä, jotka veroparatiiseista käsin valtaavat markkinamme. Nykymenolla ne ajavat omat, maailman jäykimmistä työmarkkinoista ja järkyttävistä veroista kärsivät yhtiömme konkursseihin tai ulkomaille.
5) On selvää, että kilpailukyvyttöminä Suomi ei pysty rahoittamaan hyvinvointinsa jatkumista.
Nyt pitäisikin keskustella näistä teemoista:
– Onko Suomen vasemmisto-vihreä / ay-johtoinen talouskokeilu epäonnistunut!
– Onko meidän tyydyttävä nykytilanteeseen, jossa kieltäydymme tunnustamasta tosiseikkoja ja meiltä puuttuu rohkeus tehdä välttämättömiä muutoksia?
– Jäämmekö tuleen makaamaan? Ovatko hyvinvointi-juhlamme loppumassa tähän?
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liikkeet uskoakseni tekevät jäsenten puolesta lakiasiat ja ajavat niitä asioita.
Minä en ole pitkään aikaan kuulunut mihinkään ammattiliittoihin. Minulla sattui olemaan sellainen huono työnantaja, joka onnistui saamaan minut sahaamaan vakituisen työn irti ja en ole tiennyt mitenkään, että työpaikassa sain vasta tietää, ettei minkäänlaisia pääomia ollut vaan niitä piti alkaa tekemään.
Niinhän minä teinkin ja tein paljonkin. Hän vaan ei ole tehnyt mitään ja olin saanut muutamia asiakkaita keskustelemaan suunnitelmista ja kaupan tekemisiä. Tämä työnantaja vaan lykkäili asioita ja oli pakko ottaa hommat haltuun ja tehtävä heti keskustelukanavat asiakkaiden kanssa.
Työnantaja ei pitänyt tavastani työstää asiakkaiden kanssa ja vaati tulla palavereihin, yksi asiakas oli kiusaantunut, kun työnantaja änkesi mukaan, kun tykkäsi enemmän minun tavastani hoitaa asiat.
Kaupat kuitenkin tuli tehtyä mutta ne palkat, mitkä hän lupasi, ne ei tullut maksettua 4 kuukautta yhtikäs mitään ja elin lainaamalla sukulaisilta rahaa.
Lopulta jouduin sitten kyselemään Te-toimistolta apua ja sitä kautta työsuojeluliitolta ja niin edelleen, että sain työelämän asioihin kokeneen asianajajan ajamaan minun asiaani, että sain lopulta irtisanottua ilman karenssia työsopimukseni, johon työnantaja ei millään halunnut antaa lupaa irtisanoutua.
Kyllä siinä oli ne saatanalliset parin kuukauden hommat tehtävinä saadakseni itseni irti lopullisesti sopimuksesta. Lopussa voitin työnantajani käräjäoikeudessa, kun minulla oli iso kasa todisteita häntä vastaan. Karenssista ei muuten pääse muuta kautta kuin haastamalla työnantaja oikeuteen.
Ay-liike kun hoitaa jäsenten oikeusasiat, niin on se paljon mukavampaa olla erossa näissä raskaissa selvityshommissa. Yksin on hyvin vaikeaa taistella omista asioistaan. Tiedän sen hyvin tarkkaan kokemukseni kautta, että on parempi antaa Ay-liikkeen hoitaa raskaat työt.
Ilmoita asiaton viesti
Kuules Topi,
Ay-liike oli tärkeässä roolissa Suomen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisessa aina 1990-luvun lopulle saakka. Siihen asti se ymmärsi maamme kilpailukyvyn tärkeyden hyvinvointimme ja työpaikkojen takaajana.
En vastusta millään tavalla ay-liikkeen roolia työehtojen järkevässä kehittämisessä ja työntekijän tukemista jos työehtoja sopimusten vastaisesti rikotaan.
Kun Suomi liittyi euroon 1. tammikuuta 1999, tilanne muuttui täydellisesti. Emme enää voineet devalvoida valuuttaamme ja Suomi alkoi kokea voimakkaasti kansainvälisen kilpailun niin kotona kuin ulkomaan markkinoillakin.
Nyt on kuitekin käynyt niin, että ay-liike on traagisesti jämähtänyt vuosikymmeniksi vanhoihin kolmikantaisiin ylesissitovuus-taisteluhautoihinsa, jolloin vuorineuvokset ja ay-pamput sopivat asioista kabineteissa.
Samaan aikaan kuitenkin koko taloutemme on fragmentoitunut lukemattomiin markkinasektoreihin, joissa kaikissa on omat erikoispiirteensä. Kaiken lisäksi isoja palkankorotuksia ei voi entiseen tapaan ”hoitaa” devalvaatoilla.
Tässä tilanteessa yleistovuus on aivan idioottimainen ajatus, sillä ”one-size-fits-all” ei todellakaan toimi jokaisella työpaikalla.
Lisäksi kannattaa muistaa, että vuorineuvokset ovat jo hylänneet Suomen ja siirtäneet toimintansa pääosin ulkomaille, eivätkä juurikaan luo täällä uusia työpaikkoja.
Sen sijaan ketterä pk-sektori luo suurimman osa uusista työpaikoista lukemattomilla eri aloilla. Siellä yleissitovuus on myrkkyä ja joustava paikallinen työehtojen sopiminen on elinehto.
Tässä muutoksessa ay-liikkeen toiminta on muuttunut surullisella tavalla isänmaan edun vastaiseksi, sekä työttömien ja heikko-osaisten ja sortamiseksi, sekä mafia-tyyppiseksi uhkailuksi. Maassa vallitseekin nyt maailman jäykimmät työmarkkinat.
On käynyt selväksi, että hallitus ja ay-johto eivät kykene muuttamaan työelämäämme kansainvälisesti kilpailukykyiseksi. Tilanteeseen ai ole näkyvissä mitään muutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tee tästä kommentista uusi puheenvuoro. Se nimittäin osuu Suomen probleemoiden ytimeen. Lisätä voisi ylettömän byrokraattilauman ja niiden hillotolpat.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyideologian mukaan ympäristö on sama kuin ilmasto ja ilmasto on sama kuin CO2-päästöt. Näin se meille opetetaan lapsesta alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
”Mikään ei ole taattua, mutta meidän pitää varautua synkimmän skenaarion toteutumiseen sekä henkilökohtaisesti”
Valtionjohdon poliittiselle tolloilulle en voi mitään, mutta mitä voin tehdä oman talouteni osalta. Ei, en suostu ottamaan velkaa 😉
Ilmoita asiaton viesti
Valheellinen turvallisuuden tunne kuvaa hyvin tilannetta. Riidellään joistakin sanomisista kun todelliset uhkat nousevat esiin lujaa vauhtia.
Maataan vaan vaikka saunan nurkka on jo tulessa.
Muistuttaa talvisodan aattoa, jossa kiisteltiin pitäisikö torjua tankkeja panssarintorjuntakivääreillä vai panssarintorjuntakonekivääreillä eikä tilattu kumpiakaan.
Korruptiosyistä tilattiin panssarilaivoja jotka olivat niin kalliita ettei niitä voinut viedä Viipurinlahdelle rikottaviksi, samaan aikaan kun kiväärejä puuttui.
Nyt on tosi kysymyksessä ja maataan vaan.
Tuo Yhdysvaltain työttömät lasketaan hiukan eri tavoin kuin Suomessa. Jos asuu paikkakunnalla missä ei ole avoimia työpaikkoja, ei voi olla työtön. Siten piilotyöttömiä elinvoimansa menettäneissä kaupungeissa ja maaseudulla asuu paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, juuri näin.
Tuo Jenkkien työttömyysteen laskeminen on aina melkoista arpapeliä mm. mainitsemistasi syistä johtuen. Siksi puhuinkin ”vakuutetuista työttömistä.”
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta päätti lähteä ja lähti perjantaina yli kaksi kuukautta kestävälle istuntovapaalle. Valiokunnat, suuri valiokunta poislukien, ovat niin ikään vapaalla. Kaikki hyvin siis. Hoitavat sitten syksyllä tarvittaessa sähköisesti etänä päätökset jos korona taas jyllää ja kokoontumisten kanssa häikkää.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunta voidaan onneksi aina kutsua takaisin lomilta. Vähän vain epäilen, josko pääministerimme sen tekisi.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse tuollaisen kutsun kerran saanut ja sellainen annetaan todennäköisesti vain jos valtiosääntöisesti juridinen pakko siihen. Valiokunnissahan pohjatyö tehdään ministeriöiden jälkeen. Näinkin pahassa tilanteessa näyttää siltä, että eduskunnassa katsellaan ja odotellaan, mitä tuleman pitää ja reagoidaan sitten jos juridinen pakko käsitellä asioita täysistunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, se voi varmasti (valitettavasti) mennä noinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin – meidän pääministeriämme eivät kiinnosta Suomen asiat. Hänhän on jo moneen kertaan ilmoittanut toivovansa perheensä kasvavan ELI jää äitiyslomalle heti, kun nappaa. Pääministerin tehtävä ei siten todellakaan sovi hänelle! Pääministeri on VASTUUSSA paljosta, myös siitä että kuunnellaan asiantuntijoita, eikä siinä pestissä lomailla kun maa on kriisissä. TÄSSÄ TILANTEESSA koko eduskunnan lomat olisi pitänyt peruuttaa, tietenkin!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on aika kummallista, että poliitikot ja puolueet eivät halua nähdä todellisuutta. Euron haitallisuudesta ei haluta kuulla ja yhteisvastuita muodollisesti vastustetaan, mutta lopulta mennään mukaan sanaakaan sanomatta. Todellisuudessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin, että mukaan mennään päätä pahkaa.
Blogistin ennusteet vaikuttavat johdonmukaisilta. Lienee odotettavissa syvä taantuma, koska useimmissa talouden veturimaissa työttömyys on kasvanut lukemiin, joita ei ole aikoihin nähty. Meillä tunnutaan olevan sillä kannalla edelleen, että kyseessä olisi V-mallin notkahdus, josta hetkessä noustaan. Miksi on vain yksi Malinen, joka on jyrkästi toista mieltä? Mitä nämä korkmannit ja vihriälät ajattelevat.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ihmettelen niitä perusteluja, että meidän pitää velkaantua ja lähettää noita rahoja ongelmamaihin, koska he ostavat meidän tuotteitamme. Mietitään.
Velkaantumalla lainojen kautta on niiden todellinen maksaminen kiinni siitä, että veroja kerätään lainan ja korkojen verran. Oletetaan, että otamme velkaa 1000 yksikköä, jonka lähetämme Etelä-Eurooppaan (ei siis pankeille;). Tuo 1000+korot (lasketaan tässä 0) on kerättävä meiltä joskus veroina, jotta voimme kuolettaa lainan. No, toimitimme tuon rahan Etelä-Eurooppaan ja se ostaa meiltä samalla rahalla tuotteitamme. Lasketaan kokonaisveroasteeksi 50%, jolloin huomaamme verotuksellisesti seuraavan tilanteen, tuosta 1000 saamme verotuloja 500, joten ostoja tulisi olla vähintään 2000, jotta voisimme vientituloilla maksaa hankkimamme lainamenot. Toki temppu työllistää, mutta kuka pitää realistisena?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kukaan rehellinen. Professori Matti Viren on kirjoittanut asiasta hyvin. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/meeviren/eun-elpymisohjelma-pitaisiko-uskoa/
Ilmoita asiaton viesti
”Minä ihmettelen niitä perusteluja, että meidän pitää velkaantua ja lähettää noita rahoja ongelmamaihin, koska he ostavat meidän tuotteitamme.”
– Tästä käytetään myös termiä ”suojeluraha” joka mielestäni kuvaa hyvin tilannetta. Ihmettelen miten hölmöä perustelua ihmisille yritetään syöttää, eli pyydetään lähettämään rahaa jotta edes teoriassa voisivat jotain tilata. Toisaalta nigerialaiskirjeetkin toimivat, eihän niitä muuten läheteltäisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän on viipymättä alettava valmistella paluuta markkaan. Nämä ovat ainoat keinot, joilla pystymme säilyttämään itsenäisyytemme ja takaamaan taloutemme elinvoimaisuuden.”
Tarkastelin pari viikkoa sitten puheenvuorossa Britannian punnan laskua automaattisena vakauttajana: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tommiviinikka/valuuttakurssi-tasapainoittavana-tekijana/
Arvion sen perusteella, että punnan heikkeneminen kyllä paransi Britannian voimakkaasti alijäämäistä ulkomaankauppaa, mutta erittäin hitaasti ja korjaus oli tilapäinen. Otatko Tuomas kantaa?
Ilmoita asiaton viesti
Britannia vähän eri juttu (iso maa, jolla laaja vientisektori + yksi maailman rahoituspääkaupungeista).
Vientisektorimme on kapea-alainen ja keskittynyt, mutta sillä on suuri BKT-rooli. Olemme malliesimerkki maasta jolla pitää olla oma valuutta: https://gnseconomics.com/2020/06/09/euro-markka-ja-vienti/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta.
Myös Suomen devalvaatiohistoria osoittaa, että valuutan heikennyksellä voidaan saavuttaa lyhytaikaista etua erityisesti toimialoille, jotka käyttävät kotimaista raaka-ainetta (metsäteollisuus).
Historiassa hyöty kuitenkin on aina nopeasti ulosmitattu kohonneina palkkoina ja muina kustannuksina. Kansakunta on heikoilla, jos se joutuu rakentamaan kilpailukykynsä valuuttansa alennusmyynnillä.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri nuo markka-aikaiset devalvoinnit ovat yksi syy siihen miksi meidän vientiteollisuus on kapea-alainen ja keskittynyt kilpailukykyö haettiin markan arvoa alentamalla kun olisi pitänyt panostaa tuotekehittelyyn ja uusien vientialojen luomiseen, mentiin siis siitä ylitse missä aita oli matalin ja pahaa pelkään, että sama tulee jatkumaan jos palataan omaanvaluuttaan.
Ilmoita asiaton viesti
En usko. Meillä on ollut samankaltainen viennin rakenne 200 vuotta, eikä euro sitä ole miksikään pystynyt muuttamaan. Se on vain haitannut talouttamme haittaamalla vientiämme. Pelkosi on täysin turha. https://www.huffpost.com/entry/why-finland-would-be-bett_b_8736632
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tässä on aikaa ollut eurolle näyttää voimansa meille sopivana valuuttana. Vaan eipä tuossa ole juuri muuta näkynyt kuin tuotannon ulosliputusta ja onnettomia kiky-yrityksiä.
Meillä on vahva ay-sektori. Sille ei ole muuta todellista vastapainoa kuin hoitaa kilpailukykyä oman valuutan ulkoisilla arvonmuutoksilla. Ennen se tehtiin devalvaatiolla. Nykyisin se voidaan tehdä hienovaraisemmin valuutan kellutuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi syy Suomen teollisuuden yksipuolisuuteen ja kehittymättömyyteen on ollut, paradoksaalista kylläkin, bilateraalinen kauppa Neuvostoliiton kanssa.
Neuvostoliittoon vietiin vanhanaikaista tavaraa eikä teollisuutemme kehittynyt vaan teki samaa roskaa joka kelpasi viisivuotissuunnitelmien mukaan Neuvostoliittoon. Länsimaihin vietiin puuta ja paperia ei teollisuustuotteita.
Markan toistuvat devalvoinnit eivät olleet syy mihinkään vaan seuraus edellä mainitusta. Kun ei kauppa muuten käynyt, yritettiin sitä alentamalla valuutan arvoa mutta se ei auttanut.
Vasta kun pääsimme eroon bilateraalisesta oravannahkakaupasta, joutui teollisuus katsomaan totuutta silmiin ja aloittamaan kehittymisen. Se johti, onneksi, samanaikaisen puhelinkehityksen ansiosta valtavaan harppaukseen teknologiassa. Tämä kaikki menetettiin kun markka liitettiin Euroon liian korkealla kurssilla.
Siitä emme ole koskaan toipuneet. Ja tuskin tulemme toipumaankaan jos emme saa kustannustasoa alas.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, mutta nykyään valuutat eivät ole kiinteitä vaan niiden arvo kelluu. Näin ollen arvo on aina oikea, ja hyödyt sen mukaisia. Ruotsi näyttää tämän todeksi hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Ja jälleen ne vaikeat päätökset pitäisi vain kirjoittaa tähän blogiin esille..!
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ne ollut tuossa?
1) Lopetetaan valtion velkaantuminen
2) Vastustetaan EU:n rahastoa
3) Aletaan valmistella paluuta markkaan (salassa)
Ilmoita asiaton viesti
1) Lopetetaan valtion velkaantuminen
Tarkoitatko aikuisten oikeasti, että tänä vuonna pitäisi supistaa julkiset menot tulojen tasolle?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tempaisit tuon ”tänä vuonna”?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan tuosta sanamuodosta. Olisi sen varmaan voinut tulkita niinkin että ensi vuonna budjetti pitää olla tasapainossa… Ei taida olla realismia ihan sekään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ainakaan ottaa 20 miljardia velkaa. Jos yhtään luit tuota blogia, niin sen riskit ovat hyvin selvät. Nykyinen tiemme on juuri se, miten valtiot velkakriiseihin ajautuvat. MMTläisten sekoiluihin keskuspankkien kaikkivoipaisuudesta ei pidä luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keskuspankkien lisäksi ei pitäisi luottaa lainkaan luottoyhtiöihin, koska niiden rahoitus on outo juttu ja lisäksi kannattaisi tarkastaa, että missä maassa ne toimivat? Kenen leipää syöt, sen lauluja säellät.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö siis MMT:n olevan väärässä keskuspankkien suhteen?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on valtionhallinnossa ja kunnissa niin valtava koneisto täysin turhaa virkamieskuntaa, että luulen siellä olevan supistamisen varaa paljon. Lisäksi kaikki laittomat maassaolijat pitää palauttaa POIS ja ulkomaanapu mietittävä uusiksi ELI nollaan koko ensi vuodeksi. Kymmenien vuosien ulkomaanapu monille maille on mennyt vain vallanpitäjien taskuihin, eikä maiden kehittämiseen!
Ilmoita asiaton viesti
Tosin tuota ulkomaanapua käyttävät myös monet yhdistykset, jotka pitävät yllä auttamisen tarpeellisuuden liekkiä.
Näin he itse työllistyvät ja siinä eräs motivaatio.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkapa. Parempi kerta rytinä kuin ainainen kitinä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tapahtuu euromääräisille rahoille tileillämme, jos yhdessä yössä vaihdamme markkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä näitä ikiliikkujaan verrattavissa olevia ”keksintöjä” tulee ja miten ne voivat saada maailmalla ylivallan. Usko mahdollisuuteen ottaa velkaa ilman tarvetta maksaa sitä takaisin on ihan samaa tasoa kuin usko ikuiseen talouskasvuun. Ja ihmiset uskovat mitä vain kunhan vielä huomenna on rahaa ja ruokaa. Ylihuomista ei tarvitse vielä ajatella.
Todellisuudessa koko maailman mittakaavassa talouskasvun aika on jo mennyt ja pitäisi kiireesti sovittautua hitaaseen kierrosten laskuun. Se olisi myös kaiken maailman hiilinielujen pyörittelyä suurempi ilmastoteko.
Jokainen varmasti kykenee ymmärtämään, ettei olisi mikään katastrofi luopua monestakin varsin tarpeettomasta. Ongelma on ensi sijassa poliittinen, koska poliitikot ovat tottuneet ostamaan ääniä uusia etuja lupaamalla – usein jopa tietoisena, ettei lupaus ole käytännössä mahdollista. Myöskään etujärjestöt tuskin taipuvat etujen kaventamiseen. Tarvittava asenteen muutos olisi liian suuri.
Kaikesta huolimatta verotusta on pakko kiristää oleellisesti ja varsinkin kaikki verokeinottelu pitää lopettaa. Veroja ei tarvitsisi kuitenkaan korottaa liikaa, sillä monissa rakenteissa ja toiminnoissa olisi miljardikaupalla säästön varaa mistään olennaisesta tinkimättä. Esimerkiksi yritystuet voitaisiin sopivan siirtymäkauden aikana lopettaa, jolloin joka vuosi saavutettaisiin noin kahdeksan miljardin euron säästöt. Myös terveydenhuollossa voitaisiin säästää vastaavasti noin kaksi miljardia toiminnallisuuden kärsimättä (Pelkistetty sote). Siis aivan kiistatta velkaantuminen ei ole välttämättömyys. Kysymys on pelkästään poliittisesta tahdosta, joka tarkoittaa, että puolueiden pitää luopua korruption luonteisista suhteistaan.
Ero eurosta lienee myös välttämätön oman maan puitteissa tehtävien toimenpiteiden onnistumiseksi. Jos taas Suomi todella lähtee rahoittamaan Etelä-Eurooppaa, se tarkoittaa maamme vajoamista Euroopan takamaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Talouskasvun loppua eivät ymmärrä että sitä ajavat teknologiset innovaatiot, joiden loppua on ennustettu 1800-luvun lopusta lähtien. Jos emme ajattele olevamme tietämyksemme huipulla, ei ole mitään syytä olettaa kasvun rajojen tulleen vastaan. Esimerkiksi ”hiiliongelman” ratkaisu on yhden suuren energiatuotantoinnovaation päässä.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän mitä tarkoitat, mutta nyt ei ole kysymys ilettamuksista tai mielipiteistä, sillä talouskasvun reunaehdot ovat jo oikeasti romahtaneet. Syitä on kaksi, ja ne kytkeytyvät vahvasti toisiinsa: maapallon väkiluvun kasvu ja käsillä oleva luonnonvarojen ehtyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa. Tästä on puhuttu jo Malthusin ”väestöloukusta” lähtien. Silti saastumisen ym. indikaattorit ovat laskeneet noin 100 vuotta, väestönkasvu hidastuu koko ajan (joskin korkealta tasolta) ja mineraalit eivät ole loppuneet. Ilman sähköautobuumia paljon luonnonvaroja tosin olisi säästynyt.
Kukaan ei myöskään tarkkaan tiedä kuinka paljon innovaatioita keskuspankkien nykyinen rahapolitiikka on tuhonnut.
Ilmoita asiaton viesti
Entä, jos opitaan käyttämään muiden planeettojen luonnonvaroja?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta onhan pienydinvoimalat jo keksitty! Ja sitten on se päinvastainen fysiikan ilmiö….
Ilmoita asiaton viesti
”Esimerkiksi yritystuet voitaisiin sopivan siirtymäkauden aikana lopettaa, jolloin joka vuosi saavutettaisiin noin kahdeksan miljardin euron säästöt.”
Suoria yritystukia on kuitenkin ”vain” noin miljardi. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/10/suorat-yritystuet-kasvoivat-jalleen-katso-hakukoneesta-ketka-saivat-eniten
Loput yritystuet ovat verotukia, eli jonkun veron alennuksia. Esimerkiksi elintarvikkeiden tai lääkkeiden alempi arvonlisäverokanta on tyypillinen esimerkki. Nämä ovat yhteensä jo 1,5 mrd. Jos vaikka ruoan alv nostettaisiin 24% tasolle, harva kokisi asian yritystuen leikkauksena, mieluumminkin veron korotuksena. Vieläpä eniten pienituloisiin koskevana.
https://vm.fi/verotuet
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan on se vihervasemmiston silmänkääntötemppu. Haitallisia yritystukia löytyy vaikka mistä. Dieselilläkin on haitallinen verotuki, kun sitä verotetaan kevyemmin kuin bensaa.
Ihan mistä tahansa voidaan väittää, että siinä on verotukea, kun ei ole verotettu niin paljon kuin olisi voitu.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Suomi voisi muuttaa suuntaa, kun kaikki puolueet ovat EU/ euro-puolueita? Persuissa joitakin vastarannan kiiskejä vähemmistössä.
Suomeenkin tarvitaan Fixit-puolue , jonka ainoa vaaliteema olisi EU-ero.
Sen mukana muutkin ongelmat alkaisivat ratketa. Vrt. Sveitsi ja Islanti.
Vakiintuneet Puolueet ovat vallassa ja pysyvät massiivisen puoluetuen turvin. Ei suinkaan syvien kansan joukkojen tuella.
Suomi on köyhä ja siksi jää! Surullista.
Ilmoita asiaton viesti
Fixit pitää valitettavasti valmistella salassa, joten mitään äänestyksiä tai puolueita on turha perustaa. Nyt vain pitää löytää jostain ne poliitikot tämän taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Kun seuraa suomalaista talouskeskustelua jää haittaamaan se, että varsinaisista ongelmista ei puhuta juuri ollenkaan. Suomea vaivaa ”anti-reliaty bias”, kieltäytyminen tunnustamasta tosiasioita.
Tällaisia tosiasioita ovat esimerkiksi nämä:
1) Suomen taloutta tosiasiassa johtaa Hakaniemen veroparatiisista ay-konklaavi, joka toimii hyväosaisten jäsentensä edun ajamisessa härskisti Suomen ja vähäosaisten etua vastaan.
Ay-liikkeen käyttämistä laittomista lakoista maksimisakko on 20 000 euroa, vaikka aiheutettu vahinko olisi satoja miljoonia.
2) Suomesta on tullut kilpailukyvytön maa, jossa ei kannata investoida, synnyttää lapsia tai yrittää, josta syytä suurteollisuutemme on jo hylännyt maan, parhaat pk-yritykset lähtevät perässä, samoin osaajat.
3) Suomi on aina pitänyt hyvää huolta oman maamme ympäristöasioista. Toisaalta tiedämme, että pienillä resursseillaan Suomi ei voi mitenkään ratkaista koko maaliman ympäristöongelmia. Vähät varamme pitää siksi ohjata Suomen pelastamiseen Corona-kriisistä.
4) Kriisin jälkeisessä maailmassa taloutta johtavat aggressiivisesti 100 suurinta globaalia yhtiötä, jotka veroparatiiseista käsin valtaavat markkinamme. Nykymenolla ne ajavat omat, maailman jäykimmistä työmarkkinoista ja järkyttävistä veroista kärsivät yhtiömme konkursseihin tai ulkomaille.
5) On selvää, että kilpailukyvyttöminä Suomi ei pysty rahoittamaan hyvinvointinsa jatkumista.
Nyt pitäisikin keskustella näistä teemoista:
– Onko Suomen vasemmisto-vihreä / ay-johtoinen talouskokeilu epäonnistunut!
– Onko meidän tyydyttävä nykytilanteeseen, jossa kieltäydymme tunnustamasta tosiseikkoja ja meiltä puuttuu rohkeus tehdä välttämättömiä muutoksia?
– Jäämmekö tuleen makaamaan? Ovatko hyvinvointi-juhlamme loppumassa tähän?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hallituksen kiima pelastaa ilmasto vieläpä omin voimin, on se hulluin mitä voi kuvitella.
Siihen nyt sitten työnnetään se 20 miljardia silmät ummessa ja ollaan äärimmäisen ylpeitä maailman korkeimmasta kunnianhimon tasosta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos joku sitä oikeasti haluaisi, hän ei varmaan kirjoittaisi tämän tästä julkisesti sitä vaativia kirjoituksia. Kyseenalaistan alustajan motiivit.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Jos suunnittelee vallankaappausta, siitä tuskin kannattaa lehteen kirjoittaa.
Tuo on yksi syy, miksi Jussi Halla-ahoa tuskin nähdään koskaan EU-Suomessa ministerinä. Hän puhui ” euron purkamisesta” vuosi sitten persujen Venäjä- mielisen
europarlamenttiryhmän perustamistilaisuudessa. Hän tajuaa hyvin, että kysymys olisi vallankaappauksesta, äänestäjät eivät tuohon halpaan mene.
Ilmoita asiaton viesti
Kuule. Tästä on nyt pakko keskustella. Tiedän aivan hyvin miten ero menisi koska olen vetänyt ryhmää joka on tehnyt asiasta laajimman tutkimuksen. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3024551
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on ainoana pohjoismaana eurossa, irti vaan eurosta ja markka takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus sinulta. Kovasti vouhkataan hyväksyykö Suomi tukipaketin vai ei, niinkuin Suomi olisi se joka päättää jotain. Urpilainen aikanaan päätti takuutuksista kun jäi yksin euroryhmässä. Mutta kysymys: luin jostain Suomen vienti esim Italiaan n 1.2% bkt niin lasketaanko siihen mukaan suomalaisten turistien Italiaan viemät rahat mukaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta kysymys: luin jostain Suomen vienti esim Italiaan n 1.2% bkt niin lasketaanko siihen mukaan suomalaisten turistien Italiaan viemät rahat mukaan?”
Suomalaisten turistien Italiassa käyttämät rahat ovat luonnollisesti Italian palveluvientiä Suomeen eikä päinvastoin. Jos italialainen turisti tulee lappiin, SIITÄ syntyy palveluvientiä Italiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs luulet, että komissaari urputtaja kävi täällä vierailemassa ja mainostamassa kuten Jan Hurri aiheelliseksi kysyy:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006505482.html
Ilmoita asiaton viesti
Olisi syytä elää ”suu säkkiä myöten”
On aika kusipäistä ottaa holtittomasti velkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosta on tuleva hyvin synkkä tulevasta syksystä alkaen.
Suomella ei enää riitä rahkeita julkisten menojensa hoitamiseen = Kreikka vuosikymmen takaperin. Tosin sillä erotuksella, että Suomessa toteutetaan nyt maailman suurimpia julkisia menoja ja maailman korkeinta vetotusta jo ennen talouden tulevaa romahdusta – kreikkalaiset huijasivat tieten tahtoen muita aikomattakaan vastata rahoitusvastuistaan ja ainakaan verotuksen keinoin.
Punavihreät uhkaavat nyt kaataa hallituksen, mikäli verotusta ei kiristetä vielä ennestäänkin rajulta tasolta hypertasolle ” ilmastoperusteisesti ”, johon suurin osa maailman suurimmista saastuttajista ei edes osallistu – vaan täysin päinvastoin lisää vauhdilla tuprutteluaan edelleen.
Tänä keväänä Suomen julkiselle sektorille sovittiin vientialojen tasoiset palkankorotulset seuraavaksi sopimusväliksi. Tälle n. miljarin euron lisämenolle ei todellisuudessa ole maksajaa edes olemassa, vaan asiassa uskotaan ikuisen rajoittamattoman velkaantumisen mahdollisuuteen, vaikka jo lähtökohtaisesti Suomessa maksetaan julkisen sektorin palkkoja suhteessa kokonaispalkkoihin ylivoimaisesti eniten koko EU:ssa ja julkisten sektorin palkkasummaa on korotettu finanssikriisin jälkeen eniten ( yli 6 miljardilla eurolla ) täysin ilman mitään pienimpääkään talouskasvua ainoana maana koko EU: ssa samalla viennin arvon suorastaan romahtaessa.
Suomi on ollut talouden suoriutujana v. 2008 lähtien surkein koko Euroopan tasolla ja jokseenkin varmasti jatkaa sitä edelleen nykeisen vasemmistopunavihreän hallituksen toimin ja päätöksin.
Pandemiankin suhteen mustat pilvet pilaavat näkymiä: Immuniteetti on ilmeisesti vain 2-3 kk pituinen ja rokoterintamalta hyvin huonoja uustisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa ongelma on että Suomi ei tule Kreikan tapaan saamaan Miljardeja muilta ilman takaisinmaksuvelvoitetta
Ilmoita asiaton viesti
Paluu markkaan tietää Suomen talouden varmaa tuhoa! Korot nousevat, luottoluokitus romahtaa ja lainan saanti vaikeutuu!
Ja Suomi EI ole Ruotsi tai Tanska, joten on aivan turha vedota siihen, että näillä on omat valuutat! Se on vähän kuin sanoisi, että Väinö Linnan ”Tuntematon sotilas” on sama kuin Jarkko Laineen ”Vampyyri” koska kummassakin on kannet ja ne on painettu paperille!
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuhoudu. Aivan samat talouden lait pätevät myös meillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän soppaan kun heittää mukaan sen, että tuottavuuden kasvu on heikentynyt kaikissa OECD-maissa aika dramaattisesti viimeisten 10 vuoden aikana, niin ei kovin hyvältä näytä. Monilla aloilla kyse kun ei ole edes tuottavuuden kasvun heikentymisestä vaan tuottavuuden heikentymisestä (negatiivinen muutos tuottavuudessa).
Hieman huolestuttaa, että yleisesti teollisuusmaissa lisääntynyt innovaatiota (eli riskinottoa) välttävä ja talouden keskittymistä suosiva politiikka ei pahemmin helpota shokeista toipumista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Fixit -puoluekin tarvitaan katalysattoriksi.
Perinteiset puolueet ovat syvällä EU-integraatiossa ja puoluekuri hoitaa toisinajattelijoiden suut kiinni.
Neuvostoliittolaismainen totaalinen romahdus toisi nopean muutoksen.
Se voi muuten tullakin. Ehkä nopemmin kuin aavistammekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Korona vauhdittanee euron vääjäämätöntä hajoamista. Mieluiten näkisin euron hallitun alasajon kuin hallitsemattoman romahduksen, joka tietysti on se todennäköinen vaihtoehto.
On surkuhupaisaa katsella, miten talous”tietäjät” kiemurtelevat keksiessään kiertoilmaisuja sille, että euro on ollut katastrofi, ja samalla yrittävät kaikin keinoin pitää yllä uskoa siihen. Koska uskollehan euro (ja itse asiassa raha ja talous) perustuu.
Ilmoita asiaton viesti