Peace through superior firepower ?
Koska en nyt näytä onnistuvan saamaan Ukrainan rintamatervehdys lahjoitusmaksusuoritustani lävitse signmyrocket.com sivuston kautta, spekuloin tässä turhautuneena vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon kandidaatteja:
Aikanaan palkinnon saajina olivat sotien/konfliktien ehkäisyä, lopettamishankkeita ajaneet valtion päämiehet. Eräs suomalainenkin virkamies on tällaisesta palkittu.
Mutta jos sodan kulminaatiopisteenä on esim pitkän kantaman Himars rakettialustojen tomitus ukrainan armeijalle, mahdolliset A-10 Thunderbot/SAAB Grippen hävittäjätoimitukset, ketkä ovat olleet hankkeiden aulle panevana voimana?/Hanketta eteenpäin vievinä tahoina ?
Luonnolisestikin tämänlaatuiset päätökset on hyväksyttävä valtioden korkeimpien päättäjien toimesta joten ansaittu kunnia/lynkkaus heille asioiden läpiviennin edustajina. – Mileeni tässä tuleen Stringer ilmatorjuntaohjusten rooli Afganistanin sodassa Neuvostoliittoa vastaan, josta on myös tehty elokuva ”Charlie Winson’s War”. Vastaavasti Intian valtameren tsunami tuhosi tuhosi Acehnin kapinallisten itsenäisyystaistelutoimet ja Martti Ahtisaaren käymien neuvottelujen myötä kapinallisten ja Indonesian valtion välille saatiin rauhansopimus.
Tästä kunnia – ja Nobelin palkinnot täysin ansaitetusti – Presidentille Ahtisaarelle, ja jälkimmäisestä Afganistin sodan lopettamisesta, Pääsihteeri Gorbatsov’ille. Kumpaisellakin palkinnonsaajalla oli takanaan muitankin rauhaa edistäviä hankkeita, ja Presidentti Ahtisaaren osalta tämän äiti luonnon järjestämän ratkaisun myötä rauhanpalkinnon saajan meriittilista täydentyi.
Vaikea uskoa että Donbassin alueelle taivaalta tippuva metoriitti tai vastaava luonnon mullistus lamauttaa sotivia osapuolia joten lopullinen ratkaisu tässäkin konfiliktissa näyttäisi kulminoituvan sotateknologiseen ratkaisuun.
En kuitenkaan usko että yksittäisellä tämänkaltaisella Ukrainan konfliktin päätökseen saattamisella on enää suurempaa merkitystä sillä mainitsihan Presindentti Obama heti virkaanastumisen alussa maailman vakammaksi rauhan uhaksi ilmaston muutoksen. – Tästä Nobelin rauhanpalkintokin annettiin jo ennakolta. Eikä siinä Obaman aikaisen ISIS ryhmittymän valtaannousu sen kummemmin kuin Ukrainan konfliktin laajentuminenkaan näytellyt osaa eikä arpaa.
2023 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi esitän Lockheed Martinia. Ihan tosissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Humm…
Lockeheed Skunk Works suunnittelutoimistolla oli kieltämättä käänteentekevä vaikutus II Maailmansodan ilmataisteluissa. Martin Maritettan kehittämillä ballistisilla ydinkärkiohjuksilla saatiin ylläpidettyä kauhun tasapainoinoa Neuvostoliiton – USAn välisellä ”Kylmän Sodan” ajanjaksolla.
Lokheed Martin – yhtymän rooli sateliittipaikannuksessa? Miksi ei Ehdotuksille olisi hyvä laittaa perusteita mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Gorbatshov? Henkilö joka kannatti Afganistanin sodan aloittamista.
Aika erikoinen näkemys palkita oman virheensä korjaamisesta. Venäjää osui palloon vähän muutakin kuin Stingerit. Olivat henkeään kaupalla siellä kunnes alkoi tulla liikaa sinkkiarkkuja kotipuoleen.
Venäläiset ehtivät murhata noin miljoonan verran naisia lapsia ja siinä sivussa muutaman miehenkin. Miehillä on nyt tietenkin paremmin kykyä suojautua kuin naisilla ja lapsilla.
Jokseenkin valtava joukko ihmisiä pakeni Pakistanin puolelle,
Jos ei Venäjä olisi destabiloinut Afganistania ja tuhonnnut siellä tuhannen vuoden ikäisiä kastelujärjestelmiä, USA;lla ei olisi ollut mitään tekosyytä hyökätä sinne.
Ilmoita asiaton viesti
Katson asiaa Nobel komitean näkökulmasta: Afganistin sota alkoi ennen Gorbatsevin valtakautta – Joten hänen kaudellaan saatiin rauha aikaan.
No tuolloin USA’n presidenttinä sattui olemaan (kauhistuksien kauhistus) repulikaaninen Ronald Reagan mutta hänen merkitystä ei tarvitse noteerata – Ellei löydetä jotain negatiivista yhteyttä
Ilmoita asiaton viesti
Näkökulma on virheellinen. Gorbatshov oli päättämässä sodan aloittamisesta. Muutenkin Gorbatshov virkakautenaan syyllistyi monenlaiseen voimankäyttöön mielenosoittajia kohtaan, esim. Vilnassa.
Eivät ne joukot Tallinnassakaan olleet ilman Gorbatshovin määräystä.
Jetsinin saadessa Neuvostoliiton salaiset kansiot hän totesi että nämähän ovat täynnä rikoksia. Gorbatshovin päivittäinen toiminta oli yhtä rikollista kuin edeltäjiensäkin.
Neuvostoliittolaisilla on paljon synkempi kuva Gorbasta kuin lännessä.
Ja onhan niitä rauhanpalkintoja jaeltu sinne tänne, Israeliinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Näkökulmia pitää soveltaa ja ja jättää faktoja noteeraammatta (esim Balttian alueen historiikki II Maailamansodan jälkeiseltä ajalta) jos ei asia sovi vallalla olevaan poliittiseen näkökantaan.
Thunbergin Gretalle on piakkoin järjestettävä Nobelin rauhanpalkinto jotta hänelle voidaan pedata hyväpalkkaista asemaa vaikusvaltaisessa EU tai vastaavassa organisaattiossa.
Ilmoita asiaton viesti