Uskalla epäonnistua, ja nousta (henkilöhistoriani)
Kun aloin toukokuussa kritisoida Saksan ja Ranskan ehdotusta ”elpymisvälineeksi”, alkoi myös motiivieni kyseenalaistaminen. Kun kohdistin kritiikkini pääministeriimme, joka tieten tahtoen ohitti perustuslakivaliokunnan EU:n rahastoneuvotteluissa, hyökkäykset luonnollisesti lisääntyivät. Minua on epäilty Venäjän trolliksi sekä asemani (dosentti) yliopistossa on kyseenalaistettu
Jokainen pätevyyttäni epäilevä voi halutessaan tarkistaa julkaisuluetteloni. Ensimmäinen syytös vaatii laajemman selityksen. Tämän vuoksi päätin selittää mistä tulen ja mitä olen oppinut. Korostettakoon että en ole hakemassa nyt tai tulevaisuudessa mitään poliittista virkaa.
Elämäni ”vuoristoradalla” kolme opetusta on noussut ylitse muiden. 1) On tärkeää ottaa riskejä ja epäonnistua, mutta niiden alle ei pidä musertua, vaan nöyrtyä, oppia ja jatkaa. 2) Jokainen tarvitsee joskus apua, ja yhteistyö on avain kaikkeen. 3) Valtarakenteiden ja pelon korruptoivaa vaikutusta ei pidä aliarvioida, minkä vuoksi auktoriteettien ”totuuksia” pitää jatkuvasti kyseenalaistaa.
Viimeinen näistä on äärimmäisen tärkeää etenkin nyt, koska muuten etenemme sokkona, kuten poliittiset johtajamme tällä hetkellä haluaisivat.
Maalainen ja tehdastyöntekijä
Synnyin Joensuun keskussairaalassa, mutta kasvoin Hyvinkäällä. Isäni kuoli, kun olin kaksikuukautinen. Äitini teki uransa yläasteen historian ja yhteiskuntaopin lehtorina.
Kasvoin kaupungissa, mutta vietin huomattavan osan ajastani isovanhempieni maatilalla Kaakkois-Suomessa, jossa vietin käytännössä kaikki lapsuuteni ja nuoruuteni kesät. Eläinten ja maan kanssa työskentely sekä karjalaisessa kylässä vallinnut erittäin lämmin, yhteisöllinen ja vastaanottavainen tunnelma vetivät minua puoleensa. Siellä vietetyt kesät opettivat minulle yhteistyön, vastuun sekä kovan työnteon tärkeyden.
Armeijan jälkeen (panssaripioneeri, sotilasarvo: alikersantti) suuntani oli hukassa. Teini-ikäni oli ollut rankka, mikä ei kuitenkaan johtunut kotioloistani. En päässyt lukioon. Tämä oli kuitenkin siunaus valepuvussa, koska Hyvinkään kauppaopistossa löysin, julkistalouden ja oikeusopin opettajan Jussi Hievasen vahvalla myötävaikutuksella, taloustieteen.
Motivaationi lukea pääsykokeisiin ei kuitenkaan ollut riittävä. Hain yliopistoon kaksi kertaa, turhaan. Työskentelin samanaikaisesti Libri-Logistiikan varastossa ja sen jälkeen Saint-Gobain Isover Oy:lla tehden puhallusvillaa. Löysin lukumotivaationi, kun niin usein tapahtuu, henkilökohtaisten menetyksien jälkeen.
Vuonna 1999 uhrasin kesälomani pääsykokeisiin lukemiseen. Luin 8 – 14 tuntia päivässä pitäen viikossa yhden vapaapäivän, ja pääsin opiskelemaan Oulun yliopistoon.
Yliopisto ja väitöskirja
Yliopiston vaatimukset tuntuivat aluksi mahdottomilta. Ensimmäisenä lukuvuotena piti käydä läpi lähes koko lukion pitkän matematiikan oppimäärä, ja aloitin etumerkkisääntöjen kertaamisesta. Syksy oli raskas, ja keväällä 2000 jouduinkin pitämään miettimistauon. Päätin kuitenkin palata yliopistoon, koska tiesin mitä halusin eikä luonteeni sallinut luovuttamista.
Tein kovasti töitä ja kunnianhimoni kasvoi. En koskaan ollut hyvä opiskelija, mutta minusta alkoi kuoriutua tutkija. Kun sitten tie taloustieteen jatko-opintoihin avautui graduohjaajani, professori Mikko Puhakan kautta päätin tarttua siihen.
Jatko-opintojen alussa kohtasin jälleen samat ongelmat. Opiskelijoiden pitää läpäistä kolme jatko-opintokurssia kansallisessa jatkokoulutusohjelmassa, joilla oli kaksi tarkoitusta: opettaa tarvittavat menetelmälliset (matemaattiset) valmiudet ja karsia osa opiskelijoista. Matematiikka oli äärimmäisen haastavaa, eikä laskurutiinini ikinä ollut noussut sille tasolla, jolla se oli pitkän matematiikan käyneillä.
En kuitenkaan luovuttanut. Laskin ja opiskelin lähes vuorokaudet ympäri ennen tenttejä. Pidin tauon kerran viikossa (sunnuntai), jota usein edelsi baarissa istuminen muiden helsinkiläisten jatko-opiskelijoiden kanssa. Maanantaina sitten kaikki palasivat laskemaan. Se oli hauskaa, mutta raskasta.
Pakollisten jatko-opintokurssien jälkeen pääsin yllättäen Suomen Akatemian tutkijakoulutuspaikalle. Se oli yllättävää koska en ollut pärjännyt kursseilla erityisen hyvin. Valintaani vaikuttikin keskeisesti, että olin jatko-opintokurssien aikana kirjoittanut tutkimussuunnitelman (tätä yhdistelmää en suosittele kenellekään). Kova työ palkitsi jälleen kerran.
Ongelmat eivät luonnollisesti loppuneet siihen. Tiesin mitä halusin jatko-opinnoiltani, mutta Kavan (kansantaloustieteen valtakunnallinen jatkokoulutusohjelma) johto oli eri mieltä. Sekä tutkimukseni että opintojeni suunta kyseenalaistettiin. Uhkana oli rahoitukseni katkaisu. Se oli rankkaa. Tilanne helpottui, kun käyttämieni menetelmien (paneeliekonometria) huippututkija, professori Jörg Breitung, vahvisti väitöskirjani olevan oikealla linjalla, ja sain Suomen Akatemian rahoittaman vaihto-opiskelupaikan New Yorkin yliopistosta.
NYU:sta palaamisen jälkeen viimeistelin väitöskirjani 10 kuukaudessa.
Tutkija ja yrittäjä
Syksyllä 2011 mietin suuntaa väitöksen jälkeen. Olin vakuuttanut sopivia henkilöitä keskeisissä suomalaisissa ekonomisti-instituutiossa, kuten Suomen Pankissa, mutta ne eivät miellyttäneet. Palo sisälläni työnsi jatkamaan akateemisen tutkimuksen parissa, ja laajentamaan osaamistani. Joulukuun alussa 2011 perustimme GnS Economicsin neljän muun osakkaan kanssa, minkä vetäjäksi jättäydyin väitökseni jälkeen.
Alku oli luonnollisesti vaikea. Joudun käyttämään säästöni sekä lainaamaan rahaa selvitäkseni, koska yrityksemme ei tuottanut alkuvaiheessa kovinkaan hyvin. Huhtikuussa 2012 tilanne muuttui perustavanlaatuisesti, kun sain OP Ryhmän tutkimussäätiön tutkijatohtoripaikan. Se takasi tutkimusrahoituksen neljäksi vuodeksi. Rakastin tutkijantyötä, mutta myös yrityksemme ennustetoiminnan kehittämistä ja maailmantalouden analysointia. Seuraavat viisi ja puoli vuotta tein kahta työtä. En tänäkään päivänä ymmärrä, miten jaksoin sen läpi.
Hain töitä taloustutkijoiden kansainvälisiltä työmarkkinoilta vuosina 2015 ja 2016. Mitään mielekästä ei auennut. Epäonnistuin täysin. Olinko sittenkin haukannut liian suuren palan?
Eteenpäin riskejä kaihtamatta
Kaikki epäonnistuvat. Ne, jotka eivät epäonnistu, eivät koskaan ole todella yrittäneet. En edes jaksa muistaa, kuinka monta kertaa minun on pitänyt epäonnistumisen jälkeen myöntää virheeni, nöyrtyä, oppia ja jatkaa.
Olin tutkijana oppinut valtavasti, mutta tie nousi pystyyn. Politisoitunut ilmapiiri oli myös alkanut vaikuttaa tieteelliseen julkaisutoimintaan, mikä söi motivaatiotani. Vuonna 2017 apurahani loppuivat, mikä pakotti minut vaihtamaan suuntaa, onneksi.
Keväällä 2017 minua lähestyttiin erään suuren luottoluokittajan toimesta. He halusivat tietää olisiko minulla kiinnostusta alkaa vetää Pohjoismaiden luokitustiimiä. Mietin asiaa kaksi päivää, ja kieltäydyin. En halunnut jättää yritystämme ja altistaa itseäni loppuelämän kestävälle arvuuttelulle ”olisiko meistä sittenkin voinut tulla jotain?”. Minun piti saada tietää yrityksemme kohtalo. Osa ystävistäni ja kollegoistani piti minua hulluna, ja osa kannusti. Ymmärsin molempia.
Vuoden 2017 lopussa jäin päätoimisesti yrityksemme palvelukseen. Minusta tuli startup-yrittäjä.
Murros
Syksy 2019 toi minut jälleen vanhan kysymyksen eteen. Olinko haukannut liian suuren palan?
Olimme varoittaneet talouskriisistä vuodesta 2017 lähtien, ja ennustaneet sen alkavan vuonna 2019, mutta keskuspankkien ja Kiinan jatkuva markkinatuki sekä pelastusoperaatiot ja presidentti Trumpin elvytysohjelma pitivät maailmantalouden rattaat pyörimässä. Syyskuussa 2019 yrityksemme talousnäkymät olivat synkät. Sitten vuonna 2018 aloittamamme kansainvälinen suuntautuminen alkoi kantaa hedelmää. Aloimme saada ulkomaalaisia tilaajia. Taloustilanteemme alkoi helpottaa, mutta siten iski henkilökohtainen kriisi. Erosin 20-vuotta kestäneestä parisuhteestani vuodenvaihteessa.
Koronapandemia kiritti yrityksemme kovaan kasvuun (olimme varoittaneet sen vakavista talousvaikutuksista jo tammikuun lopussa), mutta en olisi voinut sataan vuoteen valita pahempaa vuotta eroamiseen. Eristäytyminen, ero, valtava työmäärä ja kovat paineet mursivat minut. Pohjakosketus oli lyhyt, mutta raju. Nousin ystävieni korvaamattomalla tuella. Se oli suuri nöyrtymisen hetki. Jokaisella on rajansa.
Kauhun hetki
Eurooppa kuitenkin toi myös toisen valtavan murroksen keväällä 2020.
Olin tutkinut euroalueen kehitystä käytännössä vuoden 2011 eduskuntavaaleistamme lähtien. Vuonna 2012 yrityksemme julkaisi simulaation euron vaikutuksesta vientiimme (ks. päivitetty versio). Silloin tajusin, kuinka haitallinen euro oli Suomelle ollut. Vuonna 2013 liityin EuroThinkTank tutkijaryhmään. Tarkoituksenamme oli selvittää, mihin euroalue oli menossa ja miten Suomi asemoituisi siinä.
Vuonna 2014 julkaisimme kirjan, jossa totesimme, että euro voi kestää kasassa ainoastaan, jos etenemme tulonsiirtounioniin. Meille naurettiin. Monet johtavat talousasiantuntijat ja kommentaattorit antoivat lausuntoja, joiden mukaan euro ei tarvitse tulonsiirtounionia. Jokainen ryhmämme jäsenistä tiesi, että tämä oli asiasta tietämättömien puhetta. Vuonna 2018 julkaisimme tutkimuksen, jossa kartoitimme miten Suomi, tai mikä tahansa jäsenmaa, voisi lähteä euroalueesta.
EU:n (piilotettu) tulonsiirtounioni kuitenkin kummitteli koko ajan taustalla, ja toukokuussa 2020 kauhun hetki iski.
Ranskan ja Saksan johtajat ehdottivat, että EU ottaisi lainaa, takauksellamme, ja jakaisi sitä vastikkeettomasti jäsenmaille, joiden talouskehitys oli ollut heikkoa. Tämä oli se kauhuskenaario, josta olimme ETT:ssä varoittaneet: EU ehdotti perussopimustensa ohittamista ja tulonsiirtounionin perustamista ilman kansanäänestyksiä. Tämä lähes varmasti kääntäisi Euroopan kansat, jälleen kerran, toisiaan vastaan.
Jotain piti tehdä.
Uhraus
Ekonomistit ovat usein riskinkaihtajia. Suomessa mukaan sekoittuu vielä ajatus, että ”venettä” ei ole syytä keikuttaa. Voimakkaan kriittisiä puheenvuoroja kaihdetaan, ja niistä saa helposti leiman: persona non grata (ei-toivottu henkilö).
Kun päätin käynnistää kampanjani EU:n tulonsiirtorahastoa (jota myös ”elpymisvälineeksi” kutsutaan) ja Suomen eurojäsenyyttä vastaan 20.5.2020, tein tietoisen uhrauksen. Suomalaisille eurojäsenyydestä kerrottujen valheiden ja rahaston epäkohtien paljastaminen tekisi minusta epätoivotun henkilön (häirikön) niin valtamedian kuin keskeisten ekonomistien työllistäjien (tutkimuslaitoksien, valtionvarainministeriön ja SP:n) keskuudessa. Uhrasin käytännössä urani Suomessa.
Uhraus oli kuitenkin pakko tehdä. ”Elpymisväline” on, hyvin suurella todennäköisyydellä, tuhoisa sekä EU:lle että erityisesti Suomelle. Keskustelu siitä oli saatava käyntiin. Se vaati radikaaleja avauksia, ja ne tein.
Ekonomistit ja totuus
Talouspolitiikan virheistä hinnan maksavat aina tavalliset kansalaiset, ja yleensä etenkin heikoimmassa asemassa olevat.
Nyt jo myönnetään, että rahasto muuttaa EU:ta perustavanlaatuisella tavalla, mutta silti esimerkiksi Helsingin Sanomat saa kaivettua ekonomisteja, jotka tukevat sitä. Tässäkin suomalaisille valitettavasti valehdellaan. Asiaa on usein kysytty ekonomisteilta, jotka tietävät asiasta hyvin vähän (Nobel ei ole tae siitä) tai eivät voi kertoa mielipidettään vapaasti.
Taloustiede jakaantuu käytännössä kahteen alueeseen: makrotaloustieteeseen ja mikrotaloustieteeseen. Makrotaloustiede tutkii kansantalouksia ja mm. taloudellista elvytystä ja rahaliittoja. Mikrotaloustiede tutkii yritysten ja kuluttajien käyttäytymistä. Jälkimmäisen tutkijoilla ei useinkaan ole mitään käsitystä siitä, olisiko EU:n rahasto tehokas elvytyskeino (mitä se ei ole) ja mitä se EU:lle merkitsisi.
Jos Suomessa haluttaisiin kuulla taustainstituutioista riippumattomia makrotaloustieteilijöitä aiheesta, heitä on vain muutama (jätän kohteliaisuussyistä itseni pois tästä listasta), kuten: Vesa Vihriälä, Peter Nyberg, Heikki Koskenkylä, Mikko Puhakka, Pentti Pikkarainen, Vesa Kanniainen, Antti Ripatti, Sixten Korkman, Matti Viren ja Juha Tervala. Näistä rahastoa tukee vain kolme (Kanniainen, Korkman ja Ripatti).
On merkillepantavaa, että vaikka Helsingin yliopiston taloustieteen kandidaattiohjelman johtaja Juha Tervala on Suomen johtava fiskaalielvytyksen tutkija, häneltä valtamediamme ei rahastosta juuri kysy. Syykin lienee selvä. Juhan mielestä rahastossa ei ole mitään järkeä.
Toinen asia, mikä estää ekonomisteja kommentoimasta asiaa vapaasti, on leimaantumisen pelko. Euro- tai EU-kriittisyys johtaa edelleen helposti ”Persun” tai jopa Venäjän trollin leimaan. Tämä on aivan uskomattoman typerää, ja takapajuista. Se tuo mieleen tarinoita ajoista, jolloin Neuvostoliittoa ei saanut kritisoida. Keskustelukulttuurimme ei ole juuri edennyt YYA-ajoista.
Toivon, että olen tällä kirjoituksella avannut riittävästi motiivejani toimia niin kuin toimin. Olen syvästi isänmaallinen, mutta samalla kansainvälinen tutkija ja yrittäjä.
Haukku ei haavaa tee, mutta on turha uskotella minun ajavan mitään muuta kuin Suomen (ja Euroopan) etua. Joka sitä ei ymmärrä, on hänen syytä tutkia kantojaan kriittisesti.
Tosiasioitten tunnustaminen on kaiken viisauden alku!
Arvostan suuresti sitä, että olet laittanut itsesi likoon kertoaksesi totuuden: ”Kun päätin käynnistää kampanjani EU:n tulonsiirtorahastoa (jota myös ”elpymisvälineeksi” kutsutaan) ja Suomen eurojäsenyyttä vastaan 20.5.2020, tein tietoisen uhrauksen. Suomalaisille eurojäsenyydestä kerrottujen valheiden ja rahaston epäkohtien paljastaminen tekisi minusta epätoivotun henkilön (häirikön) niin valtamedian kuin keskeisten ekonomistien työllistäjien (tutkimuslaitoksien, valtionvarainministeriön ja SP:n) keskuudessa. Uhrasin käytännössä urani Suomessa.”
Mielestäni olet laittanut Suomen edun oman etusi edelle ja se kertoo, että omatuntosi ei sallinut enää olla hiljaa.
Kirjoituksessasi lämmitti myös muistosi maalla lapsuudessasi. Ne ovat itsellänikin mielessä ja ovat erittäin tärkeitä asioita. Siksi haluankin, että maaseutu ja sen hyvinvointi otetaan tulevaisuudessa entistä enemmän huomioon, vaikka itse kaupunkilaistyttö olenkin.
Nyt ymmärrän, miksi olet niin selväsanainen. Olet käynyt kauppaopiston, eli aloittanut taloustieteen ruohonjuuritasolta. Se auttaa kirjoittamaan selkosuomella, jonka tavallinenkin kansa ymmärtää.
Ilmoita asiaton viesti
”Valtarakenteiden ja pelon korruptoivaa vaikutusta ei pidä aliarvioida, minkä vuoksi auktoriteettien ”totuuksia” pitää jatkuvasti kyseenalaistaa. ”
Olet oikeassa, mutta se on mestari, joka osaa kyseenalaistamisen tehdä niin, että se valtarakenteiden ”totuuden tietäjä” pitää kertomaasi totuutta omanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Matti, olit vastannut minun kommenttiini, mutta kommenttisi oli ilmeisesti tarkoitettu Maliselle.
Olen kyllä samaa mieltä siinä, auktoriteettien totuuksia pitää kyseenalaistaa, jos ei itse pidä niitä totuuksina.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, Maliselle oli tarkoitus vastata. Se on hatun noston arvoista, ettei alistu vallitsevaan ”totuuteen” ja lisäksi se, että pystyy järjellisesti perustelemaan kritiikkinsä. Sellaista kutsutaan d e m o k r a t i a k s i eli valtakunnassa ei pidä olla vain yhtä totuutta ja että se kritiikkikin on sallittua, suorastaan toivottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Löysinkin nyt hyvän kirjoituksesi Maaseudun Tulevaisuudesta. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1047717
Ja blogi täällä. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/pyynto-suomen-maataloustuottajille/
Kriisien sattuessa maalaisserkkumme ovat kultaakin kalliimpia omavaraisen ruokatuotannon suhteen.
Ilmoita asiaton viesti
Myös maatalouden päätösvallan luovuttaminen oli Hallitusmuodon 1 ja 2 pykälien vastainen. Siis valtiopetos.
Suomessa on kahdenlaista totuutta:
1. Valtionhallinon salaisiin asiakirjoihin perustuva totuus.
2. Korkean valtiojohdon valehtelu ja vaikeneminen.
Valtamedia on valitettavasti sortunut EU-suomettumiseen.
Yksi esimerkki on tässä:
Video: 141:n ja 142:n EY-oikeudellinen luonne
http://jormajaakkola.fi/141%3An%20ja%20142%3An%20EY-luonne
Ilmoita asiaton viesti
Eli käsitinkö oikein, että 141- ja 142-artiklat olisivat siirtymäkauden sopimuksia, mutta ne on jätetty pysyviksi maatalouden osalta?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole jätetty pysyviksi.
Tuo video on kuvattu Huittisten Risto Ryti-salissa 16.1.2009 pidetyssä Etelä-Suomen (141-artikla) maatalouden kriisikokouksessa.
Paikalla olivat Ylen, MTV:n ja Nelos-TV:n kamerat, mutta yksikään näistä ei uutisoinnut, mitä kansanedustaja Timo Kaunisto (Kesk) sanoi.
Timon puhe oli tilaisuuden tärkein puhe, koska siinä tuli selväksi, mistä huijauksesta ja salailusta Suomen maatalouden kriisi johtuu.
Onneksi paikalla oli myös tuntemani videoalan yrittäjä, joka kuvasi tilaisuuden.
Puheensa jälkeen kysyin Timolta:
-Mistä tietosi on peräisin?
-Sinun kotisivultasi, vastasi Timo.
Jos totuus 141- ja 142-artiklojen EY-oikeudellisesta luonteesta olisi kerrottu ennen kansanäänestystä, emme olisi EU:n jäseniä.
Antti Kuosmasen hätäisesti pois myynnistä vedetty kirja ”Suomen tie EU:n jäseneksi” paljasti totuuden, sen, mitä Korfun sopimukseen (liittymissopimus) oli kirjoitettu.
Kansanedustajatkaan eivät saaneet lukea Korfun sopimusta, vaikka Claes Andersson sitä toukokuussa 1994 päivätyssä välikysymyksessä kysyi.
Andersson tekemällä välikysymyksellä eduskunta antoi kuitenkin Korfun sopimuksen allekirjoittamisvaltuudet.
Tämäkin äänestys haisee epädemokratilta, koska pääministeri Aho kytki ovelasti kaksi eri asiaa samaan äänestykseen saadakseen eduskunnan, varsinkin Keskustan äänestämään haluamallaan tavalla.
Juha Korkeaojaa asia kismittää, sillä hän on useamman kerran ottanut tämän asian puheeksi, kun olemme tavanneet.
Korfun sopimus on painettu suomen kielellä kirjaksi Hollannissa EIPA:n eli Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimistossa vasta vuonna 1995.
Tässä on taustaksi osa tekstiä, joka julkaistiin Pääkaupunkiseudun Veropörssissä loppuvuonna 2007
http://jormajaakkola.fi/Petoksen%20taustoja
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas Malinen, arvostan Sinua omalla – oikeaksi näkemälläsi – tiellä kulkemisesta!
Tällaisia miehiä Suomi nyt tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Instituutioiden ja tiedon korruptio vääristää meidän informaatiota, tämä on vakava uhka päätöksenteolle. Jos virallista ”totuutta” kritisoi, joutuu paitsioon. Siksi moni ei pysty tai uskalla sanoa todellista mielipidettä julkisesti. Keep on going Tuomas.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä nousee hattu.
Peräänkuulutin jossakin Puheenvuoron blogissa talous- ja laki-ihmisten asiantuntemuksen jakamista tavallisille kansalaisille ilman mitään sidonnaisuuksia. Pikkuhiljaa olen saanut ilokseni huomata avauksia toivomaani suuntaan. Tästä olen erityisen iloinen.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä näkisin kyllä mielihyvin poliittisena päättäjänä henkilön, jolla on näkemystä, kokemusta ja asiantuntemusta.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno ja varmasti vapauttava kirjoitus.
Poliittisesti arvostelevat, kantansa vasta-argumentointiin fundamentalistisesti lukinneet voivat löytäälöytää Malisesta kirjoitusten takaa ihmisen koettelemuksineen ja kokonaisen kasvutarinan. Hyvinvointiyhteiskuntamme kannattaa säilyttää, eikä jääräpäisesti pidättäytyä euro-alueessa katkeraan loppuun asti.
Exit-suunitelmat on vaadittava kaikilta puolueilta.
Kansalle on kerrottava, että montako miljardi velkapakettia vielä maksetaan velalla muille Välimeren rannoille, ja mistä menee poikki ja kamelin selkä katkeaa?
Media ei tuota linjausta vaadi puolueilta.
Poliitikot venkoilevat ja taloutemme sakkaa kiihtyvällä velkaantumisella.
Koska BKT sakkaa, pitää myös kehitysavusta ja Pekka Haaviston puoluen savimajaprojekteista (1 mrd) vuodessavuodessa voida leikata. Afrikkalaisten on alettava myös itse pärjätä ja saada itsellisyyden , itse päättämisen sekä onnistumisen kokemuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Hatunnoston arvoinen tuo taival on ollut. Toivottavasti saamme nostaa uudelleen hattua, kunhan puhutte eduskunnan torppaamaan tämän tukipaketti hankkeen. Ei liene kovin helppo tehtävä, epäilen, että homma viedään läpi kohtalaisessa hiljaisuudessa ja todetaan, että Suomi hyväksyi paketin.
Ilmoita asiaton viesti
Toumas Malinen, tällä kirjoituksella laitoit itsesi todella likoon kertoen kuinka rakastat omaa maatasi (katsotaan kuinka täällä syyttelevät kanssakulkijat reakoivat). Olet tehnyt valtavan suuria uhrauksia eteenpäin elontiellä kulkien. Opiskellut, vaikka se on ollut monesti raskasta. Tämä uhraus on kuitenkin kantanut sitä hedelmää joka jää monelta, hyvin monelta, elämänsä aikana saavuttamatta. Sinulla on selvästi ollut aina päämäärä tiedossa ja saavutit sen. Onneksi olkoon!
Se vielä mitä haluan erityisesti sanoa, on se, ettei nettimaailmassa esiintyvistä röyhkeistä, usein solvaavista, mielipiteistä pidä ottaa taakkaa itselleen, sillä niin itse sinä kuin itse kukin tietää mikä omasta mielestään on itselle parasta.
Tämä sama parhaana pitäminen pitää ulottaa koskemaan kaikkia mielipiteitämme, myös politiikan saralle esitettynä, kohdallasi eritoten taloustieteeseen nojaavaan kantaasi. Uskallat tuoda julki sen mikä on parasta maamme säilyttämiseen itsenäisenä maana vastaten omasta taloudesta ilman ulkoapäin tulevaa painostusta ja määräyksiä, kuten nyt näyttää olevan tulossa EU:n suunnalta eu-verojen muodossa (kaikki ”talousnerot” eivät uskalla, miksi?).
Poliittinen kehitys eu:ssa on hiljalleen hivuttaen ollut valtaisaa kehitystä liittovaltion suuntaan, jonka tämä Marinin hallitus näyttää olevan hyväksymässä (elvytysrahaston perustamisen) ilman kansalaisilta saatua hyväksyntää, jonka muuten hallitus on kertonut antavansa PeVL:lle antamassaan kirjelmässä elvytyspaketin perustamiseen liittyen.
Suomalaiset antoivat eu-jäsenyyttä koskevassa vaaleissa äänensä kauppapolitiikkaan ja turvallisuusteen liittyen äänensä. Elvytysrahastolla ei ole mitään tekemistä kummankaan politiikan osa-alueen kanssa. Ei vaikka kirjoituksessasi mainitsemasi V. Kanniainen onkin täällä julkaisemassaan kirjoituksessa antanut ymmärtää oleva tekemistä turvallisuusaspktin kanssa.
Toivotan jaksamista!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos! En juuri henkilökohtaisesti välitä sosmedian hyökkäyksistä (haukku ei haavaa tee), mutta niillä on yritetty sumentaa/vähätellä viestiäni. Se on ensisijainen syy tähän kirjoitukseen.
Erittäin hyviä huomioita. Taistelu jatkuu!
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti, haukkukin tekee haavaa, vaikka sitä ei haluaisi tunnistaa.
Onneksi, se mollaaminen menee ohi nopeasti ja siksi yhä kirjoitan.
Taistelu on kuitenkin lopulta turhaa, sillä ihmisten monomaaninen muuttaminen ei kannata.
Kannattaa pysyä omissa tutkimustuloksissaan ja vahvasti niitä puolustaa.
Itselleni parhaita palautteita tulee, kun päästän koirani vapaaksi, hän huolehtii ihmissuhteet.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus. Taistelu jatkukoon.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomas, elämänkaaresi avaaminen on merkittävä viesti siitä, miten helposti ihminen voidaan nujertaa yhteiskunnan taholta.
Epäonnistuminen saattaa olla joillekin elämän loppu, toisille taas mahdollisuus.
Työssäni perheneuvojana ja kognitiivisen psykoterapian tekijänä, kohtasin ihmiskohtaloita, joiden pelastavina enkeleinä saattoivat olla opettajat, kerho-ohjaajat tai isovanhemmat.
Terapian lopuksi kirjoitin jokaiselle henkilökohtaisen palautteen kuulemastani. Palautteen antaminen on tärkeää monestakin syystä.
Terapiassa, palautteesta käy ilmi, missä kohdin on hyvä tarkastella jaksamista ja löytää keinoja eteenpäin .
Olet saanut vahvuutesi jatkaa epäonnistumisista huolimatta, kun tiellesi ovat tulleet ne henkilöt, jotka ovat tunnistaneet voimasi ja kykysi.
Mitä taas tulee tähän digiaikaan, niin sanan ruoska käy armottomana, kun uskaltaa tuoda rohkeasti omat näkökulmansa näkyviksi.
Isän puuttuminen elämästä on lapsille usein rankkaa. Korvaavia, merkittäviä ihmissuhteita, on onneksi monilla. Sinullakin maaseudulla asuneet isovanhempasi.
Ystävät, ovat merkittäviä elämän käännekohdissa. Ne, jotka pysyvät, ovat aitoja. Ne, jotka kaikkoavat, eivät koskaan olleet ystäviä.
Itsekin olen epäonnistunut monessa. Mutta, aina jaksanut nousta.
Katkeruuteen jääminen olisi surullista, sillä pahuus ei maailmasta lopu.
Maamme tarvitsee herättelijöitä ja se on näköjään nyt, Tuomas, Sinun tehtäväsi!
Ilmoita asiaton viesti
Malisella on taito esittää hankalia makrotaloustieteen juttuja hyvinkin selkeästi ja konkreettisesti, niin että me taviksetkin voidaan ymmärtää, mistä on kyse. Näitä blogeja kyllä kannattaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko tämä vaalikampanjan avaus? Jos oli, niin toivotan menestystä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata mennä ehdolle.
Markku Uusipaavalniemikin puhui asiaa eduskunnassa, mutta kukaan ei kuunnellut.
Olenko minäkin tehnyt vaalityötä, jo lähes 20 vuotta?
Ainoa syy, miksi minä kirjoitan, on dokumentteihin perustuvan totuuden kertominen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei todellakaan!
Ilmoita asiaton viesti
Nythän Sininen Timo Soini on rakentamassa puoluetta, joka pelastaisi maaseudun kaltoinkohdellut (ex-SMP). Sen mahdollistanee säätiö, jonka hän perusti Raimo Vistbackan kanssa.
Säätiön rahat vapautuvat tänä syksynä, joten rahaa on.
Maassamme elää kummallisia rakennelmia, joihin yritetään saada tarttumapintaa vähäväkisistä.
Kuitenkin, valtaa käyttävät, poliittisin argumentein valitut, jotka eivät välttämättä ole koskaan edes tienneet, mitä politiikka tarkoittaa.
Puoluepoliittinen kähmintä on aikansa elänyt. Vähän niin kuin Valko-Venäjän 26 -vuotinen diktatuuri.
Suomeen tarvitaan ’puhdistus’, jonka aikaansaaminen on kiinni siitä, miten korruptio ja hyväveli/-sisko kupla puhkaistaan.
Suomalaiset eivät lähde mielenosoituksiin, kuten olemme nähneet Valko-Venäjällä ja monissa muissakin maissa, joissa muutosta haetaan. Siitä huolehtii kansallinen mediamme, jota kansa pääosin kuuntelee.
Ilmoita asiaton viesti
Soini on kyllä oikeassa tässä, meiltä puuttuu aito maaseudun puolue. Hänen poliittinen vaistonsa sanoo, mihin kannattaa iskeä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja tervetullut kirjoitus.
Jos joku on kirjoituksesta, sen EU-osiosta eri mieltä, niin tervetuloa tänne EUn etelään. Näytän oikein kädestä pitäen misssä mennään vikaan. Tarkoitan että voi katsoa esim. Suomeen päin täältä putken toisesta päästä.
Mitä Suomen itsenäisyyden menettämiseen (verbin mennyt muoto) tulee, sen näkee parhaiten Suomesta käsin – jos uskaltaa katsoa.
Keskustelun jatko on hyvä pitää täällä linjalla, jossa ei esiinny puoluepoliittisia etumerkkejä ja julistuksia.
Jakoon meni.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Blogistin esittelystä löysin sivuston, jossa kirjoitus, josta lainaan hieman:
”Lähes jokaisesta koronaviruspandemian taloudellisesta ennusteesta puuttuu yksi asia: Euroopan pankkikriisi.”
Kannattaa lukea koko kirjoitus:
https://gnseconomics.com/2020/05/25/lahestyva-euroopan-pankkikriisi/
_______________________________
Itse olen jo kauan rakentanut suojavarusteita eli puutarhaani etelä-EUssa, koska tiedän, että eräänä päivänä peruna on Euroopan kovimpia valuuttoja.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti, haukkukin tekee haavaa, vaikka sitä ei haluaisi tunnistaa.
Onneksi, se mollaaminen menee ohi nopeasti ja siksi yhä kirjoitan.
Taistelu on kuitenkin lopulta turhaa, sillä ihmisten monomaaninen muuttaminen ei kannata.
Kannattaa pysyä omissa tutkimustuloksissaan ja vahvasti niitä puolustaa.
Itselleni parhaita palautteita tulee, kun päästän koirani vapaaksi, hän huolehtii ihmissuhteet.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse olen jo kauan rakentanut suojavarusteita eli puutarhaani etelä-EUssa, koska tiedän, että eräänä päivänä peruna on Euroopan kovimpia valuuttoja.”
Hyvä Henry!
Ilmoita asiaton viesti
Voiko hallitusta osoittaa suoraan sormella epätyydyttävästä tilanteesta, kun se joutuu toimimaan globaalissa, markkinaehtoisessa ympäristössä?
”Joko: vapaat kilpailulliset markkinat riittävät itsessään takaamaan oikeuden mukaisuuden toteutumisen (radikaali oikeisto-uusliberalismi);
tai: myös sosiaalinen turvaverkko ja uudelleenjakoa, mutta ei mitään oikeuksia ilman tarvetestejä ja velvollisuuksia (vasemmisto-uusliberalismi)”
https://patomaki.fi/Uusliberalismi_Suomessa.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Jeps, minä en enää automaattisesti usko mihinkään mediaan. Identiteettipolitiikka vaikuttaa myös mediassa. Se näkyy todella hyvin, jos vain osaa lukea rivien välistä. Totuudella ei olekaan enää sijaa mediassa, eikä aina edes yliopistossa. Totuutta voidaan väistää juuri valitsemalla ”asiantuntijoita”, joilla oikeanlaiset mielipiteet.
Meillä taviksilla ei ole mahdollisuutta tehdä näitä analyyseja, mutta maalaisjärkeni sanoo ettei pienten maiden kannata velkaantua suurten hyväksi. Suomi on vieläpä taloudeltaan Pohjoismaiden heikoin. Meillä on hyvin kapea-alainen teollisuus, joka tuottaa käytännössä vain norsun kokoisia vientituotteita. Kulutustuotteita Suomessa ei juuri valmisteta.
Suuri osa suomalaisista elää kädestä suuhun ja omaisuutta on kertynyt hyvin vähän. Velkamme on myös kasvamassa nopeaan tahtiin – kotitaloudet, kunnat, valtio. Ja nyt myös Euroopan unioni. Ei hyvältä näytä.
Onko velkaunioni todella hyödyksi edes Euroopalle itselleen pitkällä tähtäimellä? Pelkään pahoin että se jossain vaiheessa kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Suntaa siis pitäisi muuttaa, mutta mihin suuntaan kannattaa mennä? Siihen varmasti sinä, Tuomas Malinen, osaat minua paremmin vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Enin todistusaineisto viittaa siihen että ”elvytyspaketin” eräs tavoite on olla vipu, jolla EU-liittovaltiota kammetaan eteenpäin: yhteiset velat > tarvitaan yhteinen verotus. Tai muuten…
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka sinua ja Herra Hakkaraista ei voi samassa moottoripyöräkerhossa vertailla, sanoisin kiihkeän EU- ja ulkomaalaisvihan yhdistävän teitä somasti. Ei EU tähänkään hidasteeseen pysähdy. Nyt vain uutta uraa etsimään.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa. Kyllä tässä EUta ja Eurooppaa ollaan pelastamassa. Herra Hakkaraisesta en tiedä.
Ulkomaalaisvihan yhdistäminen minuun ja kirjoitukseeni on niin alhaista etten aio edes vastata siihen mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Sinua taitaa yhdistää Husun kaltaiset kerholaiset, persupelko. Yhtä viisaita ajatuksia pyörii kummankin ulostuloissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eero on enimmäkseen kohtuuton!
Onneksi hänellä ei ole valtaa, puhua enempää, kuin Puheevuorossa on mahdollista!
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen vika tämäkin lienee?
Ilmoita asiaton viesti
Eero Pyykkölällä on niin vahva vakaumus, että velatkin varmaan tuntuvat saatavilta pitkään. Jossain vaiheessa kai sen heräämisen on silti tapahduttava.
A propos, nähdäkseni on ihan hyvä ettäkäytätnnön elämänkatsomustietoa opiskellaan jokin aika vaikka lasivillatehtaalla ennen opiskeluja. Tuntuu virheeltä, kun halutaan tunkea opiskelijat putkeen kovalla kiireellä.
Mielestäni saisimme parempaa ainesta, mikäli ei pidettäisi niin tärkeänä nopeaa opiskelemaan pääsyä. Mutta kenties tällä nykymenetelmällä saadaan niitä jotka eivät kykene kyseenalaistamaan mitään yhteiskunnassa.
Pojat ainakin häviävät, kun pidetään yllä keinotekoista kiirettä.
Lisäksi olisi hyvä mikäli opiskelija ehtisi harkita valintojaan syvemmin ja osoittaisi sitoutumista aineeseensa, esim. juurikin pääsytutkinnoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan samaa mieltä. Erityisesti pojat ovat monesti aivan hukassa tuonne parikymppiseksi asti, eivätkä todellakaan tiedä mitä elämällään tekisivät. Jos YO-tutkinnon painoarvoa yliopistoon pyrittäessä kasvatetaan, suosii se enemmän tyttöjä kuin poikia. Tytöt kehittyvät nopeimmin ja voivat hyvin olla pari vuotta poikia edellä. Kun pojat vielä rassaavat mopoaan, on tytöillä jo selkeät suunnitelmat tohtorin tutkinnosta jossain ulkomaisessa eliittiyliopistossa. On suuri vaara, että pojat putoavat kokonaan pois rattailta nykysysteemissä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pysähdy ei tämä tulonsiirto -eu härdelli tähän, vaan ottaa lisää vauhtia. Suomi on pelkkä Saksa-Ranska-Italia – trion heittopussi yhteisistä asioista päätettäessä. Euro tuhoaa Suomen kilpailukyvyn. Miksi EU ei voinut jäädä pelkäksi vapaakauppa-alueeksi ? Saksa lähti euroon, koska se oli varma hyödyistä – D-markka olisi ollut euroa vahvempi. Lisäksi euroon liittyneet maat saivat halpaa lainaa vapailta markkinoilta, mikä suurelta osin tuki Saksan vientiä. Saksa epäonnistui kahdella ensimmäisellä kerralla Euroopan valloituksessa. Nyt se tekee sen EUn ja euron avulla. Ymmärrän, että ryssän pelko ajoi meidät eu:hun. Harmillista, että maantieteellisesti Venäjä olisi meille luonnikkain kauppakumppani ja nyt eu pakotteet haittaavat tätäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ymmärrän, että ryssän pelko ajoi meidät eu:hun. Harmillista, että maantieteellisesti Venäjä olisi meille luonnikkain kauppakumppani ja nyt eu pakotteet haittaavat tätäkin.”
Ryssän pelko ajoi myös Balttian maan EU:hun, mutta mikä ajoikaan sinne muut pohjoismaat, ja Euroopan pienet nettomaksajamaat ja jos ne eivät hyödy EU:sta, niin miksi ne ovat EU:ssa, mikä pelko niitä ajaa.
Puuttumatta sen enempää teoreettisiin taloudellisiin laskelmiin, veikkaan että Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa ja Itävallassa osataan laskea ja on laskettu ja siellä ollaan sitä mieltä että kannattaa olla EU:ssa, hyötyä on siis enemmän kuin haittaa. Varmasti niissäkin maissa on toisin ajattelijoita, tutkijoita ja taloustieteilijöitä jotka ovat samaa mieltä kuin blogisti, siis että ei kannata olla EU:ssa.
Minulla ei ole taloustieteilijän taustaa, on vain käsityksiä asioista ja ne syntyvät jostain vain, en tiedä mistä, mutta ne eivät ole tieteellisiä. Tuntuu vain siltä että turvallisuustekijät ovat Suomen osalta todellisuutta ja ne ovat samat kuin Balttian maissa ja Puolassa ja Ukrainassa. On vaarallisempaa olla EU:n ulkopuolinen kuin EU:ssa.
Toinen ajatus on taloudellinen. Vaikka en ole tutkija, tiedän että Suomen talous on ulkomaankaupasta riippuvainen. Suomi ei ole taloudellisesti omavarainen vaan riippuvainen tuonnista ja viennistä, siis kaupanteosta ulkomaiden kanssa. Kaupanteossa Suomi ei voi määritellä niitä ehtoja joilla kauppaa tehdään, Suomi on liian pieni maa voidakseen sanella ehtoja, siispä kauppaa pitää tehdä niillä ehdoilla joita on olemassa. Tällä hetkellä kauppaa tehdään Euroopan sisällä ja Euroopasta ulos EU:n sanelemilla ehdoilla, joihin Suomi ei voi vaikuttaa. Niitä ehtoja Suomi noudattaa riippumatta siitä onko Suomi EU:n jäsen vai EU:n ulkopuolinen toimija. Siinä asiassa ei voi kovin pitkälle pullikoida, jos haluaa kauppaa ylipäätänsä käydä ja olisi tietenkin viisaampaa käydä kauppaa kuin olla käymättä.
Jos EU:ssa yhdessä päätetään jostain asiasta, kuten yhteiselvytyksestä, Suomella on kaksi vaihtoehtoa, se joko hyväksyy tai ei. Ei merkitsee EU:sta luopumista, mikä merkitsisi kovin suurta taloudellista menetystä Suomen kokoiselle maalle, kun Englannin kokoinenkaan talous ei siitä irtiotosta kovin pienin vaurioin selviä.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ulkomaalaisviha? Mitä sinä, Eero Pyykkölä, tarkoitat ulkomaalaisvihalla Malisen yhteydessä, miten se on ilmennyt?
Ilmoita asiaton viesti
Riikka, eihän ole mitään muuta kuin ”hutunheittoa” tuon kaltaisilla heitoilla. Ulkomaalaisvihaa sekä rasimia ja mitä milloinkin näkevät kaikkialla, jos hiukankin on eri mieltä heidän kanssaan, vaikka on perusteltu mielipidettä. Eivät osaa muuta kuin irvailla vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmapiiri on niin rasismiherkistynyt että sitä nähdään sielläkin, missä sitä ei ole.
Olen tässä vihervasemmistoliberaalien keskustelua seuratessani päätynyt ihmettelemään Miksi suunta on poispäin lainsäädännöllä rakennetusta värisokeasta yhteiskunnasta, Miksi rasismia kitketään korostamalla rodun ja etnisen taustan merkitystä asettamalle ne vastakkain ns. valkoisuuden kanssa.
Valkoista syyllisyyttä (kaikkeen) tungetaan samalla kiihkolla kuin uskonnolliset tarjoilevat perisynti-syyllisyyttä. Rooman imperiumin orjuuttamien valkoisten (kuten gallit, germaanit ja kreikkalaiset) tai lähi-itäläisten (Pontos, Bithynia, Asia, Syyria jne) tai afrikkalaisten heimojen orjuuttamien toisten afrikkalaisten heimojen orjuus on ”ihan eri asia” eikä ”millään tavalla verrannollinen” orjuuteen Yhdysvalloissa. gaddafin jälkeisessä Libyassa nykyään avoimesti harjoitettavaa orjakauppaa ei saa edes mainita.
— huoh —
Ilmoita asiaton viesti
Noh. Suomessa suurin osa puolueista on virallisesti ”EU-myönteisiä”. Eduskuntapuolueista lähinnä persut ja kristilliset ovat eu-kielteisiä. Toki yksittäinen ihminen voi olla mitä mieltä hyvänsä, vaikka kuuluisikin ”eu-myönteiseen” puolueeseen. Se ei toki anna tyypistä kovin uskottavaa kuvaa.
Jos et vielä ymmärtänyt, tarkoitin ulkomaalaisvihalla käpertymistä, mitä Malinen suosittelee irtautumisellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksestasi Eero Pyykkölä.
No en tosiaan ymmärtänyt, että ulkomaalaisviha tarkoittaa käpertymistä joka mukaasi on yhtä kuin irtautuminen EU:n ja euron kuristusotteesta.
Itsenäinen voi päättää itse käpertyykö vai avautuuko, millaisia sopimuksia solmii. EU:ssa oleva pakkoavataan.
25:stä suurimmasta vientimaastamme 10 ei ole edes EU-maita. https://tradingeconomics.com/finland/exports-by-country
Täällä voit klikkailla vuodesta 2000 eteenpäin ja huomaat, että EU ei ole kovin merkittävä kokonaisuudessa (paitsi Venäjän kaupan hyytymisen suhteen, ne sanktiot näes). https://oec.world/en/profile/country/fin
Huomaat myös että vaihtotaseemme on miinuksella.
Persujen kenttä saattaa olla EU-kielteinen mutta puoluejohto pääasiallisesti ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”25:stä suurimmasta vientimaastamme 10 ei ole edes EU-maita.”
Siis 15 25:stä suurimmasta Suomen kauppakumppanista on EU- maita ja blogisti suosittelee EU:sta irtautumista ja irtaantumista kaupanteosta EU- maiden kanssa. Kannattaako tuollainen temppu tehdä edes Suomen itsenäisyyden takia?
Ilmoita asiaton viesti
Et selvästikään katsonut lukuja.
15:sta jäljelle jäävästä maasta 3 on osa-aika-EU:laisia (Ruotsi, Norja, Tanska jotka eivät käytä euroa), vienti yhteensä 10, 39 mrd, muut EU-maat vienti: Saksa 10,4 mrd, Alankomaat 4,29 mrd, Italia 2,59 mrd, Belgia 2,25 mrd, Ranska 2,13 mrd, Puola 1,94 mrd, Viro 1,93 mrd, Espanja 1,24 mrd, loput yhteensä noin 2,4 mrd. About 28 mrd.
EU:n ulkopuolelle vienti: Yhdysvallat 5,19 mrd, Venäjä 4,01 mrd, Kiina 3,84 mrd, Iso-Britannia 2,89 mrd, Japani 1,30 mrd, Etelä-Korea 806,36 miljoonaa, Turkki 754,27 m, Australia 723, 12 m, Intia 547,84 m, Kanada 547,15 m. About 22,5 mrd.
EU-maihin vienti on hieman yli puolet vientitulosta, mutta toisaalta EU vie kaikki tullimaksut. https://tulli.fi/-/tulli-kantoi-486-miljoonaa-euroa-veroja-vuonna-2018 Sellainen vapaakauppa-alue.
On myös naiivia kuvitella, että kauppa EU-maihin tyrehtyisi tykkänään vaikka emme olisikaan jäsen. Euron kalleus on tehnyt sen, että euromaiden on edullisempaa ostaa monia juttuja EU:n ulkopuolelta, kelluvien valuuttojen valtioista.
Ilmoita asiaton viesti
”On myös naiivia kuvitella, että kauppa EU-maihin tyrehtyisi tykkänään vaikka emme olisikaan jäsen.”
Ei niin, mutta ovatko suomalaiset neuvottelijat sellaisia Trumppeja, jotka osaavat neuvotella paremmat diilit kuin mitä nykyiset diilit ovat. Muissakin maissa osataan neuvotella ja kaikki yrittävät tehdä oman maansa kannalta parhaat diilit. Suomalaisilla neuvottelijoilla on kova homma tehdä erillinen diili EU:n kanssa, kuten britanniallakin on ja eihän siitä Boriksenkaan diilistä meinaa oikein mitään tulla.
Lisäksi Suomen muiden kuin EU- maiden kanssa tehdyt diilit ovat EU:n neuvottelemia diilejä. Ne kaikki diilit purkautuvat kun Suomi irtoaa EU:sta ja pitää neuvotella uudet diilit niiden jokaisen kanssa erikseen. Pystyvätkö suomalaiset diilintekijät tekemään paremmat diilit kuin EU:n neuvottelijat ja muutkin kuin Trump vetävät neuvotteluissa aina kotiinpäin.
Toki voimme viedä EU:n markkinoille edelleen tavaraa, kunhan maksetaan EU:lle EU:n määräämät tuontitullit ja muutenkin noudatamme kaikkia EU:n määräämiä ehtoja siitä miten kauppaa EU:n kanssa tehdään.
On lapsellista kuvitella että kaupankäynnissä EU:n tai Trumpin tai Kiinan tai Japanin kanssa yksinäinen Suomi olisi niskanpäällä. mutta tällainen utopia näyttää Suomessa vallitsevan hyvin laajalti.
Jopa sellaisten ihmisten parissa joiden luulisi ymmärtävän paremmin näitä asoita näyttää vallitsevan käsityksiä joiden mukaan Suomen pitäisi sanella kaupanteon ehdot ja ehdot kaupalliselle yhteistoiminnalle ja että Suomi pystyisi näin tekemään. Se tuntuu minusta perin kummalliselta, eikä se sovellu tavalliseen arkijärkeen.
”Euron kalleus on tehnyt sen, että euromaiden on edullisempaa ostaa monia juttuja EU:n ulkopuolelta, kelluvien valuuttojen valtioista.”
Yleensä valuutan vahvuus on seurausta siitä että hyvin menee ja valuutan heikkous on merkki siitä että menee huonosti. Siinä ei siis pitäisi olla mitään valittamista että euro on vahva valuutta, päin vastoin, jos se olisi heikko, asiatn olisivat hullusti.
Ilmoita asiaton viesti
Vahva markka…emme devalvoi. Oho! Voi v**tu, nyt on lama päällä. Josta muuten iso osa suomalaisia ei ole toipunut vieläkään.
* Me maksamme Suomen keräämät tullimaksut EU:lle, ne katsotaan EU:n omiksi varoiksi.
* Me olemme velkaantuneet EU-aikana huikeasti. Toki velanotto korreloi bkt:n kanssa mutta se ei ole varallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Me olemme velkaantuneet EU-aikana huikeasti. Toki velanotto korreloi bkt:n kanssa mutta se ei ole varallisuutta.”
EU ei ole meille velkaa tehnyt, vaan me ihan itse, EU on yrittänyt varoitella velan tekemisestä, mutta eihän se voi itsenäistä maata komentaa, kenties pitäisi voida.
EU:lla ei ole toistaiseksi ollut velkaa. USA:lla on velkaa yli 100% maan kansantuotteesta. Japanilla on velkaa eniten.
Suuriin talouksiin, USA:han, Japaniin ja Kiinaan nähden EU siis on ollut velaton, mutta asia toki korjaantuu korona-elvytyksen myötä. ei paljon, mutta vähän.
Ilmoita asiaton viesti
”EU ei ole meille velkaa tehnyt, vaan me ihan itse, EU on yrittänyt varoitella velan tekemisestä, mutta eihän se voi itsenäistä maata komentaa, kenties pitäisi voida. EU:lla ei ole toistaiseksi ollut velkaa.”
No tuota.
Kreikkaa oli vuoteen 2016 mennessä lainoitettu pelkästään vuoden 2010 jälkeen yli 220 miljardilla eurolla.
Suomen laskennallinen osuus Kreikalle maksetuista lainoista on noin 4,52 miljardia euroa. Sen lisäksi Suomen laskennallinen takausosuus Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta maksetuista Kreikan lainaeristä oli 2,96 miljardia. Luku sisältää kertyneet korot. Kesällä 2012 perustettuun Euroopan vakausmekanismiin (EVM) Suomi osallistui 1,44 miljardin euron osuudella. EVM:n kautta Kreikalle maksettiin 21,4 miljardia euroa, josta Suomen osuus on noin 380 miljoonaa euroa. IMF:n kautta Suomi antoi noin 80 miljoonaa (yhteenssä Kreikka sai IMF:n välityksellä noin 15,3 mrd EU-mailta).
Osa Suomen Kreikan kautta Saksan et al pankkisektorin pelastamiseksi syytämistä rahoista rahoitettiin Suomen (alijäämäisestä) budjetista = Suomi otti korollista lainaa antaakseen rahat ”Kreikalle”; budjetista rahoitettuna ne rahat olivat poissa Suomen kehittämisestä. Hallituksessa istuivat sdp- ja kokoomus -osaajat.
Täältä voit silmäillä mihin muualle vuoteen 2019 mennessä rahaa on jaettu, taattu lainoja ja millaisten ohjelmien ynnä instanssien kautta. https://vm.fi/documents/10623/343500/Selvitys+Suomen+vastuista+31+12+2019/584a2ae5-548c-686c-3f20-dfc6615d06c6/Selvitys+Suomen+vastuista+31+12+2019.pdf
Nämä lukemat ovat sitten vain osa EU:n (tai voisi sanoa: EU:n isojen maiden tuotanto- ja pankkisektorin) ylläpitämiseen kuluneista varoista.
Korona”elvytyksiä” ei myöskään noissa luvuissa näy.
EU ottaa velkansa jäsenmaidensa kautta ja nimiin.
Etkö koskaan mieti, että JOS kerran EU on huippuosaajien johtama menestyksekäs kauppa- ja talousunioni, miksi aina jokin jäsenmaa (tai alueen pankkisektori) on taloudellisen avun tarpeessa, miksi vähän väliä pitää ELVYTTÄÄ jotain kuolemaisillaan olevaa osaa? Etkö mieti MIKSI jäsenmaat VELKAANTUVAT?
Monta vuotta, Arto, kommenttejasi olen lukenut ja olet edelleen sama viaton, hyväuskoinen itsesi!
Ilmoita asiaton viesti
”Monta vuotta, Arto, kommenttejasi olen lukenut ja olet edelleen sama viaton, hyväuskoinen itsesi!”
Olet edelleen se sama epäilevä tuomas joka ajattelee että Suomea tässä nyt vain ku**tetaan, vaikka mukana on 26 muuta maata. jotka yhdessä ovat tehneet päätökset ja yhdessä kantavat vastuun. Kuka siis on ku**ttaja ja hyötyy tästä kaikesta? Brysselin herroja paljon syytetään, kuten vaikkapa entistä Brysselin rahaministeriä Olli Rehniä, Brysselin Boprikovia, mutta kovinpa näyttää edelleen nauttivan kansan suosiota ja on nyt Suomen pankissa johtajana.
Miksi Rehniä ja näitä kaikkia yhteistakuita ja ”takuutuksia” kovin sanoin arvostellut Timo Soini ei huolinut rahaministerin salkkua, kun sitä hänelle oltiin tarjoamassa? Kai siksi että kantti ei olisi kestänyt vastuullisessa paikassa olla omien sanojensa mittainen. Suuret puheet paljastuivat pelkäksi populistiseksi retoriikaksi kun valta raha-asioista päättämiseen ei kelvannut, kun se olisi ollut tarjolla. Silti valta ja vastuu painoivat sen verran populistipuoluetta, että se taas kerran hajosi, kun hallitusvastuu ei tuonutkaan puolueen kannattajille puolueen heille lupaamia politiikan muutoksia.
Mitä tulee Halla-ahon jytkyyn viime vaaleissa, niin Halla-aho olisi taas ollut valmis hallitukseen päästäkseen mihin tahansa talous- ja EU- politiikan tasolla, jos muu hallitus olisi vain suostunut hänen ehdotuksiinsa pakolaispolitiikan suhteen, eivätkä nekään pakolaispoliittiset vaatimukset olisi minun käsittääkseni olleet läheskään yhtä radikaaleja kuin mitä vihapuheretoriikka, ja mamuihin kohdistuneet V-kieliset herjat olivat antaneet valitsijoiden ymmärtää.
Niin että sen kaltainen vihapuhepuolue ja EU:n vihollinen se on se persupuolue. Mutta toki persujen puheenjohtaja on tällä kertaa aidosti xenofobi, vaikka vain teeskenteleekin EU- vastaisuutta. Edellinen puheenjohtaja vain teeskenteli populistia, mutta oli loppujenlopuksi aidosti vain pelkkä abortinvastustaja.
———————
Mitä tulee tuossa kommentissasi esille ottamiisi lainoihin ja takuisiin, niin ne on vain osa pakettia josta jokainen EU- maa on omalta osaltaan sopinut. Kaikki jäsenmaat ovat yhdessä todenneet että näin kannattaa tehdä ja että tähän he sitoutuvat. Suomen ei kuitenkaan olisi sinun mukaasi pitänyt näin tehdä, vaan irtautua koko EU:sta mieluimmin.
Miksi minun pitäisi uskoa että kaikki ne 27:n EU- maan päättäjät ja heidän asiantuntijansa ja virallinen Suomi, sen politikot, asiantuntijat ja virkamiehet, kaikki ne olisivat väärässä ja sinä ja joku populistipuolue, jonka tarkoitus on vain huijata kansalaisia äänisaaliin toivossa, olisitte oikeassa? Ei olisi oikein rationaalista olettaa että näin olisi, vaikka mitään muita faktoja ja todisteita ei olisi olemassakaan, siis niitä faktoja ja todisteita joihin EU ja virallinen Suomi päätöksensä perustavat.
Mutta uskon että sinä, joka näin uskot, olet siinä uskossasi rehellinen ja ihan oma viaton ja hyväuskoinen, oma itsesi. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Miten Timo Soinin opportunismi tai Olli ”kontraindikaattori” Rehnin poliittinen palkintovirkanimitys Suomen Pankkiin tähän EU-maiden jatkuvaan velkaantumiseen liittyy? Miksi EU-maat velkaantuvat kauppaliitossa jonka piti vaurastuttaa jäsenmaita, tästähän me puhuimme.
Mieti: maiden hallitukset joutuvat miettimään sisäpolitiikkaa silloinkin kun tekevät ulko- ja talouspolitiikkaa. Joka maassa. Koska vaalit. Tältä pohjalta lähtee ”avoin ja läpinäkyvä” puhe: Virallinen Totuus on aina politiikan tekoa, ei Totuus, ei todellakaan Koko totuus.
Italian kultavarannot ovat suuremmat kuin Kiinan tai Venäjän, helvetisti suuremmat kuin Suomen. Miksi me siis taannoin tuimme Italiaa (ja Espanjaa)? Olisihan Italia voinut myydä kultavarantojaan, kullan hintakin on noussut.
Ilmoita asiaton viesti
”Virallinen Totuus on aina politiikan tekoa, ei Totuus, ei todellakaan Koko totuus.”
Sinun totuutesi näyttäisi olevan EU:n laajuinen salaliitto suomalaisten rahojen putsaamiseksi ja niiden siirtämiseksi etelän vetelille.
Miksi en oikein usko siihen salaliittoon?
Siksi että se olisi tässä mittakaavassa aivan mahdoton toteuttaa. Paljon helpompi on uskoa että sinulla on vilkas mielikuvitus, jota populistipuolueen on helppo hyväksikäyttää omiin tarkoitusperiinsä. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten rahoja ei siis ole mukaasi siirretty etelän vetelille?
Mikä populistipuolue? En ole vuosiin kuulunut mihinkään puolueeseen. En edes äänestä eduskuntapuolueita.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisten rahoja ei siis ole mukaasi siirretty etelän vetelille?”
EU on tehnyt erilaisia toimia tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla, jotka toimet myös Suomi, muiden mukana on hyväksynyt. Etelän vetelät ovat toki saaneet osansa, mutta myös Suomen maanviljelijäväestö, joka muun Euroopan maanviljelijäväestön tapaan ei pystyisi ammatissaan saamaan kohtuullista tulotasoa kilpailutilanteessa muun maailman kanssa, ilman tukiaisia.
EU- politiikkaa ei varmaan ole helppoa ymmärtää tavallisen ihmisen, paljon helpompaa on omaksua siihen politiikkaan kohdistuva helppotajuinen populistinen kritiikki. Mutta jokaisen maan parhaat asiantuntijat ovat varmaankin olleet tehdyn politiikan taustapiruina ja laatijoina. Toki kaikki päätökset eivät ole aina niin kovin helppoja ja virheitä tekeville aina sattuu, vaikka päätöksentekijöinä olisi parhaat mahdolliset asiantuntijat.
Politiikkaakin voi päätöksenteosaa olla mukana. Esimerkiksi Kreikka tarvitsee kilpailussaan Turkin kanssa Adrianmeren öljystä vahvempia muskeleita kuin mitä sillä on ja EU:llakin voi olla sille öljylle jotain käyttöä. Tämä voi olla yhtenä taustavaikuttimena sille miksi Kreikka haluaa pysyä EU;ssa EU;n asettamista kovista ehdoista huolimatta ja miksi EU haluaa Kreikan pysyvän mukana EU:ssa ja miksi Saksa myy Kreikalle panssarivaunuja vaikka maa horjuu konkurssin partaalla.
Monissa asioissa on päätöksenteolle olemassa sellaisia taustavaikuttimia joita ei ole aina hyväksi käsitellä julkisuudessa ja joita ei tavallinen äänestäjä aina ihan tarkkaan edes pystyisi ymmärtämäänkään. Tuo yllä esittämäni oli vain tarkoitettu esimerkiksi sellaisesta tausta-asiasta jollaisia on, mutta mistä emme mitään tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
”EU on tehnyt erilaisia toimia tarkoituksenmukaiseksi katsotulla tavalla, jotka toimet myös Suomi, muiden mukana on hyväksynyt. Etelän vetelät ovat toki saaneet osansa, mutta myös Suomen maanviljelijäväestö, joka muun Euroopan maanviljelijäväestön tapaan ei pystyisi ammatissaan saamaan kohtuullista tulotasoa kilpailutilanteessa muun maailman kanssa, ilman tukiaisia.”
Tunnen maataloustuottajaperheen, jonka vuoden tulo kuluvähennysten jälkeen oli hieman vajaa 3000 euroa jaettavaksi kolmen henkilön kesken. Perheen neljäs jäsen käy muualla töissä ja ruokkii maataloustuottajaosaston.
Tunnen toisen maataloustuottajaperheen, jonka oli pakko myydä metsää voidakseen maksaa veronsa koska pakotekriisitukien maksatus oli kolmisen vuotta myöhässä. Kun pakotekriisituet tulivat — tai oikeammin tuli ilmoitus että pakotekriisituet on pidätetty veroja varten — he jäivät taaskin ilman ”kohtuullista tulotasoa ylläpitäviä” maataloustukia.
Oletko kiinnittänyt mitään huomiota siihen, että lukuisia maataloustuottajia lopettaa vuosittain toimintansa koska se ei kannata tuottajahintojen alhaisuuden ja alati kohoavien kulujen takia?
”EU- politiikkaa ei varmaan ole helppoa ymmärtää tavallisen ihmisen, paljon helpompaa on omaksua siihen politiikkaan kohdistuva helppotajuinen populistinen kritiikki. Mutta jokaisen maan parhaat asiantuntijat ovat varmaankin olleet tehdyn politiikan taustapiruina ja laatijoina. Toki kaikki päätökset eivät ole aina niin kovin helppoja ja virheitä tekeville aina sattuu, vaikka päätöksentekijöinä olisi parhaat mahdolliset asiantuntijat.”
Sanoin vuosia sitten, edellistä edellisen ja edellisen kriisin aikana että tehdyt korjausliikkeet pahentavat tilannetta. Sanoin myös että pankkitukitoimilla synnytetään valtionvelkakirjakupla. Sanoin vuosia sitten että Italiasta tulee lisäkuluja EU-maille. Sanoin, että keskuspankit pumppaavat valtionvelkakirjakuplaa toiminnallaan.
Minä olen ihan tavallinen ihminen, en asiantuntijastatuksella poliitikkoja neuvova. Joten miksi näin nykytilanteen jo vuosia sitten mutta päättäjät ja asiantuntijat eivät?
”Politiikkaakin voi päätöksenteosaa olla mukana. Esimerkiksi Kreikka tarvitsee kilpailussaan Turkin kanssa Adrianmeren öljystä vahvempia muskeleita kuin mitä sillä on ja EU:llakin voi olla sille öljylle jotain käyttöä. Tämä voi olla yhtenä taustavaikuttimena sille miksi Kreikka haluaa pysyä EU;ssa EU;n asettamista kovista ehdoista huolimatta ja miksi EU haluaa Kreikan pysyvän mukana EU:ssa ja miksi Saksa myy Kreikalle panssarivaunuja vaikka maa horjuu konkurssin partaalla.”
Saksa myy Kreikalle aseita, koska Saksan aseteollisuus tienaa sillä; Saksa myy aseita Kreikalle, koska NATO-Kreikka tarvitsee aseita suojautuakseen NATO-Turkilta (ynnä Turkin kautta tulevilta ”turvapaikanhakijoilta” ) ja koska Kreikan rajalla meneillään olevat selkkaukset pitävät selkkaajat poissa Saksasta; Saksa myy Kreikalle koska Saksan pankit tienaavat Kreikan lainoittamisella muiden EU-maiden maksaessa Kreikan puolesta.
”Monissa asioissa on päätöksenteolle olemassa sellaisia taustavaikuttimia joita ei ole aina hyväksi käsitellä julkisuudessa ja joita ei tavallinen äänestäjä aina ihan tarkkaan edes pystyisi ymmärtämäänkään. Tuo yllä esittämäni oli vain tarkoitettu esimerkiksi sellaisesta tausta-asiasta jollaisia on, mutta mistä emme mitään tiedä.”
Niitä taustavaikuttimia ei selitetä siksi, että tavallinen äänestäjä pystyy ymmärtämään ne, on todennäköisempi selitys.
Ilmoita asiaton viesti
Riikka, Artolle välitetty fakta-tieto ei mene aatteellisista syistä perille, joten kaikki tiedon välittäminen on kuin kuuroille korville puhumista.
Itse katson mainitsemiesi syiden johdosta Suomen velkamäärän kasvaneen jäsenyysaikana eritoten EU:ssa tehdyistä päätöksistä. Noita päätäksiä ovat mm. sosiaalitukien maksaminen toiseen jäsenmaahan siellä asuvalle perheelle (https://www.kela.fi/sosiaaliturvaan-kuuluminen-ulkomailta-suomeen). Kaikissa jäsenmaissa ei ole asumisperusteista sosiaalitukea, joten käytäntö on epätasa-arvoinen. Muutoinkin EU:ssa on tehty suomalaisten neuvottelijoiden ja päättäjien toimesta sellaisia osin valtavan suuria kustannuksia aiheuttavia päätöksiä joita ei olisi tehty Suomen oman kansallisen päätöksen pohjalta.
Jäsenmaksuina olemme vuosittain maksaneet paljon muustakin muiden maiden hyväksi ja velkarahalla, sillä eihän maamme oma tuottavuus ole jäsenyyden aikana kasvanut edellisen laman jälkenn. Onkin ihmeteltävä miksi Suomi ylipäänsä on nettomaksaja ja esim. Luxemburg veroparatiisimaana nettosaajamaa ja hyvin suuri sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
”Onkin ihmeteltävä miksi Suomi ylipäänsä on nettomaksaja ja esim. Luxemburg veroparatiisimaana nettosaajamaa ja hyvin suuri sellainen.”
Suomi oli liittyessään EU:hun nettosaaja, nyt se on netto maksaja, mikä merkitsee sitä että Suomi on EU- maana ja EU:n ansiosta vaurastunut, mikä on hyvä asia.
Erittäin todennäköistä on että EU:n ulkopuolisena Putinin liittolaismaana Suomi hyvin todennäköisesti palaisi entiseen talouden kurjaan alennustilaan ja politiikassaan suomettuneeseen tilaan.
Mutta turhahan teille persu- uskovaisille on tällaisia faktoja ja totuuksia kertoa, se ei hetkauta teidän aivopesun avulla aikaansaatua ideologista väärää maailmankuvaanne,
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi oli liittyessään EU:hun nettosaaja, nyt se on netto maksaja, mikä merkitsee sitä että Suomi on EU- maana ja EU:n ansiosta vaurastunut, mikä on hyvä asia.”
No ei ihan noin.
https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/taulukot/rati-taulukot-fi/SP_tase_fi/
Ilmoita asiaton viesti
Arto jaksaa panetella persu-uskovaisilla. Sen sijaan, että joskus edes hakisit faktatietoa joita jakelet, jaksat vääristellä asioista. Katsos, kun Suomi on ollut tähän mennessä kolmea vuotta lukuunottamatta nettomakaja. Eurooppatiedotussivuston luulen kertovan totta, kun siellä kirjoitetaan ” SUOMI ON keskimääräistä vauraampi EU:n jäsen, joten Suomi on ollut nettomaksaja koko jäsenyytensä ajan paitsi vuosina 1996, 1997 ja 2000.” Sinun mukaasi, hyvin lavean epätarkasti ilmaistu ”Suomi oli liittyessään EU:hun nettosaaja, nyt se on netto maksaja, mikä merkitsee sitä että Suomi on EU- maana ja EU:n ansiosta vaurastunut, mikä on hyvä asia.” ei siis todellakaan ole totta.
Etkä ole mitenkään perustellut sitä, mihin perustat Suomen nettomaksajuusjäsenyyden olevan hyvä asia ja etenkin sen olevan vaurauden perusteena ja minkä vaurauden?
Ilmoita asiaton viesti
”Etkä ole mitenkään perustellut sitä, mihin perustat Suomen nettomaksajuusjäsenyyden olevan hyvä asia ja etenkin sen olevan vaurauden perusteena ja minkä vaurauden?”
Vauraat maat ovat EU:n nettomaksajia ja köyhät maat ovat EU:n nettosaajia. Suomi oli EU:hun liittyessään köyhä, koska oli nettosaaja, nyt se on vauras, kun se on nettomaksaja.
Vauraus on parempi asia kuin köyhyys ja Suomessa vauraus on EU;n ansiota. Jos emme olisi EU:ssa, olisimme edelleen köyhiä. Myös EU:n muut maat ovat vaurastuneet EU:n ansiosta, nekin jotka ovat nettosaajia EU:ssa, vaikka ne ovatkin köyhempiä maita kuin Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
”Jäsenmaksuina olemme vuosittain maksaneet paljon muustakin muiden maiden hyväksi ja velkarahalla, sillä eihän maamme oma tuottavuus ole jäsenyyden aikana kasvanut edellisen laman jälkenn. Onkin ihmeteltävä miksi Suomi ylipäänsä on nettomaksaja ja esim. Luxemburg veroparatiisimaana nettosaajamaa ja hyvin suuri sellainen.”
Näinpä.
Aamutuimaan katselin minne yhtä lajia ”koronaelvytystä” (”yritysten kustannustuki” valtionkonttorista) on syydetty.
Puoli miljoonaa euroa per yritys ovat saaneet mm. seuraavat pörssiyhtiöt: Stockmann (joka muistaakseni on velkasaneerauksessa), Suomen messut, Lasten Päivän Säätiö, Valmet, Levi Ski Resort, mainosyritys Clear Channel, Eckerö Line, Scandic, Hennes & Mauritz jne eli kaikki eivät ole edes suomalaisia yrityksiä.
Myöskään ne eivät ole yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämättömiä yrityksiä.
Pk-sektori on globaalisti suurin työllistäjä. Sinne annettiin 1000 e/työntekijä, mutta ei kaikille eikä kaikille edes tuota tuhatlappusta.
Maataloustuottajien kulut (polttoaine, lannoitteet ymv) ovat kohonneet mutta sinnekään ei mennyt näitä pörssiyhtiöiden saamia ei-tarvitse-maksaa-takaisin-tukia, sinne annettiin lainaa josta pankki sai päättää minkä lainan lyhennykseen koronalaina laitetaan. No nehän päätti maataloustuottajien kannalta siihen suuntaan, että monen maataloustuottajan lainanlyhennyssummaa korotettiin.
Mitä veikkaat, kauanko menee ennen kuin ensimmäinen poliitikko ”kauhistuu”, ”ällistyy” ja ”on shokissa” kun taas meni elvytys pieleen?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän ne yksikään tule koskaan tuota elvytyksen pieleenmenemistä julkisanomaan, vaikka huomaisivat jossain vaiheessa toimineensa väärin.
Hallituksessa ei ole käsitystä mistä tulee valtion kassaan kaikista suurin potti jaettavaksi. Niin, eikä mitä suuremmassa määrin ole selvillä sekään ettei jaettavaa ole ennen kuin on mitä jakaa. Velkaa lisää ottamalla ei maan taloutta hoideta kuten sitä pitäisi hoitaa. No, virkamiesten syyksi ilmeisesti ovat huonot päätökset laittamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Yritän vielä kerran:
EU-maat eivät luo itse käyttämäänsä valuuttaa. Euro on ostovaluutta.
Kun EU-alueen pankkisektori menee kriisiin huonon asiainhoidon johdosta (+ pankit ovat verokeitaiden suurimpia asiakkaita), EU-maat ottavat pankeilta/markkinoilta korollista lainaa veronmaksajien takauksella antaakseen sen pankeille kriisitukena.
Seurauksena valtiot velkaantuvat.
Syntyy valtionvelkakriisi.
EU:lla on säännöt valtioiden velkaantumisesta. Liikaa velkaantuneet valtiot joutuvat talouskuritoimien kohteeksi, mikä supistaa niiden taloutta mikä tekee toipumisen vaikeammaksi ellei peräti mahdottomaksi.
Talouden supistumisen seurauksena pankit kriisiytyvät taas koska roskaluotot (NPL, Non-Performing Loans) ymv.
Jolloin pankkeja pitää taas tukea veronmaksajien piikkiin. Jolloin valtiot JA kotitaloudet velkaantuvat. Jolloin…
Lapseni ymmärsivät tämän syklisyyden ja syy-seuraussuhteet jo 10-12 vuotiaina.
Täältä löytyy mm. linkki EKP:n alkuperäiseen esiraporttiin The fiscal impact of financial sector support during the crisis” (”Kriisin aikaisen rahoitussektorin tukemisen vaikutukset valtioiden talouteen”) https://vastavalkea.fi/2015/09/18/ekpn-raportti-rahoitussektorin-kriisista/
Ilmoita asiaton viesti
”Lapseni ymmärsivät tämän syklisyyden ja syy-seuraussuhteet jo 10-12 vuotiaina.”
Sanoit minua lapsellisen hyväuskoiseksi tuossa vähän aikaa sitten, mutta vaikka olisinkin lapsellinen, en pysty omien lapsiesi lailla ymmärtämään tuota kuvailemaasi syklisyyttä. Mahtanevatko sinun lapsesi? …. no olkoon. Sinun lapsesi eivät kuulu nyt tähän asiaan, vaikka itse toitkin heidät keskustelun aiheeksi. 🙂
Oikeasti jään nyt vain ihmettelemään miten tämä aihe, mitä en ymmärtänyt, en siis halua kiistää sitä, enkä voi olla samaa mieltäkään, liittyy siihen mistä aiemmin keskustelimme.
Ilmoita asiaton viesti
Kahdella lauseella: vain maahan tuleva, maassa kiertävä ja maassa pysyvä raha vaurastuttaa ko. maata. Maasta POISTUVA varallisuus köyhdyttää.
Ymmärrätkö nyt?
Ilmoita asiaton viesti
Raha ei luo vaurautta, vaan se mitä rahalla saa.
Jos minulla on pankissa rahaa sen verran että sillä saisi vaikkapa paremman tietokoneen, jolla olisi jouhevampaa napsutella viestejä puheenvuoron keskustelupalstalle, se raha siellä pankissa ei tuo minulle sitä samaa hyvinvointia mitä se tietokone toisi, jos minulla sellainen olisi.
Tietenkin velkarahalla ostettu tietokone tuo saman hyvinvoinnin kuin pankkisäästöillä ostettu vastaava kone.
Puhuit köyhyydestä ja rikkaudesta, mutta miten on, kumpi on köyhempi, sekö joka pihistää tietokonerahoja pankkitilillään, vai sekö joka käyttää hienoa ja kallista velaksi ostettua tietokonettaan.
Kysyn vain jotta ymmärtäisit mikä on vaurauden ja hyvinvoinnin ero.
Kauppataseen olisi tietenkin parempi olla ylijäämäinen kuin alijäämäinen, mutta ylijäämää ei varmaan edistä se jos Suomen pitää maksaa tullimaksuja viennistään EU- maihin, kuten Englannin on pian pakko tehdä, jos se ei saa pikavauhtia sopimusta aikaiseksi ja näyttää nyt siltä ettei Boris edes halua mitään sopimusta, vaan tullit tulevat pian voimaan kaupanteossa Britanian ja EU:n välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Miten käy hyvinvointisi sitten kun pankki sanoo yksipuolisella ilmoituksella tietokonevelkasi irti?
——-
Suomi-kerää-tulleja. Tullimaksut-tilitetään-EU:lle. Tullimaksut-katsotaan-EU:n-varoiksi. Suomi-ei-saa-itse-keräämiään-tullimaksuja.
——
Heinäkuussa 2020 Ison-Britannian suurin kauppakumppani on EU https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-7851/
Brexit-pulman voi kiertää esim. perustamalla tytäryhtiö johonkin sopivaan maahan jolla on sopimus EU:n kanssa, ja kierrättämällä tavara sitä kautta. Näin ovat toimineet EU-maat ja Yhdysvallat kiertäessään omia, Venäjälle asettamiaan pakotteita.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi-kerää-tulleja. Tullimaksut-tilitetään-EU:lle. Tullimaksut-katsotaan-EU:n-varoiksi. Suomi-ei-saa-itse-keräämiään-tullimaksuja.”
Näin EU saa varoja joita se tarvitsee, eikä niitä tarvitse siis kerätä jäsemaksuina. Näin on yhdessä sovittu ja kaikki maat ovat sen hyväksyneet, mutta sinä et.
”Brexit-pulman voi kiertää esim. perustamalla tytäryhtiö johonkin sopivaan maahan jolla on sopimus EU:n kanssa, ja kierrättämällä tavara sitä kautta. Näin ovat toimineet EU-maat ja Yhdysvallat kiertäessään omia, Venäjälle asettamiaan pakotteita.”
Toki näin voi menetellä, mutta hommat mutkistuvat tarpeettomasti ja ongelmat ja kustannukset samoin. Miksi pitää tehdä näin, kun voisi olla EU:n jäsen?
EU:sta irtoaminen tuo Briteille kustannuksia enemmän kuin sen kaikki tähän mennessä maksamat jäsenmaksut ja lisää kustannuksia on jatkossa tiedossa.
Kalliiksi tulee briteille se heidän ”itsenäisyytensä” jonka he menettävät heti taas kun solmivat uude sopimuksen EU:n kanssa ……. sitten joskus.
Jos britit tekevät sopimuksen USA:n kanssa, menettävät he siinäkin tapauksessa itsenäisyytensä, koska Trumppi on kova tekemään diilejä, eikä se tee niitä brittien etuja silmälläpitäen ja amerikkalaisten edut unohtaen.
Silti, vaikka britit tekisivät diilit koko muun maailman kanssa, diili EU:n kanssa olisi silti myös tarpeen.
Ilmoita asiaton viesti
”Näin EU saa varoja joita se tarvitsee, eikä niitä tarvitse siis kerätä jäsemaksuina. Näin on yhdessä sovittu ja kaikki maat ovat sen hyväksyneet, mutta sinä et.”
EU-saa-Suomen-keräämät-tullimaksut JA jäsenmaksut. Sirpa A. kertoi jo sinulle että Suomi on jäsenyytensä alusta asti ollut nettomaksaja lukuunottamatta kolmea vuotta.
Suomeksi: Suomi maksaa EU:lle enemmän kuin saa EU:lta.
= Suomi menettää rahaa.
Katso kuva https://eurooppatiedotus.fi/suomi-ja-eu/suomen-eu-jasenmaksut/
Esim. väestömäärään suhteutettuna Ranska ja Italia jäävät Suomea pienemmiksi nettomaksajiksi.
Ison-Britannian EU-eron lopullisista kustannuksista ei ole olemassa muuta kuin arvioita = ei tietoa, vain arvauksia. Toisaalta briteillä on koko ajan ollut käytössä oma valuutta, punta, mikä alentaa kustannuksia.
Ilmoita asiaton viesti
”Noh. Suomessa suurin osa puolueista on virallisesti ”EU-myönteisiä”.”
Niin, ilmeisesti tällä elvytyspaketilla on aikomus korjata tämä erhe? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoista, että Pyykkölä tuli nostaneeksi esille persujen Hakkaraisen, koska itsekin mietin, että miehillä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Toisen pitäisi olla meppinä toisen sijaan.
Malinen kantaa huolta Suomen ja koko EU:n kohtalosta ja Hakkaraisen suurin huoli meppinä taitaa olla miten saa hondurilaisen nuoren morsionsa tänne. Prioriteetit ovat miehillä selvästi aivan eri suuruusluokkaa, kun Malinen pitää Suomi-neitoa morsiamenaan, eli on huolestunut kaikkien hyvinvoinnista.
Hakkarainen on yksi syy siihen, etten Malista osaa persujen joukkoon sovittaa. Malinen on puhunut maaseudun puolesta, joten keskusta saattaisi olla se viiteryhmä, missä hän parhaiten pääsisi edukseen ja jossa hänen asiantuntemustaan tarvittaisiin kipeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän hesarissa on mielenkiintoinen juttu Hakkaraisesta ja yliopistohemmosta. Tehty tosin jo kesäkuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko juttua ”Populistin puheenvuoro”? https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006602527.html
Juttu näyttää olevan maksumuurin takana, joten siitä näkyy vain alku, mutta voihan ajatuksissa olla yhtymäkohtia Maliseenkin, kun katsoo väliotsikkoa.
Ulkomaalaisvihan Malinen on täällä ehdottomasti kieltänyt ja ei Teuvokaan ainakaan naisia kohtaan ole ulkomaalaisvihamielinen, joten siinä ei arviosi ihan mennyt putkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Itse EU:n elpymisvälineen vastustaminen ei ole ongelma, koska kuten kirjoituksesta ilmenee, näitä makrotaloustieteilijöitä on useitakin eikä heihin kohdistu samanlaista murskakritiikkiä. Eroavaisuus on siinä, millaista on ollut tämän blogin kirjoitusten sisältö. Siitä lähtien kun kansanäänestyskampanjat alkoivat, kirjoituksissa on ollut valtiosääntöoikeudellisia virheitä, etenkin koskien eri tasoisia lainsäätämisjärjestyksiä Suomessa, sekä EU-asioiden voimaansaattamisen osalta. Myös aikaisemman eurosta eroamisprosessiteoksen sisältämät vallankaappaustekstit eivät myöskään ole kunniaksi ja niitä on aiheellisesti kammoksuttu. On selvää, että tilannetta pahentaa se, jos näitä asioita esittää akateemista virkaa tai viransijaisuutta hoitava henkilö.
Ilmoita asiaton viesti
En ymmärrä, miten kirjoituksesi vähentäisi uskoa siihen, että toimit motiivinasi poliittinen agenda. Kirjoitat, kuinka olet poliittiseen agendaasi päätynyt ja vahvistat kirjoituksellasi asemaasi agendan hengennostattajana ja keräät väkeä agendasi taakse.
Taloustieteen teoriat sivuutat ja ajat agendaasi perustellen sitä perustuslakivaliokunnan lausunnolla ja muutenkin juridiikalla. Et kuitenkaan missään välissä kerro, millä tavalla olet pätevöitynyt perustuslain tuntijana tai miten perustuslakivaliokunta olisi sivuutettu.
On muistettava, että oikeuskanslerin lausunto hiljensi eduskunnan keskustelun asiasta. Myös Perussuomalaiset ymmärsivät, ettei perustuslakivaliokunnan kantaa ole sivuutettu. Perustuslakivaliokunta tulee vielä uudelleen käsittelemään sopimuksen. Kun perustuslakivaliokunta seuraavan kerran asiasta lausuu, se perustuu tehtyyn sopimukseen eikä pelkkään aikeeseen, kuten viimeksi lausuessa tapahtui.
Kun perustuslakivaliokunta sopimuksen hyväksyy, perustuslain este sopimukselle poistuu. Joku valiokunnan jäsen saattaa kirjauttaa eriävän mielipiteen lausuntoon, Se ei perustuslainmukaisuuden osalta muuta mitään. Äänestettykin lausunto on perustuslain mukainen lausunto.
Se, miten sopimus muuttaa EU-jäsenyyden muotoa, on toki selvää. Sopimus tekee euroalueesta vakaamman ja kansallisen päätösvallan väheneminen on koko euroalueen etu. On muistettava, että velkaantuneiden etelä-eurooppalaisten maiden kansallisen päätösvallan korostaminen on ollut suurin euroalueen ongelmien aiheuttajista.
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa olla aika höttöä tuo oikeusvaltio teema. Kaikessa kierretään juuri niinkuin vallassapitäjät haluavat. Ei juuri eroa Valko-venäjän toimista. Päämäärä sama, toimet, erilaiset
Ilmoita asiaton viesti
Tai oikeammin: päämäärä eri, toimet samat.
Ilmoita asiaton viesti