Viron koronakatastrofi yhdessä kuvassa – tartuntojen kyttääminen on älytöntä puuhaa

 

Terveisiä Tallinnasta!

Koronatartuntojen määrä on kasvanut täällä alkusyksyllä tasaisesti. Maskittoman ja rajoituksettoman kesän jälkeen maan hallitus on jälleen määrännyt sisätilojen maskipakon ja koronapassitkin ovat käytössä. Kansa ja yritykset tosin noudattavat molempia sääntöjä vähän niin ja näin, mutta päättäjien oli kai tehtävä jotain, ettei medialta tulisi haukkuja. Sehän voisi merkitä seuraavissa vaaleissa menetettyjä ääniä. Erään oppositiopuolueen puheenjohtaja kiteytti tilanteen hyvin: hallitus teeskentelee, että koronarajoitukset ovat Viron perustuslain mukaisia, ja kansa taas puolestaan teeskentelee noudattavansa niitä. Entisessä itäblokissa on pitkä yhteiskunnallisen teeskentelyn perinne.

Mutta onko koronatartuntojen vahtaaminen järkevää? Antaako se hyvän kuvan tilanteen vakavuudesta?

Faktojen raportoinnin suhteen Viron yleisradioyhtiön ERR:n englanninkielinen toimitus ansaitsee kiitosta. Se hoitaa hommansa hyvin. Maan koronatilanteeseen liittyvää dataa julkaistaan päivittäin ja lukija saa itse tehdä päätelmät siitä, mitä lukee. Yksi näistä lähes päivittäin julkaistavista tiedoista on artikkelikuvaksi liittämäni kaksoiskäyrä. Olen nähnyt sen usein, mutta vasta hiljattain katsoin sitä ajatuksella ja tajusin, jotta kas: tämähän kertoo itse asiassa todella paljon. Koronasta, mielikuvista ja todellisuudesta. Käydäänpä siis läpi, mitä mielestäni tajusin.

Artikkelikuvassa on kaksi käyrää, punainen ja musta. Punainen kertoo Viron päivittäisistä koronatartunnoista. Musta taas koronatestissä positiivisen tuloksen saaneiden menehtyneiden määrän. Kuvaa pitää katsoa tarkasti, jotta jälkimmäisen käyrän huomaa. Sen mustan, kuolleista kertovan. Se kun ei erotu nolla-akselista.

Keväällä 2021 Viro oli tartuntojen määrällä mitaten maailman pahin koronahelvetti. Kirjoitinkin siitä silloin. Myös toinen Suomessakin kammottu painajainen, eli sairaanhoidon kapsiteetti, ylittyi. Harjumaalta (Viron Uusimaa, Tallinnaa ympäröivä maakunta) jouduttiin siirtämään potilaita muihin osiin maata. ERR julkaisee usein myös sairaanhoidon koronatilanteesta kertovan käyrän. Se on tuossa alla. Keltainen viiva kertoo sairaalassa olevien koronapotilaiden määrän, musta kuvaa tässäkin taudin kanssa menehtyneitä.

 

Tämän kuvaajan mittakaavassa musta käyrä erottuu keväisen koronapiikin aikana hieman nollasta. Tarkkaan viivaa pitää silti katsoa, jotta eron huomaa. Yleisesti ottaen käyrästä voi lukea, että Viron terveydenhuoltojärjestelmä selviytyi koronapotilastulvasta erittäin hyvin. Toinen havainto voisi olla, että sairaalahoitoon joutuminen ei tarkoita kuolemantuomiota. Päin vastoin. Sairaalasta elävänä koronan jälkeen kotiutuminen on huimasti todennäköisempää, kuin koronaan siellä menehtyminen. Selviäminen on sääntö, kuolema poikkeus. Tämä siis, vaikka sairaanhoito toimisi kapasiteettinsa äärirajoilla.

Kannattaa myös muistaa, että kevään korona-aallon aikana rokotukset eivät vielä juurikaan vaikuttaneet epidemiaan tai noihin käyriin. Vain harvat olivat saaneet edes ensimmäisen piikin. Silti koronan terveydelliset peruuttamattomat haitat, eli musta käyrä, eivät näytä tuon pahemmalta. Kokonaiskuvaa tarkastellessa ne oikeastaan hukkuvat taustakohinaan. Paljon puhuttua yleisvaarallista tartuntatautia mustalta käyrältä on vaikea löytää.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana on suljettu kouluja ja rajoitettu raskaasti yritystoimintaa. Ihmiset peloteltiin kotiin lukkojen taakse ja matkustaminen kiellettiin käytännössä kokonaan. Kaikkien piti kulkea maski päässä. Nyt kaikki rikkaiden maiden (kehitysmaitahan tämä ei koske, halusivat ne sitä tai eivät) kansalaiset yritetään väkipakolla ja perusihmisoikeuksien menettämisen uhalla rokottaa. Käyriä katsellessa tekisi mieleni kysyä, jotta miksi ihmeessä. Pitääkö musta viiva saada alemmas? Nollaan? Vai sen alle, kenties? En ymmärrä. Toden totta, Ruotsin Tengell taisi olla viime vuonna oikeassa sanoessaan maailman tulleen hulluksi.

Päättäjillä kautta maailman on nähdäkseni edessä takinkääntelyä, sillä jo nyt on selvää, ettei tartunnoista tai sairaalahoitoa vaativista koronatautitapauksista tulla pääsemään eroon rokottamalla. ERR julkaisee päivittäin myös nämä luvut, ja tällä hetkellä sekä uusista tartunnoista että uusista sairaalapotilaista 25 – 30 % on saanut Virossa kaksi rokotusta. Trendi on ollut nouseva. Vain kuukausi sitten luku oli 20 prosentin tietämissä. Eikä tämä ole yllätys. Israelin esimerkin perusteella tiedämme, miten kehnosti täysi rokotekattavuuskaan suojaa yhteiskuntia tartunnoilta. Elokuussa maan koronatilanne oli maailman pahin. Tämä on vielä edessä muillakin.

Jossain vaiheessa koronatartuntojen kyttääminen on vain pakko lopettaa ja jatkaa elämää. Ihan hyvin se voitaisiin tehdä Suomessa vaikka heti.  Keinokin olisi kovin yksinkertainen: Massatestaamiset lopettamalla koko pandemia häviäisi kuin kangastus. Euroopan 14 päivän ilmaantuvuuslukuja seurailtuani epäilen, että näinköhän Puolassa, Unkarissa ja Tsekeissä enää paljon testejä tehdään. Ne kun näyttävät pärjäävän epäilyttävän hyvin, ovat ihan omalla sataluvullaan. Afrikassa taas on useampi maa, jossa tartuntoja on ollut viimeisen kahden viikon aikana nolla.  Lesotho, Tansania, Länsi-Sahara. Jätän lukijan pohdittavaksi, johtuuko tämä paikallisten viranomaisten tomerista torjuntatoimista, vai oikeammin tomeruuden (ja resurssien) puutteesta.

Suomen ja Viron päättäjien lohdutukseksi voin kuitenkin lopuksi todeta, että vaikka tilanne olisi kinkkinen, muistakaa ettette sentään ole Australian päättäjiä. Jos koronantorjunnan entisestä mallimaasta kirjoitetut jutut ovat edes pääosiltaan totta, on tulevan takinkäännön oltava siellä jotain aivan ennennäkemätöntä. Tilanne lienee jo niin pitkällä, että kun toivoton ja hölmö taistelu jokaista tartuntaa vastaan todetaan lopulta hävityksi ja pandemian pöly laskeutuu, ovat nykyiset päättäjät vankilassa.

Saa jakaa. Ja jakakaa ihmeessä.

 

+7
Tomi Tölli
Sitoutumaton

Yrittäjä ja diplomi-insinööri. Maailmanmatkaaja ja matkakirjailija. Yli sata vierailtua valtiota, kaksi rauhanturvaoperaatoita.

Matkablogi ja kirjat katso: www.havaintoja.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu