Koronaviruskriitikko Elon Musk

 

Joe Roganin podcast on yksi maailman kuunnelluimmista, ellei peräti kuunnelluin. Rogan istahti eilen alas Teslan perustajan, keksijä ja miljardööri Elon Muskin kanssa. Herrojen kohtaaminen oli toinen, ja juttutuokio kesti tällä kertaa kaksi tuntia. Roganin ja Muskin ensimmäistä keskustelua on katsottu Youtubessa 33 miljoonaa kertaa. Se on erittäin paljon. Kuuntelin juuri uusimman pätkän kokonaisuudessaan ja liitän linkin tuohon alle. Alla kooste Muskin joistakin mielenkiintoisista koronavirusmielipiteistä (kursiivilla), ja sitten oma kommenttini aiheeseen. Yhdysvalloissa muuten puhutaan covid-viruksesta, ei koronasta. Itse kuitenkin käytän tässä tekstissä viruksesta korona-nimeä. Suomalaiseen tyyliin.

Ensin vapauden ja turvallisuuden ristiriidasta. Muskin mukaan yhteiskunnalla ei ole oikeutta pakottaa ketään vangiksi kotiinsa, oli pandemia tai ei. Tässä on hänen mukaansa menty Yhdysvalloissa liian pitkälle. Toisaalta ketään ei myöskään pidä pakottaa ulos kodistaan, jos hän kuuluu riskiryhmään tai pelkää muuten saavansa tartunnan. Tällaisessa kriisitilanteessa molempien vaihtoehtojen pitää olla mahdollisia. Ihmiset ovat yksilöitä ja heillä pitää myös olla oikeus ottaa henkilökohtaisia riskejä. Keskustelussa otettiin esimerkiksi tupakointi. Se on sallittua, vaikka se aiheuttaa Jenkeissä yhdessä vuodessa enemmän kuolemia, kuin korona tulee näillä näkymin kokonaisuudessakaan aiheuttamaan.

Olen tästä täysin samaa mieltä ja hieman ihmettelen, miksei tätä näkökulmaa ole Suomessa tuotu julkiseen keskusteluun. Mitäpä jos ne jotka pelkäävät, olisivat edelleen kotonaan omaehtoisessa eristyksessä ja valtio tukisi heitä tarvittaessa heidän valinnassaan. Toisaalta ne, jotka haluavat ottaa riskin, jatkaa elämää ja pitää maan pyörimässä, saisivat tehdä niin. Näin kaikki saisivat sen, mitä haluavat, eikä kenenkään tarvitsisi napista. Lisäksi jokainen vapaaehtoisesti itsensä normaalielämään palauttanut ja sitten viruksen saanut toisi kansakunnan lähemmäs laumasuojaa. Tämä olisi eduksi myös omaehtoisessa eristyksessä oleville, ei suinkaan haitaksi.

Suomessa muuten kuolee tupakan takia arviolta 5000 ihmistä vuodessa. Ruotsissa tuli juuri täyteen 3000 koronakuolemaa. Suomessa luku on tätä kirjoittaessani 252.

Tästä päästäänkin koronaviruksen vaarallisuuteen. Musk arvioi, että korona on ainakin kymmenen kertaa vaarattomampi kuin alun perin arvioitiin. Se saattaa olla jopa viisikymmentä kertaa vaarattomampi. Hän totesi myös tuntevansa lukuisia viruksen saaneita, muttei ketään siihen kuollutta. Sikäli kun oikein ymmärsin, Teslan tehtailla Kiinassakaan ei ole ollut yhtään kuolonuhria. Musk totesi myös, että yleisesti ottaen alle 60-vuotiaan, perusterveen ja normaalipainoisen henkilön menehtyminen koronaan on äärimmäisen epätodennäköistä. Ei mahdotonta, mutta äärimmäisen epätodennäköistä.

Jälleen olen samaa mieltä. Kun koronaan menehtyneiden ikäprofiileita katsoo, ei voi kuin päätyä samaan lopputulokseen Muskin kanssa. Lukemat ovat kaiken lisäksi hyvin samankaltaisia joka maassa. Ihmetyksellä olen seurannut, miten moni kaltaiseni terve nelikymppinen on niin huolissaan tästä taudista. Tosin on tunnustettava, että nojaan tässä netistä lukemaani. Omaan tuttavapiiriini kuuluvat keski-ikäiset ja nuoremmat ovat käytännössä kaikki enemmän Muskin linjoilla kuin paniikissa. Meillä kaikilla on kaiketi oma kuplamme.

Koronaan liittyvästä hysteerisestä ilmapiiristä. Musk epäili, että ihmiset halusivat mennä paniikkiin, että monella oli suorainen tarve siihen. Siispä ilmapiiri on mikä se on.

Tämä on syvällinen pointti, jota ei podcastissa kovin syvällisesti ruodittu. Uskon kuitenkin ymmärtäväni mitä Musk tarkoitti, sillä olen itse pohdiskellut samankaltaisia juttuja. Olemme eläneet jo vuosia ahdistuksen aikaa, jota some ja älypuhelimeen jatkuvasti tulevat pessimistiset uutiset lietsovat. On ollut turvapaikanhakijakriisiä ja ilmastokriisiä ja ties mitä. Kriisiä kriisin perään. Monen sisällä on valtava ahdistuksen pallo. Korona kuitenkin poikkeaa aiemmista kriiseistä siten, että konkreettinen vaara kohdistuu nyt jokaiseen ihmiseen, ja jokainen voi tehdä asialle jotain konkreettista. Eli eristäytyä. Välttää muita. Tästä on tehty hyve, jonka toteuttamiseen sitten puretaan myös noiden aiempien vuosien paljon abstraktimpien kriisien ahdistusta. Siispä tapahtuu ylireagointia ja ylilyöntejä, jotka eivät ole suhteessa todelliseen vaaraan.

Muskin mukaan merkittävä osa Yhdysvaltain sairaaloista on puolityhjiä, ja alkaa siksi olla kassakriisissä. Siispä kaikki mahdolliset kuolemat on merkittävä koronan aiheuttamiksi, koska se ikään kuin korostaa niiden tärkeyttä ja tuo niille rahoitusta akuuttiin rahapulaan. Koronan aiheuttamien kuolemien lukumäärää on siis liioiteltu.

Oletan, että sairaaloiden vajaakäyttö on ongelma myös Yhdysvalloissa. Suomessahan on esiintynyt samaa ilmiötä. Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiiri pelkää kassakriisiä ja pohtii lomautuksia. Kokonaisuudessaan Muskin teoriaa en kuitenkaan tässä asiassa niele, sillä esimerkiksi New Yorkissa on selvää, että kokonaiskuolleisuus on paljon korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tähän tuskin voi olla muuta selitystä kuin koronavirus ja sen aiheuttama kuolleisuuspiikki. Tässä Musk nähdäkseni lipsui lähes salaliittoteorioiden puolelle, vaikka teoriassa pienen pieni totuuden siemen olisikin.

Koronakuolemien oikea määrän arvioiminen on muuten melkoinen suo. Jotkut ovat Muskin lailla sitä mieltä, että niitä liioitellaan huimasti ja esimerkiksi auto-onnettomuuksissa kuolleet kirjataan koronan uhreiksi, jos heiltä ruumiinavauksessa virus löytyy. Toiset taas väittävät kiven kovaan, että viruksen viralliset kuolleisuuslukemat ovat aivan liian alhaiset, ja todellisuus on oikeasti paljon karumpi. Kumpaankin näkemykseen löytää niin halutessaan internetistä hyvät perusteet ja uskossaan vahvan heimon, jonka kanssa olla samaa mieltä. Ehkä kiistämättömin totuus löytyy kokonaiskuolleisuuksien eroista. Eli verrataan korona aikaa sitä edeltäneeseen aikaan. Ja selkeä erohan noissa luvuissa on, sitä ei voi kieltää. Pandemia tappaa ihmisiä.

Tällaisia mietteitä tällä kertaa. Piti olla lyhyehkö teksti, mutta tulikin verraten pitkä. Kerta ei ole ensimmäinen, tuskin viimeinenkään.

Elon Musk ei ole virologi eikä lääkäri, mutta hänen älykkyyttään ja visionäärin kykyjään tuskin kukaan kieltää. Näin ollen hänen kantansa mihinkään aiheeseen ei liene tyystin typerä ja hölmö. Ehkä miehen mielipiteiden koostaminen tähän postaukseen toimii siten pienenä lisämausteena suomalaiseenkin koronakeskusteluun.

 

 

Herrat alkavat puhua koronaviruksesta noin kohdassa 57:30. Artikkelikuva on ruutukaappaus Youtubesta.

 

Tomi Tölli

Yrittäjä ja DI. Maailmanmatkaaja ja matkakirjailija. Yli sata vierailtua valtiota, kaksi rauhanturvaoperaatoita. Matkablogi: www.havaintoja.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu