Peace through superior firepower ?

Koska en nyt näytä onnistuvan saamaan Ukrainan rintamatervehdys lahjoitusmaksusuoritustani lävitse signmyrocket.com sivuston kautta, spekuloin tässä turhautuneena vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon kandidaatteja:

Aikanaan palkinnon saajina olivat sotien/konfliktien ehkäisyä, lopettamishankkeita ajaneet valtion päämiehet. Eräs suomalainenkin virkamies on tällaisesta palkittu.

Mutta jos sodan kulminaatiopisteenä on esim pitkän kantaman Himars rakettialustojen tomitus ukrainan armeijalle, mahdolliset A-10 Thunderbot/SAAB Grippen hävittäjätoimitukset, ketkä ovat olleet hankkeiden aulle panevana voimana?/Hanketta eteenpäin vievinä tahoina ?

Luonnolisestikin tämänlaatuiset päätökset on hyväksyttävä valtioden korkeimpien päättäjien toimesta joten ansaittu kunnia/lynkkaus heille asioiden läpiviennin edustajina. – Mileeni tässä tuleen Stringer ilmatorjuntaohjusten rooli Afganistanin sodassa Neuvostoliittoa vastaan, josta on myös tehty elokuva ”Charlie Winson’s War”. Vastaavasti Intian valtameren tsunami tuhosi tuhosi Acehnin kapinallisten itsenäisyystaistelutoimet ja Martti Ahtisaaren käymien neuvottelujen myötä kapinallisten ja Indonesian valtion välille saatiin rauhansopimus.

Tästä kunnia – ja Nobelin palkinnot täysin ansaitetusti – Presidentille Ahtisaarelle, ja jälkimmäisestä Afganistin sodan lopettamisesta, Pääsihteeri Gorbatsov’ille. Kumpaisellakin palkinnonsaajalla oli takanaan muitankin rauhaa edistäviä hankkeita, ja Presidentti Ahtisaaren osalta tämän äiti luonnon järjestämän ratkaisun myötä rauhanpalkinnon saajan meriittilista täydentyi.

Vaikea uskoa että Donbassin alueelle taivaalta tippuva metoriitti tai vastaava luonnon mullistus lamauttaa sotivia osapuolia joten lopullinen ratkaisu tässäkin konfiliktissa näyttäisi kulminoituvan sotateknologiseen ratkaisuun.

En kuitenkaan usko että yksittäisellä tämänkaltaisella Ukrainan konfliktin päätökseen saattamisella on enää suurempaa merkitystä sillä mainitsihan Presindentti Obama heti virkaanastumisen alussa maailman vakammaksi rauhan uhaksi ilmaston muutoksen. – Tästä Nobelin rauhanpalkintokin annettiin jo  ennakolta. Eikä siinä Obaman aikaisen ISIS ryhmittymän valtaannousu sen kummemmin kuin Ukrainan konfliktin laajentuminenkaan näytellyt osaa eikä arpaa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu