Terveisiä Tallinnasta 3 – Viro poisti maskipakon!

 

Vihdoin. Viron hallitus poisti sisätilojen maskipakon tämän viikon keskiviikkona. Pääministeri kiitteli kansaa koronalukujen nopeasta tippumisesta ja rajoituksia puretaan nyt vauhdilla. Jatkan Tallinnan koronatilanteeseen ja koronaan yleisemminkin liittyviä raporttejani (osa 1, osa 2) kertomalla tällä kertaa, että vapaus häämöttää. Ehkä tämä oli tässä.

Otetaanpa ensin maskit, tuo koronan tärkein ulkoinen merkki. Virossa sisätilojen maskipakko on ollut voimassa koko kevään. Se saatiin voimaan kovan vääntämisen ja sekoilun jälkeen. Hallitus päätti viime vuoden lopulla, että sisätiloissa ja kulkuvälineissä on pakko käyttää maskia. Muutamassa päivässä kuitenkin selvisi, että millään viranomaistaholla ei ollut valtuuksia rangaista tämän säännön rikkojia. Eihän asiasta ollut tehty lakia. Ja jos rivivälit oikein tulkitsin, ainakin poliisille maskien kyttääminen oli perin vastenmielinen tehtävä. Ehkä heillä oli mielestään oikeaakin tekemistä. Rikosten selvittelyä ja sen sellaista.

Siispä osa kansasta jatkoi elämäänsä ilman maskia. Viime vuoden lopussa tilanne oli merkillinen. Helsingissä kaikki kulkivat maski päässä, vaikka se oli vapaaehtoista. Tallinnassa maskittomia oli paljon enemmän, vaikka sen käyttö oli hallituksen mielestä pakollista. Kenties tämä kertoo jotain kansanluonteista ja yleisestä kulttuurista. Tätähän pohdin ensimmäisessä Tallinna-jutussanikin.

Lopulta maskien valvontaan valjastettiin yritykset ja niiden vartijat, jotka velvoitettiin poistamaan suojautumattomat henkilöt sisätiloista. Niinpä kevään mittaan kaikille saatiin lopulta maski päähän. Tämän prosessin yksityiskohtia en niin tarkasti tunne, sillä olin itse talven Suomessa. Jotenkin näin se kuitenkin meni.

Keskiviikkona tuo maskipakko kuitenkin poistettiin. Hallituksen ilmoitus tuli ainakin minulle yllätyksenä, nopeammin kuin olin kuvitellut.

Huolimatta päätöksen yllättävyydestä, sen vaikutukset olivat kuitenkin nopeat ja välittömät. Vaikka vahva suositus maskien käyttöön säilyi voimassa, esimerkiksi marketeissa niiden käyttäjät joutuivat heti vähemmistöön. Kaupat myös poistivat välittömästi ovistaan maskien käyttövelvoitteesta kertovat tarrat. Omien, täysin subjektiivisten havaintojeni mukaan eilen lauantaina kauppojen maskien käyttöprosentti vaihteli ehkä kahdestakymmenestä lähes nollaan. Kaupasta ja ajankohdasta riippuen. On muuten mielenkiintoista, miten erilaista porukkaa ostoksilla eri aikoihin käy. Eri ihmisryhmillä on erilainen suhde maskeihin, kuten epäilemättä maailmaan ja elämäänkin. Kiinnitin tähän huomiota jo viime syksynä.

En ole ajatustenlukija, mutta ounastelen, että pääosa ihmisistä täällä on perin kyllästynyt maskeihin ja koko koronateatteriin. Sääntöjä on noudatettu pitkin hampain, koska on ollut pakko. Toisaalta myös sosiaalinen paine on ollut kova. Onkin psykologisesti mielenkiintoista, miten lähiviikkoina käy. Vielä viikko sitten maskiton oli poikkeusyksilö, jota tuijotettiin, ja jota vartija saattoi tulla ojentamaan. Nyt poikkeuksia ovat maskia käyttävät. Sosiaalinen paine kääntyi hetkessä toisin päin, ja epäilemättä kasvaa. Seura tekee kaltaisekseen, ja kukapa haluaisi olla se viimeinen nolo ja erilainen missään asiassa.

Suomessa maskipakkoa ei ole ollut. Pääministeri Marin totesi keväämmällä Ylen Ykkösaamussa, että THL:n mukaan maskipakko on enemmän kosmeettinen, kuin vaikuttava keino. Tämä lienee totta, sillä jos esimerkiksi Yhdysvaltojen eri osavaltioiden tautikäyriä katselee, eivät ne oikein korreloi maskipakkojen kanssa. Vaikkapa Kalifornia on ollut jo puolitoista vuotta suljettu ja säännöt hyvin tiukkoja, Florida taas verraten auki ja vapaa, eivätkä niiden koronatilastojen lopputulemat juuri poikkea toisistaan. Englantia taitavat voivat perehtyä Yhdysvaltain tautikäyriin vaikkapa tässä leikkimielisessä kyselypelissä. Siinä arvaillaan erilaisten toimenpiteiden vaikutuksia osavaltioittain. Kuten näkyy, maskipakkojen ja lockdownien yhteys osavaltioiden terveydelliseen tilanteeseen on ollut kovin ohut.

Suomen hallitus ansaitsee kiitosta siitä, että se ei lähtenyt kovaäänisistä nettihuutelijoista huolimatta mukaan maskipakkoon, jonka tieteelliset perusteet ovat kovin köykäiset. Suomalaisten käytännön elämän kannalta tämä näyttää kuitenkin nyt Viron esimerkin valossa huonolta asialta. En itsekään ollut tajunnut asiaa ennen kuin nyt. Päättäjien näkökulmasta pakko on nimittäin paljon helpompi poistaa ja muuttaa suositukseksi, kuin poistaa suositus, josta nyt ei varsinaisesti ole suuren suurta haittaakaan. Ihmisethän pitävät maskeja vapaaehtoisesti, voi hallitus todeta ja levitellä käsiään. Eikä kukaan uskalla ottaa maskia ensimmäisenä pois ja niinpä ne pysyvät päässä hamaan ikuisuuteen asti. Ei käy kateeksi.

Mutta eivät maskit ole ainoa asia, joka täällä on viime aikoina muuttunut. Keväällä kiinni olleet ravintolat avattiin jo kuukausi sitten. Tällä hetkellä ne saavat olla auki kymmeneen asti. Viimeistään kesäkuun puolessa välissä aukioloa jatketaan puoleen yöhön asti. Tätäkin aikataulua saatetaan tosin nopeuttaa, sillä rajoitusten purkuvauhti on nyt hurja. Epäilenkin, että kaikki aukiolo- ja alkoholirajoitukset poistuvat ihan lähiaikoina. Maan terveysministeri totesi hiljattain, että lukujen valossa ne eivät ole enää perusteltuja. Osaatteko kuvitella Suomen hallituksen edustajan puhuvan tähän tapaan? Viron hallitus tekee seuraavan kerran rajoituksiin liittyviä päätöksiä alkavalla viikolla.

Myös suljettuna olleet kuntosalit, ryhmäliikunnat, uimahallit ja kylpylät on avattu jo jonkin aikaa sitten. Tätä vauhtia juhannuksena täällä ei ole enää montaakaan koronapoikkeusta jäljellä. Liekö yhtään oikeasti elämään vaikuttavaa. Eli perin hyvältä näyttää.

Jos Tallinnaan muuten haluaa tulla käymään, se onnistuu ilman mitään erityistoimenpiteitä. Viro ei tarkasta edes passeja laivasatamassa, eikä esimerkiksi koronatestejä vaadita. Laivasta vain kävellään ulos. Käytännössä tänne voi siis tulla Suomesta ihan kuten ennen koronaa. On voinut jo useamman kuukauden. Vaikeudet alkavat vasta kun palaa Suomeen. Kaikki tenttaus, jonotus ja erityisvaatimukset ovat vain Suomen päässä. Suomesta pääsee siis pois, mutta sinne on hankala päästä takaisin. Ei auta, vaikka olisi kansalainen. Kotimaa hylkii omiaan.

Mainitsen tämän, koska moni tuttavani on kysellyt, että miten nuo rajanylityshommat toimivat. Suomen ja Viron säännöt menevät monelta iloisesti sekaisin. Tosin Suomessa tietämys siitä, mitkä voimassa olevat säännöt ovat, on ollut koko korona-ajan kovin heikko. Tämä koskee myös viranomaisia. Näistä jutuista Suomi ei kovin korkeita pisteitä ansaitse. Mutta ehkä palaan tähän toiste, sillä aihepiiriin liittyviä juttuja ja kuulemiani esimerkkejä riittää vaikka miten.

 

 

+2
Tomi Tölli
Sitoutumaton

Yrittäjä ja DI. Maailmanmatkaaja ja matkakirjailija. Yli sata vierailtua valtiota, kaksi rauhanturvaoperaatoita.

Matkablogi ja kirjat katso: www.havaintoja.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu