Viestini kansanedustajille

Arvoisa kansanedustaja.

Haluaisin käyttää hetken aikaanne miettimällä, mitä käy jos EU:n 750 miljardin euron elpymisrahasto hyväksytään.

Suurin muutos on, että perussopimuksien budjettialijäämän kieltävä artikla 310, fiskaalitulonsiirrot (avustukset) kieltävä artikla 125 sekä perustuslakimme määrittelemä budjettisuvereniteetti tulkitaan uudelleen siten, että EU voi ottaa takauksellamme velkaa ja jakaa sitä avustuksina eteenpäin. EU muuttuu rahaston hyväksymisen kautta fiskaaliunioniksi.

EU:n tuomioistuin totesi päätöksessään Pringle, vuonna 2015, että EU:n tulonsiirrot eivät saa kannustaa jäsenmaita huonoon taloudenpitoon. Mitä tapahtuisi, jos EU alkaisi rahaston kautta jakaa fiskaaliavustuksia köyhemmille ja talousasiansa huonosti hoitaneille maille? En ole juristi, mutta mielestäni tämä nimenomaan rikkoisi EU -tuomioistuimen päätöstä.

Vielä tärkeämpi kysymys on, että oletteko valmiit hyväksymään sen, että siirtyisimme rahaston hyväksymällä EU:n fiskaaliunioniin ja lopulta liittovaltioon?

Kuten hyvin tiedätte, EU suunittelee useita uusia EU-tason veroja, jotka käytännössä veisivät meidät liittovaltioon. Tähän rahasto aukaisisi oven.

Hallitus ja mm. Kokoomusjohto ovat vakuutelleet paketin olevan ”ainutkertainen”. Kuten aiemmin selitin, tämä ei ole millään tapaa uskottava analyysi johtuen mm. Italian ja Espanjan suurista valtionveloista. Rahasto saa lähes 100 % varmasti jatkoa, mitä jotkut EU-johtajat ovat jo väläytelleet.

Kuka kantaa vastuun jos/kun näin käy?

Olen pelännyt alusta asti, että elpymisrahaston luoma fiskaaliunioni nimenomaisesti heikentäisi EU:ta kääntämällä pohjoisten ja eteläisten jäsenmaiden kansalaiset lopulta toisiaan vastaan. Rahasto on viimeinen ovi yhteisvastuun tiellä, joka avattiin kesällä 2011 kun Kreikan toinen tukipaketti hyväksyttiin.

Emme liittyneet unioniin, jossa olemme vastuussa toistemme veloista ja menoista, vaan unioniin jossa nautimme vapaasta kaupasta, rajat ylittävästä yhteistyöstä ja elintason noususta talouskasvun kautta. Mitä tapahtuu, jos jäsenmaat rahaston myötä sidotaan yhteen ei taloudellisista eduista, vaan taloudellisista vastuista?

Kunnioittavin terveisin,

Tuomas Malinen

+36
tmalinen
Sitoutumaton Helsinki

Taloustieteen dosentti, Helsingin yliopisto. Toimitusjohtaja, GnS Economics. Kiinnostuksen kohteita: makrotaloustiede, talouskasvu, talouskriisit, tulonjako.
Disclaimer: Täällä esitetyt näkemykset eivät välttämättä vastaa GnS Economicsin kantoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu