Viro poisti kaikki ravintoloiden koronarajoitukset

Terveisiä Tallinnasta! Jatkan vielä viime sunnuntaista raporttiani täältä, sillä Viron hallitus teki eilen päätöksiä. Kaikki ravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoitukset poistetaan tämän viikon perjantaista alkaen. Ravintola-ala palaa siis ylihuomenna täysin normaaliin päiväjärjestykseen. Baarissa saa taas riekkua niin kauan, kuin kyseinen baari haluaa ovensa auki pitää.

Kuten edellisessä jutussanikin totesin, koronarajoitusten purkuvauhti on nyt Virossa hurja. Perjantain jälkeen voimaan jää enää joitakin suurten tilaisuuksien yleisörajoituksia. Kaikki muu alkaakin olla kuten ennen.

Sunnuntaina kirjoitin siitä, miten Viron maskipakko poistui viime viikon keskiviikkona. Pieni esimerkki tästä. Kävin eilen lounaalla Viru-keskuksessa. Alkuiltapäivästä siellä oli säpinää. Liikkeellä oli paljon ihmisiä. Keli oli hyvä ja tunnelma kesäinen. Sushibaarista ajatuksissani lähtiessäni ihan säpsähdin. Olin unohtanut hetkeksi koko koronan. Oikeastaan kukaan näkemistäni sadoista ihmisistä ei kulkenut kauppakeskuksessa maski kasvoillaan. Aloin tosin seurata tilannetta kunnolla vasta ulos kävellessäni, ja toden totta: pääoven vieressä Robert’s Coffee -kahvilan tiskillä tilaamassa seisoi maskia käyttänyt asiakas. Eli ei olisi täysin rehellistä väittää, että maskit ihan täysin olisivat vielä julkisilta paikoilta kadonneet. Ei niitä kuitenkaan enää paljon näe, vaikka pakon purkamisesta on vain viikko.

Kahvilan asiakas oli muuten nuori nainen. Subjektiivisten havaintojeni perusteella nuoret naiset ovat suurin selvästi erottuva, yhä maskia muita suuremmalla prosentilla käyttävä ihmisryhmä. Kummaa. Liekö muotijuttu, vaiko tunnollisuutta vai mitä. Mielestäni sama ryhmä oli myös ensimmäinen, joka riskiryhmiin kuuluvien ohella otti maskit laajemmin omakseen viime vuonna.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka kauas Suomen ja Viron todellisuudet kesän aikana toisistaan karkaavat. Epäilen, että kesäkuun loppupuolella koronarajoitusaika tuntuu täällä kaukaiselta, kuin pahalta unelta konsanaan. Suomessa taidetaan elää vielä silloinkin maailmanloppua peläten ja taivaalle tähyillen. Voihan se yhä tippua niskaan, ainakin jos valtioneuvostolta kysytään. Tosin ei tämä toki ensimmäinen kerta olisi, kun nämä vain kahden tunnin laivamatkan päässä toisistaan sijaitsevat naapurukset olisivat kuin kaksi eri maailmaa. Ennen rautaesiripun kaatumista kansalaisoikeus- ja vapausasiat olivat vain toisin päin.

Virossa ollaan myös kasvavassa määrin katkeria Suomen tiukalle maahantulopolitiikalle. Se kun vaikeuttaa suuresti tuhansien Suomessa työskentelevien virolaisten arkea ja elämää. Suomen suurlähettiläskin kutsuttiin jo kerran Viron hallituksen ripitettäväksi. Virolaiset epäilevät kyynisesti, että Suomen koronarajoitukset ovat pelkkää politiikkaa ja johtuvat kunnallisvaaleista. Suomen hallituspuolueet yrittävät pönkittää omaa asemaansa pitämällä rajat suljettuna ja rajoitukset voimassa, ajattelee moni täällä. Ääniä kalastellaan muka-jämäkällä koronapolitiikalla. Kohta nähdään, onko teoriassa perää. Jos on, Suomen rajoituksiakin ruvetaan purkamaan vauhdikkaammin vaalien jälkeen.

Artikkelikuva: Tallinnan Raatihuoneen tori on vielä sangen tyhjä. Turistit puuttuvat.

 

 

 

 

+1
Tomi Tölli
Sitoutumaton

Yrittäjä ja DI. Maailmanmatkaaja ja matkakirjailija. Yli sata vierailtua valtiota, kaksi rauhanturvaoperaatoita.

Matkablogi ja kirjat katso: www.havaintoja.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu