Nytkö se tapahtuu? Kreikka – domino – lama? Katainen esiin!

Melko tasan kaksi vuotta sitten eduskunta käsitteli ensimmäistä kertaa Kreikan ja euron kriisiä. Hallitus Matti Vanhasen ja Jyrki Kataisen johdolla ajoi vakuudettoman suoran, noin 1,6 mrd euron lainan myöntämistä Kreikalle. ”Hyvä sijoitus” ja ”niskalenkki markkinavoimista”.  Eduskunnan enemmistö Keskustan ja Kokoomuksen johdolla hyväksyi lainan. EU-säädökset kierrettiin ovelasti.

Esitimme tuolloin, että Kreikalle olisi myönnetty vain puolen vuoden tarvetta vastaava määrä lainaa, arviolta 300-400 miljoonaa euroa. Tuon puolen vuoden aikana Kreikka olisi saatettu EU:n, IMF:n ja EKP:n johdolla hallittuun velkasaneeraukseen. Tämä esityksemme ei kelvannut.

Sittemmin on jatkettu rahojen työntämistä Kreikkaan uusien EU-säädökset kiertävien systeemien kautta. Vakuuksiakin on saatu alkupaloina. Kansainväliset suursijoittajat ja pankit ovat keränneet parin vuoden aikana Kreikan kautta valtavat voitot. Niille nyttemmin määrätyt lainojen leikkaukset ovat murto-osa noista voitoista. Sinne ovat rahat valahtaneet. Kreikkalaiset ovat entistäkin köyhempiä.

Jo kaksi vuotta sitten puhuttiin taloudellisista riskeistä, mutta myös poliittisista. Nyt on päällä molemmat. ”Paha demokratia” jyrähti viime sunnuntaina ja kreikkalaiset äänestivät ”väärin”. Määrätäänkö kurjuuteen ajautuneet kreikkalaiset äänestämään uudelleen, kunnes tulos on ”oikea”?

Jotkut asiantuntijat pitävät nyt todennäköisenä, että Kreikka joutuu ulos euroalueesta. Näin voi tapahtua. Mitä sitten?

Pääministerit Vanhanen, Kiviniemi ja Katainen ovat kukin vuorollaan julistaneet, että jos Kreikkaa ei tueta, tulee hirvittäviä seurauksia. Suomessakin talous romahtaa, tulee lama, konkursseja, suurtyöttömyys, pankkien vaikeuksia. Ja ennen kaikkea, dominoilmiö kaataa lukuisia muita euromaita. Lähes maailmanloppu.

Jos Kreikka kaatuu, miten on varauduttu noihin vakaviin uhkakuviin vai olivatko ne sittenkin vain valittu strategia, jolla mallioppilas pysyi eurorintamassa?

Pääministeri Kataisen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen pitää nyt pikaisesti astua esiin ja kertoa, miten on varauduttu tilanteeseen. Tuleeko romahdus? Paljonko Suomi menettää rahojaan?  Mitä suomalaisten yritysten ja kotitalouksien pitää nyt tehdä? Seuraako Kreikkaa muita euromaita – Espanja, Italia, jne? Vakavia kysymyksiä. Vastauksia kaivataan.

 

 

 

toimikankaanniemi
Perussuomalaiset Jyväskylä

Olen ollut kansanedustaja vv. 1987-2011 ja 2015 alkaen edelleen. Ministerinä (UM ja STM) olin vv. 1991-94. Olin kaikkien ministerivaliokuntien ja monien työryhmien jäsen. Eduskuntatyössä ollessani olen ollut liki jokaisen valiokunnan jäsen tai varajäsen jossakin vaiheessa.
Olen valtiovarainvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan varajäsen. Lisäksi olen Eduskunnan ja Kansaneläkelaitoksen tilintarkastaja sekä Finnfund Oy:n hallintoneuvoston jäsen.
Tulin ylioppilaaksi Vammalan yhteislyseosta ja opiskelin Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon pääaineena kunnallisoikeus. Opiskelun jälkeen olin kunnallisvirkamiehenä noin 12 vuotta 1975-87.
Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtajana olin vv. 2001-2014. Lisäksi olin Keski-Suomen maakuntavaltuutettu ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän valtuutettu saman ajan. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen ja Kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen sekä Vitapolis Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin 2013-2014.
Nykyisin olen Jyväskylän kaupunginvaltuuston jäsen ja Keski-Suomen maakuntavaltuuston varajäsen. Edelleen olen Suomen Kuntaliiton hallituksen ja työvaliokunnan jäsen sekä Kuntaliitto Holding Oy:n ja Suomen Kuntasäätiön hallituksen jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu