THL – sata miljoonaa sinne, tai tänne.

Veikkauksen monopoliasema on herättänyt keskustelua ja viime vuosina joutunut enemmissä määrin arvostelun kohteeksi. Poliitikot ja rahapelaajat ovat kyseenalaistaneet valtionyhtiön yksinoikeuden rahapelien tarjontaan, monopolin oikeutuksen ja monopolin vaikutukset rahapelikulttuuriin ja -ongelmiin Suomessa. Tästä syystä Suomen arpajaislainsäädäntö on ollut arkadianmäellä käsiteltävänä useaan otteeseen viime vuosina. Viimeisimmät käänteet Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen tilastoseikkailuissa kuitenkin tuovat ilmi, ettei lainsäädäntöä ole uudistettu tarkan ja totuudenmukaisen datan pohjalta. Tilastonikkaroinnin lisäksi missään vaiheessa prosessia ei laitoksella ole kuultu niitä pelialan ammattilaisia, jotka toimivat muiden rahapeliyhtiöiden, kuin Veikkauksen leivissä. Vaikuttaisi siltä, että valtion laitos ja valtionyhtiö pitävät toinen toistaan parhaana riippumattomana asiantuntijana.

Keskiviikkona Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli pureutuu THL:n viime torstaiseen tiedotteeseen jossa oikaistiin laitoksella tapahtunutta “inhimillistä virhettä”, jossa “Suomalaisten rahapelaaminen 2019-väestötutkimuksen” lukuja jouduttiin korjaamaan muutamalla sadalla miljoonalla eurolla. Alunperin tutkimuksen raporteissa ulkomaille suuntautuvan rahapeliliikenteen ilmoitettiin kattavan noin 13 prosenttia, kun Veikkauksen monopolin taas noin 88%. Tiedotteessa oikeiksi ja korjatuiksi luvuiksi ilmoitetaan kuitenkin 37% ja 63%. Kannattaa tutustua Hesarin artikkeliin, jos haluaa tietää tästä enemmän.

THL osasi kommentoi samaisessa tiedotteessaan, että muutaman sadan miljoonan tilastovirhe ei heidän näkökulmastaan juurikaan vaikuta itse tutkimuksen loppupäätelmiin. Rohkea olettama ottaen huomioon, että juuri tätä tutkimusta on käytetty pohjana viimeisimpien arpajaislainsäädännön muutoksien suunnitteluvaiheessa.

Viimeisimmät lakimuutokset, joista osa on astunut voimaan vuoden 2023 alusta, pönkittävät Veikkauksen monopoliasemaa (Kuitenkin esimerkiksi markkinointiin on tehty rajoituksia). Vuoden 2023 alusta voimaan astuneet maksuliikenne estot rajoittavat muille peliyrityksille, kuin Veikkaukselle tapahtuvia rahansiirtoja. Tämän lain vaikutusta voidaan pitää ainakin toistaiseksi täysin mitättömänä, sillä kieltolistalla on 8 yhtiötä, joista suurin osa on tarjonnut erilaisia Lottopelejä pelattavaksi. Kokonaisuutena nämä yhtiöt ovat hyvin pieni osa ulkomaista rahapelien maksuliikennettä.

Kuinka nykytilanteeseen sitten olisi voinut vaikuttaa se, että THL olisi ilmoittanut alun perin oikeat luvut raporteissaan? Viime aikoina paljon puhuttanut lisenssijärjestelmä, ja siihen siirtymisen vahvin perustelu on ollut, että ulkomaille pelattaessa valuva raha, saataisiin Suomeen verotuksen ja valvonnan piiriin.  Alkuperäisessä raportissa rahaliikenteen kooksi arvioitiin noin 13%, joka kuulostaa hyvin pieneltä, ainakin verrattuna todelliseen summaan. Kolmentoista prosentin porsaanreikä ei juurikaan tue argumenttia rahaliikenteen verottamisen tai valvomisen osalta. Jos taas katsotaan oikeaa lukua, joka on tällä hetkellä vähintäänkin tuo vuoden 2019 luku eli 37%, alkaa lisenssijärjestelmä ja tämän rahaliikenteen verottaminen kuulostaa huomattavasti houkuttelevammalta.

Mielenkiinnolla odotan, miten juuri eduskuntavaalikevään loppukirissä tämä keskustelu tulee muotoutumaan. En usko että THL saa lakaistua virhettään maton alle, vaan lisenssiin perustuvasta järjestelmästä päästään käymään vihdoin uskottavaa keskustelua. Suomen vahvasti alijäämäisen julkisen talouden näkökulmasta lisenssijärjestelmään siirtyminen kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta. Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoskea lainaten, “Suomi menettää ilman lisenssijärjestelmää noin sata miljoonaa veroeuroa vuodessa.”

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu