Mitä Metan tilalle?
Mediassa on uutistioitu että Facebook, Instagram ja Whatsapp häviäisivät lähitulevaisuudessa Euroopasta.
Kukaan ei taatusti osaa olla ilman Metan palveluita (eli Facebook, Instagram ja WhatsApp) -tai ainakin jotkut osaa mutta suurin osa yrittäjistä, taiteilijoista, somettajista ja artisteista ei taatusti osaa. Itsekään en ehkä osaisi kuvitella elämää ilman somea mutta tietysti välillä pärjäisin ilman sitäkin.
Sen lisäksi että päivitän sisältöä Instagramiin ja jonkin verran myös Facebookiin, olen ollut kova seuraamaan Instagramin kautta suosikkityyppejä kuten tubettajia ja laulajia. Heidän puolestaan hirvittäisi ajatella jos tulevaisuudessa ei enää olisi Metaa Euroopassa.
En tiedä kuka moni some- ja media-alan ammattilaisista käyttää Whatsappia mutta itse ainakin käytän sitä muutamien kavereiden kanssa yhteydenotossa. Lisäksi joillakin saattaa olla faniryhmiä siellä, esimerkiksi Roni Back taitaa käyttää WhatsAppia.
Moni ei vissiin osaa ajatella että somesta on ollut höytyä monille, esimerkiksi suurin osa artisteista ja lauluntekijöistä höydyntää nykyään Instagramia mainostamiseen ja fanien tavoittamiseen, vaikka muitakin konsteja löytyisi etenkin kun faneja näkee jopa keikoillakin. Lisäksi somevaikuttajille Instagram on jopa tärkeä alusta mutta sitten sen rinnalle joutuu keksimään jotain.
Kunpa Metan omistamat palvelut eivät lähtisi Euroopasta pois – tai voihan Meta perustaa Eurooppaan sivutoimipaikan jolloin palveluiden käyttö olisi turvattu. Tiedämme että moni inhoaa somea mutta on olemassa paljon somenkäyttäjiä. Ja vaikka olisi elämää somen ulkopuolellakin siitä on tullut monille jopa yksi viestintätavoista kun miettii että Metan omistamilla palveluille pystyy sekä lähettämään viestejä että tekemään puheluita
Vähän epäilen että Euroopassa pystyttäisiin keksimään oma somepalvelu kun miettii että Suomessa keksittiin aikoinaan TeamUp-niminen some joka tosin kaatui omistajan mentyään konkursiin
Facebookissa sain monia ulkomailla olevia sukulaisia ja osa niistä en tiennyt. FB on tärkeä alusta.
Whatsappia käytetään kouluissa opiskelutukena ryhmille, niin minä olen käyttänyt ja antanut matemaattisia, fysiikan ratkaisuja ja oppinut myös, tietysti perustelut mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Raskas ja kulutuksellinen palvelu, tuo Facebook. Datamäärissä ja mammutismissakin pitäisi olla jokin tolkku. Ei bitit pyöri ilman kuormiksen lisääntymistä.
Netissä on paljon turhaa roinaa, ja ekonomisuuden poissaoloa. Tarkoitan ekonomisuudella tavallista, en erikoisviritteistä versiota, jolla yleensä on päätetty elää, josta on pidetty kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Tekniikat kehittyvät koko ajan ja koodekit kehittyvät. On netissä vanhojakin tiedostoja ja ota huomioon minkä inäinen netti on.
Tulevaisuudessa tarvitaan yhä suurempia kapasiteetteja. Esim. Teleportaatio vaatii, ihmisen kokonaan siirto vaatisi nykykiintolevyjä kuuhun saakka päällekkäin.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan nämä aikanaan tulla, ja paremmin niin, ettei näihin aleta suoranaisesti satsailemaan: https://fi.wikipedia.org/wiki/Teleportaatio
On yhtä kankkulaa.
Vertailun vuoksi netti, joka tosiaan olis sivutuotteena putkahtanut, kun jotain oli tarkoitus saada aikaan, jossain muussa yhteydessä.
Valtavaa sähläystä, valtavin kustannuksin. Varmasti on paljon pelissä.
Kun jotain keksitään, on siihenkin laittaa paljon. Nyt menee jo aika paljon, ja jos kiihtyy… tähtitiede, on yhä todellisempaa. Ei tarvitse kauemmas tähyillä.
Voisko yrittää elää normaalisti, ja katella mahkuja, joita varmasti ilmenisikin?
Ilmoita asiaton viesti
Signal korvaisi WhatsAppin heti.
TikTok on käytännössä Instagramin korvaaja. Muusikoille TikTokilla on reilusti suurempi kohdeyleisö tarjottavana. Instagramissa muusikoitten ympärillä pyörii suurimmaksi osaksi muut muusikot.
Facebook voisi olla hieman hankalammin korvattavissa, toki Googlellakin on olemassa joku vastaava some.
Suomessa on myös ollut ikuisuuden IRC-Galleria, minkä käyttäjäkunta laajeni vuosituhannen vaihteen jälkeen chattiryhmien ulkopuolelle. TeamUp on näemmä (en ole ennen tätä päivää edes kuullutkaan) vuodelta 2012, ajalta kun Facebook oli jo saavuttanut käytännössä kaikki.
Ilmoita asiaton viesti
TeamUp oli olemassa 2010-luvun alkupuolella ja olin siinä mukana kunnes sivusto kaatui kokonaan konkurssin ansiosta. Lisäksi Googlella oli aikoinaan olemassa Google+-sivusto. TikTok ei välttämättä korvaa Instagramia kokonaan mutta sen rinnalla voisi olla olemassa jokin valokuvien ja lyhyeiden videopätkien jakopalvelu joka sopisi myös kaupallisiin yhteistöihin
Ilmoita asiaton viesti
Jonnet ei muista, kun Altavista syrjäytti Yahoon tärkeimpänä tiedonhakupalveluna.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään muista tuollaista tapausta
Ilmoita asiaton viesti
Kenties mekin sitten 10 vuoden päästä käytämme joitain muita palveluita kuin FB ja Instagram. Kun tällaisille palveluille on kysyntää, niin on tarjontaakin, ja somen parviäly päättää kulloinkin suosituimman. Nuoret taitavat jo olla FB:n hylänneet.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä Metan tilalle?
Meta on hyvää, niin kauan kuin sitä ei ulkoista.
Siten moni firma joutais pois, koska vääriä toimijoita.
Ilmoita asiaton viesti