Vain yritykset voivat Suomen pelastaa

Suomen poliittisessa kentässä ei ole koskaan ollut yhtä paljon vastakkainasettelua. Työntekijät vastaan työnantajat, hyvätuloiset vastaan pienituloiset, vasen vastaan oikea. Vastakkainasettelulla luodaan kiinnostavaa keskustelua, mutta paljon muuta siitä ei synny.

Oli puoluetausta mikä tahansa, ymmärtävät kaikki kuitenkin, että ilman yrittäjiä ei ole verorahoja ja ilman verorahoja ei ole palveluita. Sen takia onkin tärkeää, että valtion tasolla poistetaan yrittämisen esteitä ja yrittämiseen liittyvää kitkaa. Tehdään yrittämisestä helpompaa ja turvallisempaa. Ja tehdään yrittäjistä työnantajia.

Miten yrittäjän taakkaa voidaan keventää?

 1. Tuodaan pienyrittäjälle turvaa, jos yritys kaatuu.

  Vain joka toinen yritys on pystyssä viiden vuoden jälkeen. Suurin osa yrityksistä on mikro-tason yrityksiä jotka työllistävät 1-9 henkilöä. Jos yritys menee konkurssiin kestää täysimittainen konkurssimenettely useimmiten vähintään 1,5 vuotta. Tänä aikana yrityksen rahat ovat yleensä lopussa, mutta yrittäjä on kuitenkin täysimääräisen työttömyysturvan ulkopuolella, koska yritystä ei ole vielä lopetettu. Yrittäjille pitää tuoda mahdollisuus harkinnanvaraiseen työmarkkinatukeen heti konkurssimenettelyn aloitettua.

  Ps. Tällä hetkellä yrittäjä voi koronan takia hakea työttömyysetuuksia, mutta nykyisen tiedon mukaan mahdollisuus on voimassa vain 31.3.2021 asti.

 2. Ohjataan yritystuet yrityksille, jotka voivat kasvaa ja työllistää.

  Vuonna 2015-2017 TuuliWatti Oy sai yli 100 miljoonaa euroa yritystukia, vaikka se ei virallisesti työllistänyt yhtäkään henkilöä eikä maksanut veroja lainkaan, koska liiketoiminta oli kannattamatonta. Vuonna 2020 ST1 myi oman osuutensa yrityksestä ja TuuliWatti Oy lopetti toimintansa lokakuussa 2020. Toimintaa jatkaa uusi yritys Gigawatti Oy. Eli lyhyesti valtio tuki kannattamatonta yritystä yli 100 000 000 eurolla. Jos tämä rahoituspotti olisi ohjattu kasvuyritysten kehittämiseen ja kansainvälistymiseen, olisimme verorahoilla saaneet ainakin 1000 uutta työpaikkaa ja mahdollisesti seuraavan Supercellin tänne meidän kotisuomeen.

  Vuonna 2016 UPM sai 46 miljoonaa euroa yritystukea, vaikka teki yli miljardin liikevoiton, ja maksoi osinkoja koko tuen edestä. Eli valtio tuki UPM:ää, jotta se pystyi maksaa omistajilleen enemmän osinkoja. Aika pahasti on mennyt omat ja muiden rahat sekaisin niin valtiolla kuin suuryrityksilläkin.

  Näiden syiden takia tulee yritystukia suunnata enemmän lupaaviin, kasvaviin ja työllistäviin yrityksiin, jotta voidaan auttaa yrityksiä työllistämään, kansainvälistymään ja kasvamaan.

 3. Uudistetaan palkkatuki.

  Tällä hetkellä palkkatukea voi hakea vain pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen. Kuitenkin pitää ottaa huomioon, että joka vuosi sadat nuoret 18-21 vuotiaat syrjäytyvät, koska eivät saa opiskelupaikkaa taikka jalansijaa työelämässä. Ensimmäisen työpaikan saaminen on myös vaikeaa, koska kokemattoman henkilön palkkaaminen on myös yrittäjälle todella iso riski. Palkkatuki pitäisi tästä syystä suunnata myös koskemaan kaikkia peruskoulun päättäneitä 18-21 vuotiaita, että saadaan nuoret tehokkaasti ensimmäiseen työpaikkaansa ja mukaan työelämään.

Herättävätkö edellämainitut kehitysehdotukset ajatuksia? Jatketaan keskustelua kommenteissa!

 

Artikkelin kirjoittaja Tom Norrgrann on markkinoinnin asiantuntija, elokuvatuottaja, sivutoiminen yrittäjä ja kokoomuksen ehdokas Espoon kuntavaaleissa 2021.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu