Työkyky pitäisi aina arvioida opiskelun jälkeen

Olen viime aikoina miettinyt sitä että tukisiko työkyvyn arviointi vammaisten työllistymistä muualle kuin työ- ja päiväkeskuksiin. Ehkä minun työkykyä sekä voimavaroja olisi pitänyt arvioida kunnolla jopa opiskelun päättymisen yhteydessä vaikka jouduin työtoimintaan vissiin siksi että minulla on välillä ollut vaikeuksia opiskelussa ja varsinkin työssäoppimisjaksoilla. Mutta joka tapauksessa työkykyarvio olisi ehkä auttanut minua työllistymisessä. Ja tätä voisin suositella kaikille niille tahoille jotka ohjaavat vammaisia työkeskuksiin kuten oppilaitoksille.

Kenties työ- ja päivätoimintaa pitäisi harkita vaan silloin jos työkyky on huono tai jää helposti työmarkkinoiden ulkopuolelle, tosin sanoen niiden ei pitäisi aina olla ainoa vaihtoehto. Myös työ- ja päivätoimintaa voisi suositella jos valmentavan ja kuntouttavan opetuksen (VALMA- ja TELMA-opintojen) jälkeen ei ole mahdollista hakeutua opiskelemaan ammattia itselleen.

Olen välillä ottanut työtoiminnan vastahakoisesti vastaan ja välillä taas en sillä minulla oli yhdestä työkeskuksesta ikäviä muistoja koska olen ollut siellä aikaisemmin sekä TET-harjoittelussa että kesätyöjaksoilla. Toisaalta hyviä muistoja on tullut enemmän kuin huonoja nyt kun olen ollut työtoiminnassa vuodesta 2012 lähtien, ja vielä heti sen jälkeen kun suoritin kotitalous- ja kuluttajapalvelujen perustutkinnon. Mutta siltti työtoiminta ei oikein tunnu motivoivan minua oikein kunnolla etenkin kun kaupungin piti myydä koko kiinteistö Lidl Suomelle jolloin työkeskus muutti kauemmaksi kodistani ja siksi olen viime aikoina miettinyt työllistymistä muualle ja jopa alanvaihtoa koska minua on viime aikoina kiinnostanut työllistyä ainakin musiikki- ja media-aloille.

Monet vammaisjärjestöt ovat sitä mieltä että vammaisille on löydettävä muita vaihtoehtoja ja jopa Invalidiliiton sekä Vammaisfoorumi ry:n mukaan työsyrjintä näkyy helposti erityisryhmien kohdalla työmarkkinoilla. Olen samoilla linjoilla monen tahon kanssa.

Tomi Antinoja

Olen muusikko, graafinen suunnittelija, kansallisvaikuttaja, kirjoittaja ja elämäntaiteilija

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu