Kuntia pitäisi tukea jotenkin

On alkanut tuntua siltä kun osa kunnista olisi talousvaikeuksissa jonka takia osa miettii säästökohteita ja jotkut jopa liittymistä toiseen kuntaan

Joillakin kunnilla alkaa vissiin loppua rahahanat kokonaan kun ei voi enää pitää kovin montaa paikkaa avoinna, kouluja lakkautetaan ja lisäksi kunnilla ei ole kohta enää mahdollisuuksia tukea muita toimijoita. Tässä tulee hyviä esimerkkejä:

Pertunmaasta on tulossa kriisikunta ja nyt se suunnittelee kuntaliitosta jonkun toisen kunnan kanssa vuodelle 2024, Pertunmaan tie itsenäisenä kuntana on siis päättymässä. Monet tuntee Pertunmaan Kuortin liikealueesta johon kuuluu muun muassa Kuortin ABC-liikenneasema ja monia pieniä myymälöitä kuten RuokaRenki.

Jyväskylässä on useita kulttuuritoimijoita jotka ovat tosin vaarassa menettää rahalliset tuet sillä Jyväskylä päätti leikata kulttuurilta 400 000 euroa.

Jyväskylän kaupunki on kirjannut omaan strategiaansa, että Jyväskylä on:
– Suomen monipuolisin kulttuurinen kasvualusta lapsille ja nuorille
– Kulttuuritilojen ja kiinnostavien kulttuuriympäristöjen edelläkävijä
– Valovoimaisen taiteen ja kulttuurin kehittäjä.

Leikkaustoimenpiteet eivät tosin anna yhtään hyvää mielikuvaa siitä että Jyväskylä kehittäisi kulttuurikenttää

Etelä-Savosta löytyy myös toinen esimerkki talousvaikeuksissa olevista kunnista ja se on kotikaupunkini Mikkeli. Nimittäin Mikkelissä on jouduttu etsimään säästökohteita monista eri asioista ja paikoista, osa säästötoimenpiteistä on toteutuneet kuten asiointipisteen siirto kirjaston yhteyteen. Nyt Mikkeli suunnittelee Rouhialan koulun lakkauttamista mikä on väärin sillä Emolassa asuu paljon lapsiperheitä ja monet kokee Rouhialan koulun olevan turvallisin alakoulu. On sanottu että kaikki oppilaat eivät mahdu Päämajakouluun.

Rouhialan koulu sai jatkoaikaa ainakin vuoteen 2025 mutta minustakin asiaa pitäisi tutkia uudelleen.

Näkisin että pienille kouluille on tarvetta vieläkin koska isot koulut eivät välttämättä ole turvallisin ympäristö ja lisäksi tukiopetusta tarvitaan jatkossakin.

Kuten Jyväskylän kulttuurileikkauksia myös Rouhialan koulun lakkauttamista vastustetaan. Viimeksi meinattiin lakkauttaa Launialan koulu mutta nyt se on säilynyt

Lähteet:

Pertunmaan tie itsenäisenä kuntana päättyy – valtiovarainministeriö esittää kuntaliitosneuvottelujen aloittamista

Mikkelin Rouhialan koulu sai valtuustolta vuoden sekä sinetin lakkautukselle

Adressit.com

Tomi Antinoja
Sitoutumaton

Olen muusikko, graafinen suunnittelija, kansallisvaikuttaja, kirjoittaja ja elämäntaiteilija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu