Valheita ja petoksia. Osa II
Monet ikäluokastani (40+) muistavat hyvin euroon liittymisen. Se herätti ihmetystä ja pahaa mieltä monissa. Huomattava osa kansasta olisi halunnut äänestää eurojäsenyydestä, mutta siihen ei koskaan annettu mahdollisuutta. Miksi?
Syytä voidaan pitää ilmiselvänä. Jos Suomessa olisi toteutettu kansanäänestys eurosta, kuten esim. Ruotsissa tehtiin, emme hyvin todennäköisesti olisi koskaan euroon liittyneet. Markasta pidettiin, ja se oli toiminut itsenäisyytemme symbolina 1860-luvulta alkaen.
1990 -luvun lopussa vallassa olleet poliitikot kuitenkin halusivat ehdottomasti, kansalta kysymättä, liittää meidät euroon. Voidaan ihan perustellusti kysyä, että mikä mahtoi olla silloisen pääministerimme Paavo Lipposen motivaatio tähän?
Avaan tässä blogissa sekä rahapoliittista historiaamme että euroon liittymisemme taustalla olevia epäselvyyksiä. Matkamme eurossa alkoi käytännössä valheella, kun sitä selvittänyttä työryhmää ei ohjeistettu tekemään vertailua euron talousvaikutuksista suhteessa markkaan. Se kertoo paljon eurojäsenyytemme pohjasta.
Suomen itsenäisyys, valuutta ja talous
Vientiteollisuutemme on melko hämmästyttävästi koostunut, laajasti määriteltynä, samoista aloista jo yli 200 vuoden ajan. Nämä ovat: metsäteollisuus, metalliteollisuus, koneteollisuus ja kemianteollisuus. Tekstiiliteollisuudella oli suuri merkitys Suomen teollistumisessa etenkin 1800-luvun lopulla, mutta se on sen jälkeen lähes kadonnut. Sama pätee tietyiltä osin myös meidät vuosituhannen vaiheessa maailman huipulle nostaneeseen informaatioteknologiateollisuuteen.
Suomi sai, Venäjän suuriruhtinaskuntana, oman rahayksikön, markan, vuonna 1860. Sen arvo sidottiin välittömästi kultaan. Tämä oli tuohon aikaan edistyksellistä ja vaati uhrauksia, mutta se herätti uskoa Suomeen kauppakumppanina, ja edisti vientiämme. Venäjä jäi heikompana taloutena hopeakantaan. Seuraavien vuosikymmenien aikana Suomen talous kasvoi noin puoli prosenttiyksikköä vuodessa Venäjän taloutta nopeammin.
Itsenäistymisemme ja sisällissodan jälkeen Suomi liittyi takaisin kultakantaan vuonna 1923. Siitä jouduttiin kuitenkin luopumaan vuonna 1931, kun Suomen suurin kauppakumppani, Iso-Britannia, luopui kultakannasta. Britannian punta devalvoitui (sen ulkoinen arvo heikentyi) välittömästi lähes 30 prosenttia Yhdysvaltain dollaria vastaan, mikä uhkasi romuttaa vientisektorimme. Tämä pakotti Suomen lopettamaan kultakytkennän ja ”kelluttamaan” valuuttansa.
Toisen maailmansodan jälkeen Suomi loi talousmallin, missä fiskaali- ja rahapolitiikkaa käytettiin ohjaamaan varoja teollistumiseen. Korot pidettiin keinotekoisen alhaisena, mutta luotonsaantia kuluttajille rajoitettiin. Tämä mahdollisti kansantalouden säästöjen kanavoimisen kotimaisille yrityksille. Samanaikaisesti valtio rahoitti suuria infrastruktuuriprojekteja, kuten maan- ja rautateiden rakentamista. Valtio myös perusti useita rahastoja tukemaan teollistumista.
Suomen valtavan taloudellisen nousun taustalla toisen maailmansodan jälkeisestä ahdingosta oli myös vientisektorimme palvelukseen muokattu rahapolitiikka. Ammattiliitot ajoivat voimakkaasti palkankorotuksia, mikä johti vientisektorimme kilpailukyvyn heikentymiseen palkkatason noustessa. Tämä vaati aika ajoin (noin 10 vuoden välein) markan ulkoisen arvon devalvoimista. Muuten markan arvo pyrittiin, Bretton-Woods järjestelmän mukaisesti, pitämään vakaana muihin keskeisiin valuuttoihin ja etenkin Yhdysvaltojen dollariin nähden.
1980-luvun alussa, Yhdysvalloista 1970-luvulla alkanut rahoitusmarkkinoiden vapauttamisen aalto saavutti Suomen. Pääomamarkkinat vapautettiin, mikä mahdollisti mm. lainansaannin ulkomailta, mutta markan valuuttakurssi jätettiin kuitenkin kiinteäksi. Tämä tarkoitti, että kun Suomeen alkoi virrata ulkomaista pääomaa, valuuttakurssi ei vahvistunut, kuten se tekisi kelluvan valuutan oloissa. Ulkomaisessa valuutassa otettuja lainoja myös tarjottiin yrityksille ja kotitalouksille ”riskittöminä”. Samanaikaisesti valtiomme myös toteutti hyvin löysää finanssipolitiikkaa (valtio kasvatti menojaan), mitä voidaan pitää pahana virhearviona. Näiden seurauksena Suomeen iski valtava velkabuumi, mikä nosti mm. osakkeiden ja asuntojen hinnat hyvin korkealle.
1980-luvun lopussa Suomen talous kuitenkin alkoi yskiä ja pääomavirrat kääntyivät pois maastamme. Koska valuuttamme ulkoinen arvo oli sidottu, tarkoitti tämä, että Suomen Pankki joutui puolustamaan sen arvoa nostamalla korkoja. Kun pankkikriisi iski Suomeen syyskuussa 1991, markka devalvoitiin, mutta liian vähäisesti, mikä pakotti SP:n nostamaan korot erittäin korkealle. Vasta kun markan ulkoinen arvo vapautettiin markkinoiden ohjailtavaksi, eli se päästettiin ”kellumaan”, 8. syyskuuta 1992, korkopaineet alkoivat helpottaa.
Markka devalvoitui muutamassa kuukaudessa yli 30 prosenttia. Tämä aiheutti valuuttalainoja ottaneille kotitalouksille ja yrityksille valtavia tappioita, mutta samalla se veti Suomen talouden kasvuun.
Vuosien 1992 – 1996 aikana markka kellui hyvin menestyksekkäästi. Sen ulkoinen arvo vahvistui vuodesta 1993 alkaen, mutta korkomme jatkoivat laskuaan. Lokakuussa 1996 markka kytkettiin Euroopan valuuttakurssimekanismiin.
Hämärä eurokytkentä, ja tie ulos
Kuten alussa totesin, kansa ei koskaan saanut äänestää eurojäsenyydestä. Euron vaikutuksista teetettiin myös selvitys, mutta sitä tekemään asetettu ns. Pekkarisen työryhmä ei koskaan saanut vertailla eurojäsenyyden hyötyjä ja haittoja vs. markka. Tämä selviää jo työryhmän toimeksiannosta, missä nimenomaisesti puuttuu tämä vertailu. Miksi näin tehtiin?
Ruotsissa vastaavan analyysin teki Lars Calmforsin työryhmä. Sen löydökset eivät kannustaneet euroon liittymiseen, minkä vuoksi työryhmä suosittikin Ruotsin jättäytymistä euron ulkopuolelle (toistaiseksi).
Calmforsin raportissa varoitettiin mm. negatiivisten globaalien kysyntäshokkien vaikutuksista Ruotsin talouteen ja työllisyyteen. Tällä tarkoitettiin tilannetta, missä ulkomainen kysyntä Ruotsin vientituotteille heikkenee esim. maailmantalouden taantuman vuoksi. Tällöin katsottiin tärkeäksi, että Ruotsilla olisi oma valuutta, minkä arvo laskisi tehden ruotsalaisista vientituotteista halvempia nostaen niiden kysyntää. Näin Suomessakin oli toimittu 1930-luvulta lähtien.
Calmforsin raportin pääpointti oli kuitenkin työmarkkinajoustoissa, tai niiden puutteessa. Koska yhteisvaluutassa valuutan ulkoinen arvo ei jousta, palkkajoustojen on pidettävä huolta vientisektorin hintakilpailukyvystä. Katsottiin, että Ruotsin, jo silloin Suomea joustavammat työmarkkinat eivät pystyisi tähän.
Jos Pekkarisen työryhmän olisi annettu tehdä euron hyödyistä ja haitoista sama vertailu ja suositus, eikä raportti olisi ollut pelkkä muodollisuus, se olisi voinut ollut vieläkin tuomitsevampi kuin Calmforsin raportti. Tämä johtuu siitä, että vientisektorimme on kapea-alaisempi kuin Ruotsin ja se koostuu enimmäkseen ns. investointituotteista (koneista ja laitteista), joihin maailmantalouden suhdanneheilahtelut osuvat kaikkein kovimmin.
Suomi onkin malliesimerkki maasta, jolla pitäisi olla oma (kelluva) valuutta. Mainittakoon vielä, että euroon liittyessämme kaikki työmarkkinauudistukset jäivät tekemättä, joita mm. Saksassa toteutettiin paljon.
Euroon liittymisen perustuslaillisista ongelmista on väännetty paljon peistä (ks. esim. tämä ja tämä). Kompetenssini ei riitä arvioimaan niitä, mutta se, että Suomi vietiin euroon hallituksen tiedonannolla, avaa mielenkiintoisen reitin ulos eurosta.
Kun selvitimme riippumattoman EuroThinkTank tutkijaryhmän kanssa Suomen mahdollista euroeroa, kaikki haastattelemamme perustuslain asiantuntijat totesivat, että Suomi voi lähteä eurosta samaa menettelyä käyttäen. Käytännössä (lakiteknisesti) siis pääministerin ilmoituksella, vaikka viikonlopun aikana (lue koko raporttimme täältä, tai ks. ilmaisversio). Tämä on epäselvän ja valheiden täyttämän euroon liittymisprosessimme ”kultareunus”.
Euro oli paha virhe, ja siitä ei saisi puhua
Yrityksemme julkituloraportti vuonna 2012 käsitteli Suomen viennin kehitystä tilanteessa, jossa olisimme jääneet markkaan. Päivitimme raporttimme toukokuussa. Simulaatioidemme mukaan vientimme olisi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ollut 40-50 prosenttia korkeammalla, jos olisimme jääneet markkaan!
Vaikka tällaisia simulaatioita voidaan aina kritisoida, luvut ovat niin suuria, että voidaan pitää lähes varmana, että jos olisimme jääneet markkaan, olisimme nyt kansankuntana rikkaampia (BKT:mme voisi olla jopa yli 10 prosenttiyksikkö korkeammalla). Kansallista keskustelua aiheesta on kuitenkin tietoisesti vaiennettu ja jopa pyritty estämään.
Kun liityin professori Vesa Kanniaisen perustamaan EuroThinkTank -ryhmään, joka otti tehtäväkseen euron kriittisen tarkastelun (ks. kirjamme), minua varoitettiin useiden merkittävien ekonomistien taholta, että ”vaarannan urani”. Vaikka en varoituksista juuri piitannut, kertoivat ne karua kieltään, kuinka ekonomisteja Suomessa ohjaillaan. Moni uransa alkuvaiheessa ollut ekonomisti olisi, perustellusti, voinut vetäytyä koko hankkeesta, josta ei ollut luvassa mitään rahallista korvausta. Ei ole juuri voimakkaampaa painostuskeinoa kuin uhata juuri väitellyttä tohtorinalkua uransa ”menettämisellä”.
Kaikki euron kritisoiminen tai edes kriittinen arviointi onkin ollut maassamme pitkään tabu. Keskustelun tukahduttaminen on ulottunut myös rahoitukseen. Konkreettinen esimerkki kuvaa prosessin parhaiten.
Kun saimme valmiiksi Suomen euroeroa käsittelevän raporttimme, ajattelimme professori Vesa Kanniaisen kanssa järjestää euron ongelmia ja euroeroa analysoivan seminaarin. Aihe oli ajankohtainen ja tärkeä.
Aiomme kutsua seminaarin pääpuhujaksi Teksasin yliopiston professorin James Galbraithin, joka oli vetänyt Kreikan mahdollista euroeroa valmistellutta salaista työryhmää Kreikan valtionvarainministeriön alaisuudessa keväällä 2015. Professori Galbraith oli myös kommentoinut raporttiamme moneen otteeseen ja tarjonnut Kreikan eroselvityksessä muodostunutta tietoa käyttöömme. Haimme rahoitusta hänen matkakustannuksiin sekä seminaarin järjestämiskustannuksiin kahdeksasta suomalaisesta säätiöstä. Summa oli hyvin pieni (5000 euroa) suhteutettuna järjestöjen miljoonien eurojen vuosittain jakamiin avustuksiin. Emme saaneet rahaa mistään.
Olin kieltämättä melko tyrmistynyt. Tilanne kuitenkin muuttui vielä käsittämättömämmäksi, kun kuulin, ketkä rahoitustamme olivat eritoten vastustaneet.
Puhuin hakemuksestamme kahden eri säätiön asiamiehen kanssa ja selvisi, että etenkin Suomen Pankin edustajat säätiöiden hallituksissa olivat voimakkaasti vastustaneet seminaarimme rahoittamista. Oli pöyristyttävää tajuta, että Suomen Pankki yritti ohjailla Suomessa käytävää talouspoliittista keskustelua! Pääjohtaja Erkki Liikasen aikana näin kuitenkin näytti olleen. Poliitikon ei pitäisi johtaa Suomen Pankkia.
Euroon mennessä meille ei siis kerrottu sen talousvaikutuksista emmekä saaneet sanoa sanaamme yhteisvaluuttaan liittymisestä. Koko europrojektimme toisin sanoen alkoi valheella ja petoksella, ja tilannetta on pahennettu ohjailemalla julkista keskusteluamme.
Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen tilanne kuitenkin muuttui vieläkin huonommaksi. Siitä lisää seuraavassa osassa.
Mikä mahtoi olla Lipposen silloisen hallituksen valtiovarainministerin, nykyisen kaksinkertaisen presidentin, Sauli Niinistön motiivi ujuttaa Suomi salaa euroon? Ehkä Sauli Niinistön valinta kahdesti presidentiksi oli samalla kansanäänestys eurosta.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Lipponen on osoittautunut Putinin juoksupojaksi Ahon tapaan poliittisen uran loputtua.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pankilla miehineen ja hämäläisineenkin on ollut tuhoisia vaikutuksia Suomeen ainakin konservatiivisesta edistyspuoluelaisesta pääjohtaja Risto Rydistä alkaen. Malli Cajander oli oikeasti valuuttavarantoa puolustanut malli Ryti. Uudemmalla malli Rytillä lähdettiinkin optimistisesti Revanssisotaan Suur-Suomen valtaamiseksi.
Jo 1860-luvun kansanmurhan katonälkään voi laskea Snellmanin tuontiviljan velkavieroksunnaksi uuden markan puolustamiseksi.
Pankissa kuplakorotettu ylivahvan markan Mauno Koivisto talouden romahdusta jälkikäteen 2000-luvulla kritiikiltä puolusteli närkästyneenä itseään, että ”Minähän olin vain presidentti, ei minulle lainkaan talous- ja rahapolitiikka kuulunut!” Vaikka Koivisto oli nimittänyt kaikki hallitusten ministerit sekä pankin johdon, joka ainakin toimi vain Koiviston siunauksella ja luottamuksella manuaalisessa ohjauksessa. (Areena audiohaastattelu lamamuistelusta)
Aho ja Niinistökin änkesivät Suomen pankkiin, mutta joutuivat tyytymään muihin pankkeihin.
Valheellisten myyttien mukaan Sitra, UPI, Yleisradio ja Suomen pankki ovat eduskunnan laitoksia. Millä organisaatiomuutoksilla korjataan jatkuviin epäonnistumisiin johtaneet valuviat?
Yliopistojen taloustiedekunnat muodostakoot (eduskunnan äänestyksellä?) pankin hallintoneuvoston, joka valitsee pankin johdon.
Ilmoita asiaton viesti
Hannu Raitanen kirjoitti presidentti Koiviston sanoneen:
”minähän olin vain presidentti, ei minulle lainkaan talous- ja rahapolitiikka kuulunut.”
Mikä on tuon tiedon lähde?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tuo TP Niinistökin soittelee Putinille aika usein….
Ilmoita asiaton viesti
Suomen euro-päätös tehtiin eduskunnassa jo 18.3.1992 presidentti Koiviston joulukuussa 1991 pääministeri Esko Aholle antamalla ohjeistuksella.
Lukekaa selvitykseni
”Miten Suomi pelastetaan?
Lähihistorian raportointia ja keinot Suomen pelastamiseen”
kotisivultani http://jormajaakkola.fi/%3Biten%20Suomi%20pelastetaan%2C%20laaja
Ilmoita asiaton viesti
Mikä siis meni väärin?
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus Eero Pyykkölän kommenttiin: #3206283:
”Mikä siis meni väärin?”
Se on väärä tieto, että Lipponen ja Niinistö ovat vieneet Suomen euroon.
Lipponen oli Ahon hallituksen aikaan oppositiossa ja Niinistö vain rivikansansanedustaja.
Salailua oli 20.12.1993 UM:n pöytäkirjan 16/1993 pykälään kuusi tekaistu EMU-varauma, jolla eduskuntaa, perustuslakivaliokuntaa ja koko kansaa EU-kansanäänestyksessä harhautettiin.
Pöytäkirja määrättiin salaiseksi ja Korkein hallinto-oikeus vahvisti salassapidon syksyllä 2000. Olin kuitenkin saanut pöytäkirjasta otteen jop 1.12.1999.
Tosiasia on tämä:
Suomen euro-päätös parlamentarisoitiin jo 18.3.1992 presidentti Koiviston pääministeri Aholle antamien ohjeiden mukaisesti valtioneuvoston tiedonannolla, josta eduskunta tuolloin äänesti hallituksen luottamuslauseäänestyksenä.
Sitaatti kotisivultani:
”Pääministeri Esko Aho piti tiedonantokeskustelun alussa 16.3.1992 yllättävän jäsenyyshakemuksen velvoittavuutta paljastavan puheen. Sitaatti eduskunnan pöytäkirjan sivulta 480:
“Integraatio on edistynyt ja edennyt Euroopan yhteisössä vaiheittain syventyen ja laajentuen. Maastrichtin sopimuksella jäsenmaat kehittivät yhteisöä uuteen vaiheeseen kohti taloudellista ja poliittista unionia. Pyrkiessään EY:n jäseneksi Suomi on valmis hyväksymään yhteisön nykyisen säännöstön, Maastrichtin sopimuksen sisällön ja Euroopan unionin päämäärän.”
Euro-jäsenyys, kuten kaikki muutkin Maastrichtin sopimuksen liittovaltioaiheet siis hyväksyttiin jo jäsenyyshakemuksessa 18.3.1992.”
Antamassani kotisivun tekstissä on linkki http://jormajaakkola.fi/J%C3%A4senyyshakemus ”Jäsenyyshakemus”, joka kannattaa lukea, vaikka jäsenyyshakemus-dokumentointi on vielä kesken. Olennaisimman olen kyllä kertonut.
Ilmoita asiaton viesti
Jo näistä parista kirjoituksesta varmasti moni käsikirjoittaja on saanut kipinän tehdä tv – sarjan YLE:lle kun taitaa olla poliittinen thrilleri melkoinen harvinaisuus Suomen tv-sarja tarjonnassa …
Ilmoita asiaton viesti
👌😂
Ilmoita asiaton viesti
Näin ne hyvät veljet ohjailevat kansakuntamme venettä ja samalla puhutaan oikeusvaltiosta ja demokratiasta. Suomalaistenkin on kaivettava värilliset liivit kehiin ja alettava kertomaan kunnolla mielipiteensä. Siltä tämä meno alkaa näyttämään.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatus siitä, että Euroopan rahaliitto voitaisiin räjäyttää viikonlopun aikana Suomen yhden seonneen pääministerin ” ilmoituksella,” on vaarallista huuhaata. Kysymyksessä olisi vallankaappaus, joka kukistettaisiin tunneissa, tarvittaessa asevoimin.
Euroero olisi miljardien tulonsiirto säästäjiltä keinottelijoille. Sen aiheuttamaa kaaosta ja vahinkoa Suomen asemalle olisi mahdotonta edes hahmottaa. Siksi siitä ei kaikilta eurottomilta kuulu kysyäkään. Se olisi länsimaisen Suomen surkea loppu.
Ilmoita asiaton viesti
Sori, mutta sä et kyllä tiedä mistä puhut.
Opi: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3024551
Ilmoita asiaton viesti
Luin puoleenväliin ja hyppäsin johtopäätöksiin. Pokkaa on ainakin, minä en ainakaan uskaltaisi yrittää maksaa mökkilainaani monopolirahalla. Seuraukset ovat, kuten itsekin toteatte, ”sophisticated guess work.”
Rantaselta nerokas huomio on se, ettei Euroopalla ole tehokasta perintätoimistoa eli armeijaa käytössään. Mielikuvitusta tämä kyllä kutittaa. Mä niin näen Halla-ahon änkyttämässä Putinille, että pientä vippiä tarvis nyt saada nopeasti jostain 😂
Ilmoita asiaton viesti
Euroon liityttiin juuri tuolla tapaa ilmoitusluontoisesti. Ilman kansanäänestyksiä ja lakiesityksiä eduskunnalle. Jos joku oli vaarallista huuhaata niin se vallankaappaus oli sitä.
Vaikka olet sen jo lukemattomia kertoja toistanut, niin kerro vielä tässäkin ketjussa se juttu Putinin pussiin pelaamisesta.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö Kohvakka. Euron käyttöönottoa valmisteltiin vuosikausia täydessä päivänvalossa, änkyrät saivat rauhassa valittaa. Nämä aikovat kaapata vallan salassa ja eristää sen jälkeen Suomen lännestä pahimmassa tapauksessa vuosikausiksi – käytännössä lopullisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Täydessä päivänvalossa…? Meinaatko että äänestäjät olivat EU:sta äänestettäessä tietoisia että sitä tulkittaisiin myöhemmin myös äänestykseksi euroon liittymisestä?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan sitä, että eduskunta olisi voinut sen koska tahansa pysäyttää. Kansanäänestykset ovat muutenkin syvältä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, todella syvältä on, koska Suomen EU-kansanäänestys oli vaalipetos.
Huijauksen tehneet päsmäröijät Mauno Koivisto ja Ahon hallituksen pieni sisärengas saivat mennä kansan selän taakse.
Kansaa juoksutettiin uurnilla demokratian nimissä eikä kerrottu totuutta liittymissopimuksesta.
Kansan lisäksi oli harhautettu myös eduskuntaa salaisella, valheellisella EMU-varaumalla.
Ongelma siirrettiin Lipposen hallitukselle, jolloin Lipposesta ja Niinistöstä tuli syntipukit.
Harhautuksen tunnusti hiljattain myös EMU-varauma-kokouksessa mukana ollut sisäministeri Mauri Pekkarinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kansanäänestykset ovat muutenkin syvältä.”
Muistan itse yhden tällaisen – neuvoa antavan.
Ja se oli syvältä – näin jälkikäteen äänestyksen tulosta ja ”äänestyksen tulosta” katsottaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Älä viitsi Snellman munata itseäsi.
Salaa valmisteltiin, ihan tarkoituksella harhauttaa eduskuntaa syksyllä 1994, koska tiedettiin, että europäätöksenteon aika umpetuu 31.12.1994 ja Hallitusmuodon 72 §:ään kirjoitetun markan hävittämiseksi perustuslaista ei tulisi eduskunnasta löytymään 5/6 kiireellisyysenemmistöä.
Todisteena harhautuksesta on UM:n salainen pöytäkirja 16/1993 20.12.1993, jonka salassapidon Korkein hallinto-oikeus vahvisti syksyllä 2000.
Lue lisää ja katso dokumentit http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Ilmoita asiaton viesti
Olenko myös minä, joka olen saanut salaisia dokumentteja haltuuni, änkyröijä.
Ulkopolitiikasta määrännyt presidentti Koivisto oli salailun mestari varsinkin Suomen Euroopan yhdentymiseen liittyvissä asioissa.
Koivisto oli mukana luomassa Eurooppaan bernsteinilaista liittovaltiota.
Onneksi salaiset asiakirjat todistavat Suomen lähihistorian päätöksenteot.
Valtiopetos on rikos, joka ei vanhene.
Suomi on aina ollut länsimainen valtio.
Ennen kaikkea Suomi on ollut pohjoismainen demokratia ja oikeusvaltio siihen saakka, kun Mauno Koivisto tämän termistön sisällön tuhosi.
Pohjoismainen demokratia ja oikeusvaltio on ollut kaikkea muuta kuin niinsanottu länsimainen demokratia.
Ilmoita asiaton viesti
Nopean toiminnan joukot? Mistä EU-maista?
Spetsnaz?
Ilmoita asiaton viesti
Marinin hallitus sai lyhyessä ajassa poliisin ja Suomen armeijan Uudenmaan rajoille.
Ilmoita asiaton viesti
”Euroero olisi miljardien tulonsiirto säästäjiltä keinottelijoille.”
Onhan huolet. Säästötilien korot säästäjien keskuudessa ovat kyllä nollissa.
Hämmästyttävin talouskasvu vuosien 1992-96 välillä hakee vertaistaan. Kelluvan ja vapaasti vaihdettavan markan ansiota.
Olin muute itse paikan päällä asumassa Kreikassa, kun he erosivat väliaikaisesti eurosta. Maassa piti toteuttaa pääomakontrolleja, kuten 40 euron päivittäinen nostoraja. Rahaa ei saanut viedä edes toisiin euromaihin.
Näin euro voisi toimiakin, vahvasti säädeltynä. Arvelisin, että valitset kommunismin talousvapauden sijaan, jos nämä kaksi jäävät vaihtoehdoiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen analyysi euron menosta ja suhmuroinnista. Avoimella keskustelulla tai tutkimuksella emme todellankaan olisi euroon menneet… Nyt olemme matkalla EUn ”pelastuspakettiin” ilman kunnollista tutkimusta ja kansalaiskeskustelua. Samalla syvennämme liittovaltiokehitystä, sekä mahdollistamme EUn verotusoikeuden.
https://www.mtv.fi/sarja/uutisekstra-33001002003/paneelikeskustelu-suomi-ja-euro-erotako-vai-ei-343868
2014 paneelissa Tuomioja ja Walhroos ovat hyvinkin samalla linjalla tästä asiasta ja etenkin työmarkkinoiden joustamattomuudesta, sekä sen aiheuttamasta kilpailukyvyn heikkenemisestä taloudelle.
Ilmoita asiaton viesti
kannattaa kuunnella https://areena.yle.fi/audio/1-50464046
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, että professori Kanniaisen & blogisti & co raportista sanottiin, että on helppo osoittaa eurosta olleen Suomelle merkittäviä kansantaloudellisia hyötyjä. Nuo vastalaskelmat eli hyötyjen osoittaminen ovat kuitenkin menneet minulta täysin ohi. En ole kyseisiä laskelmia missään nähnyt, siis ne hyödyt osoittavia laskelmia. Kyynisenä ihmisenä olen päätynyt olettamaan, että niitä laskelmia ei ole olemassa.
Minusta kiky oli hyvä esimerkki siitä mitä tuleman pitää tilanteessa, jossa pääomaliikkeet ovat vapaita ja ei ole omaa valuuttaa. Ainoa keino korjata kilpailukykyä lyhyellä tähtäimellä on leikata palkkoja. Ja rajusti. Mielestäni on pelkkää matematiikkaa olettaa seuraavana tulevan 2.0-version kiky-sopimuksesta olevan merkittävästi rajumman kuin mitä kiky 1.0 oli.
Ilmoita asiaton viesti
Totta tosiaan on äärettömän helppo osoittaa Suomen saamat hyödyt euroon liittymisestä, sillä niitä ei vain yksinkertaisesti ole. Hyötyjen listä on lyhyt, miltei näkymätön, jollei mainita edes sanaa ”hyödyt”. 😀
Kalliiksi on sen sijaan tullut ja näyttää siltä, että kalleuden hinta vaan jatkuu nyhveröiden päätöksillä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyödyt olivat selvät aina niin kauan, kun ay- liike pysyi palkkavaatimuksissaan lestissään. Muutos tapahtui v. 2007 Jyrki Kataisen Sari Sairaanhoitaja lupausten jälkeen, jolloin palkankorotusvyöry meni läpi koko työmarkkinakentän jatkuen aina v. 2014 asti niin julkisella, kuin yksityisellä sektorilla. Mm. kaikkien valtion työntekijöiden palkkoja nostettiin vuosittain n. 3 % v. 2012 – 2014 ilman mitään pienintäkään talouskasvua.
Jyrki Katainen on Suomen kallein taustapiru onnettomine tohelointeineen kaikilta rannoilta tarkasteltuna miten vain. Epäonnistuminen rahaliitossa on aivan omaa aikaansaannosta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota noin. Kyllä olemme puhuneet lähinnä kustannuksista. 🤔
Ilmoita asiaton viesti
Näköjään ilmaisin itseäni epäselvästi. Tarkoitin sanoa, että tiedän raporttinne sanottiin pätemättömäksi tuolla argumentilla. Teillä oli laskelmat kustannuksista, mutta vasta-argumenttina oli se, että hyödyt on helppo näyttää, minkä takia teidän laskelmistanne ei tarvinnut välittää. Niitä hyötylaskelmia eli vasta-argumenttia en siis muista koskaan nähneeni.
Pahoittelen epäselvää ilmaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, juuri näin 👍. No hätä! 😊
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tuomas Malinen blogista!
Mutta on väärä tieto, että Lipponen ja Niinistö olisivat vieneet Suomen euroon.
Tosiasiat ovat nämä:
1. Suomen euro-päätöksentekoaika umpeutui jo Ahon hallituksen aikana eli 31.12.1994.
Paavo Lipponen (ja demarit) oli Ahon hallituksen aikaan oppositiossa ja Sauli Niinistö vain rivikansansanedustaja.
2. Suomen euro-päätös parlamentarisoitiin jo 18.3.1992 presidentti Koiviston pääministeri Aholle 20.12.1991 antamien ohjeiden mukaisesti valtioneuvoston tiedonannolla, josta eduskunta tuolloin äänesti hallituksen luottamuslauseäänestyksenä.
Sitaatti kotisivultani:
”Pääministeri Esko Aho piti tiedonantokeskustelun alussa 16.3.1992 yllättävän jäsenyyshakemuksen velvoittavuutta paljastavan puheen. Sitaatti eduskunnan pöytäkirjan sivulta 480:
“Integraatio on edistynyt ja edennyt Euroopan yhteisössä vaiheittain syventyen ja laajentuen. Maastrichtin sopimuksella jäsenmaat kehittivät yhteisöä uuteen vaiheeseen kohti taloudellista ja poliittista unionia. Pyrkiessään EY:n jäseneksi Suomi on valmis hyväksymään yhteisön nykyisen säännöstön, Maastrichtin sopimuksen sisällön ja Euroopan unionin päämäärän.”
Euro-jäsenyys, kuten kaikki muutkin Maastrichtin sopimuksen liittovaltioaiheet siis hyväksyttiin jo jäsenyyshakemuksessa 18.3.1992.”
Antamassani kotisivun tekstissä on linkki http://jormajaakkola.fi/J%C3%A4senyyshakemus ”Jäsenyyshakemus”, joka kannattaa lukea, vaikka jäsenyyshakemus-dokumentointi on vielä kesken.
Olennaisimman olen kyllä kertonut.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Suomen tilanne alkaa käydä mielenkiintoiseksi. Toistakymmentä vuotta ollaan oltu vailla talouskasvua. Jos tänä vuonna pudotus on suurempi kuin vuonna 2008, vienti putoaa rajusti ja korona jyllää maailmalla, niin ei ole mitään syytä odottaa parempaa kehitystä. Näyttää vielä siltä, että hallitus ei suuremmin halua kajota sen enempää omiin kustannuksiinsa kuin huolehtia tuloistaankaan. Taidamme joutua melkoiseen julkisen talouden velkamyllyyn ja alenevien ansioiden tulevaisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ehkä olisi aiheellista kysyä, mikä ero onkaan Suomen ja Italian välillä (paitsi EU:n tulojen uusjaon suhteen)?
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän ero ole selkeä?: toinen on johtava talousmaa G7-jäsenyytineen päivineen, toinen ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Tuomas Malinen blogista!
Vasta nyt ehdin lukemaan koko kirjoituksen läpi. Kirjoitit linkityksillä (lihavoimani sanat):
”Euroon liittymisen perustuslaillisista ongelmista on väännetty paljon peistä (ks. esim. tämä ja tämä). Kompetenssini ei riitä arvioimaan niitä, mutta se, että Suomi vietiin euroon hallituksen tiedonannolla, avaa mielenkiintoisen reitin ulos eurosta.”
Tässä nuo linkit:
https://yle.fi/uutiset/3-10014706
(Paavo Väyrysen usein toistamalle väitteelle tyrmäys asiantuntijoilta – Niinistö ei vienyt Suomea euroon perustuslakia rikkoen
Selvitimme, pitääkö Paavo Väyrysen väite Suomen liittymisprosessista euroalueeseen paikkansa.
Paavo Väyrynen 11.1.2018 klo 13.35)
ja
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/201712192200614754?_ga=2.159185466.1278033268.1590222650-88472101.1582269967
(Totta vai tarua: Liittyikö Suomi euroon perustuslain vastaisesti?
19.12.2017 klo 8:37
Faktantarkistus: Oikeustieteen professori Paavo Väyrysen väitteestä: ”Kategoriavirheillä ratsastavalle populismille on loputtomasti mahdollisuuksia”.)
Nuo toimitukselliset ”faktantarkastukset” perustuvat musta-tuntuu-juttuihin samoin kuin Paavo Väyrysen muistelukirjoitukset euro-päätöksenteosta.
Minun kompetenssini riittää kertomaan totuuden, sillä tietoni perustuu asiakirjoihin, joista osa on merkitty salaisiksi.
Väyrynen ei kuulunut pääministeri Esko Ahon hallituksen sisäpiiriin, vaan hänet pidettiin salaisten päätösten ulkopuolella. Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen valtasi EY-ministeripääneuvottelijan tehtävän ulkoministeri Paavo Väyryseltä.
Syrjässä pidetyn Väyrysen oli näin ollen helppo jättää ulkoministerin tehtävä. Hänen seuraajastaan Heikki Haavistosta tuli EU-konklaavin jäsen euro-päätöksentekoon.
Ks.
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Linkkien ”faktantarkastuksesta” vielä:
Miten ”faktantarkastajat” ja toimituksien haastateltavina olleet asiantuntijat voivat tietää salaisista päätöksistä?
Valtamediaa ei minun selvitykseni ole kiinnostanut. Totuus on tabu. Koska valtamedia ei halua kertoa totuutta, eivät ”asiantuntijat” ja kansa tiedä totuutta. Niinpä kansalaiset syyttelevät euro-päätöksenteosta Lipposta ja Niinistöä huhtikuun 1998 äänestyksessä.
Euro-päätöshän tehtiin eduskunnassa jo kuusi vuotta aikaisemmin eli 18.3.1992. Tuo äänestys, samaten kuin kaikki muukin ETA-/EY-EU-päätöksenteko oli näytelmää – pelkkää näennäisdemokratiaa.
Eduskunnan valtiosääntöoikeudellinen päätöksenteko (Markan poistaminen Hallitusmuodon 72 §:stä) siirrettiin salaisella valhellisella EMU-varaumalla tulevaisuuden ongelmaksi, uudeksi näytelmäksi, joka pidettiin huhtikuussa 1998.
Lähes jokainen kritisoija ja totuuden kertoja pelkää oman uransa menettämistä kuten kerroit.
Politikolla on vaara joutua naurunalaiseksi totuuden kertomisessa ja tunnustamisessa. Ja yksi pelko on, miten käy oman puolueen kannatuksen, kun paljastaa huijauksen?
Siksi on turvallista mennä myötävirtaan muiden mukana vaikka edessä olisi korkeakin putous.
Nyt taitaa Italian korona-avustusten jakamisessa kuulua jo niin voimakas putouksen kohina, että pitää kiireesti meloa rantaan.
Tämä sitaatti toiseen kertaan:
”… mutta se, että Suomi vietiin euroon hallituksen tiedonannolla, avaa mielenkiintoisen reitin ulos eurosta.”
Juuri näin. Valtiosääntöoikeudellisesti Suomi ei ole päivääkään ollut ETA:n eikä EU:n jäsen. Eikä siis myöskään euro-alueen jäsen.
Suomen eduskunnan toteaminen riittää. Ja pelkkä Suomen yksipuolinen ilmoitus vale-EU-jäsenyyden lakkaamisesta komissiolle riittää.
Tämä ei ole mikään vallankumous.
Vallankumous Suomen päätösvallan luovuttamisessa maan rajojen ulkopuolelle oli se, että presidentti Koivisto antoi Esko Aholle ja hallituksen sisäpiirille tehtäväksi jäsenyyden ”parlamentarisoinnin”, jossa itsenäinen Suomi lakkasi olemasta.
Mitään sanktioita Suomi ei ”Fixitissä” saa. EFTA-sopimus vuodelta 1986 turvaa Suomen kaikki kaupalliset edut ja mahdollistaa itsenäisen päätöksenteon, kuten itsenäiselle valtiolle kuuluu.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tarvitse vaihtaa valuuttaa.”
”Euro itsessään on vaikuttanut mittaamattoman hyvin Suomen talouteen eikä sisämarkkinat.”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä otsikointi näissä kahdessa jutussasi ja sisältökin lähes hyvää.
Nyt kuitenkin olisi hyvä täsmentää pari asiaa,koska näyttäisi ampuvan korkealta ohi monella kommentoijalla.
1. Mitä oikeastaan tarkoittaa käytännössä kelluva valuutta eli miten se toimii ihan oikeasti eli mikä määrittelee valuutan arvoa.
2. Mitä omaan kelluvaan valuuttaan siirtyminen tarkoittaisi esim. Palkansaajille ja mitä pääomansaajille.
3. Mikäli tahdot nostaa asioita pöydälle,niin ne on kaikki nostettava jotta mitään ei tule yllätyksenä millekkään taholle.
Ilmoita asiaton viesti
1) Oletan, että kirjoitta tarkoittaa vapaasti vaihdettavasta ja kelluvasta valuutasta. Tällöin vastaus on, että kaikki ihmiset osallistuvat arvonmääritykseen, eikä arvoa määritellä mistään norsunluutornista.
”Kaikki me” = ”markkinat”. Kelluva ja vapaasti vaihdettava valuutta on millisekunnilleen oikeassa arvossaan. Ja sitä ei voi keinotella, koska keinottelija polttaisi vain näppinsä.
2) Paljonkin, jos markkinatalouteen astuttuamme arvonmääritys poikkeaisi norsunluutornin arvosta. Jos valuuttamme heikkenisi, se ohjaisi kohti kotimaista tuotantoa (ei ole varaa tuoda, joten tehdään itse – meillä on työvoimareserviä tähän). Jos valuuttamme vahvistuisi (epäilen) niin vientiteollisuutemme takoaisi enempi rahaa ja tuonti halpenisi.
Pääomien suhteen vaikutus olisi pienempi. Ehkä pitäisimme kontrolleja aluksi varmistaaksemme sen, ettei äkkipysähdystä ilmene. Kontrollit on pidettävä hyvin lyhyinä, ja se onnistunee Suomen verrattain luotettavan poliittisen järjestelmän ja pitkäjänteisen kasvutarinan vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
” Kelluva ja vapaasti vaihdettava valuutta on millisekunnilleen oikeassa arvossaan. Ja sitä ei voi keinotella, koska keinottelija polttaisi vain näppinsä. ”
Ei kelluva valuutta estä väärin arvottamista suhteessa talouteen. Markka olisi heittopussi, minkä arvo määriteltäisiin markkinoilla ja talous seuraisi valuutan arvoa, eikä päin vastoin.
Mikään ei ole muuttunut markka-ajasta. Reformit on jääneet tekemättä ja sama toimintatapa työmarkkinoilla jatkuisi kuten aiemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuule, en tiedä millä taustalla näitä kommentoit, mutta nyt menee niin pahasti metsään, että suosittelen hiljentymään.
Vapaasti ladattavassa raportissamme olemme selittäneet näitä: https://gnseconomics.com/2020/06/09/euro-markka-ja-vienti/
Kävimme näitä väärinkäsityksiä läpi Sami Miettisen kanssa hänen neuvottelijat -podcastissaan: https://m.youtube.com/watch?v=mvbawe09oZk
Ilmoita asiaton viesti
Lähtisin karkeasti siivoamaan väitettäsi siitä,että kaikki ihmiset määrittelisivät.
Sen piti kaikkien huomata 2008 mitkä tahot oikeastaan määrittelevät euron arvoa.
Tavallinen tehtaassa työtä ahertava ihminen kylläkin laitettiin maksajaksi ja vähän jopa syylliseksi. Aivan kuten tulee tapahtumaan koronankin suhteen. Vaikka hän kuinka pitäisi euroa arvossaan,niin sillähän ei ollutkaan merkitystä.
Sinäkin lähdit kiertelemään ja heittäydyit jopa tyhmäksi..
Ei palkansaajalle suinkaan ole tärkeää kuinka paljon tekemätöntä työtä on vaan kuinka hyvin hän kykenee elättämään itsensä sekä perheensä sillä tekemällään työllä.
Tähän ette oikein Malisen kanssa tahdo vastata,koska se söisi kannatusta eurosta eroamiselta.
Tässäkin asiassa siis pääomat olisi turvassa ja ne tavalliset työtä ahertavat heitetään aallokkoon ja katsotaan kuinka käy.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en oikein ymmärrä. Oma vapaasti vaihdettava (kelluva) valuutta olisi 2008 kriisissäkin auttanut suomalaista duunaria pitämään työnsä ja kasvattamaan palkkaansa. Sama pätee nytkin. Tämä pitäisi nyt tarkkaan sisäistää.
Yhteisvaluutta on nimenomaan ns. suurpääoman turva, koska se poistaa sijoituksilta valuuttakurssiriskin. Tavalliselle kansalaiselle euro ei tarjoa muuta kuin mahdollisuuden käydä esim. Italiassa vaihtamatta rahaa. Melkoisen laiha lohtu, jos työtäkään ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kommentista, ja vinkistä. Palaan näihin myöhemmissä osioissa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on pieni, mutta äänekäs vähemmistö, joka olisi halunnut äänestää eurosta. Asiasta äänestettiin, kun äänestettiin EU-jäsenyydestä. Euroon mukaan meneminen oli sisällä jäsenyyden ehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat olla sen verran nuori tai sitten et vaan muista oikein. Tai sitten 1984 onkin toteutumassa ja historia on taas kirjoitettu uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun liityin professori Vesa Kanniaisen perustamaan EuroThinkTank -ryhmään, joka otti tehtäväkseen euron kriittisen tarkastelun (ks. kirjamme), minua varoitettiin useiden merkittävien ekonomistien taholta, että ”vaarannan urani”.”
Näitä varoituksia kannattaa kuunnella, ei sinua turhaan ole varoiteltu. Mitä ilmeisemmin urakehitystäsi tullaan jarruttamaan rankalla kädellä ja saatat saada loppuelämän harmit näillä kirjoituksillasi. Vaikka kirjoituksesi perustuvatkin tosiasioihin ja eurosta lähtö olisi hyväksi valtiollemme, on euro poliittinen projekti jota ylläpidetään niin kauan pystyssä kun siihen löytyy poliittinen tahto. Mitkään taloudelliset järkisyyt eivät muuta poliittista linjaa, vaan mieluummin tuhotaan järkeä puhuvien ammatilliset urat ja elämät, kuin uskallettaisiin myöntää tehdyt virheet ja edes yrittää korjata niitä.
Eli tahot jotka säätävät lait ja sopimukset joita vaativat kansalaisten noudattavan valtion väkivaltakoneiston valvonnassa, eivät itse kykene noudattamaan itse säätämiään lakeja ja solmimiaan sopimuksia. Joten EU:n alennustila on vähän vastaava kuin mitä olemme tottuneet näkemään banaanivaltioissa. Äkkiä tulisi itselle mieleen, että nykyinen poliittinen järjestelmä ei ole lähellekään paras tapa hoitaa valtion asioita ja systeemi tulisikin päivittää vastaamaan nykyajan vaatimuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Noh, tämänhetkinen toimeentuloni riippuu Suomesta ja täällä valtaapitävien oikuista vain pieneltä osin. Tilanne on myös niin vakava, että tähän kehityskulkuunr on pakko yrittää puuttua mahdollisista seuraamuksista piittaamatta.
Poliittinen tuki eurolle nousee kansalta, ja kansa voi aina määritellä kohtalomme uudelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Teet hienoa työtä valtiomme ja sen kansalaisten hyväksi ja suuri kiitos siitä. Kansalaisia kannattaa aina yrittää herätellä ja kertoa heille missä mennään, mutta valtaosa kansasta nukkuu vielä, eikä ymmärrä tai välitä missä mennään, koska ongelmat eivät ole vielä konkretisoituneet. Toki muutaman seuraavan vuoden aikana saattaa tilanne mennä niin pahaksi, että kansalaisten on ikään kuin pakko herätä vallitsevaan tilanteeseen.
On täysin selvää ettei nykyinen poliittinen järjestelmä vastaa enää nykyajan vaatimuksia ja poliittista järjestelmää tulisi muuttaa suoran demokratian suuntaan.
Poliitikkojen mopo on karannut käsistä kokonaan. Nyt aiottu velkojen yhteisvastuu rikkoo lakeja ja sopimuksia, ja niitä aikovat rikkoa juuri ne tahot jotka ovat olleet säätämässä näitä lakeja ja solmimassa näitä sopimuksia. Eli koko työ joka on tehty näitä lakeja ja sopimuksia laatiessa, on tehty vain hämäystarkoituksessa, koska sellaisia lakeja ja sopimuksia ei olisi koskaan tarvinnut edes säätää tai solmia joita ei tarvitse noudattaa. Suuri osa poliitikkojen ja virkamiesten työtä on siis huijata kansalaisia ja laittaa heidät maksamaan heille siitä ajasta palkkaa kun suunnitellaan, säädetään ja solmitaan lakeja ja sopimuksia joita kenenkään ei tarvitse noudattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Euroalueeseen liittyminen olisi kelpaamassa turismin kannalta tärkeille Kroatialle ja Bulgarialle:
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kaksi-uutta-maata-tulossa-mukaan-euroon-suomalaisarvio-ruotsi-tassa-kuvassa-jokeri/8dc408f0-7234-48f2-8f46-069137bee8a9
Syy on tietenkin sama kuin keskusteluissa euroalueen puoltajien monesti esille ottama:
” BULGARIAN pääministeri Boyko Borissov perustelee euroaikeita erityisesti suunnitteilla olevalla elpymispaketilla ja Euroopan keskuspankin EKP:n elvytystoimilla.
”Tämä kriisi on osoittanut, että ne, jotka kuuluvat euroalueeseen saavat mahdollisuuden miljardien eurojen elvytykseen. ne, jotka eivät ole mukana, joutuvat ottamaan lainaa jättimäisellä korolla”, hän kommentoi. ”
Toisaalta samassa artikkelissa spekuloidaan sillä, jos Ruotsi haluaa kulkea enemmän omia teitään ja seurata Isoa-Britanniaa kokonaan ulos Euroopan Unionista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, meille lisää rahoitettavia. Nyt viimeistään pitäisi ymmärtää minkälaiseen sotkuun ja velkahelvettiin tämä ”elpymisväline” on meitä viemässä!
Ilmoita asiaton viesti
Joo, asun Bulgariassa. Lähettäkää vain lisää rahaa tänne – kyllä se kelpaa.
Tosin suurempien ongelmien ratkaiseminen olisi melkein ilmaista, mutta niistä on hankala tehdä bisnestä. Niistä jossain toisessa ketjussa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=298443887334568&set=a.147912379054387.1073741828.100015068764687&type=3&theater
aika karua on
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”karu” on feikkiä!
Kaikille tiedoksi, että tuo uutinen on tekaistu ja perätön ja vain MV-lehdessä julkaistu. Siis pelkkä feikki, jota MV-lehden lisäksi jaetaan facebuukissa.
Alkuperäinen feikki siis löytyy tästä https://mvlehti.net/2015/04/12/paavo-lipponen-valehtelimme-presidentti-niiniston-kanssa-suomen-kansalle/
Kaksi henkilöä on ottanut minuun yhteyttä kysyäkseen, milloin tuo kuvallinen uutinen on ollut Satakunnan Kansassa. Nimittäin tuon feikkiuutisen perässä on lähteenä vanhemman kotisivuni osoite.
Ei Satakunnan Kansa ole sellaista koskaan julkaissut, joten älkää jaelko perättömyyksiä.
MV-lehdessä olevan kuvan ja kuvatekstin alla oleva kuvakaappaus eli seuraava Satakunnan Kansassa 21.2.1998 ollut uutisteksti on kotisivultani http://jorjaa.mbnet.fi/emupetos.php:
”OIKEUSMINISTERI NIINISTÖ
Kun Lipposen I hallitus vuonna 1998 ”valitsi menettelytavan” euroon siirtymisestä, ei kyseessä ollut perustuslain muutosesitys markasta luopumisesta. Satakunnan Kansassa oli 21.2.1998 oikeusministeri Sauli Niinistön haastattelu alaotsikolla ”Tiedonanto on luonteva tapa”: ”Niinistö puolusti jälleen torstaina hallituksen päätöstä tuoda Emu-esityksensä eduskuntaan tiedonantona. Tiedonanto on niitä kaikkein vaikutusvaltaisempia keinoja, keskeisempiä keinoja, jolla hallitus voi eduskuntaa lähestyä. Niinistö on kaiken aikaa tyrmännyt suoralla iskulla lakivaateet. Ei lakiin olisi mitään sisältöä, Niinistö tokaisi.”
Niinpä eduskunta historialliseksi uutisoidussa EMU-päätöksessä 17.4.1998 äänesti vain valtioneuvoston tiedonannosta VNT1/1998 vp, eikä lakiesityksestä. Tiedonannoista eduskunta äänestää vain hallituksen luottamuslauseäänestyksenä.”
Ilmoita asiaton viesti
Hieno ja hyvä Blogi, Kiitos!
Erityisesti Jaakkolalla on sitkeyttä ja Laitisen näkemys Eu:sta ja hallintojärjestelmämme tilasta on juuri noin!
Kysyisin Maliselta, että mitkä ovat mahdollisuudet jäädä pois 750 mrd koronapaketista? Suomellahan on 3 eri teoreettista vaihtoehtoa kaiketi?
Tässä 3 vaihtoehtoa:
1. Mennä riemusta kiljuen mukaan , ja ottaa velkaa ja jakaa siitä kaiketi 70% muille. Sitähän sanotaan , että tämä ratkaisu on kestämätön ns. ostettu ystävyys.
2. Vastustaa pakettia, viivvytellä ja neuvotella yksin tai yhdessä Pohjoismaiden kanssa ja loputa hyväksyä se.
3. Sanoa , että tehkää te muut se paketti, se ei tule olemaan viimeinen. Emme vastusta sitä, mutta voidaan ottaa itse elvytysvelkaa itsellemme, mutta sillä aikaa reformoimme itse yhteiskuntaamme. -Palataan sitten seuraavassa vääjämättömän samanlaisen paketin kasaamisen yhteydessä asiaan n. 2-3v kuluttua. Jos se teidän Euro on enää pystyssä? Ja jos ette sitten ole saaneet mitään näillä paketeilla aikaan, niin voidaan hypätä pois sitten. Roikumme kokeenne ajan Eurossa, ilman lisäsitoumuksia.
Tuon kolmannen vaihtoehdon sanotaan ”tietenkin olevan ns pölhö” populismia, mutta minä sanon , että se on tervettä itsetuntoa,ja rehellisyyttä. Tyhmiin velkavedätysjuttuihin ei kannata lähteä maksumiehiksi mukaan.
Juurikin se, että kuka tuon kolmannen vaihtoehdon esittää, määrittää menestyykö asia? – Perussuomalainen se ei voi kaiketi olla, koska sitten asia on ns. sillä selvä. Saisiko tuohon näkemyksen ja asian markkinoitua nyt mitenkään muille?-Minulle kyllä käy PS, mutta kun mediailmasto on tämä ,mikä tiedetään.
Mitä veikkaatte, puhutaanko hallituksen jnkl. vaankieli puolue Keskustan puoluekokouksessa Oulussa 4.-6.syyskuussa , uuden puheenjohtajan valinnan ehtona ,mitään linjauksia, että lähdemmekö kansakuntana tuohon ns. ”muka” koronapakettiin mukaan?
-Saattaa Paavo Väyrynen ainoana puhua, muut haikailevat tupailta- nostalgiaa ja menetettyä kannatusta, mutta ns iso pihvi jää pureskelematta ja syömäti. Valitaan vaan jo ennalta päätetty suosikki, sitten hän saa päättää/ valita suuntaa kaikesta vapaasti, koko Suomen kansanpuolesta, vuosikymmenisesti vakavasti vaikuttavassa asiassa?
Löytyi juuri, että Sari Essayah ehdottaa, että antaa muiden tehdä se paketti.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sariessayah/elpymisrahasto-vie-velkaunioniin/
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Meidän pitäisi noudattaa perustuslakivaliokuntamme suositusta ja vastustaa pakettia, eli jäisimme vaihtoehtoosi nro 3.
En voi käsittää miten Keskusta voisi taipua tukemaan tätä ”elpymisvälinettä”.
Ilmoita asiaton viesti
Tosin maito on jo kaatunut ja niin syvälle maahan imeytynyt ja hapantunut, että sen takaisin kerääminen on taattu lähes mahdottomaksi ainakaan ilman totaalisia vahinkoja moniaalla.
Analyysi tapahtuneesta on hyvä ja oikein, mutta se irtautuminen eurosta ilman romahduksia on tekemällä tehty mahdottomaksi.
Siinäpä se ongelma onkin. Itse en kyllä tiedä pitäisikö tässä vaiheessa jatkaa sopulilauman kanssa kohti rotkoa vai heittäytyä sivuun – mikä saattaa olla yhtä tuhoisaa kuin rotkoon juokseminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei pidä paikkaansa.
Meitä odottaa joka tapauksessa pankkikriisi ja euroerot ovat siinä hässäkässä pientä. Muista myös, että historiassa on hajonnut satoja valuuttaliittoja ja vain harva niistä on aiheuttanut sen vakavempia talousvaikutuksia. Ihmiset, jotka tuolla pelottelevat eivät yleensä tiedä valuuttaliittojen historiasta mitään.
Kehotan tutustumaan tähän: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3024551
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, tuo on mielenkiintoista.
Ilman muuta kannatan eroa eurosta, joka alun alkaenkin on ollut katastrofi, ja kansa on saatu sen taakse totuttamalla siihen, että on kivaa kun ei tartte vaihdella valuuttoja rajoilla. Sen kivan hinnasta ei ole ollut puhetta.
Ilma on niin sakeana europropagandaa ja pelottelua, että on vaikea nähdä tietä ulos tästä ahjosta.
Isoin ongelma on saada kansan enemmistö vakuuttuneeksi euroeron tarpeellisuudesta ja välttämättömyydestä. Mitäs teet kun koko valtamedia on eurohenkistä, ja valmis myös valehtelemaan euron puolesta?
Ja yksi ongelma on myös se, että persut ajavat aktiivisesti asiaa, ja eurokielteisyydellä leimautuu äkkiä persuksi tai vähintään impivaaralaiseksi – siitä pitää valtamedia huolen. Olen aina ihmetellyt, onko siitä kyse, kun esim vasemmistopuolueet eivät ole lähteneet eurokriittisiksi, vaikka ne kuvittelisi sen jonon ensimmäisiksi.
Ilmoita asiaton viesti